machlo 7726 #3826 Posted December 28, 2023 3 godziny temu, mylof napisał(-a): Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. Wszystko fantastycznie, ale ten milky ring. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7183 #3827 Posted December 28, 2023 3 hours ago, mylof said: Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. Michał, witamy w klubie Grand Seiko! Jak już wiesz to jest wyjątkowy zegarek i mój ulubiony GS wszech czasów - gratuluje i życzę Ci aby się wspaniale nosił. Strasznie się cieszę dla Ciebie. Tak jak wspomniałeś, ta niebieska tarcza ze złotymi akcentami to coś pięknego na żywo - warto jeszcze wyróżnić wskazówki, które moim zdaniem są mistrzostwem świata. Sekunda jest pięknie osadzona (ma nakładkę) i wykończona do perfekcji co w połączeniu z werkiem high beat daje ten niesamowity efekt płynięcia po cyferblacie. Dzięki za troche historii, Pan Tanaka zaprojektował w takim razie nie lada kopertę i uważam ze należy mu się za to zegarkowy Oskar! 1 Share this post Link to post Share on other sites
piku 1898 #3828 Posted December 29, 2023 (edited) @mylof Gratuluje i pozytywnie zazdroszcze. Jeden z modeli GS, ktory mi sie najbardziej podoba. No ale budzet na ten moment nie pozwala na zakup. Az sie boje,ze mi go wykupicie (kolega @Sebak chyba tez go ma). Super zegarek! Edited December 29, 2023 by piku 2 Share this post Link to post Share on other sites
The_Rocket 6 #3829 Posted December 29, 2023 Omiwatari byłby dla Ciebie idealny.Mam podobny problem z GS. Czy kojarzycie może jakiś model w rozmiarze poniżej 40 mm z datą (wiem, że są kwarcowe, ale tego wolałbym uniknąć).Mierzyłem ostatnio i sama koperta wydała mi się dość spora na mojej ręce. Zegarki piękne. 2 Share this post Link to post Share on other sites
sviety 6250 #3830 Posted December 29, 2023 13 godzin temu, mylof napisał(-a): Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. Gratuluję GS ...i łączę się w radości bo też się dopisuję w końcu 13 godzin temu, mylof napisał(-a): Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. Gratuluję GS ...i łączę się w radości bo też się dopisuję w końcu 12 Share this post Link to post Share on other sites
Sebak 3453 #3831 Posted December 29, 2023 Potwierdzam, mam go i jest świetny. Niedługo będzie ich więcej niż Rolexów Pepsi na forum 😅 0 Share this post Link to post Share on other sites
piku 1898 #3832 Posted December 29, 2023 @sviety Gratulacje! Twoj GS tez fajnie sie prezentuje. 23 minuty temu, The_Rocket napisał(-a): Mam podobny problem z GS. Czy kojarzycie może jakiś model w rozmiarze poniżej 40 mm z datą (wiem, że są kwarcowe, ale tego wolałbym uniknąć). Mierzyłem ostatnio i sama koperta wydała mi się dość spora na mojej ręce. Zegarki piękne. Trudno ocenic po zdjeciu, ale tutaj GS nie wydaje mi sie nadmiernie duzy. No ale wazniejsze sa odczucia na miejscu. Sprawdz, o ile masz mozliwosc, cos z serii Elegance (tam maja 39 mm). 2 Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5734 #3833 Posted December 29, 2023 Mam podobny problem z GS. Czy kojarzycie może jakiś model w rozmiarze poniżej 40 mm z datą (wiem, że są kwarcowe, ale tego wolałbym uniknąć).Mierzyłem ostatnio i sama koperta wydała mi się dość spora na mojej ręce. Zegarki piękne.SBGR325 lub SBGH311bibbi 0 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7183 #3834 Posted December 29, 2023 (edited) 3 hours ago, The_Rocket said: Mam podobny problem z GS. Czy kojarzycie może jakiś model w rozmiarze poniżej 40 mm z datą (wiem, że są kwarcowe, ale tego wolałbym uniknąć). Mierzyłem ostatnio i sama koperta wydała mi się dość spora na mojej ręce. Zegarki piękne. @bibbi już mnie wyprzedził ale chciałem właśnie napisać że SBGH311G to mógłby być świetny kandydat - widziałem na żywo, przymierzałem. Był dla mnie ciut za mały ale dobrze go wspominam, świetny GS! Koperta 37mm. Edited December 29, 2023 by KrysH 2 Share this post Link to post Share on other sites
zorka-5 62 #3835 Posted December 29, 2023 SBGR325 miał być moim pierwszym GS. Pojechałem do AD, fajny, mały, przymierzam... gruby 🤨 Mały, krępy... dziwnie układa się na nim mankiet koszuli. SBGH311 to samo... Cały czas o nich myślę, ale już z mniejszym entuzjazmem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
skar 123 #3836 Posted December 29, 2023 17 godzin temu, mylof napisał(-a): Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. Gratuluję, IMO jeden z najpiękniejszych GS , od dawna na mojej liście zakupowej A przy okazji: czy ktoś z Was widział może nową ref sbgh299 (białe iwate bez gmt w kopercie 44GS)? 1 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3837 Posted December 29, 2023 14 godzin temu, KrysH napisał(-a): Michał, witamy w klubie Grand Seiko! Jak już wiesz to jest wyjątkowy zegarek i mój ulubiony GS wszech czasów - gratuluje i życzę Ci aby się wspaniale nosił. Strasznie się cieszę dla Ciebie. 4 godziny temu, piku napisał(-a): @mylof Gratuluje i pozytywnie zazdroszcze. Jeden z modeli GS, ktory mi sie najbardziej podoba. No ale budzet na ten moment nie pozwala na zakup. Az sie boje,ze mi go wykupicie (kolega @Sebak chyba tez go ma). Super zegarek! 4 godziny temu, sviety napisał(-a): Gratuluję GS ...i łączę się w radości bo też się dopisuję w końcu 4 godziny temu, Sebak napisał(-a): Potwierdzam, mam go i jest świetny. Niedługo będzie ich więcej niż Rolexów Pepsi na forum 😅 3 minuty temu, skar napisał(-a): Gratuluję, IMO jeden z najpiękniejszych GS , od dawna na mojej liście zakupowej Bardzo Wam dziękuję ! 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4625 #3838 Posted December 29, 2023 W dniu 28.12.2023 o 10:49, KrysH napisał(-a): @bibbi @facecik czy może jeszcze ktoś inny kto mógłby nam więcej powiedzieć o kopercie grand seiko 62GS? Fascynuje mnie, naprawdę uważam ze jest wyjątkowa i zasługuje na więcej uwagi. Sam fakt ze ona przecież nie ma bezela! Szerokie ucha na 21mm no i koronka "wtapiające" się w bok koperty... Ktokolwiek zaprojektował jej geometrię powinien być uznany za Gerarda Gente #2 🤭 Za wszelkie informacje, komentarze, artykuły, z góry dziękuję! 23 godziny temu, mylof napisał(-a): Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. 62GS to pierwsze automatyczne Grand Seiko - najpierw jeszcze jako Seikomatic, potem już z logo GS ale lwem na medalionie i ostatecznie GS na tarczy i medalionie. Koronka na godzinie 4, głęboko schowana, miała symbolizować brak potrzeby nakręcania. Szkło typu "domed crystal" ( mineralne ), brak typowego bezela, mechanizm 6245/6246 ( data lub day/date ) na 39 kamieniach. Po latach Seiko wróciło do tego kształtu robiąc te wersje inspirowane które pokazaliście - i inne - oraz niemal wierne reedycje jak SBGR095 i modele z metali szlachetnych. Na fotkach mój 6246-9000 z 1966, model przejściowy z lwem na medalionie, i nowoczesny tytanowy SBGA127 z mechanizmem Spring drive 5 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3839 Posted December 29, 2023 21 godzin temu, machlo napisał(-a): Wszystko fantastycznie, ale ten milky ring. Nie wiem o co chodzi, więc mi to nie przeszkadza. 3 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7183 #3840 Posted December 29, 2023 3 hours ago, Bugs said: 62GS to pierwsze automatyczne Grand Seiko - najpierw jeszcze jako Seikomatic, potem już z logo GS ale lwem na medalionie i ostatecznie GS na tarczy i medalionie. Koronka na godzinie 4, głęboko schowana, miała symbolizować brak potrzeby nakręcania. Szkło typu "domed crystal" ( mineralne ), brak typowego bezela, mechanizm 6245/6246 ( data lub day/date ) na 39 kamieniach. Po latach Seiko wróciło do tego kształtu robiąc te wersje inspirowane które pokazaliście - i inne - oraz niemal wierne reedycje jak SBGR095 i modele z metali szlachetnych. Na fotkach mój 6246-9000 z 1966, model przejściowy z lwem na medalionie, i nowoczesny tytanowy SBGA127 z mechanizmem Spring drive Fantastico!! Dziękuję. 0 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4473 #3841 Posted December 30, 2023 21 godzin temu, mylof napisał(-a): Nie wiem o co chodzi, więc mi to nie przeszkadza. Też nie wiem co niektórzy mają na myśli... Ich problem. 1 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7726 #3842 Posted December 30, 2023 3 godziny temu, facecik napisał(-a): Też nie wiem co niektórzy mają na myśli... Ich problem. No taka obwódka mleczna jak patrzy się prostopadle z góry na tarczę - większość wypukłych szafirów tak ma. Najsłynniejszy przypadek to moonwatch z szafirem. Jeden z nielicznych przykładów bez tego efektu to Doxa Sub 300. Aaa i SLA017 i SJE093 też nie mają tego efektu. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68039 #3843 Posted December 31, 2023 14 godzin temu, machlo napisał(-a): No taka obwódka mleczna jak patrzy się prostopadle z góry na tarczę - większość wypukłych szafirów tak ma. Najsłynniejszy przypadek to moonwatch z szafirem. Jeden z nielicznych przykładów bez tego efektu to Doxa Sub 300. Aaa i SLA017 i SJE093 też nie mają tego efektu. O tym mowa? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4473 #3844 Posted December 31, 2023 15 godzin temu, machlo napisał(-a): No taka obwódka mleczna jak patrzy się prostopadle z góry na tarczę - większość wypukłych szafirów tak ma. Najsłynniejszy przypadek to moonwatch z szafirem. Jeden z nielicznych przykładów bez tego efektu to Doxa Sub 300. Aaa i SLA017 i SJE093 też nie mają tego efektu. Godzinę temu, mario1971 napisał(-a): O tym mowa? Oki, dzięki za wyjaśnienie. Ale to przecież zupełnie nie przeszkadza, no chyba że ktoś robi zdjęcie. Przecież wiadomo, że obiektyw "widzi" zupełnie inaczej niż oko i nie oddaje tego co widzimy lub czujemy że widzimy. Odnoszę się oczywiście do zdjęcia Mariusza, bo może chodzi o coś innego. Ja tego efektu w SBGH297 nie zauważyłem. Tylko tam nie ma zaokrąglonego szafiru tylko raczej płaski i mocno ścięty na krawędzi. 1 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7726 #3845 Posted December 31, 2023 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): O tym mowa? taaa 1 godzinę temu, facecik napisał(-a): Oki, dzięki za wyjaśnienie. Ale to przecież zupełnie nie przeszkadza, no chyba że ktoś robi zdjęcie. Przecież wiadomo, że obiektyw "widzi" zupełnie inaczej niż oko i nie oddaje tego co widzimy lub czujemy że widzimy. Odnoszę się oczywiście do zdjęcia Mariusza, bo może chodzi o coś innego. Ja tego efektu w SBGH297 nie zauważyłem. Tylko tam nie ma zaokrąglonego szafiru tylko raczej płaski i mocno ścięty na krawędzi. Akurat na zdjęciu Maria milky ringa nie ma, no może tyci tyci. No, ale na żywo w takim moonie, czy SBGH273 to widać ewidentnie i nie tylko na zdjęciach. Fakt, że rzuca to się w oczy tylko jak patrzysz centralnie na tarczę. Tu znacznie lepiej: Brak tego efektu: No i na ciemnych tarczach z ciemnym bezelem, to masakrycznie się wyróżnia - robi się kontrastowa jasna obwódka na krawędzi wypukłego szkła -> taki urok wypukłych szafirów, bo z plexą nie ma tego problemu. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3846 Posted December 31, 2023 50 minut temu, machlo napisał(-a): Fakt, że rzuca to się w oczy tylko jak patrzysz centralnie na tarczę. Uważam, że w GS SBGH273 wcale się to nie rzuca w oczy i nigdy bym na to nie zwrócił uwagi. 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites
zorka-5 62 #3847 Posted December 31, 2023 A co powiecie o kopercie jak w SBGA225 czy 227?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5734 #3848 Posted December 31, 2023 Oki, dzięki za wyjaśnienie. Ale to przecież zupełnie nie przeszkadza, no chyba że ktoś robi zdjęcie. Przecież wiadomo, że obiektyw "widzi" zupełnie inaczej niż oko i nie oddaje tego co widzimy lub czujemy że widzimy. Odnoszę się oczywiście do zdjęcia Mariusza, bo może chodzi o coś innego. Ja tego efektu w SBGH297 nie zauważyłem. Tylko tam nie ma zaokrąglonego szafiru tylko raczej płaski i mocno ścięty na krawędzi.Mozesz to uznac za jedno wielkie zawracanie gitary. To cos jak krzywo ulozone plytki w chodniku na koncu slepej uliczki. Who cares?bibbi 1 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7183 #3849 Posted December 31, 2023 Ja czytam i zupełnie nie wiem o co chodzi? Ktoś sobie coś wymyślił i nazwał "milky ring". Ja sobie tez coś wymyślę lol 0 Share this post Link to post Share on other sites
meinard 4474 #3850 Posted January 1, 2024 6 godzin temu, KrysH napisał(-a): Ktoś sobie coś wymyślił i nazwał "milky ring". Ja sobie tez coś wymyślę lol Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza. 9 Share this post Link to post Share on other sites