Paweł Bohacz 2888 #3726 Posted May 24 (edited) Dzis otrzymalem z butiku AP telefon z informacja, ze moj RO jest do odebrania… Klopot w tym, ze nie ten, ktory zamawialem 😂😂😂 Edited May 24 by Paweł Bohacz 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Jan 16918 #3727 Posted May 24 I odbierzesz ? 🙂 0 @horo_logic_life Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2888 #3728 Posted May 24 1 minutę temu, Jan napisał(-a): I odbierzesz ? 🙂 Musze sie zastanowic, ale raczej nie 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3729 Posted May 24 A co zaoferowali? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piątkowski 6988 #3730 Posted May 24 No właśnie. Napisz co przysłali Bling Bling pełną parą 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2888 #3731 Posted May 24 14 minut temu, mario1971 napisał(-a): A co zaoferowali? czekam na jumbo, a rzucili niebieskiego chrono 38mm 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3732 Posted May 24 (edited) 39 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a): czekam na jumbo, a rzucili niebieskiego chrono 38mm Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Edited May 24 by mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
beniowski 8517 #3733 Posted May 24 2 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a): Dzis otrzymalem z butiku AP telefon z informacja, ze moj RO jest do odebrania… Klopot w tym, ze nie ten, ktory zamawialem 😂😂😂 Kurde. To jak za PRL-u. Wujek się zapisał jakoś w 1982 na Poloneza, a w 1988 roku Polmozbyt mu napisał że albo odbierze Fiata 125 albo figę z makiem dostanie. Normalnie deja vu. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2888 #3734 Posted May 25 (edited) 9 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Mam nadzieje, ze nie zrobili “pomylki” przy zapisie i ten chrono niejako dodatkowo bedzie 🤔 Dowiem sie w poniedzialek / wtorek 8 godzin temu, beniowski napisał(-a): Kurde. To jak za PRL-u. Wujek się zapisał jakoś w 1982 na Poloneza, a w 1988 roku Polmozbyt mu napisał że albo odbierze Fiata 125 albo figę z makiem dostanie. Normalnie deja vu. He he… Mysle ze w tym przypadku nie bedzie, albo chrono albo nic 😅 Edited May 25 by Paweł Bohacz 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Jan 16918 #3735 Posted May 25 Szczególnie że to chrono dobrze wyglada i est w fajnym rozmiarze 0 @horo_logic_life Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2888 #3736 Posted May 25 4 godziny temu, Jan napisał(-a): Szczególnie że to chrono dobrze wyglada i est w fajnym rozmiarze Owszem, jest fajne, ale mi na nadgarstku akurat nie lezy za dobrze 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3737 Posted June 29 Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7183 #3738 Posted June 29 1 hour ago, mario1971 said: Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać. A czemu nie 15202 ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3739 Posted June 29 6 minut temu, KrysH napisał(-a): A czemu nie 15202 ? Trochę krótka rezerwa chodu. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piątkowski 6988 #3740 Posted June 29 Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać. Daytone zostaw, bo nosisz. Pogoń Kermita, Choparda i SD. Bierz nowe i ciesz się nowym króliczkiem 0 Share this post Link to post Share on other sites
McIntosh 577 #3741 Posted June 29 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać. Na Twoim miejscu zostawiłbym Roleksy w spokoju. Mechanizm 7121 jest trochę przekombinowany. Niby intencje są dobre, ale mam wątpliwości czy w praktyce zadziała tak dobrze, jak Rolex. Jeżeli nie, to para pójdzie w gwizdek pomimo licznych zmian związanych z lokalizacją przekładni chodu, konstrukcją bębna, konstrukcją dwustronnego naciągu i unikalnymi rozwiązaniami w kontekście oscylatora. 1 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3742 Posted June 29 21 minut temu, McIntosh napisał(-a): Na Twoim miejscu zostawiłbym Roleksy w spokoju. Mechanizm 7121 jest trochę przekombinowany. Niby intencje są dobre, ale mam wątpliwości czy w praktyce zadziała tak dobrze, jak Rolex. Jeżeli nie, to para pójdzie w gwizdek pomimo licznych zmian związanych z lokalizacją przekładni chodu, konstrukcją bębna, konstrukcją dwustronnego naciągu i unikalnymi rozwiązaniami w kontekście oscylatora. Nie pomagasz... Choć z drugiej strony. 🙄 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
McIntosh 577 #3743 Posted June 29 7 minut temu, mario1971 napisał(-a): Nie pomagasz... Choć z drugiej strony. 🙄 Zauważ, co zrobiła firma Audemars Piguet. Przebudowała konstrukcję mechanizmu tak, żeby dać możliwie duży bęben, a mimo to autonomia chodu wynosi 55 godzin. Dlaczego? Bo ścianka bębna jest tak gruba, że użycie dłuższej sprężyny napędowej było niemożliwe. Całość konstrukcji pomyślana jest w taki sposób, aby ustabilizować moment napędowy, co oczywiście w kontekście precyzji działania mechanizmu ma kluczowe znaczenie. Poza tym, spójrz na zdjęcia mechanizmu pod kątem mocowania sprężyny zwrotnej balansu. Ciekawie to zrobili i to miło dla oka wygląda, ale próbuję znaleźć informację na temat precyzji pomiaru czasu z kalibru 7121. Na razie jeszcze nie dokopałem się do jakichś wiarygodnych danych, lecz skoro producent podejmuje liczne działania mające na celu poprawę precyzji pomiaru czasu, to z tych zamierzeń będzie rozliczany. Ostatecznie jak nie pyknie, to brak wskazówki sekundowej nieco utrudni szybką ocenę sytuacji. 😉 2 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3744 Posted June 30 (edited) Grubsza ścianka bębna to dłuższa żywotność elementu? Edited June 30 by mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4473 #3745 Posted June 30 8 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Trochę krótka rezerwa chodu. Nie wiem co Ty masz tą rezerwą😆 Przecież i tak nosisz jeden zegarek, a reszta leży skarbcu. Nie rotujesz codziennie. 40h rezerwy dla zegarka, który się nosi przez tydzień, dzień po dniu jest wystarczające. 55h niczego tu nie zmieni skoro zegarek idzie potem na parę dni do sejfu. 3 Share this post Link to post Share on other sites
pisar 4371 #3746 Posted June 30 10 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Trochę krótka rezerwa chodu. Serio to ma jakiekolwiek znaczenie przy Twoim sposobie noszenia zegarków? I w ogóle czy to ma znaczeniej jakiekolwiek przy decyzji zakupowej? Godzinę temu, facecik napisał(-a): Nie wiem co Ty masz tą rezerwą😆 Przecież i tak nosisz jeden zegarek, a reszta leży skarbcu. Nie rotujesz codziennie. 40h rezerwy dla zegarka, który się nosi przez tydzień, dzień po dniu jest wystarczające. 55h niczego tu nie zmieni skoro zegarek idzie potem na parę dni do sejfu. Otóż to! 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3747 Posted June 30 Godzinę temu, facecik napisał(-a): Nie wiem co Ty masz tą rezerwą😆 Przecież i tak nosisz jeden zegarek, a reszta leży skarbcu. Nie rotujesz codziennie. 40h rezerwy dla zegarka, który się nosi przez tydzień, dzień po dniu jest wystarczające. 55h niczego tu nie zmieni skoro zegarek idzie potem na parę dni do sejfu. I tu się mylisz. Noszę na zmianę, to zależy od mojego widzimisię. Wczoraj była Daytona, a dzisiaj jest Pepsi. Czy Ty myślisz, że ja robię codziennie 40 minut w jedną stronę i z powrotem, aby codziennie mieć inny zegarek na łapie? 🙄 Teraz, pisar napisał(-a): Serio to ma jakiekolwiek znaczenie przy Twoim sposobie noszenia zegarków? I w ogóle czy to ma znaczeniej jakiekolwiek przy decyzji zakupowej? Dla mnie ma! 😆 Nie musicie się ze mną zgadzać, możecie kupować swoje zegarki z 40h rezerwą chodu. Ja wolę mieć min. 48h, a najlepiej takie z 70h. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28398 #3748 Posted June 30 12 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Taka weekendowa rozkmina. Zastanawiam się, czy warto sprzedać Choparda, Kermita, Daytonę, dołożyć parę złotych i kupić Jumbo 16202ST.OO.1240ST.02, czy pójść bardziej ostrożnie, i na początek spróbować z RO 15510? Jednego się boje w drugiej opcji, że 15510 będzie jednak zbyt duży dla mnie i zacznie mi to szybko przeszkadzać. Z użytkowego punktu widzenia nic nie poprawisz, a możesz tylko stracić. Sam wiesz najlepiej, że ciężko jest znaleźć zegarek z mechanizmem tak dokładnym i nie do zajechania jak w Rolexie. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie "co zyskujesz" kupując AP. Jeśli tylko tzw. większy prestiż, to moim zdaniem nie warto, tym bardziej jeżeli jesteś zwolennikiem precyzji i niezawodności, jaką daje Rolex. Gdyby okazało się, że AP pod tymi względami nie będzie dorównywać Rolexowi, to cały prestiż AP może prysnąć jak bańka mydlana. P.s. Choparda bym sprzedał 1 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68051 #3749 Posted June 30 5 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Z użytkowego punktu widzenia nic nie poprawisz, a możesz tylko stracić. Sam wiesz najlepiej, że ciężko jest znaleźć zegarek z mechanizmem tak dokładnym i nie do zajechania jak w Rolexie. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie "co zyskujesz" kupując AP. Jeśli tylko tzw. większy prestiż, to moim zdaniem nie warto, tym bardziej jeżeli jesteś zwolennikiem precyzji i niezawodności, jaką daje Rolex. Gdyby okazało się, że AP pod tymi względami nie będzie dorównywać Rolexowi, to cały prestiż AP może prysnąć jak bańka mydlana. P.s. Choparda bym sprzedał Mam świra na punkcie dokładności chodu i niezawodności mechanizmu każdego z moich zegarków. Żadnego AP dotychczas nie posiadałem, stąd moje pytania tutaj. A co do Choparda, to wisi od pewnego czasu na sell u Karola. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
Bartek79 1672 #3750 Posted June 30 Ja miałem AP na cal.3120. Podziękuję. 25sek na plus to był standard na dobę. 0 Share this post Link to post Share on other sites