Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tarant

Nie jest OK....

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem seiken na czym Ty się dorobiłeś, opatentowałeś maszynę do wielkoseryjnego odwracania kotów ogonem :-)

W sumie jesteś przydatny, jako analityk, zawsze wiadomo, że jesli seiken coś mówi to znaczy, że jest zupełnie inaczej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niczym Petru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu akurat konkurencja jest bardzo silna, a im bliżej "koryta" tym ta umiejętność lepiej i częściej jest wykorzystywana. ☺

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie koszty pracodawcy są za wysokie. Dlatego w mojej branży zazwyczaj kończy się najniższą krajową na papierze, a wielokrotność tego pod stołem. Taka jest rzeczywistość :-(

Napisane z Tapatalka za pomocą Xiaomi RN2

Mnie ciekawi jedna rzecz. Żeby wypłacić "pod stołem" trzeba mieć obrót i dochody w firmie też "pod stołem". Istnieje jeszcze druga możliwość, a mianowicie, można poprzez obniżenie kosztów pracy zwiększyć oficjalny zysk w firmie i go opodatkować stawką podatku dochodowego, (obecne stawka CIT dla małych firm wynosi 15%). To drugie rozwiązanie co prawda daje oszczędności, ale w sumie nie aż takie duże. 

Natomiast obydwa rozwiązania narażają właściciela firmy na ogromne ryzyko. 

Wystarczy że któryś z pracowników złoży donos do US lub do UKS i w obecnych czasach właściciel firmy leży i kwiczy na dołku. 

Przy większej ilości osób zatrudnionych i w ten sposób rozliczanych złożenie donosu przez któregoś z nich jest prawie pewne, to tylko kwestia czasu. 

Edit. No chyba że w ten sposób są tylko rozliczani zatrudnieni w firmie "Świadkowie Jehowy" którzy co do zasady nie piszą donosów. Natomiast katolicy, ateiści, niewierzący i inni bezbożnicy zwłaszcza w Polsce donosy piszą z pasji i wielkiej przyjemności. :)  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K

Kto by chciał być oficerem? :)

Podobno ponad dziesięciu kandydatów na jedno miejsce na Zmechu ( kiedyś synonimie trepostwa tylko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy "od wszystkiego" w Amazonie zwie się "Fulfillment Associate".

po transformacji 89 r ale przed zalewem angielskiego, goniec w firmie to 'asystent ds. korespondencji' a obecny gospodarz domu to kiedys 'konserwator ciagow pieszych i terenow zielonych' ; )

skończyłem studia w 1987 r studiując mieszkałem w akademiku na który sam musiałem zarobić , 2 lata tyrałem we Francji na zbieraniu winogrona.....

nic nie poradzę ,że miałeś nieudaczników za rodziców

serio skonczyles studia?

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No  qr** no nie.. ja po prostu byłem w latach 80 milionerem :lol:  :lol:  :lol:   skończyłem studia w 1987 r studiując mieszkałem w akademiku na który sam musiałem zarobić , 2 lata tyrałem we Francji na zbieraniu winogrona.....

nic nie poradzę ,że miałeś nieudaczników za rodziców /ja w latach 90 miałem już swoje mieszkanie i samochód/ /teraz mam trzy/

6 letnie dziecko i żonę

:)

Co to za sukces. Sukcesem i wyczynem byłoby posiadanie już w tym czasie przynajmniej czwórki dzieci i co najmniej dwóch byłych żon. :)  :P

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Dziadku drogi , że stawiasz dziecko wyżej mieszkania .

Zawsze tak miałeś , czy na starość Ci się zmieniło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Dziadku drogi , że stawiasz dziecko wyżej mieszkania .

Zawsze tak miałeś , czy na starość Ci się zmieniło ?

Tak ogólnie to ja nie lubię dzieci, zwłaszcza takich małych które srają w pieluchy i wrzeszczą bez sensu. Dlatego mam tylko jedno dziecko z jedną kobietą.  :)

A jeżeli chodzi o mieszkanie to miałem szczęście i nigdy nie narzekałem na warunki mieszkaniowe.  :)

Mam również nadzieję, że po śmierci też nie będę narzekał na ciasnotę w dołku, bo kupiliśmy już sobie z żoną czteroizbową kwaterę w ładnym kameralnym miejscu i dobrym sąsiedztwie. :P  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak myślałem Dziadku drogi . Ten Twój post nie był w stanie mnie zmylić .

Te srające i wrzeszczące bez sensu  bachory są nie do wytrzymania  oczywiście .

Gratuluję dobrze położonej " kwatery " , sądzę że spokojnie doczekasz w niej końca świata .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli są tu na sali koledzy którzy są już na emeryturze(lub lada moment idą), a przed przejściem na emeryturę zarabiali oficjalnie więcej niż 2,5 krotnej średniej krajowej (bo tylko od takiej kwoty mogli odprowadzać składkę emerytalną) to mają szansę na powiększenie emerytury poprzez ponowne jej przeliczenie. Przy przeliczeniu wielkości emerytury obecnie ZUS uwzględnia pełne wynagrodzenie, czyli również tą nadwyżkę która wcześniej nie była "ozusowana".  

W końcówce kadencji i "ostatnim rzutem na taśmę" PO z PSL-em  znowelizowali po cichu (głównie dla swoich) jeden zapis w ustawie o tzw. kominowych emeryturach. Moim zdaniem ta poprawka długo nie przetrwa, więc trzeba się spieszyć.

ZUS oczywiście udziela informacji, ale robi to niechętnie i sam z propozycją ponownego przeliczenia nie wychodzi.. :)   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Mnie ciekawi jedna rzecz. Żeby wypłacić "pod stołem" trzeba mieć obrót i dochody w firmie też "pod stołem". Istnieje jeszcze druga możliwość, a mianowicie, można poprzez obniżenie kosztów pracy zwiększyć oficjalny zysk w firmie i go opodatkować stawką podatku dochodowego, (obecne stawka CIT dla małych firm wynosi 15%). To drugie rozwiązanie co prawda daje oszczędności, ale w sumie nie aż takie duże. 

Natomiast obydwa rozwiązania narażają właściciela firmy na ogromne ryzyko. 

Wystarczy że któryś z pracowników złoży donos do US lub do UKS i w obecnych czasach właściciel firmy leży i kwiczy na dołku. 

Przy większej ilości osób zatrudnionych i w ten sposób rozliczanych złożenie donosu przez któregoś z nich jest prawie pewne, to tylko kwestia czasu. 

Edit. No chyba że w ten sposób są tylko rozliczani zatrudnieni w firmie "Świadkowie Jehowy" którzy co do zasady nie piszą donosów. Natomiast katolicy, ateiści, niewierzący i inni bezbożnicy zwłaszcza w Polsce donosy piszą z pasji i wielkiej przyjemności. :)  

Rozstawanie się pracodawców z pracownikami w Polsce jest dalekie od ideałów zapisanych w annałach UE. Dlatego nie dziwi mie "wyrówywanie rachunków".

Po cichu jest wprowadzany model skandynawski czyli obrotu bezgotówkowego. Niedługo będzie spory problem z transakcjami "pod stołem" bo nie będzie jak ich fizycznie przeprowadzić. Ograniczenie transakcji gotówkowych między firmami oraz budowa jednolitego systemu informacji skarbowej, gdyby chciano, już teraz wyleczyłaby prawie wszystkich z cwaniaczkowania.

Urzędnicy może chcą a może nie, mogą przymykać oko ale gdy dostaną polecenie od Wielkiego Krzemowego Brata to nie będzie przebacz. Nikt nie zasłoni się niepamięcią.

Poprzednia epoka nie wróci, ile by bojownicy o demokrację i pluralizm nie zdzierali gardeł i zelówek. A najśmieszniejsze jest, że to nie są rodzime pomysły a "sugestie" UE.

Pewien model gospodarczy się wyczerpał i tyle. Poważne i porządne zmiany ruszą dopiero jak  przewalą się kampanie wyborcze w największych krajach UE czyli Francji i Niemczech. Końcówka przyszłego roku będzie bardzo emocjonująca.

Wywalenie z roboty 0.5mil. urzędników i podniesienie do 48h tygodnia pracy to nie hasła przewodniczącej Frontu Narodowego a "umiarkowanej" prawicy hołubionej na salonach UE. Francja wydaje na obsługę długu 1/2 swojego budżetu a euro słabnie względem dolara czyli dług rośnie. Co będzie jak obsługa długu Republiki Francuskiej osiągnie 2/3 środków budżetowych. W Niemczech także niezbyt głośno ale już się mówi, o powolnym spadku przychodów emerytów względem wynagrodzeń z niedalekim horyzontem w 40%.

Dawanie części wypłaty "pod stołem" w Polsce to przy tych zjawiskach element miejscowego folkloru do badania przez etnografów a nie problem gospodarczy.

Typowa polska recepta na problemy typu "uciec"?! Uciec ale dokąd?!  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dawanie budowlańcowi części wypłaty "pod stołem" aż tak bardzo mnie nie mierzi, o tyle - będąc w grupie "szczęśliwców", zarabiających ok. 90-100k pln rocznie - przejawiam ograniczoną tolerancję dla cwaniakujacych przedsiębiorców, czy profesjonalistów (prawników, lekarzy), którzy mimo znacznie wyższych faktycznych dochodów, a co za tym idzie wyższego poziomu życia, podlegają niższym obciążeniom fiskalnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cichu jest wprowadzany model skandynawski czyli obrotu bezgotówkowego. Niedługo będzie spory problem z transakcjami "pod stołem" bo nie będzie jak ich fizycznie przeprowadzić.

No cóż...kończy się pewna epoka; mam nadzieję, że jej nie dożyję. Żal mi tylko moich wnuków....

A co do emerytur, to jestem pewien, że są przeżytkiem. Obecne młode pokolenie w ogóle nie będzie ich dostawać. Pamiętajmy, że świadczenia te są dziełem Otto Bismarca, w czasach którego modelem rodziny było najcześciej 2 + 4. Teraz przeważa 2 + 1, więc zwyczajnie nie ma kto ich fundować. Trzeba przejść na model chiński i zacząć oszczędzać. :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*... co ta poj****y temat, co sie tu dzieje ?spotkanie tych co mogą mieć jedyne dwa problemy w życiu, czyli czy im komputer blue scr nie jebnie, albo czy w Tesco 24h bedzie zapasowa klawiatura po zalaniu puerwszej.

Chciałem cos napisać w temacie, ale nie ma sensu i nie ma dla kogo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to idź spać i nie zawracaj d...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to idź spać i nie zawracaj d...

Dzięki za cenną radę, ale mam tyle lat, że sam umiem położyć się spać gdybym miał gdzie i jak, więc "sprawć fahowcu od pierduw fszelakich" temperaturę na procesorze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*... co ta poj****y temat, co sie tu dzieje ?spotkanie tych co mogą mieć jedyne dwa problemy w życiu, czyli czy im komputer blue scr nie jebnie, albo czy w Tesco 24h bedzie zapasowa klawiatura po zalaniu puerwszej.

Nic nie zrozumiałem,ale jak masz bluescreeny to daj mi plik dmp,sprawdzę co jest przyczyna. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym coś napisał, ale za diabła nie mogę Kolegi zrozumieć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapusta mu w tym roku nie obrodziła i ma doła, ale ja to rozumiem... W przyszłym roku zasadzi już zielonym do góry :P

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskować, że ci kapusta obrodziła? To pomyliłeś tematy, ale to standard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać niektórzy mają kapustę zamiast mózgu.

A dump'a to se postaw w WC!

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/4711-jest-okej/?do=findComment&comment=1886645

To przypomina kłótnię mojej Żony z córką, w czasach, gdy ta druga była w liceum:

-Wiesz co? Ty jesteś chyba głupia!

-A Ty natomiast jesteś.....jesteś głupia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.