Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

Domowa siłownia

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki, chciałbym sobie zanabyć jakiś sprzęt do ćwiczeń w domu.

Zastanawiałem się nad atlasem ale jak poczytałem opinie to przeważają takie że lepiej wydać kasę na wolne ciężary czyli ławeczkę itd..

Nie jestem profesjonalistą, ani rzeźbienie swojego ciała nie jest moim hobby, potrzebuję sprzętu amatorskiego ale po prostu rozsądnej jakości do ćwiczeń max godzinę dziennie.

Budżet z racji, że to nie jest moje hobby to nie bardzo chcę wydawać na to majątku, powiedzmy, że do 800zł.

Fajnie jakby sprzęt nadawał się do ćwiczeń różnych partii ciała, brzuch, biceps, nogi.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, ja nawet nie wiem na jakich firm sprzęt warto zwracać uwagę, jestem zupełnym laikiem. Na allegro jest mnóstwo tanich bubli których już ponoć złożenie jest problematyczne bo śrub np. brakuje. a przy ćwiczeniach całe urządzenie się przesuwa po podłodze :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość breslauer

polecam

TRX Suspension Trainer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość breslauer

aliexpress

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego czegoś nie znajdziesz. Ławeczka skos regulowana pion ok 300 400 plus sztanga i stojak jakieś 500 do tego sztangietki. ... troszkę mały budżet. Wiem bo troszkę się na tym znam 176 - 95 kg zero tłuszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, chciałbym sobie zanabyć jakiś sprzęt do ćwiczeń w domu.

Zastanawiałem się nad atlasem ale jak poczytałem opinie to przeważają takie że lepiej wydać kasę na wolne ciężary czyli ławeczkę itd..

Nie jestem profesjonalistą, ani rzeźbienie swojego ciała nie jest moim hobby, potrzebuję sprzętu amatorskiego ale po prostu rozsądnej jakości do ćwiczeń max godzinę dziennie.

Budżet z racji, że to nie jest moje hobby to nie bardzo chcę wydawać na to majątku, powiedzmy, że do 800zł.

Fajnie jakby sprzęt nadawał się do ćwiczeń różnych partii ciała, brzuch, biceps, nogi.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, ja nawet nie wiem na jakich firm sprzęt warto zwracać uwagę, jestem zupełnym laikiem. Na allegro jest mnóstwo tanich bubli których już ponoć złożenie jest problematyczne bo śrub np. brakuje. a przy ćwiczeniach całe urządzenie się przesuwa po podłodze :-)

ona Ci potrzebna,nie siłownia :)

post-48316-0-68069300-1437266333.jpg

Takiego czegoś nie znajdziesz. Ławeczka skos regulowana pion ok 300 400 plus sztanga i stojak jakieś 500 do tego sztangietki. ... troszkę mały budżet. Wiem bo troszkę się na tym znam 176 - 95 kg zero tłuszczu

Skarpety zakładasz leżąc na boku,koszule zapina Ci dziewczyna,a buty masz na rzepy?

Pytam bo podobnie miałem jak Ty [gabaryty]....znaczy nadwagę i wygląd jaskiniowca  :D  ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ofertę Mabro sport, ja od nich kupiłem parę lat temu fajny zestaw za ok 1000zł, ławeczka ze skosami, osobne stojaki, podłokietnik jako wsuwka, i wyciąg też jako wsuwka, do tego obciążenie, gryf prosty, łamany i hantle, ale nie wiem jak teraz u nich z cenami i jakością. Do domowego użytkowania dawało radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że przede wszystkim ważna jest umiejętność ćwiczeń ( wiedza ) oraz determinacja.

Jesli nie budujesz kulturystycznej sylwetki to wtedy TRX , mata , piłka 5 kg i parę innych drobiazgów wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam "siłownię" w domu i zrezygnowałem z atlasa. 

Myślę, że takie wyposażenie minimalne to regulowana ławeczka i hantle z zestawem obciążników + drążek do podciągania. Dobrze też zapisać się na jakiś trening sztuk walki (polecam Krav maga). Dodatkowo wyrobisz sobie kondycję, czegoś się nauczysz - no i sama rozgrzewka na takich treningach to 30-45 minut ostrego naginania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największym problemem z domowymi siłowniami jest motywacja  :D

Mój zestaw to 2 ławki, 2 gryfy (prosty+łamany), hantle, stojaki, no i oczywiście obciążenia. Do tego drążek do podciągania.

Świetnie się na tym suszy pranie, tylko uwaga - stal może odbarwiać jasne ciuchy!

instagram.com/average_watch_enjoyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800zł bedzie mało, potrafimy wydać więcej na zegarki, zainwestuj trochę więcej w swoje zdrowie :P

2 lata temu z kumplem zrobiliśmy siłownię, sprzęt Marbo sport z linii Semi pro. Miałem do czynienia z ławką homme, jakość może być ale ta z Semi pro o niebo lepsza, stabilniejsza, grubsze obicie, stelaże. Polecam kupić ławkę regulowaną, do niej wsuwany modlitewnik i osobne stojaki. Stojaki mamy z linii homme, do tego gryf prosty i krótkie gryfiki. łamany też mamy chociaż idzie się bez niego obyć i jak ktoś chce obciąć koszty to może go nie brać. Nie wiem jak tam z twoją formą ale obciążenie 100kg na jakiś czas powinno wystarczyć :P

Wyciąg wsuwany zamiast modlitewnika ja bym sobie podarował, z jego stabilnością może być różnie, lepiej kupić drążek rozporowy w drzwi lub/i lepiej TRX, plecy na ciężko i tak robi się hantlami i sztangą ;)  to jakie obciążenie to już Twoja wola, powlekane jest tańsze chociaż jak masz możliwość to lepiej kupić żelastwo, my mamy jakieś "home made" wycięte kiedyś tam z jakiegoś wałka, odważone i pomalowane. To co podnosisz ma najmniejsze znaczenie, liczy się technika i efekty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś ćwiczyłem kulturystykę ( to było dawno temu i sam nie wiem czy to jeszcze prawda) , ale ostatnio staram się powrócić do ćwiczeń ( oj, ta motywacja ) i stosuję metodę dr. Rauffiera :

rura 2,5 "  x 2 mb założona na ramiona w stylu nosiwody wystarcza za cały sprzęt  :P

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję drążek ( może być rozporowy ) plus taśmy TRX ( mam klon ze sklepu Lidl). Może budować kompleksowo sylwetkę. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wystarcza mi drążek plus "uchwyty" do robienia pompek zakupione w Decathlonie.

Dodatkowo rower i basen.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trening z ciężarem własnego ciała przede wszystkim (drążek,pompki,pompki na poręczach itp)+ do tego ćwiczenia z kettlebell i nie potrzeba nic więcej, no może by się bieganie jeszcze przydało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam na początku roku miałem taki problem. Zakupiłem zestaw za 120 zł - sztanga i hantle - całość obciążenia 36 kg. Jako ławeczki używam dwóch puf stojących obok siebie a moje obecne możliwości wyciskania nie wymagają jeszcze stojaków. Ja wiem, że zaraz mi tu napiszecie, że prędzej sobie kontuzję wypracuję niż jakieś mięśnie ale na razie brak kasy na ławeczkę i stojaki a przez 7 miesięcy 16 kg spadło i kolejne czekają w kolejce :)

Krystian "KriSu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak... Szkoda forsy na sprzęt lepiej zapisz się do jakiegoś klubu. W domu samemu cieżko o motywacje a poza tym jeśli się nie umie ćwiczyć to można sobie tylko kontuzji narobić... Lepiej iść do klubu i potrenować pod okiem kogoś kto nas poinstruuje jak poprawnie wykonywać ćwiczenia. Później jak złapiesz bakcyla możesz trenować w domu. Zakup sprzętu polecam poszukać używek których pełno na rynku w stanie jak nowe z uwagi na dużą liczbę zapaleńców którym szybko przechodzi. Tak na prawdę prawie wszystko zrobisz parą hantli z regulowanym obciążeniem, ławeczką, poręczami i koniecznie drążkiem. Wyniki murowane. Atlasy polecam do rehabilitacji... Tylko wolne ciężary.

Pozdrawiam i życzę zapału.

iOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Dubel. Przepraszam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Dziś wystarcza mi drążek plus "uchwyty" do robienia pompek zakupione w Decathlonie.

Dodatkowo rower i basen.

Trening z ciężarem własnego ciała przede wszystkim (drążek,pompki,pompki na poręczach itp)+ do tego ćwiczenia z kettlebell i nie potrzeba nic więcej, no może by się bieganie jeszcze przydało.

to sie rozpisalem a tu cos sie popsulo... jeszcze raz

Jestem podobnego zdania co koledzy.

najlepiej drazek z roznymi chwytani.

pompki z rozna szerokoscia ustawienia rak..

do tego pompki francuzkie.

jakies hantelki na biceps i to wszystko.

Do tego worek bokserski i rekawice.

skakanka dla lepszej korrdynacji (na poczatku bedzie trudno, ale pozniej smigasz jak ,,stary,,)

Wazny jest tez dobrze dobrany plan, ale najlepiej samemu obserwawac, jak reaguje Twoj organizm.

trzeba pamietac tylko o tym, ze nogi w Twoim wypadku rower trzeba robic na sam koniec tygodniowego cyklu cwiczen.

nogi to najwieksze miesnie i trzeba dac odpoczac oraganizmowi po ich treningu.

po nogach na drugi dzien jakos sie niechce trenowac.

trenowanie nog daje tez ,,kopa,,.. tzw. organizm po treningu nog produkuje zwiekszona ilosc testosteronu, wiec np. po dwoch dniach odpoczynku masz ochote na trenowanie jeszcze wieksza niz wczesniej...

ma to tez inna cenna strone  :D  ;)

Co do basenu.

Ja bym chodzil np. w niedziele, dzien po treningu nog.

na basen nie chodzi sie po treningu, tylko w dni od niego wolne, bo tak przynosi to odmieny skutek od zamierzonego.

zamiast rozluzniac....

No ja bym tak trenowal.. czysta sila,kondycja, koordynacja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Proponuję drążek, ławeczkę i hantle. Trening na start fbw 3x w tygodniu. Odpuść sobie te zestawy z allegro "all in" do 1000zł-jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego niestety, sam to przerabiałem :(

Jeśli nie masz sprzętu istnieje też coś takiego jak trening domatora http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.htm

A co do drążka to zainwestuj w taki z różnymi uchwytami-neutralny na biceps, szeroki na plecy, np.drazek-treningowy-do-sciany-magnus-rama-

Jeśli chcesz liczyć na lepsze efekty to też warto zaopatrzyć się w dietę i ewentualnie  "wodę z cementem", chyba że masz dostęp do całej fermy z kurczakami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iKrawiec tylko mu napisz co to FBW, bo nie będzie wiedział. A tak po za tym tak jak koledzy, wolne ciężary na początek drążek, ławeczka, hantle, sztanga i stojaki wolnostojące by móc przysiady robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie rozpisalem a tu cos sie popsulo... jeszcze raz

Jestem podobnego zdania co koledzy.

najlepiej drazek z roznymi chwytani.

pompki z rozna szerokoscia ustawienia rak..

do tego pompki francuzkie.

jakies hantelki na biceps i to wszystko.

Do tego worek bokserski i rekawice.

skakanka dla lepszej korrdynacji (na poczatku bedzie trudno, ale pozniej smigasz jak ,,stary,,)

Wazny jest tez dobrze dobrany plan, ale najlepiej samemu obserwawac, jak reaguje Twoj organizm.

trzeba pamietac tylko o tym, ze nogi w Twoim wypadku rower trzeba robic na sam koniec tygodniowego cyklu cwiczen.

nogi to najwieksze miesnie i trzeba dac odpoczac oraganizmowi po ich treningu.

po nogach na drugi dzien jakos sie niechce trenowac.

trenowanie nog daje tez ,,kopa,,.. tzw. organizm po treningu nog produkuje zwiekszona ilosc testosteronu, wiec np. po dwoch dniach odpoczynku masz ochote na trenowanie jeszcze wieksza niz wczesniej...

ma to tez inna cenna strone  :D  ;)

Co do basenu.

Ja bym chodzil np. w niedziele, dzien po treningu nog.

na basen nie chodzi sie po treningu, tylko w dni od niego wolne, bo tak przynosi to odmieny skutek od zamierzonego.

zamiast rozluzniac....

No ja bym tak trenowal.. czysta sila,kondycja, koordynacja...

A gdzie tu trening kluczowych mięśni dolnego grzbietu? Nóg też na rowerze nie rozbudujesz za bardzo. Typowy zestaw osiedlowego pakera widzę z nogami jak bocian. ;)

Moim zdaniem kupujesz takie coś:

klatka-rack-do-przysiadow-ms-u004_0_b.jp

Do tego ławeczka, sztanga i obciążenie. Klatka daje ci bezpieczeństwo przy robieniu ciężkich przysiadów i wyciskania na klatę. Wygodniej też się robi wyciskanie żołnierskie na barki, bo nie trzeba podrzucać sztangi z ziemi.

Jeśli chodzi o plan dla początkującego to jest tego pełno. Fajny i bardzo prosty to przykładowo Stronglifts 5x5 http://stronglifts.com/5x5/Same najlepsze ćwiczenia, a jak ci mało to możesz sobie coś dodać na bica czy brzuch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klatka super tylko trzeba mieć na nią miejsce i trochę też kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

@sirkozi, jakiego osiedlowego pakera?

nogi mam mocne choc nie trenuje jakos specijalnie...

kilka osob sie juz o tym przekonalo  :D  ;)

a pozniej narzekali, ze dlugie kolejki u stomatologow  :lol:

jest korba  :lol:

dolny grzbiet mozna robic obojetnie jaka sztanga... martwy ciag

By robic brzuch, niepotrzeba tez zadnych specyjalnych przyrzadow...

nogi mozna wzmacniac przez robienie przysiadow z hantelkami lub jakby krokow dostawnych. (lub ze sztanga)

lydki stawiajac jakies podwyzszenie, stajac na krawiedzi w miejscu poczatkow palcow i robic wspinki..

wielkiej filozofi w silowni niema. 

trzeba pamietac tylko o niedotrnowaniu, przetrenowaniu, za krotkim odpocznkach, nielaczeniu niektorych cwiczen np. plecy i brzuch itd.

polecilem koledze worek, bo uwazam, ze silownia to straszna nuda...

fajna sylwetke mozna osiagnac dzieki ciekawszym formom...

dla mnie silownia to tylko dodatek, ktory wykorzystywalem rzadko, bo zwalnialo mnie to poprostu... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.