Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

(...)
Cyrus One plus Wiim Pro i coś do sterowania zamiast telefonu czy taki Marantz zagra lepiej.

Żeby to miało sens, to szukałabym jeszcze DACa, WiiM jako transport będzie bardzo OK, ale podłączyłbym go pod jakiś lepiej grający przetwornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Mistrz17 napisał(-a):

Ja już dawno zgłupiałem czym więcej czytam tym mniej jestem zdecydowany.

Miało być urządzenie all in one z listy niżej.

Audiolab 6000 Play

Marantz PM 7000 N

Denon PMA 900 HNE

Teraz zastanawiam się nad jakimś wzmakiem i Wiim Pro.

Miasto moje to dziura nic nie zobaczę nawet o posłuchaniu i doradzeniu nie ma mowy.

Jestem leniwy rozbudowywał nie będę na pewno.

Tak na szybko co z tego będzie najlepszym wyborem.

Cyrus One plus Wiim Pro i coś do sterowania zamiast telefonu czy taki Marantz zagra lepiej.

Bo to nie takie proste, zabrakło Ci jednego ogniwa jakim jest zewnętrzny DAC, jeżeli "ma być lepiej" cokolwiek to znaczy...

WiiM Pro, ma przeciętnego wbudowanego DACa i pewnie tak samo przeciętnego jak integry, które wymieniłeś. Jaka jest przewaga? Uniezależniasz się od tego co jest wbudowane i może stracić wsparcie programowe. Masz kontrolę co i z jakim próbkowaniem jest przesyłane. Oczywiście WiiM'a też można spiąć z integrą. Dołożenie zewnętrznego DACa daje Ci obróbkę sygnału z bit-perfect do 24/192 i wtedy powinno być lepiej a przynajmniej wyswietlane cyfry dadzą ta satysfakcję bo czy uslyszysz to już inna bajka. Podsumowując do integry zazwyczaj wkladana jest sekcja cyfrowa zapchaj dziura, albo inaczej, w budżetach do 10k. Więcej ogniw daje Ci większą niezależność, kontrolę, przede wszystkim zabawę, ale sporadycznie może przysporzyć problemy, że coś z czymś jest niekompatybilne.

Zewnętrzny DAC na miarę sprzętu w który celujesz to wydatek okolo 900-1500zł i kupując WiiMa nie musisz go mieć od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Bo to nie takie proste, zabrakło Ci jednego ogniwa jakim jest zewnętrzny DAC, jeżeli "ma być lepiej" cokolwiek to znaczy...

WiiM Pro, ma przeciętnego wbudowanego DACa i pewnie tak samo przeciętnego jak integry, które wymieniłeś. Jaka jest przewaga? Uniezależniasz się od tego co jest wbudowane i może stracić wsparcie programowe. Masz kontrolę co i z jakim próbkowaniem jest przesyłane. Oczywiście WiiM'a też można spiąć z integrą. Dołożenie zewnętrznego DACa daje Ci obróbkę sygnału z bit-perfect do 24/192 i wtedy powinno być lepiej a przynajmniej wyswietlane cyfry dadzą ta satysfakcję bo czy uslyszysz to już inna bajka. Podsumowując do integry zazwyczaj wkladana jest sekcja cyfrowa zapchaj dziura, albo inaczej, w budżetach do 10k. Więcej ogniw daje Ci większą niezależność, kontrolę, przede wszystkim zabawę, ale sporadycznie może przysporzyć problemy, że coś z czymś jest niekompatybilne.

Zewnętrzny DAC na miarę sprzętu w który celujesz to wydatek okolo 900-1500zł i kupując WiiMa nie musisz go mieć od razu.

Wspomniany Audiolab ma bardziej ceniony dac.

P.s. Rozumiem Twoje racje, sam preferuję rozdzielenie elementów systemu. Patrząc jednak na zakres cenowy wstępnie wytypowanych all in one, nie widzę za bardzo alternatywy w separacji.

Edytowane przez Kurzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, podpowiedzcie proszę czy będzie ok, jak w ten sposób podłącze subwoofer. Na amplitunerze mam pre out oznaczone sub 1 i 2, 2 wyjścia RCA, na subie mam line on L i R, 2 rca. Jak podłącze to kablem 2x rca to będzie ok?

Czy jednak powinienem mieć kabel 1xrca a z drugiej 2xrca po stronie suba? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej to drugie, szczególnie jeżeli sub nie ma ma drugiego wejścia na pojedyńczy RCA, ale i tak proponuję sprawdzić w instrukcji, zazwyczaj jest to ładnie rozrysowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, doczytałem, można podłączyć 2 subwoofery. Czyli na wyjściu wpinam tylko 1 kabel. Kurcze mam teraz kabel 2x rca po dwóch stronach. Jak wepnę w suba tylko np w L to rozumiem, że nie działa jak powinien?

Tak, doczytałem, można podłączyć 2 subwoofery. Czyli na wyjściu wpinam tylko 1 kabel. Kurcze mam teraz kabel 2x rca po dwóch stronach. Jak wepnę w suba tylko np w L to rozumiem, że nie działa jak powinien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Działać będzie i nic nie zepsujesz, ale nie będzie działał należycie zgodnie ze ścieżką dźwiękową. (Np wybuch na lewym kanale a podłączony prawy) Na YT masz wiele testów nawet dla stereo, raz gra lewa strona, raz prawa, prawdopodobnie wtedy na jednej niepodłączone j będzie głucho pod względem bassu. Sprawdź odłączając główne głośniki. Chociaż też coś mi się nie zgadza przy pojedynczym wyjsciu. To jeszcze instrukcja amplitunera. Bo może wystarczy wejść tylko na czerwony. Generalnie jak sub ma dwa to albo rozgalezieiony rca, albo żeby gadał z osobnymi preout wzmacniacza stereo. Jest też opcja jak na się dwa identyczne suby to na jeden idziesz czerwonym a na drugi białym.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wyjścia są dwa ale na dwa subwoofery. Czyli na 1 subwoofer jest tylko jedno i się zastanawiam czy jak je rozdzielę na 2, to coś da. Wtedy zamiast tylko w R wepnę w L i R w subie ale nadal to będzie z jednego wyjścia. Poszperam jeszcze w manualu z suba. Dziękuję 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podaj modele jednego i drugiego, zerknę do instrukcji w wolnej chwili. Bez tego możesz spiąć wyjscie 1 z czerwonym suba, docelowo kupić rozgałęziony kabel lub rozgałęźnik.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denon avr-s650h. Kupiłem w końcu magnat 302a. Raczej będzie tak jak napisałeś powyżej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeżeli otworzyła mi się dobra instrukcja bo w jednej są dwa modele 202 i 302 i tak wygląda tył twojego suba to twoje połączenie przewodem RCA pojedynczym wygląda tak, że z anplitunera wyjściem pre-out sub1 wchodzisz na złącze line-in oznaczone na schemacie jako numer 2.

IMG_20230507_181204.jpg

IMG_20230507_182057.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma wstydu :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek od wieków nie był odświeżany ale jest idealny w kwestii prostego pytania: jak sądzicie, zestaw Marantz PM7000N + Focal Aria 926 HGL będzie OK do pomieszczenia o powierzchni około 64 m2? Właściwie to będzie stał w wydzielonej części przestrzeni. Z tyłu ściana kamienna, szerokość 3,5 metra (i na tyle mogę rozstawić kolumny), naprzeciw sofa w odległości około 3,5-4,0 metry. Za sofą zasłony, tłumiące odbicia. Po lewej otwarta przestrzeń z pustką a po prawej dwa metry dalej ścianka i wyjście do przedpokoju - wszystko dość mocno pootwierane. Podłoga z gresu bez możliwości położenia czegoś tłumiącego (dywanik???). Sufit 2,6 m, płyta GK z wbudowanym oświetleniem (płaskie, licowane z płaszczyzną sufitu)

System ma służyć do odtwarzania muzyki z Tidala, Spotify-a, z lokalnego serwera plików i od czasu do czasu być nagłośnieniem telewizora (nie jako klasyczne nagłośnienie kina domowego ale jako wsparcie dźwiękowe do filmów). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno słuchałem z jakimś starszym Marantzem Dali Oberon 7. Bardzo przyjemnie to grało. Świetna dynamika tych oberonów. Bas jak to w dali też super.

S20FE 5G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, ps1974 napisał(-a):

Wątek od wieków nie był odświeżany ale jest idealny w kwestii prostego pytania: jak sądzicie, zestaw Marantz PM7000N + Focal Aria 926 HGL będzie OK do pomieszczenia o powierzchni około 64 m2? Właściwie to będzie stał w wydzielonej części przestrzeni. Z tyłu ściana kamienna, szerokość 3,5 metra (i na tyle mogę rozstawić kolumny), naprzeciw sofa w odległości około 3,5-4,0 metry. Za sofą zasłony, tłumiące odbicia. Po lewej otwarta przestrzeń z pustką a po prawej dwa metry dalej ścianka i wyjście do przedpokoju - wszystko dość mocno pootwierane. Podłoga z gresu bez możliwości położenia czegoś tłumiącego (dywanik???). Sufit 2,6 m, płyta GK z wbudowanym oświetleniem (płaskie, licowane z płaszczyzną sufitu)

System ma służyć do odtwarzania muzyki z Tidala, Spotify-a, z lokalnego serwera plików i od czasu do czasu być nagłośnieniem telewizora (nie jako klasyczne nagłośnienie kina domowego ale jako wsparcie dźwiękowe do filmów). 

Wypożycz za kaucją i sprawdź w swoich warunkach

To co zagra rewelacyjnie u mnie może nie grać u Ciebie + każdy ma własne preferencje dźwięku

To nie zakup cukru czy mąki przez internet i trzeba testować bo zmiennych za dużo :) 

12 godzin temu, mariaczi napisał(-a):

Niedawno słuchałem z jakimś starszym Marantzem Dali Oberon 7. Bardzo przyjemnie to grało. Świetna dynamika tych oberonów. Bas jak to w dali też super.

S20FE 5G

Mocno kwiecisty opis jak na bazowe kolumny od Dali, które są ok ale szłau to tam nie ma ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.06.2023 o 11:33, beniowski napisał(-a):

Dzisiaj odkryłem fajny pokój odsłuchowy w hotelu. 

IMG_2860.jpeg

IMG_2861.jpeg

IMG_2863.jpeg

IMG_2864.jpeg

IMG_2866.jpeg

IMG_2867.jpeg

Ale super zestaw, zawsze chciałem posłuchać a może i kupić elektrostaty, podobno gra to nieporównywalnie z głośnikami dynamicznymi

12 godzin temu, ps1974 napisał(-a):

To pytanie z gatunku "czy zegarek X będzie wygodny na moim nadgarstku" - jeżeli masz możliwość wypożycz kolumny, nie tyle czy są dobre tylko czy pasuje Ci ich brzmienie. O Marantza byłbym spokojny bo ich sprzęty są raczej miłe dla ucha i dość uniwersalne jeśli chodzi o resztę toru. Największy wpływ na dźwięk będą miały kolumny. Nie wiem jak grają dzisiejsze Focale ale dawniej były znane z bardzo detalicznego ale dość "sterylnego" brzmienia które nie każdemu pasuje - mam Point Source i Dali i te drugie grają przyjemniej chociaż nie tak spektakularnie szczegółowo jak PS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. Sprzęt do mnie jedzie, będzie we wtorek. Słuchałem w pokoju odsłuchowym Wilsonów, Focali Theva2 i Arii. Ostatnie były najlepsze w poziomie cenowym, na który mogę sobie pozwolić. Zobaczymy jak mi to w domu zagra. Mam w razie czego opcję zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ps1974 napisał(-a):

były najlepsze w poziomie cenowym, na który mogę sobie pozwolić

O i to jest fraza klucz, która powinna się znaleźć wcześniej przy kwiecistym opisie Dali ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

O i to jest fraza klucz, która powinna się znaleźć wcześniej przy kwiecistym opisie Dali ;) 

Ale to nie ja pisałem o kolumnach Dali 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomieszczenie o dosyć dziwnych proporcjach. Ciekaw jestem, jak to zagra, bo na całe 60 metrów to nie wiem, jakie kolumny byłyby potrzebne. Chyba Utopie? Szerokość 3.5 m to zaś mocno umiarkowane, szczególnie że kolumny przecież nie będą stały przy samych ścianach. Jeśli da się akustycznie wydzielić z tej rury tak gdzieś połowę, powinno być w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Pomieszczenie o dosyć dziwnych proporcjach. Ciekaw jestem, jak to zagra, bo na całe 60 metrów to nie wiem, jakie kolumny byłyby potrzebne. Chyba Utopie? Szerokość 3.5 m to zaś mocno umiarkowane, szczególnie że kolumny przecież nie będą stały przy samych ścianach. Jeśli da się akustycznie wydzielić z tej rury tak gdzieś połowę, powinno być w porządku.

Dlaczego dziwne? Może źle opisałem. Na czerwono wprowadziłem rozmieszczenie kolumn a na zielono zaznaczyłem strefę, w której system ma być "słuchany". Kolumny muszą stać kilkanaście cm od ścian - nie mogę burzyć ścian pod kolumny 🙂

salon.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi