Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, mylof napisał(-a):

Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem.  Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. 

Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. 

Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się.

Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. 

IMG_2077.jpg

Wszystko fantastycznie, ale ten milky ring. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, mylof said:

Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem.  Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. 

Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się.

IMG_2077.jpg

Michał, witamy w klubie Grand Seiko! Jak już wiesz to jest wyjątkowy zegarek i mój ulubiony GS wszech czasów - gratuluje i życzę Ci aby się wspaniale nosił. Strasznie się cieszę dla Ciebie. Tak jak wspomniałeś, ta niebieska tarcza ze złotymi akcentami to coś pięknego na żywo - warto jeszcze wyróżnić wskazówki, które moim zdaniem są mistrzostwem świata. Sekunda jest pięknie osadzona (ma nakładkę) i wykończona do perfekcji co w połączeniu z werkiem high beat daje ten niesamowity efekt płynięcia po cyferblacie. 

Dzięki za troche historii, Pan Tanaka zaprojektował w takim razie nie lada kopertę i uważam ze należy mu się za to zegarkowy Oskar!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mylof 

Gratuluje i pozytywnie zazdroszcze. Jeden z modeli GS, ktory mi sie najbardziej podoba. No ale budzet na ten moment nie pozwala na zakup. Az sie boje,ze mi go wykupicie ;) (kolega @Sebak chyba tez go ma). Super zegarek!

Edytowane przez piku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Omiwatari byłby dla Ciebie idealny.

Mam podobny problem z GS. Czy kojarzycie może jakiś model w rozmiarze poniżej 40 mm z datą (wiem, że są kwarcowe, ale tego wolałbym uniknąć).

Mierzyłem ostatnio i sama koperta wydała mi się dość spora na mojej ręce. Zegarki piękne.d858f2b97aac2632ef6c751ede66c27c.jpg&key=b99a7f11b607aa5fd1c73e26d726664e708a7c48d233a69b63782081a6d73d31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, mam go i jest świetny. Niedługo będzie ich więcej niż Rolexów Pepsi na forum 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sviety Gratulacje! Twoj GS tez fajnie sie prezentuje.

23 minuty temu, The_Rocket napisał(-a):

Mam podobny problem z GS. Czy kojarzycie może jakiś model w rozmiarze poniżej 40 mm z datą (wiem, że są kwarcowe, ale tego wolałbym uniknąć).

Mierzyłem ostatnio i sama koperta wydała mi się dość spora na mojej ręce. Zegarki piękne.d858f2b97aac2632ef6c751ede66c27c.jpg&key=b99a7f11b607aa5fd1c73e26d726664e708a7c48d233a69b63782081a6d73d31

Trudno ocenic po zdjeciu, ale tutaj GS nie wydaje mi sie nadmiernie duzy. No ale wazniejsze sa odczucia na miejscu. 

Sprawdz, o ile masz mozliwosc, cos z serii Elegance (tam maja 39 mm).  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SBGR325 lub SBGH311

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, The_Rocket said:

@bibbi już mnie wyprzedził ale chciałem właśnie napisać że SBGH311G to mógłby być świetny kandydat - widziałem na żywo, przymierzałem. Był dla mnie ciut za mały ale dobrze go wspominam, świetny GS!

Koperta 37mm.

IMG_2271.jpeg

IMG_2270.jpeg

Edytowane przez KrysH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SBGR325 miał być moim pierwszym GS. Pojechałem do AD, fajny, mały, przymierzam... gruby 🤨 Mały, krępy... dziwnie układa się na nim mankiet koszuli. SBGH311 to samo... Cały czas o nich myślę, ale już z mniejszym entuzjazmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, mylof napisał(-a):

IMG_2077.jpg

Gratuluję, IMO jeden z najpiękniejszych GS , od dawna na mojej liście zakupowej ;) 

A przy okazji: czy ktoś z Was widział może nową ref sbgh299 (białe iwate bez gmt w kopercie 44GS)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Michał, witamy w klubie Grand Seiko! Jak już wiesz to jest wyjątkowy zegarek i mój ulubiony GS wszech czasów - gratuluje i życzę Ci aby się wspaniale nosił. Strasznie się cieszę dla Ciebie.

4 godziny temu, piku napisał(-a):

@mylof 

Gratuluje i pozytywnie zazdroszcze. Jeden z modeli GS, ktory mi sie najbardziej podoba. No ale budzet na ten moment nie pozwala na zakup. Az sie boje,ze mi go wykupicie ;) (kolega @Sebak chyba tez go ma). Super zegarek!

4 godziny temu, sviety napisał(-a):

Gratuluję GS ...i łączę się w radości bo też się dopisuję w końcu ;)

4 godziny temu, Sebak napisał(-a):

Potwierdzam, mam go i jest świetny. Niedługo będzie ich więcej niż Rolexów Pepsi na forum 😅

3 minuty temu, skar napisał(-a):

Gratuluję, IMO jeden z najpiękniejszych GS , od dawna na mojej liście zakupowej ;) 

Bardzo Wam dziękuję !

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2023 o 10:49, KrysH napisał(-a):

@bibbi @facecik czy może jeszcze ktoś inny kto mógłby nam więcej powiedzieć o kopercie 

grand seiko 62GS? Fascynuje mnie, naprawdę uważam ze jest wyjątkowa i zasługuje na więcej uwagi. Sam fakt ze ona przecież nie ma bezela! Szerokie ucha na 21mm no i koronka "wtapiające" się w bok koperty... Ktokolwiek zaprojektował jej geometrię powinien być uznany za Gerarda Gente #2 🤭

Za wszelkie informacje, komentarze, artykuły, z góry dziękuję!

IMG_6858.thumb.jpeg.a1aaa8e303a12daa70796329b00e31d9.jpeg

23 godziny temu, mylof napisał(-a):

IMG_2077.jpg

62GS to pierwsze automatyczne Grand Seiko - najpierw jeszcze jako Seikomatic, potem już z logo GS ale lwem na medalionie i ostatecznie GS na tarczy i medalionie. Koronka na godzinie 4, głęboko schowana, miała symbolizować brak potrzeby nakręcania. Szkło typu "domed crystal" ( mineralne ), brak typowego bezela, mechanizm 6245/6246 ( data lub day/date ) na 39 kamieniach.

Po latach Seiko wróciło do tego kształtu robiąc te wersje inspirowane które pokazaliście - i inne - oraz niemal wierne reedycje jak SBGR095 i modele z metali szlachetnych.

Na fotkach mój 6246-9000 z 1966, model przejściowy z lwem na medalionie, i nowoczesny tytanowy SBGA127 z mechanizmem Spring drive

IMG_0168.jpg

IMG_9883.jpg

DSCF5211.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, machlo napisał(-a):

Wszystko fantastycznie, ale ten milky ring. ;)

Nie wiem o co chodzi, więc mi to nie przeszkadza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Bugs said:

62GS to pierwsze automatyczne Grand Seiko - najpierw jeszcze jako Seikomatic, potem już z logo GS ale lwem na medalionie i ostatecznie GS na tarczy i medalionie. Koronka na godzinie 4, głęboko schowana, miała symbolizować brak potrzeby nakręcania. Szkło typu "domed crystal" ( mineralne ), brak typowego bezela, mechanizm 6245/6246 ( data lub day/date ) na 39 kamieniach.

Po latach Seiko wróciło do tego kształtu robiąc te wersje inspirowane które pokazaliście - i inne - oraz niemal wierne reedycje jak SBGR095 i modele z metali szlachetnych.

Na fotkach mój 6246-9000 z 1966, model przejściowy z lwem na medalionie, i nowoczesny tytanowy SBGA127 z mechanizmem Spring drive

IMG_0168.jpg

IMG_9883.jpg

DSCF5211.JPG

Fantastico!! Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, mylof napisał(-a):

Nie wiem o co chodzi, więc mi to nie przeszkadza. 

Też nie wiem co niektórzy mają na myśli... Ich problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, facecik napisał(-a):

Też nie wiem co niektórzy mają na myśli... Ich problem.

No taka obwódka mleczna jak patrzy się prostopadle z góry na tarczę - większość wypukłych szafirów tak ma. Najsłynniejszy przypadek to moonwatch z szafirem. Jeden z nielicznych przykładów bez tego efektu to Doxa Sub 300.

Aaa i SLA017 i SJE093 też nie mają tego efektu. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, machlo napisał(-a):

No taka obwódka mleczna jak patrzy się prostopadle z góry na tarczę - większość wypukłych szafirów tak ma. Najsłynniejszy przypadek to moonwatch z szafirem. Jeden z nielicznych przykładów bez tego efektu to Doxa Sub 300.

O tym mowa? 

20230831_091143-01.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, machlo napisał(-a):

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

O tym mowa? 

20230831_091143-01.jpg

Oki, dzięki za wyjaśnienie. Ale to przecież zupełnie nie przeszkadza, no chyba że ktoś robi zdjęcie. Przecież wiadomo, że obiektyw "widzi" zupełnie inaczej niż oko i nie oddaje tego co widzimy lub czujemy że widzimy.

Odnoszę się oczywiście do zdjęcia Mariusza, bo może chodzi o coś innego. Ja tego efektu w SBGH297 nie zauważyłem. Tylko tam nie ma zaokrąglonego szafiru tylko raczej płaski i mocno ścięty na krawędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

O tym mowa? 

20230831_091143-01.jpg

taaa

1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Oki, dzięki za wyjaśnienie. Ale to przecież zupełnie nie przeszkadza, no chyba że ktoś robi zdjęcie. Przecież wiadomo, że obiektyw "widzi" zupełnie inaczej niż oko i nie oddaje tego co widzimy lub czujemy że widzimy.

Odnoszę się oczywiście do zdjęcia Mariusza, bo może chodzi o coś innego. Ja tego efektu w SBGH297 nie zauważyłem. Tylko tam nie ma zaokrąglonego szafiru tylko raczej płaski i mocno ścięty na krawędzi.

Akurat na zdjęciu Maria milky ringa nie ma, no może tyci tyci. No, ale na żywo w takim moonie, czy SBGH273 to widać ewidentnie i nie tylko na zdjęciach. Fakt, że rzuca to się w oczy tylko jak patrzysz centralnie na tarczę.

Speedmaster Professional Moonwatch [Archive] - Rolex Forums - Rolex Watch  Forum

Tu znacznie lepiej:
Doxa SUB300 Sharkhunter Black Lung - the Second and Final Batch -  Monochrome Watches

Brak tego efektu:

Introducing The 62MAS-Inspired Seiko Prospex Diver SJE093 (Live Pics &  Price)

No i na ciemnych tarczach z ciemnym bezelem, to masakrycznie się wyróżnia - robi się kontrastowa jasna obwódka na krawędzi wypukłego szkła -> taki urok wypukłych szafirów, bo z plexą nie ma tego problemu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, machlo napisał(-a):

Fakt, że rzuca to się w oczy tylko jak patrzysz centralnie na tarczę.

Uważam, że w GS SBGH273 wcale się to nie rzuca w oczy i nigdy bym na to nie zwrócił uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o kopercie jak w SBGA225 czy 227?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz to uznac za jedno wielkie zawracanie gitary. To cos jak krzywo ulozone plytki w chodniku na koncu slepej uliczki. Who cares?

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czytam i zupełnie nie wiem o co chodzi? Ktoś sobie coś wymyślił i nazwał "milky ring". Ja sobie tez coś wymyślę lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Ktoś sobie coś wymyślił i nazwał "milky ring". Ja sobie tez coś wymyślę lol

Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi