Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, nicon napisał(-a):

30 letni zegarek tez był kiedyś 4-5 letni.

Ja wiem ale facecik pisał o nowszym stąd moja odpowiedź. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Ja wiem ale facecik pisał o nowszym stąd moja odpowiedź. 

Panowie, dajcie spokój. Jakąś historię ten zegarek ma, bo ja nie ściągam zegarka z ręki 24h/dobę (no tylko do prysznica ściągam). Ale co to za historia? Raczej niezbyt porywająca - historia szarego człowieka. Kopertę i zapięcie jeszcze jestem w stanie przeboleć, ale ten bezel to mnie wkurza. A jak już robić, to całość. To jest jeszcze temat do przemyślenia, ale wiem już gdzie miałaby być renowacja. Zamknijmy to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiście rysy na zegarku jakoś specjalnie nie przeszkadzają , wolałbym porysowany i nie kombinowany .

Pozostaje jeszcze kwestia ceny , to napewno +-  kilka tysięcy które lepiej wydać na jakieś wakacje 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, memento mori napisał(-a):

Te odświeżane Janem Niezbędnym i Cape Codem też mają udawać nowe. Weryfikowałeś kiedyś zegarek, który robił Damian z Watches Spa i który pierwotnie był w świetnym stanie? Ja tak i na podstawie tego pisałem. W popularnych zegarkach, które były zajechane to się da zrobić, ale skąd wziąć materiał porównawczy jeśli mowa o zegarku, który nie był i nie jest popularny i widzi się go pierwszy raz na oczy?

Dodam jeszcze, że po tych zrobotyzowanych, hiper maszynach z "innego poziomu" też poprawia jeśli trzeba (wrzuca czasami zdjęcia fabryki i jego wykończenia). 

Rolex to też nie najlepszy przykład, ponieważ wykończenie to taka szkolna 4, może 4+. Te hiper maszyny to mają produkować 1.2 mln sztuk rocznie a nie wykańczać powierzchnie na najlepszym możliwym poziomie w branży. 🙂

Mam wrazenie, ze nie rozumiesz (alboo nie chcesz zrozumiec) czego dotyczylo pytanie i moja odpowiedz.

Nigdzie nie napisalem, ze automatyzacja czy tez robotyzacja Rolexa odpowiada za najlepsza mozliwa jakosc polerowania. Napisalem, ze jest ona stala. Nie ma wariacji z modelu na model, w zaleznosci od tago kto wykanczal koperte. Dlatego wszelkie odchylki od tej normy mozna latwo zlokalizowac.

Natomiast ciesze sie, ze mamy tu eksperta z branzy, ktory jest w stanie wystawiac oceny z "polerowania".

43 minuty temu, facecik napisał(-a):

Panowie, dajcie spokój. Jakąś historię ten zegarek ma, bo ja nie ściągam zegarka z ręki 24h/dobę (no tylko do prysznica ściągam). Ale co to za historia? Raczej niezbyt porywająca - historia szarego człowieka. Kopertę i zapięcie jeszcze jestem w stanie przeboleć, ale ten bezel to mnie wkurza. A jak już robić, to całość. To jest jeszcze temat do przemyślenia, ale wiem już gdzie miałaby być renowacja. Zamknijmy to.

Dla Ciebie to historia szarego czlowieka. Dla Twoich dzieci, kto wie, moze bohatera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Dla Ciebie to historia szarego czlowieka. Dla Twoich dzieci, kto wie, moze bohatera ;)

Dzieci nie ma i nie będzie🙂 

Myślimy z żoną tylko o sobie i dobrze nam z tym. A co będzie potem? ch*j wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, mrstatler said:

Chwaliposta2bdda8dd688a95e8d8345cfed7ebe28.jpg

Jest świetny i w życiu nie powiedziałbym ze ostentacyjny. Obfity i zasobny ale za sprawa tego szarego bezela jest i sportowy! Prawdziwy przystojniak z niego. Jakbym się kiedyś skusił na GMT to ten zawodnik byłby wysoko w rankingu. Rootbeer na żywo skubany tez jest super. Podoba mi się tez nowy Bruce Wayne na jubilee...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gratuluję. 
Właśnie to złoto... Byłem zapisany i czekałem, potem o nim trochę zapomniałem, Do czasu jak zadzwonili tydzień temu, że jest do odbioru emocje opadły i w efekcie nie odebrałem. Przede wszystkim ze względu na to, że okazał się zbyt ostentacyjny w moim odczuciu.
Niemniej jednak gratuluję.
Dziękuję

Który model Rolexa nie jest oczojebny ?
W zasadzie chyba tylko Sub i Ex.
To jest chyba DNA tej marki by zegarki były rozpoznawalne z daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, mrstatler napisał(-a):

Który model Rolexa nie jest oczojebny ?

1908? Cała poprzednia seria Cellini?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, beniowski napisał(-a):

1908? Cała poprzednia seria Cellini?

To fakt. 

m52506-0002.png

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jest mocno stonowany.
image.png.90b279f7f964900b241fdf9aba1594b8.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.07.2024 o 17:45, facecik napisał(-a):

Tydzień z subem. Zegarek już jakiś czas temu stracił precyzję chodu, chyba czas na serwis. Pięć lat użytkowania. Mam dylemat. Robić te uszkodzenia w ramach serwisu czy nie? Rys na kopercie nawet nie pokazuję. No i gdzie oddawać? Serwis Rolexa czy gdzieś niezależnie? Gdzie zrobią lepiej (niekoniecznie taniej)? Podpowiecie coś? Wiem że to już było wałkowane, ale sytuacja zmienia się dynamicznie, więc podbijam. Dzięki.

IMG_1355.thumb.jpg.bc049caadc790e146b52723c6039728e.jpgIMG_1354.thumb.jpg.10717275d6e339723905cedcbde09dfc.jpgIMG_1353.thumb.jpg.5eb42ace0e3d46b922db26b3284c7b95.jpgIMG_1352.thumb.jpg.40d6fbcf263bfb201bb73d4a39ec3827.jpg

Ja będę w opozycji. 

Ma dożywocie i wszystkie blizny to wasza wspólna historia. Ja zrobiłbym tylko mechaniczny skoro już źle chodzi. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.07.2024 o 14:15, facecik napisał(-a):

Tydzień z subem. 

Nie wiem ile masz zegarków, ale brzmi jakbyś na siłę nosił. ;) Ja tak miałem, sprzedałem wszystko, mam jeden edc i jeden na wakacje. Bez, którego też bym się w sumie obył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mrstatler napisał(-a):

Poszukiwania GMT zakończone

e43ca7f6091d5c89dc32a9b51eaf36e0.jpg

Gratuluję. Szybko poszło. 

Złoty a skromny.  :D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, tbn napisał(-a):

Nie wiem ile masz zegarków, ale brzmi jakbyś na siłę nosił. ;) Ja tak miałem, sprzedałem wszystko, mam jeden edc i jeden na wakacje. Bez, którego też bym się w sumie obył. 

No właśnie nie na siłę. Parę miesięcy temu zredukowałem stan posiadania i zostały mi tylko moje ulubione, 3 szt., które noszę, każdy przez tydzień. Taki sobie przyjąłem system. Jest jeden, który zalega i nie noszę wcale lub okazyjnie (chrono). Te pozostałe to są trzy zegarki, które rotuję. Pod koniec każdego tygodnia, w sobotę rano, wymieniam i za każdym razem czuję ekscytację, że będzie coś nowego na ręku. To się u mnie sprawdza. Ciężko to wyrazić, ale każdy mnie cieszy i sprawia, że mam uczucie jakbym miał nowy zegarek. Rolex>Pam>Omega=>R>P>O=>itd.

Jedyny problem, wytrzymać tydzień😉 Ale za każdym razem jest nagroda.

To się teraz zaburzy. Niestety, złamałem się i będzie nowy w kolekcji...

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, KrysH napisał(-a):

Podoba mi się tez nowy Bruce Wayne na jubilee...

Krzysiek wytłumacz mi proszę dlaczego na ten nowy model GMT Mastera mówi się Bruce Wayne ?

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krzysiek wytłumacz mi proszę dlaczego na ten nowy model GMT Mastera mówi się Bruce Wayne ?

Przez bardzo dlugi czas za cholere nie wiedzialem kto to ten Brus Łejn. Odpowiedz mnie bardzo roczarowala.

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, bibbi napisał(-a):

Przez bardzo dlugi czas za cholere nie wiedzialem kto to ten Brus Łejn. Odpowiedz mnie bardzo roczarowala.

bibbi

Brus Łejn mi się kojarzy ze starymi westernami, lecz to chyba był John. Teraz dopiero rozumiem, że o jakiegoś batmana chodzi.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się wreszcie zrobić jakąś fotkę.

IMG-3575.jpg&key=1c1996159cccd3da795e0f8144b9d2c9371012515a6c7a85c18ac3ffba22ab58

Jaką historie może zegarek 30letni ale nie 4-5 którym się uderzyło w futrynę czy porysował zapięcie? 

Możliwe, że Tobie ciężko to sobie wytłumaczyć, ale kilkuletni zegarek może mieć najważniejszą historię życia dla właściciela np. narodziny dziecka, okrągłe urodziny i wiele, wiele innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Krystian napisał(-a):

Udało się wreszcie zrobić jakąś fotkę.

IMG-3575.jpg&key=1c1996159cccd3da795e0f8144b9d2c9371012515a6c7a85c18ac3ffba22ab58

Możliwe, że Tobie ciężko to sobie wytłumaczyć, ale kilkuletni zegarek może mieć najważniejszą historię życia dla właściciela np. narodziny dziecka, okrągłe urodziny i wiele, wiele innych emoji2371.png

No ok ja się z tym zgadzam i to rozumiem . Mi chodziło o to, że dlaczego nie doprowadzić zegarka do stanu jak nowy bo uderzyłeś w coś i chcesz o tym pamiętać?? Ok w temacie rolexa zawsze ktoś się spina a to jest zegarek jak każdy inny. Póki co tylko oglądam ale może kiedyś i ja w tym temacie pokaże takiego pepsi jak twój ale póki co tylko w sferze marzeń 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, mylof said:

No jak!? Batman to gmt z niebieskim bezelem. Bruce Wayne to prawdziwe imię bohatera który przebiera się Batmana. Jak rolex "ściągnął" niebieski kolor z bezela Batmana to tak jakby ściągnęli z niego przebranie wiec stal się Bruce Wayne. Przynajmniej ja sobie to tak tłumaczę. Mi to pasuje i lubie ta ksywkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, KrysH napisał(-a):

No jak!? Batman to gmt z niebieskim bezelem. Bruce Wayne to prawdziwe imię bohatera który przebiera się Batmana. Jak rolex "ściągnął" niebieski kolor z bezela Batmana to tak jakby ściągnęli z niego przebranie wiec stal się Bruce Wayne. Przynajmniej ja sobie to tak tłumaczę. Mi to pasuje i lubie ta ksywkę.

W takim razie dlaczego ref. 116710LN nie była nazywana Bruce Wayne? Przecież też nie miała kolorowego bezela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Mam wrazenie, ze nie rozumiesz (alboo nie chcesz zrozumiec) czego dotyczylo pytanie i moja odpowiedz.

Nigdzie nie napisalem, ze automatyzacja czy tez robotyzacja Rolexa odpowiada za najlepsza mozliwa jakosc polerowania. Napisalem, ze jest ona stala. Nie ma wariacji z modelu na model, w zaleznosci od tago kto wykanczal koperte. Dlatego wszelkie odchylki od tej normy mozna latwo zlokalizowac.

Natomiast ciesze sie, ze mamy tu eksperta z branzy, ktory jest w stanie wystawiac oceny z "polerowania".

Skoro nie ma wariacji ta hiper technologia to co ten Damian poprawia? Fantazjuje pewnie. 😜 Do eksperta mi daleko, ale są tacy tutaj i oni mają podobne zdanie o Rolexie. Porządnie wykonana koperta i bransoleta bez jakościowych fajerwerków w wykończeniu na tle całej branży, super spasowania. I piszę to jako wielki fan marki. 🙂

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, mrstatler napisał(-a):

Na życzenie raz można ;)

Poszukiwania GMT zakończone.
Teraz do parki Pam111 + GMT przydałby się Lange 1 czarny , ale to za jakiś czas. Po drodze pewnie będzie jeszcze Sub, bo nigdy nie miałem, a chce go popróbować.e43ca7f6091d5c89dc32a9b51eaf36e0.jpg

Jacku gratulacje, fajny jest i jak nie lubię Rolków, to tego cygana bym nosił :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, beniowski said:

W takim razie dlaczego ref. 116710LN nie była nazywana Bruce Wayne? Przecież też nie miała kolorowego bezela?

Myślę ze jak najbardziej mógłby być tez tak nazywany ale padło na 162710GRNR z jakiegoś powodu... może ta szarość? Szarość to cień a Bruce Wayne to trochę postać żyjąca w cieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi