Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.10.2023 o 10:01, ps1974 napisał(-a):

@pisar sorry, ale robisz off-topa. Nie napisałem, że nie gra, ale że gra i to, jak dla mnie, bardzo dobrze. Dziękuję za sugestie dot. zmian w ułożeniu kolumn, ponieważ okazały się przydatne. Podczas budowy (oczywiście, że) nie pomyślałem o akustyce pomieszczeń, chociaż architekt w kilku miejscach pomyślał za mnie - i chwała mu za to (po prostu zasugerował zaprojektowanie kilku prywatnych stref w zupełnie innej części domu). Natomiast dziwi mnie offtopowe komentowanie strategii budowlanych w wątku poświęconym audio. Ja lubię otwarte przestrzenie, duże płaszczyzny i duże przeszklenia i dobrze się w nich czuję, Ty być może podporządkowujesz swoje decyzje "mieszkaniowe" rozwiązaniom akustycznym bo u Ciebie o komforcie decyduje akustyka (u mnie "optyka"). Tu mamy rozłączne cele i nie mnie komentować Twój sposób aranżacji wnętrz (i, z całym szacunkiem, vice versa 😉 )

OK, tyle o budownictwie w wątku poświęconym sprzętom grającym. Przepraszam za przydługi tekst.  

Ale po co się tak dramatycznie spierać? Wystarczy znaleźć pozytywne strony przekazu z każdej strony. Duża przestrzeń? To teoretycznie dobrze na start na odbicia, ale jak będą za słabe kolumny i / lub wzmacniacz to dźwięk zacznie ginąć. W tej przestrzeni, która wydzieliłeś do 3-4m na wprost kolum powinno być OK z tym czego użyłeś (no może wzmak nie jest demonem mocy bo kolumny stykną). Niepokoi mnie trochę scianka przy prawej kolumnie. Natomiast to o czym piszą twoi oponenci - mają sporo racji. Gołe ściany, płytki a szczególnie szyby źle wróżą. Na odsłuchy wysuń kolumny na 1m-1,5m. Grube zasłony, dywan masz ? Masz, nie masz, nie chcesz miec - przynieś nawet jakieś starocie z przeprowadzki, obłóż sciany i szyby tymczasowo jakimś kartonami po meblach, tekturą falistą. Opuść rolety czy co tam masz, wtedy na zamknietych roletach otwórz, rozsuń szklane drzwi czy okna. Jednym słowem pobaw się dźwiękiem i sceną odłuchową, sprawdź czy nie masz buczenia na basie bez używania korekcji na wzmacniaczu. Kombinuj zamiast się spierać na forum i zamykać w sobie. Masz tyle miejsca, że jak rodzina wyjdzie z domu to możesz ustawiać je z każdej i w każdą stronę. Czemu założyłeś, że muszą już od startu bez odsłuchów stać tam gdzie masz gniazdko telewizyjne / antenowe. No wiadomo, ale przesuwanie kolumn po domu poza wysiłkiem fizycznym wiele Cię nie kosztuje vs to co napracowałeś się i napracujesz przy budowie, urządzaniu mieszkania.

W zasadzie te płytki plus ten gzyms z prawej strony - tam może być kocioł dla basu. To powinno być obłożone panelami akustycznymi, drewnem, czymś z styropianu...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns dzięki za sugestie - to jest właśnie to (moim i tylko moim zdaniem) co powinno pojawić się w wątku. Na razie cieszę się, że przesiadłem się z relatywnie słabego sprzętu, który grał... tak sobie, na sprzęt który bez wysiłku ze strony wzmacniacza, gra o wiele, wiele lepiej (doszedłem do połowy mocy, więcej nie zdzierżyłem 😉 ). I wszelkie uwagi co ewentualnie poprawić, są w ogólności super. Tym bardziej, że za jakiś czas (idzie wolne...) pewnie pobawię się ustawieniami. Natomiast komentarze dotyczące tego czego nie można poprawić ani zmienić niczego nie wnoszą. Podobnie jak hasło "możesz nie zrozumieć, co piszę" - Kolega nie wyjaśniał przecież zawiłości przegrupowań McLafferty'ego 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, polecam się na przyszłość. Jak sobie wszystko dobrze i fajnie pustawiasz to zrozumiesz, że radość będziesz czerpał z czystości dźwięku a nie poziomu głośności i to przesterowanej. Wzmacniacze jakie mamy tu w domyśle zachowują swoje parametry pomiarowe do lekko przed połową gały powiedzmy godzina 11 czasem kekko za połową czyli godzina 1 zegara wskazówkowego. Jak dobrze poustawiasz i ma być wykop powiedzmy na gatunku muzycznym zwanym minimal to będzie na wspomnianej godzinie 11 co z reguły jest już bardzo głośno. Jak nie będzie i będzie ściana basu to źle poskladałeś klocki sprzętowo i akustycznie. Jak nie będzie nawet ściany a pokrętło na godzine 3 to znaczy że sprzęt ma za małą wydajność na pomieszczenie w którym został zamontowany. Pamiętaj że muzy w twoje konfiguracji odsłuchuje się 3-4m na wprost kolumny a nie że ma być czysto przy tym stole, który masz w tle. Dźwięk który tam dochodzi to tylko efekt uboczny otwartej przestrzeni...

Za chwilę podlinkuję Ci jakieś kawałki testowe.

1. Znalazłem go jako kawałek do testów w jakimś piśmie branżowy czy kolumny pogubią się:

2. Dwie popierdółki na spocenie się membran basowych:

3. I ostatni chory utwór gdzie wysokie dają w uszach efekt jedzenia strzelającego proszku dla dzieci:

4. Po testach bassu, coś na wyciszenie:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łooooo... Jezu, @Burns, wielkie dzięki!!!!!

Aaaa... i zbyt głośno to zdecydowanie nie dla mnie. U mnie na tym sprzecie 50% mocy jest już daleko poza poziomem, który mógłbym akceptować. 20-30% to raczej max.

Co do testowych kawałków to ze swojej strony polecam Ego Death, Polyphia. W tym jest chyba wszystko, co skatuje kolumny 😁

Edytowane przez ps1974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Burns napisał(-a):

Spoko, polecam się na przyszłość. Jak sobie wszystko dobrze i fajnie pustawiasz to zrozumiesz, że radość będziesz czerpał z czystości dźwięku a nie poziomu głośności i to przesterowanej. Wzmacniacze jakie mamy tu w domyśle zachowują swoje parametry pomiarowe do lekko przed połową gały powiedzmy godzina 11 czasem kekko za połową czyli godzina 1 zegara wskazówkowego. Jak dobrze poustawiasz i ma być wykop powiedzmy na gatunku muzycznym zwanym minimal to będzie na wspomnianej godzinie 11 co z reguły jest już bardzo głośno. Jak nie będzie i będzie ściana basu to źle poskladałeś klocki sprzętowo i akustycznie. Jak nie będzie nawet ściany a pokrętło na godzine 3 to znaczy że sprzęt ma za małą wydajność na pomieszczenie w którym został zamontowany. Pamiętaj że muzy w twoje konfiguracji odsłuchuje się 3-4m na wprost kolumny a nie że ma być czysto przy tym stole, który masz w tle. Dźwięk który tam dochodzi to tylko efekt uboczny otwartej przestrzeni...

Za chwilę podlinkuję Ci jakieś kawałki testowe.

1. Znalazłem go jako kawałek do testów w jakimś piśmie branżowy czy kolumny pogubią się:

2. Dwie popierdółki na spocenie się membran basowych:

3. I ostatni chory utwór gdzie wysokie dają w uszach efekt jedzenia strzelającego proszku dla dzieci:

4. Po testach bassu, coś na wyciszenie:

Dobre polecajki, wielkie dzięki 🤝

Lubie sprawdzać numery pokazujące potencjał systemu

Myśle, że to fajny pomysł powymieniać się tutaj numerami

Od siebie kilka moich „testerów” sprzętu

Wszystkie w Tidal więc jak ktoś nie używa to trzeba ręcznie wklepać w Spoti…

https://tidal.com/track/70468530 - Young Man2

Numer z tak niskim zejściem basu w pierwszej minucie, że obnaża niefoskonałości basu w kolumnach ;) 

https://tidal.com/track/152713162 The Plan

https://tidal.com/track/117418372 Gone
Fajny US pop, którego nie lubie ale ten numer robi robote

https://tidal.com/track/109338783 Flooting Grooves - Outer Space Architecture

Super miękki basik i kawał zacnej elektroniki i czill klimacie

https://tidal.com/track/120244604 Lost On Purpose

Dobry DnB tester

Edytowane przez pisar

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ethneomystica super, tylko że mi otwiera się jako cały album vol 5, więc nie wiem o którym utworze konkretnie mówisz. Natomiast same albumy Ethneomystica są tak wyczesane, że w każdym da się znaleźć coś zjawiskowego.

Reszta linków też prowadzi do całych albumów, ale to chyba bardzie indywidualne preferencje niż konkretna muza na testy. Przedostatni link jest pusty - nie otwiera się.

Jak już skończymy testy basu i wysokich to można przejść na wierność średnicy i wokal, np takim o szerokiej skali:

lub tą Panią:

I na testy stereofonii coś starego jak świat:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Ethneomystica super, tylko że mi otwiera się jako cały album vol 5, więc nie wiem o którym utworze konkretnie mówisz. Natomiast same albumy Ethneomystica są tak wyczesane, że w każdym da się znaleźć coś zjawiskowego.

Reszta linków też prowadzi do całych albumów, ale to chyba bardzie indywidualne preferencje niż konkretna muza na testy. Przedostatni link jest pusty - nie otwiera się.

Jak już skończymy testy basu i wysokich to można przejść na wierność średnicy i wokal, np takim o szerokiej skali:

lub tą Panią:

I na testy stereofonii coś starego jak świat:

No to mi teraz zaimponowałeś za znajomość Ethneomystica, szacun!

To jest mix preferencji w dużej mierze ale i pokazania możliwości systemu. Na Audio Show rok temu doprosiłem się aby puścili jeden z moich numerów (przedostatni link) na najwiekszym systemie wystawy (Wilson Audio). Pan prezenter, który puszcza muzykę od lat, po wysłuchaniu,  poprosił o namiary i włączył numer do swoich codziennych prezentacji :) był mocno zdziwriony i stwierdził, że teraz usłyszął system na 100% ;) 

Dopisałem przy polecajkach w poprzednim poście tytułu numerów o które chodzi.

edit: podmieniłem też przedostatni link, który w poprzedniej edycji nie działał

Edytowane przez pisar

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

znajomość Ethneomystica,

Tylko, że dla mnie to albumy na ciche sączenie się z głośników wieczorową porą jak teraz w blasku lampki czy świeczki i delektowania się tymi niuansami. Z jednej strony wyciszają, uspokajają, ale powyżej godziny stają się męczące. Chyba są zbyt analityczne dla umysłu przez różnorodność dźwięków. Nie umiałbym tego włączyć na 3 - 4h w tle i czytać książkę czy coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do przetestowania basu polecam to:  ( Victor Wooten - A Show of Hands, kawałki basowe schodzące tak nisko że aż  żołądek czuje, zwłaszcza 3 )

https://tidal.com/browse/album/56409040

a do przetestowania wszystkiego, zwłaszcza sceny to: ( Oregon - Beyond Words, album nagrany w kościele dla audiofilskiej wytwórni Chesky Records z użyciem specyficznego sprzętu )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zaczyna się największe święto audio w kraju: Audio Video Show

Jeżeli ktoś nie ma planów to warto odwiedzić 🫡

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Annihilator napisał(-a):

U mnie troche zmian to sie pochwale. Stoliki sie robia ;)

IMG_20231027_193653.jpg

Piekny secik!

To K2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 2,5 roku nic nie grzebałem i znowu mnie na upgrejdy wzięło. Miał być tylko odtwarzacz ale poszedłem z ciosem i wzmaka też zmieniłem. Jak ogarnę stoliki to wrzucę jak to teraz plumka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy (NOS ;)  gwarancja od 2022) pianocraft mcr n470d to fajny wybór?

Nie jestem audiofilem chciałbym ładnie grający i wyglądający sprzęt plus radio dab i muzyka z WiFi itp. Dodam że mam w meblu półkę 16cm więc wysokość też jest kluczowa.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.11.2023 o 14:21, Annihilator napisał(-a):

U mnie troche zmian to sie pochwale. Stoliki sie robia ;)

Fajne zabawki !  A jak z akustyka ? Działałeś coś w tym temacie ?

13 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Koledzy czy (NOS ;)  gwarancja od 2022) pianocraft mcr n470d to fajny wybór?

Nie jestem audiofilem chciałbym ładnie grający i wyglądający sprzęt plus radio dab i muzyka z WiFi itp. Dodam że mam w meblu półkę 16cm więc wysokość też jest kluczowa.

Grać będzie , ale w tym budzecie polecałbym poszukać jakiś sprzęt vintage. 

Jak byś potrzebował pomocy pisz na FB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Muzzy napisał(-a):

Fajne zabawki !  A jak z akustyka ? Działałeś coś w tym temacie ?

Wrzuciłem duży dywan z włosiem 7cm i absorbery na suficie i ścianach w miejscach pierwszych odbić. Zrobiło się dziwnie ale kwestia przyzwyczajenia pewnie. Za dużo zmian na raz ale chcę zrobić rewolucję i ewentualnie dorzeźbiać później. Stolików dalej nie mam, może jutro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy czy (NOS  gwarancja od 2022) pianocraft mcr n470d to fajny wybór?
Zagra nienajgorzej. Lepiej wypada Denon N9 lub nowszy N10, N11.

S20FE 5G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok d11 fajnie się prezentuje:) 

Ale widzę że jest 12, ale to juz ponad 3.5k z głośnikami choć hdmi mi pasuje bo obok telewizora będzie. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... Może głupio się przyznawać, ale ja to najbardziej chciałbym te:

grand scepter2.JPG

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ech... Może głupio się przyznawać, ale ja to najbardziej chciałbym te:

grand scepter2.JPG

Klipsch 🤔🤔🤔

Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Klipsch 🤔🤔🤔

Już widzę Onkyo 😁😁😁

Z tym mi się skojarzyło 😁😁😁

f3de683280b22a7ce53eb2bdf10b080b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Onkyo Grand Scepter. Dziś kosztują oczy z głowy i jeszcze trzeba by sprowadzać z Japonii, pewnie wynajętym kontenerowcem 🙂

A te Klipsze też piękne, bardzo eleganckie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi