Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, meinard napisał(-a):

Burberry, marka zaczęła mierzyć się z poważnym kryzysem i po jakimś czasie wycofała te produkty, które chavsi sobie upodobali. Ale rysa na wizerunku i kojarzenie z patusami pozostało z Burberry na długo.

Tu ciekawy artykuł na ten temat:

https://nandininachiar.medium.com/how-did-burberry-break-free-from-the-rigid-fist-with-which-it-was-held-by-the-chav-subculture-6ee258eefb08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, meinard napisał(-a):

Oczywiście samym prestiżem zysków się nie generuje - robiąc mieszankę RM i Hublota na sterydach i sprzedając ją bogatym świecidełkolubom, pewnie wygenerują zyski większe, i łatwiejszym kosztem, niż podążając drogą klasycznego zegarmistrzostwa. Ale ponieważ jesteśmy na forum miłośników zegarków, a nie miłośników księgowych, nie widzę powodu do podziwiania tego.

Moim zdaniem AP/Travis Scott, który opisałem, w pełni mieści się w kategorii "klasycznego zegarmistrzostwa". Wieczny kalendarz - wielka historyczna komplikacja, trudna do wykonania.  Fazy księżyca - czysta klasyka. Szkieletowanie tarczy - sięgamy do XVIII wieku, kiedy to Andre-Charles Caron stworzył pierwszy taki zegarek.  Design Royal Oak - 1972 r. - nikt nie zaprzeczy, że to był przełom, a dzisiaj klasyka gatunku luksusowych zegarków sportowych ze zintegrowaną bransoletą. Nowoczesny jest tu najbardziej materiał, a mianowicie ceramika. Nie ma żadnych diamentów, to nie jest - jak to określiłeś - świecidełko. 

8 minut temu, beniowski napisał(-a):

Jeśli jest tak dobrze, to czemu zmieniają prezesa, i to po, bodajże, 3 latach?

Raczej  po 11 latach.

Edytowane przez mylof

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mylof napisał(-a):

Wieczny kalendarz - wielka historyczna komplikacja, trudna do wykonania.  Fazy księżyca - czysta klasyka. Szkieletowanie tarczy - sięgamy do XVIII wieku, kiedy to Andre-Charles Caron stworzył pierwszy taki zegarek.  Design Royal Oak - 1972 r. - nikt nie zaprzeczy, że to był przełom, a dzisiaj klasyka gatunku luksusowych zegarków sportowych ze zintegrowaną bransoletą. Nowoczesny jest tu najbardziej materiał, a mianowicie ceramika. Nie ma żadnych diamentów, to nie jest - jak to określiłeś - świecidełko. 

Nie określiłem tego zegarka świecidełkiem.

ŚwiecidełkoLUBAMI określiłem grupę docelową, do której jest kierowany - a dlaczego uważam, że mariaż z tą właśnie grupą docelową jest zły (bo tego dotyczyło Twoje pierwotne pytanie) opisałem w tym samym poście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Jan napisał(-a):

Piękne jest to że po reklamie tego AP youtube sugeruje to

No i to właśnie jest esencja - ostatnie kilka minut tego video. 
Niestety, żyjemy w takich czasach, w których fakt, że ktoś jest gwiazdą czegokolwiek, lub celebrytą, niekoniecznie pociąga za sobą fakt, że jest obiektem do naśladowania, ani nawet że to co robi i dzięki czemu stał się popularny, jest powiedzmy właściwe. I owszem, stare gwiazdy (czy to dawni kompozytorzy, czy malarze) niejednokrotnie też nie byli krystaliczni, czy np. byli przemocowi, ale nie epatowali tym na świat (nie mieli też takich narzędzi jak dzisiaj, ale nawet jakby mieli to pewnie by się tego wstydzili, a nie to nagłaśniali), a świat o tym nie wiedział. 
Dzisiejsza akceptacja różnych zachowań i nawet czynienie z nich normy, a zarazem absurdalne niejednokrotnie rugowanie innych dawnych zachowań jako dzisiaj niewłaściwych - dla racjonalnego obserwatora, w zależności od jego wrażliwości, w znacznej mierze może być godna ubolewania, lub po prostu śmieszna.

Czy AP sprawę właściwie przemyślał, tego nie wiem. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, agremi napisał(-a):

No i to właśnie jest esencja - ostatnie kilka minut tego video. 

w zegarkach lubię mn. historię, pomijając ich wcześniejsze dokonania AP zawsze doceniałem za przełomowy ruch z Gentą i pójście pod prąd z pierwszym RO. Klasyczny oak jest wciąż czymś co mi się podoba ale współczesnej drogi AP i ich kolaboracji nie rozumiem (ale kogo to obchodzi przecież nie ja nabijam im kabze). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek super, ale ten brąz do mnie nie gada. Co do współpracy, to średnio mnie to interesuje. Ludzie przychodzą i odchodzą a marka dalej stoi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kontekście Royal Oak i AP trzeba spojrzeć szerzej, a nie tylko z punktu widzenia jednego zegarka, jak sie popatrzy na premiery Royak Oak

czy Offshore na przestrzeni ostatni 5 czy 6 lat, to widać, że oni się tym bawią. Weźmy np. Offshore... była faza wypustów kolorowych o róznych

formach itp itd, a później np w 2018 zrobili remake po nowemu oryginalnej Bestii z 1993 roku, najpierw jako wersja limitowana na 25 lecie, a pozniej

z nowym werkiem weszła na stałe do kolekcji i później doczekała się wersji nowoczesnych np. w Ceramice. Czyli była faza zabawy, a później wjechało

trochę klasyki najpierw zachowawczej, a później z trochę nowocześniejszym twistem.

Podobnie np. z normalnym Royal Oak, w zeszły roku było 50 lecie i wjechało odświeżenie mocne sporej ilości modeli z tej okazji, a wersji rozrywkowych

de facto za bardzo nie było. A teraz wjechał ten Cactus Jack jako wersja "rozrywkowa", taki trochę przerywnik i tyle.

AP moim zdaniem robi to co ktoś już tu pisał z jednej strony pielegnuje klasyke, z drugiej robi ukłony do młodszej generacyjnie widowni, którą też 

chce zainteresować zegarkami.

W dniu 10.12.2023 o 20:31, mylof napisał(-a):

Moim zdaniem AP/Travis Scott, który opisałem, w pełni mieści się w kategorii "klasycznego zegarmistrzostwa". Wieczny kalendarz - wielka historyczna komplikacja, trudna do wykonania.  Fazy księżyca - czysta klasyka. Szkieletowanie tarczy - sięgamy do XVIII wieku, kiedy to Andre-Charles Caron stworzył pierwszy taki zegarek.  Design Royal Oak - 1972 r. - nikt nie zaprzeczy, że to był przełom, a dzisiaj klasyka gatunku luksusowych zegarków sportowych ze zintegrowaną bransoletą. Nowoczesny jest tu najbardziej materiał, a mianowicie ceramika. Nie ma żadnych diamentów, to nie jest - jak to określiłeś - świecidełko. 

Raczej  po 11 latach.

Też tak uważam, że większość negatywnych ocen, które się pojawiają pisanę są przez pryzmat samego Travia Scotta, a nie zegarka jako takiego.  Uważam, że gdyby pokazali ten zegar jako "młodzieżowy" Royal Oak beż żadnych odniesień travisowo/cactusowo jackowy a w takiej samej stylistycji to opinie byłyby zupełnie inne :)

Do bojówek i bluzy z kapturem na wekeend nosiłbym :)

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Mam pytanie apropo wysyłania AP do serwisu w trakcie gwarancji, bo trochę się tego obawiam, a chyba w Polsce nie mam innej opcji… Czy przesyłki są odpowiednio ubezpieczone? Jak wygląda cały proces? Miał ktoś może podobny problem?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.12.2023 o 12:56, kubshi napisał(-a):

Cześć wszystkim,

Mam pytanie apropo wysyłania AP do serwisu w trakcie gwarancji, bo trochę się tego obawiam, a chyba w Polsce nie mam innej opcji… Czy przesyłki są odpowiednio ubezpieczone? Jak wygląda cały proces? Miał ktoś może podobny problem?

pozdrawiam

Kiedys w pl byl dystrybutor i mozna bylo przez niego - obecnie wysylasz i ubezpieczasz sam.

ps

a z ciekawosci - co sie dzieje, ze na gwarancji slesz?

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny wywiad z odchodzącym już CEO AP. Swoją drogą poszukałem sobie też innych wywiadów z nim w necie

i w niektórych fajnie opisuje kwestie związane z produkcją, realną dostępnością zegarków podając różne cyfry

przykłady itp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.12.2023 o 18:10, artme napisał(-a):

Kiedys w pl byl dystrybutor i mozna bylo przez niego - obecnie wysylasz i ubezpieczasz sam.

ps

a z ciekawosci - co sie dzieje, ze na gwarancji slesz?

Dzięki bardzo za odpowiedź. Pytam na przyszłość, pewnie przed upływem jeszcze go wyśle na odświeżenie i serwis kontrolny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kubshi napisał(-a):

Dzięki bardzo za odpowiedź. Pytam na przyszłość, pewnie przed upływem jeszcze go wyśle na odświeżenie i serwis kontrolny.

AP już co do zasady nie ma dystrybutorów/dealerów... są tylko butiki firmowe. Możesz więc słać do centrali albo zawieźć do najbliższego butiku... Praga lub Niemcy raczej.

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pięknie. A u mnie dosłownie przed samymi świętami wjechała niespodziewana niespodzianka

zzzz.thumb.jpg.c8dbf6eeba3628d7e9f530a8aec5a80b.jpg

Gratulacje, niezła niespodzianka Niech się dobrze nosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, uhck997 napisał(-a):

przed samymi świętami wjechała niespodziewana niespodzianka :)

zzzz.jpg

Tak z nienacka. :D

Gratuluję. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, uhck997 napisał(-a):

Pięknie. A u mnie dosłownie przed samymi świętami wjechała niespodziewana niespodzianka :)

zzzz.jpg

Mocne zakończenie roku - gratulacje, z lekką nutką pozytywnej  zazdrości... 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, uhck997 napisał(-a):

Bardzo z nienacka. W zeszłym roku wysłałem zapytanie do butiku na temat AP na 50-lecie wskazując konkretne 2 modele, które by mnie

interesowały, po czym dostałem zwrotne info, że niestety na wersję rocznicową nie ma szans, bo już za późno i wszystko jest rozdysponowane.

I temat umarł śmiercią naturalną.

No i tu dobry ponad rok później, czyli teraz przed samymi świętami przyszedł mail niespodzianka. Dosłownie.

Dzięki wszystkim.

za***isty prezent na koniec roku:)

Rozumiem, ze masz w AP historie zakupowa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pięknie. A u mnie dosłownie przed samymi świętami wjechała bardzo niespodziewana niespodzianka

zzzz.thumb.jpg.c8dbf6eeba3628d7e9f530a8aec5a80b.jpg
Gratulacje! Nosiłbym

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi