Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Swoją drogą ciekawy jestem jak w przypadku zalania zegarka, serwis weryfikuje, czy "tylko" pływałeś, czy nurkowałeś.

Nijak tego nie można stwierdzić, więc pozostaje dobra wola serwisu/producenta 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sto razy można wyjaśniać to samo, a ludzkość dalej swoje.

W materiałach wielu firm "wodoszczelność do 30 m" oznacza tzw. "bryzgoszczelność" czyli najniższą specyfikację, podczas gdy inne firmy deklarują że to realna głębokość, do jakiej można bezpiecznie zanurzyć zegarek w wodzie. To nie jest to samo "30 m" obowiązujące w całej branży i dla wszyskich segmentów rynku. Jeśli się porównuje zegarki różnych marek i różnych kategorii, najpierw trzeba sprawdzić co dokładnie znaczy dany parametr wg danego producenta i dla danej klasy zegarków. Bez tego próba dyskusji o "specyfikacjach" nie ma sensu.

Wspomniałem o kategorii, bo dla zegarków przeznaczonych do nurkowania obowiązuje inna norma (ISO 6425) niż dla pozostałych (ISO 22810). Aktualizacja ISO w 2010 r. rozgraniczyła te grupy, więc mówiąc o konkretnym zegarku należy się odnieść do odpowiedniej normy i nie porównywać zwykłych zegarków z diverami. Napisano o tym już chyba wszystko, kwestia zagłębienia się w dostępne informacje. 

Patek nie jest jedyną ani pierwszą marką, która dąży do jasnego i jednoznacznego określenia wodoszczelności swoich zegarków. To samo deklaruje Omega twierdząc, że "wodoszczelność 30 m" oznacza, że zegarek można rzeczywiście zanurzyć w wodzie na głębokość 30 m. Czyli z Omegą, opisaną "water resistance 30 m" mogę pływać i nurkować do 30 m, z Patkiem też, a np. z Grand Seiko z takim samym oznaczeniem mogę co najwyżej wyjść na spacer w deszczu (byle nie za długi i raczej nie w tropikach). Ale Grand Seiko również odchodzi od starych, mylących oznaczeń. Kiedy parę lat temu kupowałem zegarek tej marki, w opisie widziałem "30 m". Teraz na głównych edycjach strony www.grand-seiko.com (azjatyckiej, europejskiej i amerykańskiej) jest już napisane "Water resistance: Splash Resistant".

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Serwis bez dłuższych dyskusji wymienił na nową, a przy okazji dowiedziałem się, że kamera podobno ma jakieś czujniki, czy inne badziewia, na podstawie których serwis może zweryfikować głębokość zanurzenia. Nie wiem

W czujniki wątpię mocno, maja standardowe naklejki zmieniające kolor pod wpływem zalania. Generalnie moje doświadczenie z GoPro to wzorowe podejście do serwisu i wymian. Nigdy nie miałem żadnego problemu z reklamacjami żadnego z ich produktów. Uznawali wszystko nawet rzeczy ktore mogliby spokojnie odrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, artme napisał(-a):

To bardzo fajne, co piszą. Widzę, że Omega ustaliła swoje normy w rozumieniu 30m. Wszystkie marki traktują takie oznakowanie biorąc pod uwagę ciśnienie statyczne, a jak widać na załączonym obrazku w moonie możemy nurkować i pływać na głębokości 30 metrów i głębiej w dodatku bez dokręcanych puszerów 😳

Kurczę - to jaki sens mają te nurki np. 300m od Rolexa i triplocki skoro w Omedze można na taką głębokość schodzić w klasie wodoszczelności 50m??? 😂

To jest kolejny mit, jezeli wezmiesz pod uwage nauke, obliczenia, dynamicznosc ma znaczenie zadne. 

Tutaj biblia wodoszczelnosci i obalanie mitow https://www.watchuseek.com/threads/sigh-myth-busting-again.610734/

cytuje:

Cytat

MIT – Ruch zegarka w wodzie zwiększa ciśnienie działające na zegarek, być może nawet powyżej klasy głębokości (wodoszczelności) danego modelu…

Wzrost ciśnienia można obliczyć.

Będzie on równy połowie gęstości razy kwadrat prędkości, czyli:

ΔP = (1000 × v²) / 2

gdzie:
ΔP = wzrost ciśnienia w paskalach
1000 = gęstość wody słodkiej w kg/m³ (dla wody morskiej należy użyć 1030 kg/m³),
v = prędkość w m/s

(Aby przeliczyć paskale na atmosfery, należy pomnożyć przez 0,00001).

Wykonując obliczenia, można zobaczyć, że aby zwiększyć ciśnienie o 1 atm, zegarek musiałby poruszać się z prędkością 14,25 m/s. To około 51 km/h lub 32 mph.

Jeśli potrafisz poruszać rękami pod wodą z taką prędkością, zgłoś się do lokalnego komitetu olimpijskiego — tego lata w Londynie czekają na ciebie medale pływackie.

Jeśli znajdujesz się na typowych głębokościach nurkowania ze sprzętem (50–60 metrów), musiałbyś poruszać się szybciej niż atomowa łódź podwodna, aby przekroczyć klasę głębokości zegarka o wodoszczelności 100 metrów.
(Uwaga: większość wojskowych okrętów podwodnych nie operuje na głębokościach większych niż 300 metrów…)

Ale to nie wszystko. Ciśnienie dynamiczne osiąga maksimum tylko w punkcie stagnacji, czyli w miejscu, gdzie linie przepływu uderzają w powierzchnię pod kątem 90 stopni. Spójrzmy na rysunek 1 poniżej: mamy tam kulę w strumieniu cieczy.
a) pokazuje linie przepływu,
b) pokazuje rozkład ciśnienia.

Widać, że maksymalne ciśnienie występuje tylko na przedniej powierzchni i maleje w miarę przesuwania się wokół obiektu, a na górze ciśnienie jest nawet niższe od ciśnienia otoczenia.

Możemy więc stwierdzić, że opływ wody wokół zegarka poruszającego się w wodzie powoduje „zwiększone ciśnienie” jedynie na powierzchni natarcia. Jeśli powierzchnia natarcia nie jest miejscem styku koperty z uszczelką, to nie występuje wzrost ciśnienia działającego na uszczelkę.

Rysunek 1
a) Rzeczywisty przepływ wokół kuli
b) Rzeczywisty rozkład ciśnienia wokół kuli

Ale to wciąż nie wszystko. Spójrzmy na rysunek 2 — jest to rurka Pitota-statyczna. Widzimy, że punkt na czubku sondy jest punktem stagnacji i panuje tam całkowite ciśnienie dynamiczne. Jednak na górze znajduje się otwór pomiaru ciśnienia statycznego — aby ciecz mogła do niego wpłynąć, musi skręcić o 90 stopni, a ponieważ tak się dzieje, nie ma już składowej prędkości i ciśnienie jest równe statycznemu ciśnieniu otoczenia.
(Jest ono „otoczenia”, ponieważ linie przepływu wróciły do równoległego przebiegu; na rysunku 1 linie przepływu pozostają zakrzywione).

Rysunek 2
Rurka Pitota-statyczna

Zatem jeśli nasz zegarek nadal porusza się w wodzie, a woda musi skręcić pod pewnym kątem, aby dostać się do szczeliny lub zagłębienia, traci ona dynamiczną składową ciśnienia. Wszystkie koperty zegarków, jakie kiedykolwiek widziałem, mają uszczelki schowane za kilkoma kątami prostymi.

Dlatego rzeczywisty wzrost ciśnienia działającego na uszczelki zegarka holowanego z prędkością 50 km/h na głębokości 300 metrów nie będzie wynosił 1 atm, jak obliczyliśmy dla ciśnienia dynamicznego, lecz będzie zależał od położenia uszczelek względem linii przepływu oraz od liczby skrętów, jakie musi wykonać ciecz, aby do nich dotrzeć.

ale to duzo tekstu, jakies cyferki ;) mit sie bedzie mial dobrze tak czy inaczej, to jest problem, na jeden taki post wyjasniajacy, jest 1000 postow z powtorzeniem mitu

Warto sie wymieniac informacjami, bo ja tutaj o realnosci wodoszczelnosci sobie przypomnialem/dowiedzialem Omegi, ale to sie tyczy Patka rowniez. Woda nie taka straszna jak ja maluja. 

Edytowane przez Spirygator5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, artme napisał(-a):

To bardzo fajne, co piszą. Widzę, że Omega ustaliła swoje normy w rozumieniu 30m. Wszystkie marki traktują takie oznakowanie biorąc pod uwagę ciśnienie statyczne, a jak widać na załączonym obrazku w moonie możemy nurkować i pływać na głębokości 30 metrów i głębiej w dodatku bez dokręcanych puszerów 😳

Kurczę - to jaki sens mają te nurki np. 300m od Rolexa i triplocki skoro w Omedze można na taką głębokość schodzić w klasie wodoszczelności 30m??? 😂

Powiem tak - to, że z moonem można pływać (choć ja i tak bym nie ryzykował), to zapewnienia o bezpiecznym schodzeniu i pływaniu na głębokości 30m+, to już większej bredni marketingowej nie czytałem. Wynikało by z tego, że w takim SeaMasterze PO 6000m możemy bezpiecznie prawie do Rowu Mariańskiego schodzić - absurd.

Ja w swoim AP RO również pływałem, bo na maila do serwisu AP z pytaniem czy mogę pływać bezpiecznie z klasą 50m odpowiedzieli, że tak, ale tylko pływać, a nie nurkować przy założeniu, że co roku będę u nich test wodoszczelności i ewentualną wymianę uszczelek robić. No, ale to tylko AP i oni nie mają tak rozwiniętych technologii... 😁

No tak, co tam producent i jego testy, jak chłopski rozum mówi co innego.  A ciśnienie dynamiczne jak już kolega napisał to kolejne bro science. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Johnny15 napisał(-a):

Hmm...
Niech głos zabiorą się eksperciacc108d05764d50936d7d32590aea4f1.jpg98640f70a1ba0626d08164de478eb746.jpg

Słabe zdjęcie ciężko stwierdzić, zawsze mogła sięgnąć po tańszą alternatywę 😊

IMG_5233.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę Panowie …

zaczynamy się tu zajmować plotkami

rodem z Pudelka? 
No słabe to 🥴

P.S. z ciekawości sprawdziłem, kto jeszcze wspomina o tym w „świecie” prócz nijakiego Szymona Sz. na X

i tak …

https://wpolsce24.tv/polska/ewa-wrzosek-ma-zegarek-za-200-tysiecy-zlotych,62666

https://blaskonline.pl/zegarek-za-miliony-na-reku-prokurator-pytania-o-majatek-ewy-wrzosek-rozpalaja-siec/

- KMZiZ na trzecim miejscu 👍

Czekamy na relację TV Republika 

Pachnie odwiertem w dnie szamba 

No to ręce mi opadły 

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Naprawdę Panowie …

zaczynamy się tu zajmować plotkami rodem z Pudelka? 
No słabe to 🥴

Przepraszamy już nie będziemy tak plotkować, obiecujemy poprawę 🙏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Słabe zdjęcie ciężko stwierdzić, zawsze mogła sięgnąć po tańszą alternatywę 😊

IMG_5233.jpeg

żeby to jeszcze było seiko, a nie chinol na nh35 czy innym tanim werku z logo seiko na tarczy...

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może mały przerywnik w temacie? :)

IMG_3137.thumb.jpeg.ba51691ae919f2394dc1910dcaadf247.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, oszolom napisał(-a):

żeby to jeszcze było seiko, a nie chinol na nh35 czy innym tanim werku z logo seiko na tarczy...

Seiko stać na więcej. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi