tarant 2979 #2801 Napisano 30 Grudnia 2019 Chyba nie do końca zrozumiałeś moje nieśmiało wyrażone zdanie i nie wiem czy Twój sarkazm jest udany. Zwykle na dużych forach (vide NAWCC) są osobne działy poświęcone naprawom mechanizmów, skrzyń itd. My mamy wydzielone tematy. W działach ogólnych prezentujemy zegary, ich historię itp. Wydaje się być to logiczne i ułatwia odnalezienie tego, czym ktoś się aktualnie interesuje.Tak, jak na naszym forum jest wydzielony dział Kącik zegarmistrzowski. Nikt na przykład w temacie o zegarkach nurkowych czy też poświęconych poszczególnym firmom nie snuje wywodów o sprayowaniu, niklowaniu, regulowaniu etc, aby po kilku stronach powrócić do pokazywania samych zegarków. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2802 Napisano 30 Grudnia 2019 Masz rację ,nie zrozumiałem Twojej interwencji,i faktycznie ilość stron w każdym dziale poświęcona tematyce innej niż tytułowa jest ogromna ,ale też nie bardzo poręczne było by odsyłanie pytającego z każdą uwagą dotyczącą jakiejś pierdoły do przeznaczonego jej tematowi .Ale będę się tego trzymał i od Nowego Roku będę uważnie się wypowiadał.A na jakikolwiek sarkazm to ja już jestem za stary i nie w głowie mi takie głupoty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #2803 Napisano 30 Grudnia 2019 Nie wygląda mi to to na farbę, myślę, że jest to cienka powłoka galwaniczna, spod której wychodzi rdza.Zielonkawy nalot może świadczyć o stopie miedzi, mosiądzu.Po oczyszczeniu i wypolerowaniu najlepiej byłoby nałożyć nową powłokę galwaniczną chromu bądź niklu.Myślę, że nie byłoby dużym przestępstwem pomalowanie farbą w sprayu, są takie dostępne. Lakier chrom o lustrzanym połysku, metal po tym wygląda jak chromowany.Pozdrawiam JacekIMG_20191230_172450.pngnie,nie, nie chrom!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 937 #2804 Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Ta dyskusja pokazuje moim zdaniem kolejny trend w kolekcjonowaniu budzików. W zasadzie te najstarsze i najcenniejsze z punktu widzenia budzików, jako zabytków techniki przemysłowej (np. Lenzkirch, Becker, HAU) zaczynają być nieosiągalne dla nowej generacji zbieraczy. Owszem w ramach np. wymiany kolekcjonerskiej, czy za wysokie ceny na targach. Zabytkami stają się przedmioty z 2 połowy XX w.Przesunięciu uległa na osi czasu granica zabytkowego budzika. Tym bardziej, że epoka produkcji budzików mechanicznych w np. Europie została zamknięta mniej więcej w 1 dekadzie XX w. Umownie np. dla Polski może to być ostatni budzik wyprodukowany w Łodzi. nie znam dokładnego roku. W załącznikach pokazuję jugosłowiańską Insę i Insę wyprodukowaną w Rosji, po upadku ZSRR. Zaobserwowane zjawisko jest bardzo korzystne z punktu widzenia szczytnych celów kolekcjonerstwa, ratowania przedmiotów zabytkowych. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2805 Napisano 30 Grudnia 2019 Kasia czytaj nie,nie, nie chrom!!!Kasia czytaj poprzednie posty !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #2806 Napisano 30 Grudnia 2019 Kasia czytaj Kasia czytaj poprzednie posty !!! Nie doczytałam, tylko jak ten chrom... no wiesz. Bo któż miałaby wiedzieć jak nie Ty? I znów wracamy do... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2807 Napisano 30 Grudnia 2019 Chodziło mi o udzielanie porad w tym temacie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2808 Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Centralna sekunda Ma już blisko 30 lat Nie do końca dla robienia sobie "beki" zamieszczam. Budziczek jest non stop na chodzie. Wszystko działa - narastający alarm, podświetlanie tarczy. No i co z tego, że na baterie. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 937 #2809 Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Budzik firmy Emes od końca 1 połowy XX w.. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 531 #2810 Napisano 31 Grudnia 2019 Samych dobrych zakupow Nowym Roku 2020 dla Budzikowców ;) 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2811 Napisano 31 Grudnia 2019 O choroba! Już nie ma co kupować - wszystko wykupione 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 937 #2812 Napisano 1 Stycznia 2020 Budzik rumuński Aradora, lata 80. XX w. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 937 #2813 Napisano 2 Stycznia 2020 Werk Junghansa w budzikach francuskim i holenderskim 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2814 Napisano 3 Stycznia 2020 Wreszcie udało mi się zdobyć Westcloxa Big Bena mod 1 .Model produkowany od 1908 do 1918 r zaprojektowany przez Georga Kerna .Jak to Big Ben sporej wielkości 130mm,tarcza z nadrukiem reklamowym z literką G w rombie jest całkiem ładnie zachowana,mechanizm ze śladami paru napraw za pomocą cyny i drucików,po drobnych naprawach ,umyciu i nasmarowaniu chodzi dziarsko! Na zdjęcu z jednym z ostatnich modeli Big Bena i ze swoją miniaturką Baby Benem mod 1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pi0tr 32 #2815 Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Ten Big Ben, bardzo mi się podoba. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Pi0tr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #2816 Napisano 4 Stycznia 2020 Swietny i jaki czysty. Potrafisz zadbac o swoje budziki. Gratulacje. Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3502 #2817 Napisano 4 Stycznia 2020 No to dziś przy niesprzyjającej pogodzie zabrałem się za Gb z centralną. złożyłem , i okazało się że mechanizm zapadkowy na kole w torze dzwonienia nie trzyma. niestety była tam zrobiona prowizostka na ułamanej sprężynce (przedłużka) nie trzymała. Musiałem coś wymyślić, nie do końca idealnie ale jest sprawne i działa. Mechanizm pięknie chodzi . Pozostaje mi prostowanie włosa (delikatne, bo się klei - sprawdziłem) Zostaje obudowa i tarcza i dzwonek ... do odrestaurowania. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2818 Napisano 4 Stycznia 2020 No to w moim Big Benie była podobna usterka ale jak widać naprawa wykonana wg wyskrobanego obok zapisu w 1956r nie była tak elegancka jak Twoja ,ale o dziwo działała 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3502 #2819 Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Ps. Stan wyjściowy, wiaderkowy Edytowane 4 Stycznia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2820 Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Wiaderkowy? Chyba wykopaliskowy... Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1813 #2821 Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Wiaderkowy? Chyba wykopaliskowy... Możliwe Taki stan miałem z Bagdadem , ale on był ze ściany ,,, więc nie wiem, jak to było możliwe Ps. Leskos , to teraz wyczyścił na błysk . Edytowane 4 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 458 #2822 Napisano 5 Stycznia 2020 Ps. Stan wyjściowy, wiaderkowy Jesli kola zebate i plyty sa z mosiadzu to dlaczego wezystko jest takie matowe ?Moze to sa glupie pytania ale nigdy nie czyscilem werku budzika i nie wiem jak to powinno wygladac... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #2823 Napisano 5 Stycznia 2020 Werki budzików najczęściej nie są wykonane z polerowanej blachy mosiężnej ,więc mają być czyste a nie polerowane bo i po co? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 458 #2824 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Werki budzików najczęściej nie są wykonane z polerowanej blachy mosiężnej ,więc mają być czyste a nie polerowane bo i po co?Werki zegarow skrzyniowych tez sa schowane a po czyszczeniu wygladaja w mojej opini duzo lepiej.Pozyczylen z tematu "Porady potrzebuje"zdjecia werku po czyszczeniu ktore dadal Kolega PM1122 -tego werku tez nie widac.Moze jest roznica w jakosci mosiadzu stosowanego do wyrobu roznych werkow.Argument ze go nie widac i dlatego tak wyglada nie przekonal mnie. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 937 #2825 Napisano 5 Stycznia 2020 Polerowanie płyt miało też praktyczne znaczenie przy naprawach. W takiej płycie, jak w lustrze odbijał się mechanizm. Pozwalało to wychwycić ewentualne usterki, nie tylko na słuch. 10 lat temu zegarmistrz naprawił mi werk wiszącego zegara. Wydawało się, że wszystko jest w porządku. Jednak zegar się zatrzymywał. W wypolerowanej płycie odbijała się m.in. kotwica z paletami. Widać było w takim lustrze, że porusza się nierytmicznie. Okazało się, że na paletach są szczerby. Usterka była widoczna już po zamontowaniu zegara w szafce Po wypolerowaniu palet zegar chodzi prawidłowo. Bez wcześniejszego wypolerowania płyt ta usterka byłaby trudniejsza do wychwycenia. Wypolerowane płyty są widoczne w w szafce, przez szklane witryny. Podobnie wypolerowane są płyty w "kareciakach" tu dla celów ozdobnych.Czysty zegar też świadczył dawniej o jakości wykonanej usługi.W załączniku opisany werk zegara z wypolerowanymi płytami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach