tarant 2972 #1751 Napisano 9 Października 2018 Tarcza, wskazówki, wagi i soczewka wahadła (oraz chyba wychylnik) nie są oryginalne moim zdaniem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exalto 13 #1752 Napisano 9 Października 2018 Dzięki, dodam więcej zdjęć, które mam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1753 Napisano 10 Października 2018 Soczewka wahadła bez wycięcia na górze na drążek - dobierana wg mnie.Wagi trawione jeżeli dobrze widzę.Numer mechanizmu 122884 ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exalto 13 #1754 Napisano 10 Października 2018 Tak numer mechanizmu 122884. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Famnas 1 #1755 Napisano 11 Października 2018 Witam Kolegow,Czy moze mi ktos odpisac jakie powinny byc wymiary spezynki/zawieszki do standardowego wahadla Rescha? Taka jak dwa zdjecia wyzej (u exalto: Napisano 09 październik 2018 - 17:49) Pozdrawiam, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1756 Napisano 11 Października 2018 Nie bardzo chce mi się mierzyć teraz, ale tak- taka ma być jak u Exalto. Tylko pamiętaj- blaszka jest pełna, a nie dzielona na dwa paski. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Famnas 1 #1757 Napisano 11 Października 2018 Dzięki za odpowiedź, to wiem ze blaszka jest pełna ale chodzi mi o dokładniejsze dane.Widziałem kilka ofert na Allegro i nie bardzo wiem na którą mam się zdecydować – oferowane dł. od 22 do 32mm, szer. ok 5mm.Jak kupię to 2-3 na zapas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1758 Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Długość dobierz tak aby "palec" w stopcze kotwicy przechodził, najlepiej przez środek, szczeliny okucia . Ot i cała filozofia. Po prostu zmierz oblicz i kup. Ps. możesz też zrobić samemu ... Edytowane 11 Października 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1759 Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Tak numer mechanizmu 122884. Numer wskazuje na lata 80-te wczesne a wtedy raczej o grawerach nie było mowy.Można założyć, że kilkanaście lat później ktoś postanowił zmienić... albo 100 lat później, raczej to drugie.Skrzynka - cóż - ten ćwierćwałek na górze jakością wykonania bardzo różni się od tych z Ebensee. ----------------------- Co do sprężynki wahadła - w wypadku machanizmów Rescha nie ma "normy".Zależy jaki model z jakiego okresuNależy postępować dokładnie tak jak napisał Leszek powyżej. Edytowane 11 Października 2018 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Famnas 1 #1760 Napisano 16 Października 2018 Długość dobierz tak aby "palec" w stopcze kotwicy przechodził, najlepiej przez środek, szczeliny okucia . Ot i cała filozofia. Po prostu zmierz oblicz i kup. Ps. możesz też zrobić samemu ... Super dzięki - wyszło 32mm w kwadransie, sprężynkę założyłem i działa. Pozostał tylko drobny pobrzęk na palcu i kotwicy, wiec nie daje czystego tik-tak. Czy jest na to sposób? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1761 Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Minimum luzu, osiowe ułożenie palca do szczeliny (prostopadłe do plaszczyzny wahnięć), brak dodatkowych ruchów wahadła (lubią zataczać ósemki - przyczyną może być zbyt luźne osadzenie sprężynki w szczelinie wieszaka, zbyt wiotka blaszka, wreszcie wykoślawiony pręt wahadła czy też źle osadzona soczewka wahadła). Edytowane 16 Października 2018 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1762 Napisano 16 Października 2018 Super dzięki - wyszło 32mm w kwadransie, sprężynkę założyłem i działa. Pozostał tylko drobny pobrzęk na palcu i kotwicy, wiec nie daje czystego tik-tak. Czy jest na to sposób?Spróbuj nasmarować sam palec kotwicy, powinno pomóc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1763 Napisano 16 Października 2018 Posmaruj palec w stopce kotwicy smarem technicznym - jak troszkę grubiej ... i załóż . Posłuchaj , powinno pomóc. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Famnas 1 #1764 Napisano 19 Października 2018 Pomogło! Już ładnie i czysto tyka. Super dzięki wszystkim kolegom za cenne a najważniejsze że skuteczne porady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Famnas 1 #1765 Napisano 4 Listopada 2018 Kolejne pytanie do kolegów dotyczące wybijania godzin w kwadransie. Co może być przyczyną niestabilnego ich wybijania, czasem godzina do przodu czasem do tylu, to znowu zbyt szybko uwalnia się bicie - bez minimalnego opóźnienia albo też przez 2,3 godziny wszystko działa bez zarzutu.. Kwadranse natomiast wybijane są bezbłędnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walek75 0 #1766 Napisano 1 Stycznia 2019 Witam, kupiłem ostatnio zegar braci Resch. Dwu wagowy, półgodzinny - małe uzupełnienie do spisu Mariusza. Numer na okuciu wahadła i mechanizmie: (1)12218 a na wieszaku 12216. Skrzynia wygląda na nie ruszaną więc może różnica w numeracji jest przypadkowa. Tak się pocieszam... W tej chwili jest rozłożona na elementy pierwsze więc zdjęcia całości nie wrzucę. Wahadło przy okuciu jest delikatnie skrócone. Na plecach skrzyni jest data zapisana ołówkiem: 19.6.84 Może to pomoże w uściśleniu/potwierdzeniu datowania? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1767 Napisano 3 Stycznia 2019 Dzięki za zdjęcia, czekamy na zdjęcia skrzyni.Data ( jeżeli to jest data ) na skrzyni mniej więcej się zgadza z domyślnym rokiem produkcji.Wg teorii to był okres największej produkcji i trudno określić coś bardzo precyzyjnie.Mechanizm może być wcześniejszy ciut i ubrany w skrzynkę przez sprzedawcę, który się reklamuje na cyferblacie. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #1768 Napisano 4 Maja 2019 Ciekawostka:http://www.blogmedia24.pl/node/81580 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1769 Napisano 4 Maja 2019 No ciekawostka ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1770 Napisano 4 Maja 2019 Jest tam tez Becker ,wczoraj na to trafilem 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1771 Napisano 4 Maja 2019 To chyba wersja zmieniona/poprawiona z datą pt., 22/03/2019 - 21:17 Wg mnie to już nawet nie jest irytujące 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walek75 0 #1772 Napisano 28 Sierpnia 2019 Dzień dobry, Kolejny z półgodzinnych zegarów Braci Resch. Jest to zegar mojego kolegi. Numer (2)48729. Na płycie, wieszaku i okuciu listwy wahadła są zgodne numery. Wydaje się być w oryginalnej, nie ruszanej skrzyni. Niestety bloczki są od dwóch innych zegarów. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma może do odsprzedania 'reschowe' bloczki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1773 Napisano 2 Grudnia 2019 Witam, znalazlem kolenjne sprežyne Rescha, stan strychowy do renovácii. Tarcza jest signowana sprzedawca zegara byl ze Slowaciji Kesmark-Kežmarok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1774 Napisano 9 Grudnia 2019 Dzięki za zdjęcia.Na sprzedaż zegar ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1775 Napisano 15 Grudnia 2019 Trafił do mnie mechanizm Rescha. W miarę niski numer ( 33285) więc wrzucam na forum w celach naukowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach