PM1122 1786 #151 Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, old time napisał(-a): Nikt nie powie sprzedajacemu ktory czesto nie ma pojecia o wartosci tego co sprzedaje ze to jest warte nie 100 a 500 zl😂 11 godzin temu, old time napisał(-a): To jestes wyjatkowy jesli tak postepujesz. Ja piszac myslalem o zwyklym nieznajomym sprzedawcy. Myślę , że to nie jest , aż tak wyjątkowe i że wśród nas , znajdzie się kilku takich , którzy wręcz pytali się sprzedającego ,, dlaczego tak tanio ? " Sam kilka razy miałem taką sytuację . Kupując , to najczęściej nie wiedziałem jaki producent , więc nie mogłem nic szacować , ale cena była tak niska , że z prostego , normalnego zdziwienia , sam zadawałem takie pytanie . Więc sprzedający doskonale wiedział , że zegar mógłby sprzedać drożej . Najczęściej słyszałem , że od lat leżał gdzieś w garażu i tylko miejsce zajmuje . A w mieszkaniu , to nigdzie nie pasuje . Więc albo wyrzucić , albo oddać w dobre ręce. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #152 Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) No serce rośnie czytając te posty. Ja nie pytam tylko kupuję czasem tanio innym razem drogo. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #153 Napisano 27 Sierpnia 2021 Zegar króla Midasa Ojejku! dotknąłem też wskazówkę.... Nic to, będzie unikat.. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #154 Napisano 27 Sierpnia 2021 Złote, a skromne. 4 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1099 #155 Napisano 27 Sierpnia 2021 Wygląda jak po pędzlu hammereitem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #156 Napisano 27 Sierpnia 2021 Nie dziwota, król Midas posiadł zasłużenie ośle uszy 😄! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #157 Napisano 27 Sierpnia 2021 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #158 Napisano 27 Sierpnia 2021 jak suptelnie ominięto pola indeksów.. Giampietrino złotola.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #159 Napisano 28 Sierpnia 2021 Bo śrubka była za długa.... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6125 #160 Napisano 28 Sierpnia 2021 I jest przerobiony na wspomaganie elektryczne? 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #161 Napisano 28 Sierpnia 2021 jeszcze nie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #162 Napisano 28 Sierpnia 2021 Daj Boże żeby tylko takie grzechy były popełniane przy naprawie i "renowacji" zegara, Taki problem załatwia się prostą wymianą śruby na właściwą, żaden problem ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #163 Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 28.08.2021 o 11:16, LESKOS napisał(-a): Daj Boże żeby tylko takie grzechy były popełniane przy naprawie i "renowacji" zegara, Taki problem załatwia się prostą wymianą śruby na właściwą, żaden problem ... Tak, wiem. Chciałem tylko pokazać fantazję tego ułana co składał zegar... Pozostaje sobie i innym życzyć tylko takich niedoróbek. Im dalej w las, tym więcej okazów. Bo wahadło było za....... No właśnie nie wiem. Taka regulacja Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez Sir Gresek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #164 Napisano 29 Sierpnia 2021 No tu już może i fantazja ułańska poniosła ale nie groźnie ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #165 Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 29.08.2021 o 18:16, LESKOS napisał(-a): No tu już może i fantazja ułańska poniosła ale nie groźnie ... 😉 Całe szczęście, że niegroźnie. Ale za to śmiesznie, na razie. Oby ta instalacja artystyczna nie była spowodowana zerwanym gwintem. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Sir Gresek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #166 Napisano 31 Sierpnia 2021 NEXT Gustowny drutek Po co będziemy dorabiać nóżki? Se pani powiesi na ścianie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #167 Napisano 31 Sierpnia 2021 Tu bym uważał, takie wieszaki bywały fabryczne. Nie pokazałeś całego zegara, ale być może i w tym przypadku tak jest. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #168 Napisano 31 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, tarant napisał(-a): Tu bym uważał, takie wieszaki bywały fabryczne. Nie pokazałeś całego zegara, ale być może i w tym przypadku tak jest. A to zwracam honor. Przepraszam. Pośpieszyłem się z interpretacją... Edytowałbym i skasował ostatnie zdjęcie z opisem, ale głupio jak zostanie Twój komentarz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #169 Napisano 2 Września 2021 Trafiło do mnie biedactwo, które znajdowało się w epicentrum partactwa... Przy okazji jak sądzicie w którym roku mógł zostać wyprodukowany? Bo wydaje mi się, że jest to raczej późniejsza aniżeli wcześniejsza produkcja. Soczewka raczej nie oryginalna, o patyku i reszcie to nawet nie wspominam... 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #170 Napisano 2 Września 2021 (edytowane) Zatem .... Okucie wahadła i soczewka wydaje. się oryginalna ... reszta to problem. Szybki montaż już nie i skrzynia chyba też nie od Rescha ... Edytowane 2 Września 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #171 Napisano 2 Września 2021 To nie jest werk z 1863 roku. Ma już sygnaturę, gięty mostek kotwicy. Nie wybito 100 albo 200 tysięcy. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #172 Napisano 2 Września 2021 (edytowane) Fakt nie zauważyłem ... skorygowałem . Edytowane 2 Września 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #173 Napisano 2 Września 2021 Ale soczewa 'jak malowana ' (jak u mnie 😁😁 ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #174 Napisano 2 Września 2021 No niekoniecznie i niezupełnie . Resch pokrywał swoje soczewki politurą (robi się to na gorąco) i zabezpieczało to przed nadmiernym pokryciem się patyną i ewentualną korozją wżerową. Niestety po kilkudziesięciu latach sama politura też czerniała . Próba jej zmycia przy jakieś tam renowacji, benzyną może dawać taki efekt (trzeba to robić ewentualnie acetonem). Soczewki Rescha nie noszą śladów bo wyoblaniu. Były polerowane, podobnie jak i pozostałych producentów wiedeńskich (nie można wykluczyć pojedynczych przypadków, ale regułą moim zdaniem były idealnie gładkie). 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #175 Napisano 7 Września 2021 Zegar uruchomiony chodzi, nawet o dziwo punktualnie. Wygląda na to, że długość wahadła jest prawidłowa. Teraz muszę szukać odpowiedniej skrzyni do niego (średnica tarczy 18,5, długość wahadła o ile się nie mylę 42cm. Z ciekawości zapytam, czy spotkaliście się już wcześniej z taką konfiguracją długości wahadła i średnicy tarczy? 1 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach