Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

A co tu jeszcze rozwijać ? G to G, masło i olej rzepakowy lepiej nasmarują, ale zrób zdjęcie swojego łańcucha, zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

61722cfdc085a9b8med.jpg

Tak zeby pokazac kasete i lancuch 4tys przejechane ma calosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam shimano PTFE LUBE. w sumie nigdy niczego innego nie uzywalem. Jezdze po suchym . chce przejsc na tego oslawionego rohloff. Tyle pisza jaki on dobry ze nie wroca do niczego innego itd . prawda ?

W sumie to prawda.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uwyzwam zielonego FL (wet)

czerwony jest konststencji niemal wody i ciezko się go aplikuje, a jak juz sie uda to kilkanascie km w kurzu i sloncu i łańcuch piszczy jak ta lala

ruhloffa tez mam , stoi sobie grzecznie na polce po dwoch aplikacjach....gesty i łapie wszytsko, on chyba do szosy stworziny bo w teren imo nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie wydaje ile specifikow tyle opini . zwolenikow i przeciwnikow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go aplikuję następująco: zdejmuję łańcuch, szejkuję konkretnie, suszę, rozkładam na długość na folii, aplikuję po jednej kroplu na sworzeń, a na drugi dzień mocno wycieram. Zostaje na nim szklista powłoka, pozatym jest suchy, a środek smarny jest tam, gdzie powinien, czyli w szczelinach pomiędzy blaszką a sworzniem. Do tego czyszczę gruntownie napęd.

Jeśli ktoś leje olej bezpośrednio na łańcuch, to nic dziwnego, że wszystko się klei i łapie cały syf.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też cały rok smaruję zielonym finish line wet. Można spokojnie grubo ponad setkę przejechać bez dodatkowego smarowania. Rohloff też testowałem i również był wydajny, ale trudniej czysty łańcuch utrzymać bo nie dało się łańcucha co jakiś czas szmatą przetrzeć - strasznie się kleił i łapał syf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morgan Blue.

600km szosą bez smarowania po raz drugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FL Dry używam od 5-6 lat (już chyba przyzwyczajenie) smaruję co ok 300 km profilaktycznie. Jeżdżę tylko jak jest sucho. Napęd kręci się i szumi aż miło, nic nie skrzypi czy to szosa czy mtb.

Odnośnie bidonów i koszyków; zauważyłem - choć to pewnie nie będzie odkrycie - że bardziej pasują do siebie te, które są tych samych producentów np. bidon + koszyk Elite a nie bidon Elite + koszyk np. Bontrager jak u mnie wcześniej, bo wtedy bidon szybko się rysuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem ?

Koszyk kls, bidon nie wiem co. Siedzi jak na kleju .

Ale i tak wolę bukłak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już że jak ktoś nie jeździ po asfalcie tylko po górach i lesie to w taką upalną pogodę nie powinien stosować smaru na mokre warunki. Bo co z tego, że on nie złazi jak łapie piasek a nie ma nic gorszego niż smar z piaskiem. Suchy spadnie razem z kurzem, albo w ulewę wypłucze się. Jedyny problem jaki wtedy występuje to, że częściej trzeba ten łańcuch smarować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie bidonów i koszyków; zauważyłem - choć to pewnie nie będzie odkrycie - że bardziej pasują do siebie te, które są tych samych producentów np. bidon + koszyk Elite a nie bidon Elite + koszyk np. Bontrager jak u mnie wcześniej, bo wtedy bidon szybko się rysuje.

W moich ostatnich zakupach jest koszyk Red Cycling Products i bidon Cube - siedzi jakby się w tym koszyku urodził.

Grubo  :D

A co się miałem szczypać ;)
Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągacz do korb widzę.

Trzeba było brać taki z rączką . Wygodniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morgan Blue.

600km szosą bez smarowania po raz drugi.

Ale w suchym?

Tak to  i tysia na zielonym FL przejadę.

Generalnie 2 solidne burze i smarowanie, uważam iż to jest całkiem przyzwoity wynik jak za flaszkę po 19-cie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W suchym.

W mtb nie wytrzyma więcej niż 300km w suchym albo jedna jazda w błocie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe gadżety

Trafne określenie, bo przepłacone. :)

Ostatnio kupiłem podsiodłówkę ( ze światełkiem :D), do której zmieszczę żarcie, cały potrzebny serwis i bidon, a więc nie będę już musiał używać plecaczka, koszt niecałe 5- dyszek, Za dętkę Conti mam równie dobre minimum 2 (4-ry  szosowe)np z deca. Dobre są też accenta.

Edytowane przez _Kwiatek_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągacz do korb widzę.

Trzeba było brać taki z rączką . Wygodniejsze.

Sensownego nie znalazłem. A długo nie szukałem.

Trafne określenie, bo przepłacone. :)

Ostatnio kupiłem podsiodłówkę ( ze światełkiem :D), do której zmieszczę żarcie, cały potrzebny serwis i bidon, a więc nie będę już musiał używać plecaczka, koszt niecałe 5- dyszek, Za dętkę Conti mam równie dobre minimum 2 (4-ry szosowe)np z deca. Dobre są też accenta.

Dzięki za uwagę odnośnie detke. Przy następnych zakupach wezmę pod uwagę. Podsiodlowej mieć nie mogę. Chciałem zrezygnować z plecaka i padło na siatkę na górna rurę. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sensownego nie znalazłem. A długo nie szukałem. Dzięki za uwagę odnośnie detke. Przy następnych zakupach wezmę pod uwagę. Podsiodlowej mieć nie mogę. Chciałem zrezygnować z plecaka i padło na siatkę na górna rurę. Zobaczymy jak się sprawdzi.

W sumie to dobrze , że taki wziąłeś. Taki z rączką - przekręciłem :)

Spoko, pytaj jak co, mam przerobione wiele materiału :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem Wam już gitary zawracać.

Z tematów ważnych. Wczoraj rower zaczął wydawać dziwne dźwięki. Myślałem, że opona ociera o błotnik. Ale dźwięk jest tylko podczas jazdy. Dzisiaj rano okazało się, że jest mało powietrza z tyłu... Pewnie znów detka strzeliła. Tyle, że powietrze ucieka chyba tylko jak jadę. d*pa za ciężka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo zawór zwany wentylem nie trzyma, co i tak nie zmienia faktu, że d*pa za ciężka  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest mały postęp w tej materii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem Wam już gitary zawracać.

Z tematów ważnych. Wczoraj rower zaczął wydawać dziwne dźwięki. Myślałem, że opona ociera o błotnik. Ale dźwięk jest tylko podczas jazdy. Dzisiaj rano okazało się, że jest mało powietrza z tyłu... Pewnie znów detka strzeliła. Tyle, że powietrze ucieka chyba tylko jak jadę. d*pa za ciężka

Jak dętka Conti to dokręć Prestę. Wentyle w nich są wymienne, zdarzają się odkręcone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi