mkl1 7242 #4126 Napisano 5 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Arek_Win napisał(-a): 17 minut temu, Dymar3 napisał(-a): Chyba, że jest w pobliżu znajomy z tokarką i wytoczy brakujący element. No i wywierci oraz nagwintuje otworek, dorobi śrubkę itp... Można jeszcze zrobić gwint zewnętrzny i dać nakrętkę Nie wpadłem na to i kupiłem....i głupi byłem, bo itak musiałem przetoczyć, bo "biło" po zamontowaniu w tokarce.. i żle mi się szlifowało.. Te elementy to czasami są nieosiowe... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4127 Napisano 5 Kwietnia 2021 Nie wiem czy to o takie chodzi? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4128 Napisano 5 Kwietnia 2021 Po wiela? ceni? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4129 Napisano 5 Kwietnia 2021 Ten te wyżej 21 zł ale są też pojedyńcze po 5-6 zł jak dobrze pamiętam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1815 #4130 Napisano 5 Kwietnia 2021 No cóż , same pojedyncze elementy , to chyba nie występują . Ja trafiłem na taki zestaw , gdzie jest tylko kilka elementów i tarczek , z rolkami ( mały zestaw ) ...ale i tak za kilka € . Myślę , że i koledzy podobnie mają , że ośki ze dwie , a tarczek i innych elementów , to dużo , za dużo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4131 Napisano 5 Kwietnia 2021 Z tą ilością tarczek to bym nie przesadzał.. że mało...Jak tnę, czy szlifuję mosiądz to tarczka zaraz do złomu ( zatkana) niestety ten material zostaje w tarczy) bo ona już potem się "ślizga" nie szlifuje dobrze... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czasik 110 #4132 Napisano 5 Kwietnia 2021 W marketach typu Castorama idzie kupić pojedynczo do miniszlifierek Dremel lub szukaj na allegro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1242 #4133 Napisano 5 Kwietnia 2021 58 minut temu, PM1122 napisał(-a): No cóż , same pojedyncze elementy , to chyba nie występują . Ja trafiłem na taki zestaw , gdzie jest tylko kilka elementów i tarczek , z rolkami ( mały zestaw ) ...ale i tak za kilka € . Myślę , że i koledzy podobnie mają , że ośki ze dwie , a tarczek i innych elementów , to dużo , za dużo PM - w tej hurtowni co link podałem, można właśnie kupić pojedyncze. Link poprawiłem, wyświetla się od razu mandrelka. 7 minut temu, czasik napisał(-a): W marketach typu Castorama idzie kupić pojedynczo do miniszlifierek Dremel lub szukaj na allegro Na allegro, najczęściej chinszczyzna. U nich są jakościowo dobre i ceny (no nie na wszystko) dosyć przystępne. Wiadomo, jak się kupuje pojedynczo, to zawsze jest drożej. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #4134 Napisano 5 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Yodek napisał(-a): Nie wiem czy to o takie chodzi? Tak doadnie o takie:-) dzieki za pomoc juz zamówiłem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4135 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzisiaj "rodzinna" Slava została przywrócona do życia... Zawsze była odstawiana "na później" i się doczekała tu cała banda tych mniejszych ( Globus z nich największy) Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4136 Napisano 9 Kwietnia 2021 Ooo... super. Wygląda zacnie 😁👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4137 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Żeby było zabawnie to ja dziś znalazłam wreszcie chwilę, też na Slavę globusika 😄. Umyjałam obudowę, troszkę oszlifowałam ... hmm no właśnie - jak to się nazywa - podstawa rakiety, ogon rakiety? 🤔. W sukurs przyszła technologia manikiurowa - akrylożelem (bardzo twardy po utwardzeniu), przylepiłam rakietę, odmalowałam czerwony zypcyś i mam globusika!! Mkl - za uprzejmość i pomoc muszę Wam chyba wyszorować WC, albo psa wyprowadzić na spacer, albo dywan odkurzyć... 🤗. Dziękuję 😃 Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4138 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Grunt, że rakiet nie odleciał w kosmos i jest na swoim miejscu.. ps. zapraszam na spotkanie z moim Barrettem: Będzie przeszczęśliwy, bo to pieszczoch Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4139 Napisano 9 Kwietnia 2021 Pieszczochy z Barettem są o niebo fajniejsze niż szorowanie WC 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #4140 Napisano 9 Kwietnia 2021 Takie dwa dzisiejsze nabytki Sława w świetnym malowaniu i DEP Savoy francuski z 49r ,dziwnie połączone części mosiężne z kawałkami aluminowymi ☹️ale mechanizm ładny ,balans na kamieniach ,po umyciu całkiem dziarski .Niestety brak pokrywy 😕 więc będę musiał wykonać ją sam bo znalezienie takiej raczej słabo widzę 😕 ale na razie musi swoje odstać z francuskimi kolegami aż wymyślę jak znależć trochę wolnego czasu😄 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4141 Napisano 9 Kwietnia 2021 Ta Slava robi wrażenie Gratuluje 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4142 Napisano 10 Kwietnia 2021 Fajne maluchy. ☺️. Slava piękna! Wszystkie budziki z tą powłoką, które widziałam były bardziej lub mniej zniszczone. Zdobycie budzika w takim stanie to nie lada co.. Szkoda że nie można odtworzyć takiego malowania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #4143 Napisano 10 Kwietnia 2021 57 minut temu, Yodek napisał(-a): Szkoda że nie można odtworzyć takiego malowania Kiedyś dyskutowano o tym na forum. To jest powłoka z cyny, a nie typowe malowanie ;). Dopiero powłoka krystaliczna jest malowana lakierem. Wydaje mi się, że może to jest pokrywane galwanicznie lub chemicznie z jakiejś soli cyny? U Sękowskiego w książkach były przepisy na jakieś kryształy metali i pokrycia galwaniczne... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4144 Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Arek_Win napisał(-a): Kiedyś dyskutowano o tym na forum. To jest powłoka z cyny, a nie typowe malowanie ;). Dopiero powłoka krystaliczna jest malowana lakierem. Wydaje mi się, że może to jest pokrywane galwanicznie lub chemicznie z jakiejś soli cyny? U Sękowskiego w książkach były przepisy na jakieś kryształy metali i pokrycia galwaniczne... No tak. Malowanie to byłoby zbyt proste 😊. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4145 Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Jakiś Francuzik, może Bangly 🤔. Taki "strup" sobie był. Tarcza bardzo ładnie się rozjaśniła w benzynie. Kolor robiłam wieloma, naprzemiennymi natryskami czarnym i czerwonym sprayem. Grzybek z modeliny, kołnierzyk grzybka też od "czegoś" tam, bo oryginalnych nie było, więc taka "wariacja". Ale z motylkami i knopkami to problem jak nie wiem, mam tylko jeden i nie wiem czy kiedyś znajdę takie żeby pasowały 😑 Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Yodek 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4146 Napisano 10 Kwietnia 2021 Taki galantny się zrobił 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7242 #4147 Napisano 10 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Yodek napisał(-a): Ale z motylkami i knopkami to problem jak nie wiem, mam tylko jeden i nie wiem czy kiedyś znajdę takie żeby pasowały 😑 Jaki gwint to to ma? średnica i czy lewy,/prawy? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #4148 Napisano 10 Kwietnia 2021 Godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Jaki gwint to to ma? średnica i czy lewy,/prawy? Sssoo? Jaki gwint? Lewy - prawy - matko jedyna! Ja znam tylko jeden - "jasny gwint!!" 🤭 Nie wiem .. hehe.. 🙈 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #4149 Napisano 10 Kwietnia 2021 widać na zdjęciach, prawy gwint lewego pokręcotka, prawy gwint centralnej śrubki (nakręcona nakrętka - trudno mieć pewność) oraz lewy gwint prawego pokręcotka.. Trudno mi ze zdjęcia odczytać.. suwmiarka nie łapie ekranu.. 3mm??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 277 #4150 Napisano 14 Kwietnia 2021 Budzik Junghans "Victoria" z 1910r. Z dwoma dzwonkami/jeden pod drugim/ Już po naprawie i renowacji. Przepraszam, że nie mam zdjęć przed tylko efekt końcowy ale omyłkowo je skasowałem. Mechanizm byl z pękniętą sprężyną chodu i złamaną osią balansu. 20210414_132654.mp4 20210414_132940.mp4 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach