kornel91 85219 #1151 Posted September 3 18 minut temu, marcin_poznan napisał(-a): A co myślicie o tej kawie? Do codziennego użytku;) Ekspres automatyczny. Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka Dobra ale bez szału. Widzę, że dobra cena ale myślę, że nie będziesz do końca zadowolony. Ta jest najlepsza. https://coffeelove.pl/pl/p/Coffee-Plant-Smooth-Sweet-1-kg-kawa-ziarnista-OUTLET/6503?srsltid=AfmBOopoAcVeOFeckAGe_aiqpK3NKlvcIj2LrBbXtjYG-XAe15_3cBzZ Ja polecę na pewno tą bo jest bardzo dobra do czarnych kaw. Ingagi ma teraz - 15% i te dwie są imo super. https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-chocolate-pride-espresso/ https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-espresso-no-1/ Ta trzecia też świetna. https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-colombia-supremo/ 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
marcin_poznan 18 #1152 Posted September 3 Nada się, tylko jak chcesz wyciągąć z niej najlepszy napar, to wykorzystaj moje wskazówki w kwestii optymalnego ustawienia automatu z wcześniejszych komentarzy, jeśli potrzebujesz.GostoRado, właśnie kilka dni temu zrobiłem wszystko od zera w mojej Eletta Explore. Wyczyściłem ponownie, zmieniłem temp, ustawiłem młynek (2) - chwile to zajęło + z 250 g kawy poszło do zlewu kupilem zywiecki kryształ, ale było warto. Dotychczasowa kawa (nie wiem co to, żona kupiła, pewnie jakaś Lavazza) zaczęła w końcu smakować. Zważyłem "urobek" jest ok 38 g na podwójnym espresso, przy czasie 28 sek parzenia. Myślę, ze to ok. Ale ja zwykły "siorbacz" jestem a nie znawca Dzięki za wskazówki Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka Dobra ale bez szału. Widzę, że dobra cena ale myślę, że nie będziesz do końca zadowolony. Ta jest najlepsza. https://coffeelove.pl/pl/p/Coffee-Plant-Smooth-Sweet-1-kg-kawa-ziarnista-OUTLET/6503?srsltid=AfmBOopoAcVeOFeckAGe_aiqpK3NKlvcIj2LrBbXtjYG-XAe15_3cBzZ Ja polecę na pewno tą bo jest bardzo dobra do czarnych kaw. Ingagi ma teraz - 15% i te dwie są imo super. https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-chocolate-pride-espresso/ https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-espresso-no-1/ Ta trzecia też świetna. https://gorillacoffee.pl/produkt/kawa-colombia-supremo/ Dziękuję za polecajke. Zapisane. Jak skończę tą co zamówiłem, to spróbuję Twoich. Zobaczymy, która podejdzie. Wiadomo kubki smakowe każdy ma inne. Do mlecznych też będzie pasować? Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 85219 #1153 Posted September 3 6 minut temu, marcin_poznan napisał(-a): GostoRado, właśnie kilka dni temu zrobiłem wszystko od zera w mojej Eletta Explore. Wyczyściłem ponownie, zmieniłem temp, ustawiłem młynek (2) - chwile to zajęło + z 250 g kawy poszło do zlewu kupilem zywiecki kryształ, ale było warto. Dotychczasowa kawa (nie wiem co to, żona kupiła, pewnie jakaś Lavazza) zaczęła w końcu smakować. Zważyłem "urobek" jest ok 38 g na podwójnym espresso, przy czasie 28 sek parzenia. Myślę, ze to ok. Ale ja zwykły "siorbacz" jestem a nie znawca Dzięki za wskazówki Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka Dziękuję za polecajke. Zapisane. Jak skończę tą co zamówiłem, to spróbuję Twoich. Zobaczymy, która podejdzie. Wiadomo kubki smakowe każdy ma inne. Do mlecznych też będzie pasować? Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka Oczywiście. Zamów sobie póki lepsze ceny. Ingagi to jest top moim zdaniem. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1154 Posted September 3 36 minut temu, kornel91 napisał(-a): https://coffeelove.pl/pl/p/Coffee-Plant-Smooth-Sweet-1-kg-kawa-ziarnista-OUTLET/6503?srsltid=AfmBOopoAcVeOFeckAGe_aiqpK3NKlvcIj2LrBbXtjYG-XAe15_3cBzZ Jeśli to ta, z datą palenia z przed 6 miesięcy, to poszukałbym świeższej, szczególnie do automatu. 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
bober5264 3792 #1155 Posted September 3 A co myślicie o tej kawie? Do codziennego użytku;) Ekspres automatyczny. Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu TapatalkaDo mnie wlasnie przyszła druga paczka, imo super kawkaWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 85219 #1156 Posted September 4 7 godzin temu, GostRado napisał(-a): Jeśli to ta, z datą palenia z przed 6 miesięcy, to poszukałbym świeższej, szczególnie do automatu. OK na datę palenia nie zwróciłem uwagi. Staram się kupować świeże kawy. Te co przyszły wczoraj datą palenia 20.08.25. Czasami nawet są takie świeże kawy, że trzeba poczekać żeby 10 dni się odgazowały po dacie palenia. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1157 Posted September 4 Prawda 🙂 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1158 Posted September 4 (edited) Kiedyś chciałem kupić Kafateka model MC5, ale kolega przetestował, nie sprostał wymagań jasnego ziarna i kupiliśmy EK43S The ICON. Edited September 4 by GostRado 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7726 #1159 Posted September 4 1 godzinę temu, GostRado napisał(-a): Kiedyś chciałem kupić Kafateka model MC5, ale kolega przetestował, nie sprostał wymagań jasnego ziarna i kupiliśmy EK43S The ICON. Ikej nie jest typowo pod przelewy, tzn. pewnie espresso też ogarnie, ale wydawało mi się, że wybiera się go do przelewów, a do espresso coś innego? 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1160 Posted September 4 (edited) Na tym etapie zaangażowania środków finansowych należy sobie indywidualnie odpowiedzieć, co mi najbardziej pasuje, a wchodzą w rachubę niuanse. Dla mnie i kolegi ikej w końcu nas zadowolił w kwestii espresso z jasno palonego ziarna, co jest bardzo wymagające dla młynka. Ten młynek poradzi sobie z każdą metodą parzenia, choć są młynki bardziej adekwatne. Dla mnie, jak napisałem, EK43 jest idealny do espresso z jasnego ziarna => game over. ... 😆☕️ Edited September 4 by GostRado 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1583 #1161 Posted September 5 piję moje cortado, a obok siedzą turyści z Włoch, od razu kawa lepiej smakuje słuchając ich piękny język, dawno nie byłem we Włoszech 6 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1162 Posted September 5 Bardzo jasna Brazylia zaraz będzie pita jako espresso z 26g. 3 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
selphy 335 #1163 Posted September 8 Pamiętam w Bułkę przez Bibułkę (na pewno w Konstancinie) mieli Praską i espresso przy ladzie z własnym kubkiem można było za 5-6 zł zamówić 😉 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sisqo 6439 #1164 Posted September 10 Koledzy wracam do Was z pytaniem o kolbowy ekspres do kawy. Pierwszym razem poradziliście mi Lelita Victorie, z którego kawa mi pasuje i wizualnie mi sie podoba, jednak jest on za duży, a dokładniej jego głębokość jest za duża, gdzie na blacie mojej kuchni każdy centymetr jest na wagę złota. Szukam czegoś <25cm głębokości, a jak bedzie miał wbudowany młynek to super w budżecie 5-6kpln. NIe upieram sie na wbudowany młynek, ale fajnie jakby był. W temacie kawy jaka pijemy u mnei w domu to espress, americano, lungo, żadko cappuccino. Pomożecie? 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1165 Posted September 10 2 godziny temu, Sisqo napisał(-a): bedzie miał wbudowany młynek to super w budżecie 5-6kpl Szkoda kasy na takie rozwiązanie. Co do głębokości to nie przychodzi mi do głowy sensowna kolba do 35cm. 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1166 Posted September 10 Koledzy wracam do Was z pytaniem o kolbowy ekspres do kawy. Pierwszym razem poradziliście mi Lelita Victorie, z którego kawa mi pasuje i wizualnie mi sie podoba, jednak jest on za duży, a dokładniej jego głębokość jest za duża, gdzie na blacie mojej kuchni każdy centymetr jest na wagę złota. Szukam czegoś NIe upieram sie na wbudowany młynek, ale fajnie jakby był. W temacie kawy jaka pijemy u mnei w domu to espress, americano, lungo, żadko cappuccino. Pomożecie?Zobacz na Gaggia Espresso lub Classic Evo. Nie wiem jaki to jest dokładnie wymiar ale na żywo wygada na bardzo mały. Oczywiście jest bez młynka ale to tylko na plus. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sisqo 6439 #1167 Posted September 11 21 hours ago, GostRado said: Szkoda kasy na takie rozwiązanie. Co do głębokości to nie przychodzi mi do głowy sensowna kolba do 35cm. Dzięki za odpowiedź. Czy możesz uzasadnić dlaczego szkoda kasy na zintegrowany młynek z ekspresem? Co sadzisz o Lelt Anita PL042TEMD lub Gaggia Classic EVO? 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1168 Posted September 11 (edited) 1 godzinę temu, Sisqo napisał(-a): Czy możesz uzasadnić dlaczego szkoda kasy na zintegrowany młynek z ekspresem? Tego typu konstrukcjach jest zamontowany słaby młynek. Ziarno w hopperze cały czas się nagrzewa, a nie można mielić dozami, bo będzie duży rozstrzał w wielkości cząsteczek przemiału, co wpływa na jakość espresso. Ten Lelit to ma tylko ten plus, że jest z pidem. 1 godzinę temu, Sisqo napisał(-a): Gaggia Classic EVO? Ciężko się bawić w espresso bez pida (loteria, niektórzy dodatkowo montują do GC), a tu w dodatku malutki 150ml bojler. Wg mnie, ekspres kolbowy to minimum Lelit Victoria albo szukać używanego. Edited September 11 by GostRado 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
beniowski 8517 #1169 Posted September 11 Co to jest pid? 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1170 Posted September 11 (edited) 1 godzinę temu, beniowski napisał(-a): Co to jest pid? Proportional Integral Derivative Jeśli mamy jasno palone ziarna to na pidzie ustawiamy ok 96°C, średnio 93, ciemne 91 i niżej. Pid steruje tak grzałką, temperaturą, wygrzaniem ekspresu, aby zadana temperatura podczas całej ekstrakcji była stabilna, co jest kluczowe w uzyskaniu poprawnego espresso. W wspomnianych wyżej ekspresach jest problematyczne, wręcz trudne do zrealizowania. Na zdjęciu wyświetlacz mojego ECM-a, gdzie przed chwilą piłem z niego jasną Brazylię i temperatura była ustawiona na 96°C. Wygrzanie tej kolby z grupą e61 trawa około 45 minut, aby zrobić pierwsze espresso. Edited September 11 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1171 Posted September 11 Co to jest pid?System do kontrolowania i utrzymywania stałej temperatury wody 0 Share this post Link to post Share on other sites
K_J 700 #1172 Posted September 11 Ściślej mówiąc regulator typu PID (Proprcjonalno-całkująco-różniczkujący) i jest to tylko element całego układu regulacji. 0 CASIO: GW-9200 Riseman, GW-2000, Timber Cruiser. Vostok Europe: AN-225 MRIYA Share this post Link to post Share on other sites
beniowski 8517 #1173 Posted September 11 Ja was naprawdę podziwiam, że tak pieczołowicie i starannie te wasze kawy robicie w tych sprzętach za duże pieniądze. Specjalnie właśnie kilka dni temu w Portugalii poszedłem do jakiejś knajpy w Porto, która chwaliła się super-hiper kawą. No i ta kawa była dobra, ale naprawdę niewiele lepsza w tej którą ja pijam codziennie albo z mokki Bialetti (prosty model) albo z kapsułek Nespresso. Szczególnie jeśli chodzi o cappuccino. To pisałem ja, profan. 1 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1174 Posted September 11 (edited) Godzinę temu, beniowski napisał(-a): która chwaliła się super-hiper kawą Różnie w tych kawiarniach bywa. Ja zawsze testuję obsługę, bo barista niekiedy tam jest tylko z nazwy. Specjalnie zamawiając espresso wymawiam "ekspreso", staję z boku i obserwuję. Jak widzę, że "espresso" jest robione na pojedynczym sitku, to mówię, że nie masz pojęcia o espresso, wylej do zlewu, płacę i wychodzę. Taka ciekawostka, wiesz, że np w Sopocie jest tylko jedna kawiarnia, "Las", gdzie napijesz się porządnego espresso? Edited September 11 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7726 #1175 Posted September 11 7 godzin temu, beniowski napisał(-a): Ja was naprawdę podziwiam, że tak pieczołowicie i starannie te wasze kawy robicie w tych sprzętach za duże pieniądze. Specjalnie właśnie kilka dni temu w Portugalii poszedłem do jakiejś knajpy w Porto, która chwaliła się super-hiper kawą. No i ta kawa była dobra, ale naprawdę niewiele lepsza w tej którą ja pijam codziennie albo z mokki Bialetti (prosty model) albo z kapsułek Nespresso. Szczególnie jeśli chodzi o cappuccino. To pisałem ja, profan. Z mlekiem kawy wiele wybaczają. Natomiast na czysto to śmiem wątpić, żeby różnica nie była drastyczna między typowym espresso w włoskim stylu, czy moką a fikuśnym ziarnem speciality potraktowanym należycie, oczywiście również w formie espresso. Trzeba nie mieć zupełnie zmysłu smaku i zapachu, żeby takie tezy stawiać. Bardziej prawdopodobne jednak jest to, że dostałeś marną kawę, a ta hiper kawa to tani marketing lub zły dzień baristy. Przy okazji będąc w Polsce spróbuj zajrzeć do sprawdzonych miejsc z kawą speciality (jest tego pełno w większych miastach) i tam zrobić test jeszcze raz. Przed zamówieniem zapytaj, jakie ziarna mają do wyboru i dobierz profil, który do Ciebie przemawia. A najlepiej to wziąć przelewik, do którego nie wypala się prawie że do zwęglenia, a sam napar nie ma wysokiej koncentracji, co może utrudniać rozróżnianie aromatów i smaków. 5 godzin temu, GostRado napisał(-a): Różnie w tych kawiarniach bywa. Ja zawsze testuję obsługę, bo barista niekiedy tam jest tylko z nazwy. Specjalnie zamawiając espresso wymawiam "ekspreso", staję z boku i obserwuję. Jak widzę, że "espresso" jest robione na pojedynczym sitku, to mówię, że nie masz pojęcia o espresso, wylej do zlewu, płacę i wychodzę. Taka ciekawostka, wiesz, że np w Sopocie jest tylko jedna kawiarnia, "Las", gdzie napijesz się porządnego espresso? Ja tam lubię pojedyncze espresso, ciemne, gorzkie, takie niechlujnie zrobione, we włoskim stylu - po posiłku, ale tylko wtedy. Wszystko jedno czy z pojedynczego sitka czy potrójnego. W każdej innej sytuacji dobry przelew - owocowy, kwaskowaty, rześki, kwiatowy, czasem dżemowy, ale nigdy "czekoladowy" (czyt. zwęglone ziarno) - robi robotę znacznie lepszą. 1 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites