Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

A co zaoferowali? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

czekam na jumbo, a rzucili niebieskiego chrono 38mm

Tu nie ma się nad czym zastanawiać. 

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Dzis otrzymalem z butiku AP telefon z informacja, ze moj RO jest do odebrania… Klopot w tym, ze nie ten, ktory zamawialem 😂😂😂

Kurde. To jak za PRL-u. Wujek się zapisał jakoś w 1982 na Poloneza, a w 1988 roku Polmozbyt mu napisał że albo odbierze Fiata 125 albo figę z makiem dostanie. Normalnie deja vu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Tu nie ma się nad czym zastanawiać. 

Mam nadzieje, ze nie zrobili “pomylki” przy zapisie i ten chrono niejako dodatkowo bedzie 🤔 Dowiem sie w poniedzialek / wtorek

8 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Kurde. To jak za PRL-u. Wujek się zapisał jakoś w 1982 na Poloneza, a w 1988 roku Polmozbyt mu napisał że albo odbierze Fiata 125 albo figę z makiem dostanie. Normalnie deja vu.

He he… Mysle ze w tym przypadku nie bedzie, albo chrono albo nic 😅

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnie że to chrono dobrze wyglada i est w fajnym rozmiarze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, mario1971 said:

Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać.    

A czemu nie 15202 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, KrysH napisał(-a):

A czemu nie 15202 ?

Trochę krótka rezerwa chodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daytone zostaw, bo nosisz. Pogoń Kermita, Choparda i SD. Bierz nowe i ciesz się nowym króliczkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Na Twoim miejscu zostawiłbym Roleksy w spokoju. Mechanizm 7121 jest trochę przekombinowany. Niby intencje są dobre, ale mam wątpliwości czy w praktyce zadziała tak dobrze, jak Rolex. Jeżeli nie, to para pójdzie w gwizdek pomimo licznych zmian związanych z lokalizacją przekładni chodu, konstrukcją bębna, konstrukcją dwustronnego naciągu i unikalnymi rozwiązaniami w kontekście oscylatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Na Twoim miejscu zostawiłbym Roleksy w spokoju. Mechanizm 7121 jest trochę przekombinowany. Niby intencje są dobre, ale mam wątpliwości czy w praktyce zadziała tak dobrze, jak Rolex. Jeżeli nie, to para pójdzie w gwizdek pomimo licznych zmian związanych z lokalizacją przekładni chodu, konstrukcją bębna, konstrukcją dwustronnego naciągu i unikalnymi rozwiązaniami w kontekście oscylatora.

Nie pomagasz...

Choć z drugiej strony. 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Nie pomagasz...

Choć z drugiej strony. 🙄

Zauważ, co zrobiła firma Audemars Piguet. Przebudowała konstrukcję mechanizmu tak, żeby dać możliwie duży bęben, a mimo to autonomia chodu wynosi 55 godzin. Dlaczego? Bo ścianka bębna jest tak gruba, że użycie dłuższej sprężyny napędowej było niemożliwe. Całość konstrukcji pomyślana jest w taki sposób, aby ustabilizować moment napędowy, co oczywiście w kontekście precyzji działania mechanizmu ma kluczowe znaczenie. Poza tym, spójrz na zdjęcia mechanizmu pod kątem mocowania sprężyny zwrotnej balansu. Ciekawie to zrobili i to miło dla oka wygląda, ale próbuję znaleźć informację na temat precyzji pomiaru czasu z kalibru 7121. Na razie jeszcze nie dokopałem się do jakichś wiarygodnych danych, lecz skoro producent podejmuje liczne działania mające na celu poprawę precyzji pomiaru czasu, to z tych zamierzeń będzie rozliczany. Ostatecznie jak nie pyknie, to brak wskazówki sekundowej nieco utrudni szybką ocenę sytuacji. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Grubsza ścianka bębna to dłuższa żywotność elementu?

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Nie wiem co Ty masz tą rezerwą😆 Przecież i tak nosisz jeden zegarek, a reszta leży skarbcu. Nie rotujesz codziennie. 40h rezerwy dla zegarka, który się nosi przez tydzień, dzień po dniu jest wystarczające. 55h niczego tu nie zmieni skoro zegarek idzie potem na parę dni do sejfu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Serio to ma jakiekolwiek znaczenie przy Twoim sposobie noszenia zegarków?

I w ogóle czy to ma znaczeniej jakiekolwiek przy decyzji zakupowej?

Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Nie wiem co Ty masz tą rezerwą😆 Przecież i tak nosisz jeden zegarek, a reszta leży skarbcu. Nie rotujesz codziennie. 40h rezerwy dla zegarka, który się nosi przez tydzień, dzień po dniu jest wystarczające. 55h niczego tu nie zmieni skoro zegarek idzie potem na parę dni do sejfu.

Otóż to!

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, facecik napisał(-a):

I tu się mylisz. Noszę na zmianę, to zależy od mojego widzimisię. Wczoraj była Daytona, a dzisiaj jest Pepsi. Czy Ty myślisz, że ja robię codziennie 40 minut w jedną stronę i z powrotem, aby codziennie mieć inny zegarek na łapie? 🙄 

Teraz, pisar napisał(-a):

Serio to ma jakiekolwiek znaczenie przy Twoim sposobie noszenia zegarków?

I w ogóle czy to ma znaczeniej jakiekolwiek przy decyzji zakupowej?

Dla mnie ma! 😆

Nie musicie się ze mną zgadzać, możecie kupować swoje zegarki z 40h rezerwą chodu. Ja wolę mieć min. 48h, a najlepiej takie z 70h. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Z użytkowego punktu widzenia nic nie poprawisz, a możesz tylko stracić. Sam wiesz najlepiej, że ciężko jest znaleźć zegarek z mechanizmem tak dokładnym i nie do zajechania jak w Rolexie. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie "co zyskujesz" kupując AP. Jeśli tylko tzw. większy prestiż, to moim zdaniem nie warto, tym bardziej jeżeli jesteś zwolennikiem precyzji i niezawodności, jaką daje Rolex. Gdyby okazało się, że AP pod tymi względami nie będzie dorównywać Rolexowi, to cały prestiż AP może prysnąć jak bańka mydlana.

P.s.

Choparda bym sprzedał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Z użytkowego punktu widzenia nic nie poprawisz, a możesz tylko stracić. Sam wiesz najlepiej, że ciężko jest znaleźć zegarek z mechanizmem tak dokładnym i nie do zajechania jak w Rolexie. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie "co zyskujesz" kupując AP. Jeśli tylko tzw. większy prestiż, to moim zdaniem nie warto, tym bardziej jeżeli jesteś zwolennikiem precyzji i niezawodności, jaką daje Rolex. Gdyby okazało się, że AP pod tymi względami nie będzie dorównywać Rolexowi, to cały prestiż AP może prysnąć jak bańka mydlana.

P.s.

Choparda bym sprzedał ;)

Mam świra na punkcie dokładności chodu i niezawodności mechanizmu każdego z moich zegarków. Żadnego AP dotychczas nie posiadałem, stąd moje pytania tutaj. A co do Choparda, to wisi od pewnego czasu na sell u Karola. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem AP na cal.3120. Podziękuję. 25sek na plus to był standard na dobę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi