Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, kchrapek napisał(-a):

Którą Zarię masz na myśli?

Tak jak pisze mkoch powyżej, 30-kamieniowy automat. Niby niewiele mniejszy mechanizm niż np. Wostoka, ale jeszcze nie nauczyłem się współpracować z jego balansem. Wiem, moja wina i mojego braku umiejętności, znam proporcją mocium panie. A propos, do takiego Zariowego automata szukam dowolnej koperty, gdyby ktoś miał. 

Edytowane przez Po Bieda

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Po Bieda Potrzebujesz kopertę albo pierścień na 22mm, bo pomimo iż to "lepsza wersja" 2009, 22J to zestaw wahnika powoduje, że średnica jest odrobinę większa. 

Do tego dochodzi inna grubość mechanizmu.  Sam z chęcią bym zrobił jakiegoś fajnego frankena z takiego werku (gdybym posiadał)

Po ostatnich moich próbach muszę zgodzić się z Tobą, że kalibry Zari'owe są specyficzne - też nie mogę ogarnąć tego co mam i więcej unieruchomiłem niż rozruszałem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż właśnie. Mając goły mechanizm, kupiłem jakiś czas temu od kolegi z forum cały zegarek w stanie popsutym, chciałem poskładać i uruchomić jeden. Okazało się, że to co doszło jest jak najbardziej na chodzie, tylko wymaga nieco serca. No i jestem w punkcie wyjścia, ciągle nie mam do czego włożyć tego pierwszego. A mówią, że od przybytku głowa nie boli.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Po Bieda napisał(-a):

Tak jak pisze mkoch powyżej, 30-kamieniowy automat. Niby niewiele mniejszy mechanizm niż np. Wostoka, ale jeszcze nie nauczyłem się współpracować z jego balansem. Wiem, moja wina i mojego braku umiejętności, znam proporcją mocium panie. A propos, do takiego Zariowego automata szukam dowolnej koperty, gdyby ktoś miał. 

Zaria ma dwa automaty 2015 i 2016.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A różnica zapewne tylko w dacie dnia miesiąca 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

A różnica zapewne tylko w dacie dnia miesiąca 😊

Chyba nie tylko, na moje oko podobne ale jednak różne werki. 2015 masz dokładnie pokazany tu:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, kchrapek napisał(-a):

Chyba nie tylko, na moje oko podobne ale jednak różne werki. 2015 masz dokładnie pokazany tu:

Różne 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.10.2021 o 13:11, mkoch napisał(-a):

Poljot 29 kamieni - przekombinowany, skomplikowany.

moze miales na mysli Poljota - 30 kamieni? ze przekombinowany to fakt, kilku zegarmistrzów mi to powiedzalo

ale 29 kamieni? to trwały, bardzo dobry mechanizm, nagradzany, zdaje sie,  w latach 60. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Sylwia1gb napisał(-a):

moze miales na mysli Poljota - 30 kamieni? ze przekombinowany to fakt, kilku zegarmistrzów mi to powiedzalo

ale 29 kamieni? to trwały, bardzo dobry mechanizm, nagradzany, zdaje sie,  w latach 60. 

I znów :) Poljot ma dwa różne werki 30 kamieni :) 2615 i 2616

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Sylwia1gb napisał(-a):

Że jest całkiem w porządku jeśli chodzi o trwałość, to ok ale naprawdę jest niesympatyczny w serwisowaniu  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta - budzik

Muszę się dostać do mechanizmu.

jak zdemontować pokrętło zmiany czasu/zmiany budzenia to:

VeQ52d.jpg

jak.jpg

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kchrapek napisał(-a):

:) Poljot ma dwa różne werki 30 kamieni :) 2615 i 2616

Widziałem na jakimś Poliotowym werku również opis 28 kanieni (być może w tym bagdadzie ale wydaje mi się, że w jakimś automatycznym był to napis na wahniku).

Cóż to mogło być za cudo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej niemożliwe. Czasem dziewiątka z "29" wygląda jak zero - już sie z tym spotkałem na aukcji, że ktoś sprzedawał automatycznego Poljota 20 jewels ;)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak znajdę, to wkleję - dałbym się ogolić za to, że była 8'ka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, zadra napisał(-a):

jak znajdę, to wkleję - dałbym się ogolić za to, że była 8'ka..

Szykuj golarkę :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😁😁😁 

ja już łysy jestem... 🤗🤗

łeś, to nawet nie będę szukał 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, zadra napisał(-a):

😁😁😁 

ja już łysy jestem... 🤗🤗

A kto o głowie mówił? :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt, trochę kudła na łopatkach zostało.. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Z łożyskiem kulkowym jest jeszcze to:

https://uhrwerksarchiv.de/movements/l/luch/luch-1816/

Z doświadczenia, mechanizm jest bardzo dobry. To taki pomniejszony Poljot2614.2H minus g...ny jaskółczy ogon do mocowania klocka włosa. Nie jest płaski jak ZARIA2009B ale Zaria o Zaria. Ma "skrzynię biegów" czyli wspaniałą przekładnię zdawczą z bębna naciągowego, która załatwia wszystko bez udziwnień a dzięki temu mechanizm jest płaski i mimo małego bębna naciągowego posiada całkiem przyzwoitą rezerwę chodu.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2021 o 19:06, mkl1 napisał(-a):

Rakieta - budzik

Muszę się dostać do mechanizmu.

jak zdemontować pokrętło zmiany czasu/zmiany budzenia to:

VeQ52d.jpg

jak.jpg

Już wiem. podzielę się.

Należy odkręcić płytę.

Chwycić zębatkę zmiany czasu palcyma i odkręcać główkę/pokręto.. И вот вся тайна.

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2021 o 20:33, Ritter napisał(-a):

Z łożyskiem kulkowym jest jeszcze to:

https://uhrwerksarchiv.de/movements/l/luch/luch-1816/

Z doświadczenia, mechanizm jest bardzo dobry. To taki pomniejszony Poljot2614.2H minus g...ny jaskółczy ogon do mocowania klocka włosa. Nie jest płaski jak ZARIA2009B ale Zaria o Zaria. Ma "skrzynię biegów" czyli wspaniałą przekładnię zdawczą z bębna naciągowego, która załatwia wszystko bez udziwnień a dzięki temu mechanizm jest płaski i mimo małego bębna naciągowego posiada całkiem przyzwoitą rezerwę chodu.

No i w Łuczu jest jeszcze jeden minus - im mniejszy balans, tym (ogólnie) mniejsza dokładność chodu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter
Godzinę temu, Po Bieda napisał(-a):

No i w Łuczu jest jeszcze jeden minus - im mniejszy balans, tym (ogólnie) mniejsza dokładność chodu.....

Jak na kaliber balans jest naprawdę duży. Zerknij w linku na wielkość frezowania w płycie głównej w miejscu balansu. To mechanizm któty oscyluje 21600/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.11.2021 o 21:12, Ritter napisał(-a):

Jak na kaliber balans jest naprawdę duży. Zerknij w linku na wielkość frezowania w płycie głównej w miejscu balansu. To mechanizm któty oscyluje 21600/h.

Racja, i nawet mam takiego Łucza - Cornavina. W sumie początkowo miałem na myśli automaty w męskich zegarkach, ale o tym nie napisałem, i dobrze się stało - przypomniałeś mi o zegarku, o którym zupełnie zapomniałem :) Tylko w Łuczach ten włos taki miękki, delikatniusi, co tknąć, to się odkształca.....lekkiej ręki potrzebuje...no ale bez marudzenia, nie można mieć wszystkiego.

Edytowane przez Po Bieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Z posiadanych na tę chwilę mam jako zegarek Luch1814 wersja z kwadratową cyferblat z rzymskimi liczbami, stan NOS. Włos jest elastyczniejszy z powodu bębna. Praca włosa to są straty energii, pierścień balansu sporej średnicy a bęben naciągowy przy 21600/h nie jest zbyt duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi