Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Dokładnie 

20230831-180114.jpg 

Gratulacje Michale. Świetny SUB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Zacznę tradycyjnie.  :D

20230830-164157.jpg 

inPostem zegarek...masz jajca ze stali! 

Gratuluję nabytku 🏆

Poszedł 176 czy są teraz dwa w stajni?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pisar napisał(-a):

Gratuluję nabytku 🏆

Może się okazać że inPost wcale złą opcją nie jest😁. Mnie GLS paczkę z Day-Date’m rzucił pod drzwi klatki, kiedy nikogo nie było w domu i nawet nikt do mnie nie zadzwonił. I tak sobie leżał jakieś 6 godzin zanim z pracy wróciłem i nie zabrałem paczki z patio. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Dokładnie 

20230831-180114.jpg 

Gratulacje! 

instagram.com/crownandlume 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może się okazać że inPost wcale złą opcją nie jest. Mnie GLS paczkę z Day-Date’m rzucił pod drzwi klatki, kiedy nikogo nie było w domu i nawet nikt do mnie nie zadzwonił. I tak sobie leżał jakieś 6 godzin zanim z pracy wróciłem i nie zabrałem paczki z patio. 
Mi wczoraj z samego rana zostawili przesyłkę z zegarkiem na kontuarze sekretariatu, bez jakiegokolwiek potwierdzenia. Sekretarka jest na urlopie. Dostawcą był UPS.  

To już druga taka historia. Za pierwszym razem w czasie pandemii przesyłka była dużo cenniejsza, bo za ponad 30k. Wtedy także jak dobrze pamiętam dostawcą był UPS. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pisar napisał(-a):

Gratuluję nabytku 🏆

Mój speedy też inpostem przyleciał. Paczkomaty to najlepsze co się przytrafiło temu krajowi od wejścia do EU. Zamawiam latami tylko do paczkomatu i jeszcze nigdy przesyłka nie zginęła ani nie była zniszczona. W okolicach świąt wkładają paczki nawet w niedziele. O wygodzie użycia nawet nie wspomnę.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w Polsce właściwie tylko paczkomatów używam i tata mi przesyłki odbiera (ba, nawet coraz częściej nadaje paczkomatami także - wysyła bez potrzeby drukowania etykiet itp., po prostu wpisuje nr przesyłki na paczce). U mnie we Włoszech są paczkomaty Amazona, ale są skomplikowane w użyciu i ich nie używam. Jednak ostatnio na stacji benzynowej gdzie tankuję zauważyłem paczkomat InPostu i muszę sprawdzić ich ofertę tutaj.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2023 o 17:40, Nomateus napisał(-a):

W wątku Omegi już zegarek pokazywałem, ale tutaj się jeszcze nie chwaliłem. A zatem, Omega Seamaster No Time To Die! Jest moja po długich poszukiwaniach zestawu na bransolecie milanese w rozmiarze S! 

W dniu 20.08.2023 o 23:28, Nomateus napisał(-a):

@lort Tu mnie masz - NTTD jest zagrożona, ale póki co nie mam czasu o niej pomyśleć! 😆

No i chyba krócej cieszyła niż trwały jej poszukiwania 😂

W dniu 24.08.2023 o 21:47, zielony.m napisał(-a):

Mam i ja

2055938229_ZdjcieWhatsApp2023-08-24o21_47_09.thumb.jpg.a9da11c39c910f356b1be1b3dcb16d84.jpg

Od Ulotnego?

Oglądałem go i oglądałem ale jakoś nie mogłem się złamać do takiej marki za taką cenę mimo że jest naprawdę ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają już ponad 1000 maszyn w IT, ale w sumie punktów nadania/odbioru jest dużo więcej. Widać podział na Włochy A i B ;).

image.thumb.png.e953ef9fc7cd7c6beaea035da47862b9.png

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Bugs napisał(-a):

No i chyba krócej cieszyła niż trwały jej poszukiwania 😂

Od Ulotnego?

Oglądałem go i oglądałem ale jakoś nie mogłem się złamać do takiej marki za taką cenę mimo że jest naprawdę ciekawy.

"Takiej marki" 😁 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nicon napisał(-a):

Mój speedy też inpostem przyleciał. Paczkomaty to najlepsze co się przytrafiło temu krajowi od wejścia do EU. Zamawiam latami tylko do paczkomatu i jeszcze nigdy przesyłka nie zginęła ani nie była zniszczona. W okolicach świąt wkładają paczki nawet w niedziele. O wygodzie użycia nawet nie wspomnę.

Też lubie paczkomat za wygode i niezależność ale na 20 lat mega intensywnego wysyłania nigdy mi nic nie zginęło u kurierów i z poczty polskiej. Natomiast w InPost 2 razy w 3 miesiące kradzież

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać zależy jak kto trafi, mnie ginęły przesyłki na poczcie z 3 razy, albo były dostarczane z 2 tygodniowym opóźnieniem i to niedawno bo w WER Niepołomice brakuje pracowników. Pewnie zależy sporo od oddziału jaki jest w okolicy i ludzi którzy tam pracują. Speedmaster na szczęście dotarł cały :).

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisar miałeś wyjątkowy niefart, ja też wysyłam i odbieram setki przesyłek paczkomatowych rocznie i nigdy nie było wtopy z inpostem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Dokładnie 

20230831-180114.jpg 

Grubo Michał, gratulacje.

3 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Tym razem daruje sobie zdjecia paczki itp. Pogoda fatalna wiec fotka nie oddaje nawet ulamka uroku tego zegarka. Jestem zachwycony!!! Nomos umie w zegarki.

IMG_0638.thumb.jpg.3e5cbb657aa39e194080b9d58729d93a.jpg

Koledze Nomosa oczywiście również.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, eye_lip napisał(-a):

"Takiej marki" 😁 

Spodziewałem się że wyskoczysz 😉

Ok, wyjaśnię - marki nieewidentnie zegarkowej i kojarzonej bardziej modowo.

Ja wiem że Hermes ma długie tradycje w zegarmistrzostwie - bodaj niemal 100 lat - ale takie serio zaangażowanie to w zasadzie dopiero od kupna Vaucher.

Przy całej ogólnej sile brandu to jako logo zegarka nie jest to liga typowych grubych graczy, sytuacja trochę jak z Grand Seiko - świadomi znawcy doceniają i płacą a dla innych to "tylko Seiko ale takie drogie".

Może za jakiś czas to się zmieni bo gonią konkretnie ale na dzisiaj mając w tej samej kasie Hermesa i Omegę wybieram jednak Omegę.

Czytałem co się dało o H08 bo jest naprawdę bardzo interesujący ale raz że nie jestem w stanie ocenić poziomu pracującego tam mechanizmu H1837- nawet najbardziej uznana firma może robić pospolity produkt, specyfikacja d.... nie urywa a dwa że nie chcę ryzykować dużej straty przy ewentualnej odsprzedaży bo czekają mnie wydatki na inne. Jak już będą to może wrócę do tego pomysłu, płaskie projekty ze zintegrowaną bransoletą mi się podobają a tu jest też kapitalna tarcza.

No i jakoś nie mogę się przekonać do tego dziwnego sekundnika mimo że dzięki niemu zegar jest bardziej nietuzinkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewałem się, że się będziesz spodziewał, że wyskoczę ;)

Oczywiście Hermes ma bardzo długie tradycje zegarmistrzowskie związane z AP, VC, JLC - z początku wieku, ale nie zapominajmy że nigdy nie produkował tandety i taniochy, zegarki sprzed ery nabycia udziałów w Vaucher ( nota bene było to już 17 lat temu) zawsze były odpowiednio wykonane jeśli chodzi o mechanizmy i komponenty.

Dzisiejszy Hermes zegarkowo pod kątem in-house przewyższa 99 proc szwajcarskich marek (a nawet 100 jeśli weźmiemy pod uwagę ręcznie szyte paski w ich siedzibie w Brügg) z racji na to że poza własnymi mechanizmami maja własną produkcję kopert w Le Noirmont oraz tarcz w La Chaux de Fonds.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z inpostem nigdy jeszcze nie mialem złych przygód, a zarówno z pp jak i kurierami miałem „zgubienia” paczek (tak na dobre), kradzieże (paczka dociera otwarta bez części zawartości), jak i uszkodzenia zawartości paczki.
Ale wiadomo, każdy ma swoje przygody. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Ja w Polsce właściwie tylko paczkomatów używam i tata mi przesyłki odbiera (ba, nawet coraz częściej nadaje paczkomatami także - wysyła bez potrzeby drukowania etykiet itp., po prostu wpisuje nr przesyłki na paczce). U mnie we Włoszech są paczkomaty Amazona, ale są skomplikowane w użyciu i ich nie używam. Jednak ostatnio na stacji benzynowej gdzie tankuję zauważyłem paczkomat InPostu i muszę sprawdzić ich ofertę tutaj.

W Polsce są firmy, które nadal nie rozumieją idei paczkomatów.

Otóż kumpel zamówił przesyłkę na paczkomat Poczty Polskiej. Po otrzymaniu powiadomienia, poszedł sobie w piątek wieczorem odebrać przesyłkę i co się okazało. Paczkomat był w zamkniętym do poniedziałku budynku Poczty 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tym razem daruje sobie zdjecia paczki itp. Pogoda fatalna wiec fotka nie oddaje nawet ulamka uroku tego zegarka. Jestem zachwycony!!! Nomos umie w zegarki.

Dominik, gratulacje. Leży klasa. No i jak szybko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, rafi napisał(-a):

Dominik, gratulacje. Leży klasa. No i jak szybko!

Mialo byc 8-12 tygodni, pozniej 6-8 tygodni, finalnie chyba w 2 tygodniach od pierwszej rozmowy do dostawy sie zamknelismy (swietny AD i jak ktos szuka Nomosa to polecam, szczegoly na PW).

To kiedy swojego Oriona pokazesz ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nicon napisał(-a):

WER Niepołomice

Ci to mogliby zmienić nazwę na trójkąt bermudzki Niepołomice.  Zawsze jak tam paczka wyląduje są opóźnienia albo status zmienia się na doręczono a paczka przychodzi następnego dnia albo po weekendzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Dominik gratulacje! To był świetny wybór 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Spodziewałem się, że się będziesz spodziewał, że wyskoczę ;)

Oczywiście Hermes ma bardzo długie tradycje zegarmistrzowskie związane z AP, VC, JLC - z początku wieku, ale nie zapominajmy że nigdy nie produkował tandety i taniochy, zegarki sprzed ery nabycia udziałów w Vaucher ( nota bene było to już 17 lat temu) zawsze były odpowiednio wykonane jeśli chodzi o mechanizmy i komponenty.

Dzisiejszy Hermes zegarkowo pod kątem in-house przewyższa 99 proc szwajcarskich marek (a nawet 100 jeśli weźmiemy pod uwagę ręcznie szyte paski w ich siedzibie w Brügg) z racji na to że poza własnymi mechanizmami maja własną produkcję kopert w Le Noirmont oraz tarcz w La Chaux de Fonds.

Tak, czytałem o tym, poszli drogą Rolexa i wykupili swoich dotychczasowych poddostawców - wspomniane przez Ciebie Joseph Erard w Le Noirmont ( koperty ) i Nateber w La Chaux-de-Fonds ( tarcze ), w ten sposób wszystko jest in-house chociaż w Vaucher mają chyba 25%.

https://quillandpad.com/2023/05/19/hermes-watches-why-they-are-worth-seriously-considering/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialo byc 8-12 tygodni, pozniej 6-8 tygodni, finalnie chyba w 2 tygodniach od pierwszej rozmowy do dostawy sie zamknelismy (swietny AD i jak ktos szuka Nomosa to polecam, szczegoly na PW).

To kiedy swojego Oriona pokazesz ?

Hehe, chciałbym. Ale na dzisiaj żeby coś kupić, to coś bym musiał sprzedać. A za bardzo nie mam co.
Ale jak będę szukał nówki, to będę pamiętał, żeby najpierw uderzyć do Ciebie

Niech się nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi