Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś z kolegów zrobić ze dwa dokładne zdjęcia poljotowskiego szkła z lupką?

Jedno zdjęcie na wprost i jedno z profilu. I powiedzieć, czy wypukłóść jest po zewnętrznej, czy wewnętrznej stronie.

Chcę się w wolnej chwili pobawić w odtworzenie lupki na standardowej pleksi i chciałbym mieć jakiś punkt zaczepienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś z kolegów zrobić ze dwa dokładne zdjęcia poljotowskiego szkła z lupką?

Jedno zdjęcie na wprost i jedno z profilu. I powiedzieć, czy wypukłóść jest po zewnętrznej, czy wewnętrznej stronie.

Chcę się w wolnej chwili pobawić w odtworzenie lupki na standardowej pleksi i chciałbym mieć jakiś punkt zaczepienia.

Lupka jest od wewnątrz, nie ma wypukłości na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lupka jest od wewnątrz, nie ma wypukłości na zewnątrz.

Dzięki. W sumie, jak jeszcze bym znał widoczną średnicę tej lupki, to bym nie potrzebował zdjęcia.

Pokombinuje różnymi sposobami jak znajdę chwile, i jak wyjdzie coś godnego uwagi, to wrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy walek w niebieskiej będzie pasował do złotej? Po wielu próbach wsadzania, kombinowania, dokręcania, wydaje sie mi ze złotej musi byc ociupinke dłuższy. Chyba, ze jest taki sam tylko jest jakis patent na wsadzenie.

ad1624535df90fea2e69bb53158561fc.jpg

Wypassportowane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzą

Jedna jest radziecka a druga rosyjska wiec moze jest różnica?

patrząc na werki bo złotą rozbierałem i czyściłem oraz niebieską też niedawno serwisowałem to jest to samo. Koperty na oko wyglądają na gabaryty podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy. Kilka pytań, niektóre bardzo podstawowe, ale jak nie zapytam tutaj to gdzie?

Ogólnotechniczne:

Balans dobija do jednej strony. Neutrum jest poza zakresem regulacji. Co to znaczy? Krzywy włos? Jakie są sugerowane ścieżki naprawy? Mogę ryzykować, bardziej popsuty nie będzie.

Poza tym specyficzne. Pacjent: Poljot 2627.H

1. Do czego służy przycisk? Coś blokuje, coś przerzuca? Co on ma robić?

2. Jaki jest system ustawiania daty tydzień / dzień miesiąca? Jakaś instrukcja jak wygląda cały proces?

Z góry dzięki wielkie (:

Edytowane przez Sill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy. Kilka pytań, niektóre bardzo podstawowe, ale jak nie zapytam tutaj to gdzie?

Ogólnotechniczne:

Balans dobija do jednej strony. Neutrum jest poza zakresem regulacji. Co to znaczy? Krzywy włos? Jakie są sugerowane ścieżki naprawy? Mogę ryzykować, bardziej popsuty nie będzie.

Poza tym specyficzne. Pacjent: Poljot 2627.H

1. Do czego służy przycisk? Coś blokuje, coś przerzuca? Co on ma robić?

2. Jaki jest system ustawiania daty tydzień / dzień miesiąca? Jakaś instrukcja jak wygląda cały proces?

Z góry dzięki wielkie (:

jaki przycisk? jeśli z boku to jest to "pompka" czyli szybka zmiana daty. Pokaz zdjecie balansu jak lezy na plecach to zobaczymy co się dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki przycisk? jeśli z boku to jest to "pompka" czyli szybka zmiana daty. Pokaz zdjecie balansu jak lezy na plecach to zobaczymy co się dzieje

Nie było łatwo zrobić zdjęcie telefonem, żeby byłoby widać włos...(:

Co do pompki. Problem w tym, że nigdy nie miałem takiego sprawnego jeszcze. Mam niesprawny złom, który rokuje. Nie mam pojęcia, co się powinno stać po wciśnięciu. Przerzuca datę dzienną i dzień tygodnia jednocześnie? Przerzuca tylko jedną z nich? Jeśli jednocześnie, to jaki był system dopasowania dnia tygodnia do dnia miesiąca? Serio nie mam pojęcia.

post-51218-0-03151100-1475838317_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompka przerzuca tylko numer dnia. kręcenie koronką obydwa kalendarze jednocześnie,. Wyjmija cały mostek z balansem i do benzyny ekstrakcyjnej na przynajmniej jedną nockę

Ktoś grzebał w nim. Brakuje jednej śrubki dużej trzymającej mostek. To ta obok mostka balansu

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompka przerzuca tylko numer dnia. kręcenie koronką obydwa kalendarze jednocześnie,. Wyjmija cały mostek z balansem i do benzyny ekstrakcyjnej na przynajmniej jedną nockę

Ktoś grzebał w nim. Brakuje jednej śrubki dużej trzymającej mostek. To ta obok mostka balansu

Śrubkę znalazłem pod przyciskiem pompki. Przyciskiem, który nic nie przyciska, choć obok jest jakaś sprężynująca blaszka wystająca z pod tarczy, z okolic datownika więc ma to jakiś sens. Nic to. Będzie chwila to go rozbiorę,cały mostek balansu wymoczę w benzynie. Zobaczymy (:

Pobawię się, bo ten zegarek chce pracować. Ruszony balans wygląda na skłonny i ochoczy do pracy tylko dramatycznie kuleje.

Edytowane przez Sill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie zaczęli produkować noworuskie wskazówki do Wołny/Precyzyjnego.

Można zacząć coś kombinować wink.gif

Raz: http://bigl.ua/p377779040-strelki-dlya-chasov

Dwa: http://bigl.ua/p377779039-strelki-dlya-chasov

Gdybyś jednak chciał oryginalne to mam kilka kompletów do wołny, również błękitne zamienniki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Gdybyś jednak chciał oryginalne to mam kilka kompletów do wołny, również błękitne zamienniki. :)

Pewnie, że chcę. Fotki poproszę i cenę na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panów Zegarników :)

Taka poglądowa naprawa sławy która późni się pomimo regulacji balansu na plus.
Założenie jest takie, że obstawiam winę ćwiertnika wraz z przekładnią plus syf pod ćwiertnikiem. Wcześniej wyczyściłem pod balansem lekkie drobinki kurzu

Proszę wybaczyć za edycję w paincie ale od jakiegoś zdjęcia zalecany irfanview przestał współpracować i żeby skończyć posiłkowałem się na szybko paintem

Czynności przeze mnie wykonane mogą odbiegać od fachowej literatury więc naprawiasz na własne ryzyko :)

Zdjęcie 1 -- pacjent
Zdjęcie 2 i 3, po zdjęciu tarczy odkręcamy zaznaczone kółkiem na czarno śrubki (3 sztuki) i zdejmujemy tarczę trzymającą mechanizm kalendarza
Zdjęcie 4 , odkręcamy kolejne śrubki zaznaczone na kółkiem na czarno
Zdjęcie 5, to co nas interesuje zaznaczone kółkiem
Zdjęcie 6, pozbywanie sie kolejnych elementów mechanizmu kalendarza
Zdjęcie 7, po zdjęciu ćwiertnika widać trochę syfu
Zdjęcie 8, ćwiertnik od dołu. Widać ,że ćwiertnik musi się obracać względem przekładni co powoduje moim zdaniem szybsze zużycie materiału oraz
drobny syf pozostały wskutek tarcia co w dalszej konsekwenjci powoduje spowolnienie obrotu ćwietnika
Zdjęcie 9 , syf pod światłem
Zdjęcie 10, przedmuchanie syfu lżejszego za pomocą gruszki za 9 złoty  z apteki
Zdjecie 11, obszar gdzie przejechałem małym pędzlem umoczonym w benzynie ekstrakcyjnej. Na żółto jest zaznaczony dolny kamień kotwicy.
Po tym, kapka oleju na obszar ruchu ćwiertnika oraz na kamień zaznaczony na żółto
Zdjęcie 12 i 13, ćwiertnik zdjęty z przekładni celem wyczyszczenia.
Zdjęcie 14,15,16, zakładanie przekładni na ćwiertnik. Najpierw góra ćwiertnika skierowanana dół na trzpieniu gdzie go się osadza.
Później na dół ćwiertnika nakładamy przekładnie i dociskamy pensetą aż do wystapienia "clik" jak na zdjęciu 17

Najważniejsze w mojej ocenie jest czyszczenie w każdym zegarku miejsca gdzie jest osadzony ćwiertnik. Z obu stron.
Nawet jeśli balans będzie płukany i myty oraz przekładnie przekazujące ruch też będą myte ale bez miejsca obraca się ćwiertnika to
nic to nie da.

post-84779-0-62567200-1476208157_thumb.jpg

post-84779-0-80165600-1476208176_thumb.jpg

post-84779-0-36073200-1476208189_thumb.jpg

post-84779-0-49832500-1476208203_thumb.jpg

post-84779-0-33366500-1476208217_thumb.jpg

post-84779-0-49060300-1476208231_thumb.jpg

post-84779-0-95332300-1476208245_thumb.jpg

post-84779-0-47329600-1476208260_thumb.jpg

post-84779-0-91910400-1476208274_thumb.jpg

post-84779-0-51068000-1476208288_thumb.jpg

post-84779-0-34671300-1476208323_thumb.jpg

post-84779-0-57125900-1476208353_thumb.jpg

post-84779-0-24150900-1476208400_thumb.jpg

post-84779-0-04664900-1476208423_thumb.jpg

post-84779-0-48771300-1476208446_thumb.jpg

post-84779-0-76851600-1476208476_thumb.jpg

post-84779-0-74200200-1476208499_thumb.jpg

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panów Zegarników :)

Taka poglądowa naprawa sławy która późni się pomimo regulacji balansu na plus.

Założenie jest takie, że obstawiam winę ćwiertnika wraz z przekładnią plus syf pod ćwiertnikiem. Wcześniej wyczyściłem pod balansem lekkie drobinki kurzu

Kawał dobrej roboty - a co do tego Painta - to tam jest opcja wpisywania tekstu/liczb - nie trzeba się męczyć z ręcznym kreśleniem znaków :)

Co do tego ćwiertnika - to jedna z głównych przyczyn awarii Slav na werku 24xx. Przypuszczam, że w Twojej Slavie nie było typowego późnienia mechanizmu, tylko brak przekazywania momentu obrotowego na przekładnię wskazań (czyli sam mechanizm chodzi poprawnie, ale nie przenosi napędu na wskazówkę godzinową i minutową). Przyczyną jest najczęściej brak odpowiedniego tarcia na styku ćwiertnika i współpracującego z nim dużego "żółtego" koła*. Myślę, że jest to efekt błędu konstrukcyjnego (trzy powierzchnie cierne zamiast dwóch, w efekcie mniejsza siła docisku), nie bez znaczenia będzie pewnie też dobór materiału koła.

Eliminacja tej usterki polega na dokładnym wyczyszczeniu ćwiertnika, koła oraz trzpienia w płycie. Niekiedy zużycie powierzchni ciernych jest tak duże, że trzeba lekko wyklepać materiał do wewnątrz (ale delikatnie! - żeby nie uszkodzić). Po oczyszczeniu i ewentualnym podklepaniu ale przed montażem trzeba zaaplikować niewielką ilość gęstej oliwy na połączenie koła z ćwiertnikiem. W przeciwnym razie po kilkukrotnym przestawieniu wskazówek usterka może pojawić się na nowo.

*to ten element, który Ty nazywasz przekładnią - przekładnia to co najmniej dwa współpracujące ze sobą koła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawał dobrej roboty - a co do tego Painta - to tam jest opcja wpisywania tekstu/liczb - nie trzeba się męczyć z ręcznym kreśleniem znaków :)

Co do tego ćwiertnika - to jedna z głównych przyczyn awarii Slav na werku 24xx. Przypuszczam, że w Twojej Slavie nie było typowego późnienia mechanizmu, tylko brak przekazywania momentu obrotowego na przekładnię wskazań (czyli sam mechanizm chodzi poprawnie, ale nie przenosi napędu na wskazówkę godzinową i minutową). Przyczyną jest najczęściej brak odpowiedniego tarcia na styku ćwiertnika i współpracującego z nim dużego "żółtego" koła*. Myślę, że jest to efekt błędu konstrukcyjnego (trzy powierzchnie cierne zamiast dwóch, w efekcie mniejsza siła docisku), nie bez znaczenia będzie pewnie też dobór materiału koła.

Eliminacja tej usterki polega na dokładnym wyczyszczeniu ćwiertnika, koła oraz trzpienia w płycie. Niekiedy zużycie powierzchni ciernych jest tak duże, że trzeba lekko wyklepać materiał do wewnątrz (ale delikatnie! - żeby nie uszkodzić). Po oczyszczeniu i ewentualnym podklepaniu ale przed montażem trzeba zaaplikować niewielką ilość gęstej oliwy na połączenie koła z ćwiertnikiem. W przeciwnym razie po kilkukrotnym przestawieniu wskazówek usterka może pojawić się na nowo.

*to ten element, który Ty nazywasz przekładnią - przekładnia to co najmniej dwa współpracujące ze sobą koła :)

po analizie werku sławy stwierdzam,że zegarki tej marki niech lepiej leżą niż są nakręcane. A jeśli już to na krótki czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po analizie werku sławy stwierdzam,że zegarki tej marki niech lepiej leżą niż są nakręcane. A jeśli już to na krótki czas :)

Ja kiedyś chciałem nawet nosić Slavę jako zegarek do użytku codziennego. Szybko wybiłem sobie z głowy ten pomysł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może na razie nie masz. Moim zdaniem konstrukcja osadzenia ćwiertnika to jak silnik benzynowy 1 L a moc 130 koni.

Pełna zgoda. Każde ustawianie godziny to loteria. Komplikacja automatu to też badziewie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Krótki tutorial - Jak zrobić fajne uszy do Amfibii Uszatej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi