Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Recommended Posts

Tak jak wyżej koledzy powiedzieli, do bransolety Ori, do paska te które są solidne (nie najtańsze dostępne). 

Jest jeszcze kwestia, która mnie osobiście bardzo irytuje, a nie wiem skąd się bierze. Zmieniałem wczoraj pasek w IWC i z ori teleskopów przeszedłem na te dostarczone z nowym paskiem - całkiem grube i sprawiające wrażenie solidnych. Po założeniu paska i lekkim pociągnięciu za końce w celu sprawdzenia czy wszystko dobrze siedzi, teleskopy zaczęły klikać. Nie sądzę żeby miały wypaść, jednak od razu je zmieniłem na ori, które nie dają takiego efektu. Pewnie powoduje to ich wewnętrzna budowa i nie wpływa na użytkowanie, jednak ja jestem wyczulony na dodatkowe dźwięki pochodzące z nadgarstka 😉

Guest codybronco

Nie mam zamiaru oszczędzać. Pytam tylko, czy są różnice. Skąd bierzecie teleskopy?

U dobrego zegarmistrza w okolicy, napewno dostaniesz dobrej jakości teleskopy.
Rok temu zamówiłem przez Amazon, miały dobre referencje, ale to był prawdziwy badziew.
Zamawiając pasek w omedze, cztery teleskopy były w zestawie. Zresztą nasi koledzy robiący paski na zamówienie, często dołączają teleskopy, można zapytać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Guest codybronco

Kupiłem u Dolińskiego, 1.8 grubość, wyglądają konkret. 10 zł szt.

16 minut temu, codybronco napisał(-a):

1.8 grubość, wyglądają konkret.

Miejsce też zajmują konkret. Ja kiedyś kupiłem takie grubsze niż standardowe, to ledwo nato mi się zmieściło. Ale to zależy od odległości dziurek na uszach od samej koperty, może w BB jest wystarczająca. 

2 godziny temu, wojtek91 napisał(-a):

Tak jak wyżej koledzy powiedzieli, do bransolety Ori, do paska te które są solidne (nie najtańsze dostępne). 

Jest jeszcze kwestia, która mnie osobiście bardzo irytuje, a nie wiem skąd się bierze. Zmieniałem wczoraj pasek w IWC i z ori teleskopów przeszedłem na te dostarczone z nowym paskiem - całkiem grube i sprawiające wrażenie solidnych. Po założeniu paska i lekkim pociągnięciu za końce w celu sprawdzenia czy wszystko dobrze siedzi, teleskopy zaczęły klikać. Nie sądzę żeby miały wypaść, jednak od razu je zmieniłem na ori, które nie dają takiego efektu. Pewnie powoduje to ich wewnętrzna budowa i nie wpływa na użytkowanie, jednak ja jestem wyczulony na dodatkowe dźwięki pochodzące z nadgarstka 😉

Ludzie dobierając teleskopy biorą tylko pod uwagę ich średnicę/grubość. Tymczasem o wiele ważniejszym parametrem jest średnica końcówki teleskopu. Jak jest za mała w stosunku do otworów w kopercie to masz klikanie. Więc o ile teleskop zamontować można cienszy, tak średnica końcówki teleskopu musi być ta sama. W skrajnym wypadku jak koncówka teleskopu jest wyjątkowo cienka można zciorać otwory w kopecie i grozi to upadkiem zegarka.

Do BB58 koncówka teleskopu powinna mieć 0,9mm. 1mm też da radę - tak piszą na watchuseek.

quartz bandit

Odpowiadając sam sobie na pytanie (bo była okazja zajrzeć). W Kruku Galeria Mokotów jest dostępny od ręki BB54 na gumie. Z aktualnym rabatem 15% wychodzi cena 14,2k.

PS czy ktoś sprawdzał lub widział czy do BB54 podejdzie bransoleta z BB Pro/BB58? Lub na odwrót, guma z BB54 do BBPRo.
Obstawiam że to kwestia szerokości środkowego ogniwa w endlinku może być.

Nie stety nie dało się w salonie sprawdzić empirycznie ;)

Ja się skusiłem na rabat. Długie rozterki miałem co do koloru ale w pudle mam Orisa 65 November ze złotymi wskazówkami a brakuje mi koloru w pudle więc wybór padł na niebieski. Zdjęcie na szybko z auta
IMG_0286.thumb.jpeg.34f72fed26b9b4ff64707bad649605a0.jpeg

Swietny wybor!

bibbi

Gratulacje 58 zawsze super

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Ja się skusiłem na rabat. Długie rozterki miałem co do koloru ale w pudle mam Orisa 65 November ze złotymi wskazówkami a brakuje mi koloru w pudle więc wybór padł na niebieski. Zdjęcie na szybko z auta
IMG_0286.thumb.jpeg.34f72fed26b9b4ff64707bad649605a0.jpeg

Ja również gratuluję! BB to świetny wybór!

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

15 godzin temu, Picy napisał(-a):

Ja się skusiłem na rabat. Długie rozterki miałem co do koloru ale w pudle mam Orisa 65 November ze złotymi wskazówkami a brakuje mi koloru w pudle więc wybór padł na niebieski. Zdjęcie na szybko z auta ☺️

IMG_0286.jpeg

Swietnie. Uważam że cena z tym rabatem jest naprawdę atrakcyjna. Gratuluję nowego zakupu no i też gratuluję posiadania Movembera. Ja do niedawna miałem Chronorisa w tym wydaniu Movemberowym.

W dniu 5.09.2024 o 16:16, dudak napisał(-a):

Odpowiadając sam sobie na pytanie (bo była okazja zajrzeć). W Kruku Galeria Mokotów jest dostępny od ręki BB54 na gumie. Z aktualnym rabatem 15% wychodzi cena 14,2k.

PS czy ktoś sprawdzał lub widział czy do BB54 podejdzie bransoleta z BB Pro/BB58? Lub na odwrót, guma z BB54 do BBPRo.
Obstawiam że to kwestia szerokości środkowego ogniwa w endlinku może być.

Nie stety nie dało się w salonie sprawdzić empirycznie ;)

Dokladnie tego nwm. Ale pisałem mailowo z Panem Pieskiewiczem. Napisał mi że guma oraz bransa od BB54 nie pasuje do BB58. Do Bb58 pasuje podobno bransa od Tudora Ranger. Choć to jest info już nieoficjalne, ale od poważnego człowieka. Wiem że Twoje pytanie bylobinne, ale może te info się przyda w jakikolwiek sposób.

Gratulacje 🙂
a widziałeś może gdzieś czarnego 58 ? 

W Krakowie we wtorek był czarny 58.

33 minuty temu, mrstatler napisał(-a):

W Krakowie we wtorek był czarny 58.

Dzięki , trochę daleko mam , chyba najdalej 😆

@mrstatler dzwoniłem , Pani mówiła że mają ale 41 

Edited by gszydlowsky

Dzięki , trochę daleko mam , chyba najdalej
[mention=78219]mrstatler[/mention] dzwoniłem , Pani mówiła że mają ale 41 

To przepraszam , wydawało mi się, że to był 58.

7 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

One są bardzo podobne , cięzko rozróżnić nie mając ich w ręku 🙂

Kolor oznaczen na bezelu jedynie inny. Ale w ich oświetlenie ciężko stwierdzić. Na początku pomyliłem 58 gmt z pepsi gmt.

Edited by Barop

4 godziny temu, Barop napisał(-a):

Swietnie. Uważam że cena z tym rabatem jest naprawdę atrakcyjna. Gratuluję nowego zakupu no i też gratuluję posiadania Movembera. Ja do niedawna miałem Chronorisa w tym wydaniu Movemberowym.

Dokladnie tego nwm. Ale pisałem mailowo z Panem Pieskiewiczem. Napisał mi że guma oraz bransa od BB54 nie pasuje do BB58. Do Bb58 pasuje podobno bransa od Tudora Ranger. Choć to jest info już nieoficjalne, ale od poważnego człowieka. Wiem że Twoje pytanie bylobinne, ale może te info się przyda w jakikolwiek sposób.

Kolega @machlo potwierdza, że bransa od Rangera pasuje do BB58 :) pisał o tym w temacie jako posiadacz takiego zestawu

Edited by kolek23