Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Czyli Maki są dla prawników i lekarzy (przynajmniej tak się uważa w USA) 

Ten stereotyp ma szerszy kontekst uknuty przez prawdziwych, rasowych amerykańskich audiofilów. 😉 Otóż prawdziwi audiofile z USA uważają, że McIntosh to żaden hi-end. To sprzęt, który tylko ładnie wygląda, ale nic nie gra. Sprzęt McIntosha (w ich opinii) kupują dyletanci, którzy nie mają żadnego pojęcia o muzyce, a ładny dźwięk mają gdzieś. Tu chodzi tylko o to, żeby popisać się przed znajomymi, że czegoś tam w ogóle się słucha. Od razu namierzono lekarzy i prawników kupujących to gówno produkowane we "wsi" Binghamton pod Nowym Jorkiem. Prawdziwy amerykański audiofil słucha muzyki na sprzęcie D'Agostino, Boulder, Wilson Audio, Magico. No jak kogoś nie stać, to od biedy może ewentualnie kupić coś od Passa, Audio Research czy Marka Levinsona jako "entry level" prawdziwego audiofila, ale nie McIntosha. 😀 Ci bardziej empatyczni, ale wciąż prawdziwi audiofile z USA cisną trochę mniej i twierdzą, że McIntosh to bardziej sprzęt dla melomana niż audiofila, co ja odbieram jako komplement w kontekście moich wyborów audio. W każdym razie takie to opinie w USA sobie krążą, co mnie zawsze niezmiennie śmieszy. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak w filharmonii, przychodzą melomani i przychodzą lekarze, Ci drudzy potrafią być tymi pierwszymi. Oczywiście przychodzą grupy, władzy, rektorów, prawników, lekarzy tylko po to żeby zbić piątkę, czyli pokazać się.

Może w tym roku wybiorę się na audio show bo nie byłem dawno, ale wśród wystawców marek bezpośrednich widzę wiele sklepów, które po prostu handlują sprzętem audio. Co oni wystawiają (pewnie to samo co po wejściu do salonu, pewnie żeby zaprezentować się większemu gronu, zrobić sobie reklamę, nawiązać kontakty)?

A załóżmy, że np. Sonus Faber przywiezie Aidy to jak tam jest z odsłuchem tego ? Cyklicznie co jakiś czas, czy trzeba się zapisywać, albo mieć jakąś akredytację VIP. Jak to na targach, nie przepadam za spędani, nie chcę tracić czasu na przewalanie w tłumach czegoś co mnie nie interesuje jak televizory, projektory czy słuchawki...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zamierzam się w tym roku wybrać na audio show. Z doświadczenia wiem że najlepiej zrobić sobie wcześniej listę które pokoje chce się odwiedzić i spędzić w nich więcej czasu.  Nie ma sesnu latać po wszystkich bo takie 5min odsłuchy mało co mówią o systemie,  mózg też musi trochę odopcząć i się zaadoptować. 

Co do zapisów na odsłuchy to praktykowała to tylko jedna firma : Unitra  (to chyba w nawiązaniu do czasów PRL )  😀😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2024 o 15:17, Burns napisał(-a):

W produktach MBL widzę głęboką inspirację cmentarzem i nagrobkami - jestem na NIE ;)

W dniu 22.09.2024 o 17:00, McIntosh napisał(-a):

😀 Rozumiem, kwestia gustu. A dźwięk? Podoba Ci się sygnatura MBL'a? 

W dniu 22.09.2024 o 17:10, Burns napisał(-a):

Nie słuchałem, ale zapytam proboszcza czy nie ma na parafii 😜

Sa paskudne to fakt, choć o gustach się nie dyskutuje

Niektórzy z moich znajomych uważają, że Wilsony Audio Sabrina czy Sasha to najbrzydsze kolumny świata...dla mnie są piękne :)  nie wspominając, że bezkonkurencyjne w swojej klasie

Co do MBLa to chyba to było najlepsze brzmienie jakie kiedykolwiek słyszałem na Audio Show...tyle, że ich flagowego popisowego zestawu

Miałem odsłuchać te z linka ale jakoś nie doszło do skutku 

21 godzin temu, Burns napisał(-a):

A to nie wiem ;) na plebanii z reguły miejsca dostatek i nie mam nic przeciwko, żeby mięli taką pasję.

@Sierżant Julian czego nie zrozumiałeś? Po pierwsze, to pół żartem, pół serio. 100% serio mbl 126 dla mnie wygląda jak nagrobek, miejsce na urnę a i pozostałe kojarzą się ze zniczami.

Poza tym nie będę zajmował stanowiska jak to brzmi na temat czegoś, czego na oczy nie widziałem a znam tylko z internetu. 

Powiem więcej, abstrahując od cen, ale pozostając przy tych, które idą w grube setki czy miliony to takie SF Aida to bym wstawił nawt jako mebel, nawet gdyby przejść się koło nich nie dało i grać by nie miały gdzie, taki piękny to dla mnie produkt. Niestety takie Wilson Audio Chronosonic XVX bardzo mocno kojarzą mi się za sprzętem do szpitala i dla mnie są po prostu brzydkie, mimo, że zacne i stosunkowo mocno popularne jak na tak wysoki budżet.

Ponieważ o gustach sie nie dyskutuje a zboczyliśmy na kolumny dookólne, oczywiście można o tym pogadać zwłaszcza, że są rodzimej produkcji Zeta Zero...

Zeta Zero tez mi mnóstwo czasu mieszało w głowie ale przez fatalną dostępnośc i marketing dałem sobie spokój

Ktoś wie gdzie tego można posłuchać w PL?

8 godzin temu, Muzzy napisał(-a):

Też zamierzam się w tym roku wybrać na audio show. Z doświadczenia wiem że najlepiej zrobić sobie wcześniej listę które pokoje chce się odwiedzić i spędzić w nich więcej czasu.  Nie ma sesnu latać po wszystkich bo takie 5min odsłuchy mało co mówią o systemie,  mózg też musi trochę odopcząć i się zaadoptować. 

Co do zapisów na odsłuchy to praktykowała to tylko jedna firma : Unitra  (to chyba w nawiązaniu do czasów PRL )  😀😀

To może zegarkowo-głośnikowe spotkanie na szybką kawę uda się strzelić w większym gronie?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, pisar napisał(-a):

To może zegarkowo-głośnikowe spotkanie na szybką kawę uda się strzelić w większym gronie?

Jasne bardzo chętnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 19:14, McIntosh napisał(-a):

(...) Twierdziłem, że mechanizmy Rolka są tak brzydkie, że firma wstydzi się dać przeszklony dekiel. (...)

W platynowej Daytonie się nie wstydzili ;)

W dniu 23.09.2024 o 20:30, pisar napisał(-a):

Sa paskudne to fakt, choć o gustach się nie dyskutuje

Niektórzy z moich znajomych uważają, że Wilsony Audio Sabrina czy Sasha to najbrzydsze kolumny świata...dla mnie są piękne :)  nie wspominając, że bezkonkurencyjne w swojej klasie

Są koszmarnie brzydkie 🤐 Do tego stopnia, że mogąc ich posłuchać poszedłem w jakieś Focale, Macki wielkości szafy i inne cuda 🥹 Ale ta wiedza ze mną zostanie i już nie popełnię tego błędu skoro to taki top.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

W platynowej Daytonie się nie wstydzili ;)

Tak, ale Daytona, o której piszesz, została wprowadzona do oferty w 2023 r., a ja na brak przeszklonych dekli marudziłem wiele lat temu. Oczywiście pamiętam o starej kolekcji Cellini Prince, lecz to wiele nie zmienia w kwestii mojego marudzenia. Rolex się zmienia - powoli, ewolucyjnie, ale widać, że chodzi im o coś więcej niż tylko robienie tzw. wołów roboczych. I dobrze. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Tak, ale Daytona, o której piszesz, została wprowadzona do oferty w 2023 r., a ja na brak przeszklonych dekli marudziłem wiele lat temu. Oczywiście pamiętam o starej kolekcji Cellini Prince, lecz to wiele nie zmienia w kwestii mojego marudzenia. Rolex się zmienia - powoli, ewolucyjnie, ale widać, że chodzi im o coś więcej niż tylko robienie tzw. wołów roboczych. I dobrze. 🙂

Woły czy nie, ale teraz sporo małych firm naśladuje właśnie stare modele roleksa, te o mniejszych rozmiarach, i znajdują klientów. Roleks się zmienia, ale ich zegarki stają się większe i bardziej bling-bling. Mnie to nie przewierca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Woły czy nie, ale teraz sporo małych firm naśladuje właśnie stare modele roleksa, te o mniejszych rozmiarach, i znajdują klientów. Roleks się zmienia, ale ich zegarki stają się większe i bardziej bling-bling. Mnie to nie przewierca.

Oczywiście to jest kwestia indywidualnego odbioru. Dla mnie podstawowe Suby nadal są jakieś takie... małe. Podobnie zresztą, jak Explorer. Dopiero Yacht-Master 42 to jest to. Kwestia gustu aczkolwiek ogólnie Rolex to nie mój klimat. Wolę JLC Polaris Automatic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś się odnalazło przy sprzątaniu :-) 

edit - niestety nie możemy znaleźć pilota... 

20240929_095756.jpg

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szuwi fajny zestawik. Wzmacniacz nic się nie postarzał i nadal moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje. Pilot można kupić jakiś uniwersalny. Kolumny już macie czy dopiero planujecie kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kiedyś miał lub chciał mieć wieżę techniksa.

Ja należałem do tej drugiej grupy..

Skoro o odnalezionych skarbach mowa, to ja odgrzebałem coś z wyjątkowo polskim kręgosłupem i w zasadzie nie wiem co z tym zrobić ..

W 1978r mogło robić robotę w stereło :)

Resized_20240820_130046001_8625.jpeg

Resized_20240820_125852002_1803.jpeg

Resized_20240820_125923001_9127.jpeg

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zadra ciekawe spostrzeżenia. Też należałem do tej drugiej grupy. Obecnie mógłbym sobie kupić jakiegoś technicsa, ale to jednak nie byłoby już to samo. Jeśli chodzi o Tonsile, to właśnie w latach 90. zachłysnęliśmy się wszystkim, co było zachodnie i pojawiła się moda na "wieże" z kolumienkami, które nie grały często lepiej od rodzimego sprzętu i niestety rodzimy sprzęt bywał traktowany jako obciach. Obecnie takie tonsilki to klasyk, jak nie masz warunków do ich regeneracji, to nic nie musisz robić, bo będą trzymać wartość jako klasyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie trzymają mi miejsce, które z chęcią bym inaczej zagospodarował :)

Nawet boję się je podpinać dla sprawdzenia, bo niespecjalnie chcę się kolejny raz doktoryzować w tematach dobroci cewek,  impedancji pasożytniczych czy innych walorów zwrotnic..

Z sentymentu czekają na pomysł zagospodarowania, bo 90% nowoczesnych Polaków już dawno ciepnęła by je do śmietnika..

Te zestawy potrzebują trochę więcej miejsca odsłuchowego niż 16m2 obstawionego szafkami pokoju blokowego no i najpewniej jakiś dobry napęd i nigdy lub diory na analogicznie- historycznie zbudowanych podzespołach.

Z nowoczesnym cyfrowym sprzętem mogłyby  nie zagrać nawet w połowie tak jak producent sobie życzył..

Tak, że - ani miejsca ani dobrego źródła u mnie .

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, burnett napisał(-a):

@szuwi fajny zestawik. Wzmacniacz nic się nie postarzał i nadal moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje. Pilot można kupić jakiś uniwersalny. Kolumny już macie czy dopiero planujecie kupić?

Znaleźliśmy pilota :)

Mamy zestaw z 5 ori kolumnami. Idzie na sprzedaż - wielkie sprzątanie mamy. Moje stare altusy już też poszły. 

I jeszcze taki zestaw się znalazł:

20240929_110754.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zadra napisał(-a):

Skoro o odnalezionych skarbach mowa

Pamiętam te kolumny pod nazwą Dynamic Speaker 

W latach 80tych były w komplecie z wieżą Nordmende jako bonus, przy Philipsie już trzeba było dopłacać

Pierwsze wersje były trzygłośnikowe, te z czterema grały już bardzo porządnie

Najbardziej poszukiwane były 110watowe bo miały korekcję dźwięku i bardzo przystępną cenę

Sorki za garść wiedzy bezużytecznej  ;)

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention]szuwi [/mention] No popatrz. A ja właśnie kupiłem sobie pierwsze od wielu, wielu lat stereo . Też należę do tej grupy, co w młodości chciała mieć Technicsa. Gdybyś to pokazał ze dwa tygodnie wcześniej…

A tak, to u mnie teraz gra skromnie taki prosty zestaw:

e347becc53237e6c21e02e92ce0d7755.jpg

91f1cc758eb45bf0a80f68932302db1f.jpg

No moje potrzeby daje radę, choć akustyka pomieszczenia nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

[mention]szuwi [/mention] No popatrz. A ja właśnie kupiłem sobie pierwsze od wielu, wielu lat stereo emoji23.png. Też należę do tej grupy, co w młodości chciała mieć Technicsa. Gdybyś to pokazał ze dwa tygodnie wcześniej…

A tak, to u mnie teraz gra skromnie taki prosty zestaw:

e347becc53237e6c21e02e92ce0d7755.jpg

91f1cc758eb45bf0a80f68932302db1f.jpg

No moje potrzeby daje radę, choć akustyka pomieszczenia nie pomaga.

Czyli kupiłeś to co najbardziej przypadło do gustu ? No i fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Wypożyczyłem jeszcze na tydzień do domu i tylko ostatecznie tylko zamieniłem czarny wzmacniacz na srebrny. Przy odbiorze w salonie, czekając na zarobienie przewodów kolumnowych posłuchałem jeszcze zestawu prawie 3 razy droższego. Nie wyczułem znaczącej różnicy i w ten sposób utwierdziłem się w przekonaniu, że taki zestaw mi wystarczy. Słucham sobie teraz Tidala i odkrywam na nowo stare, ulubione kawałki. Już zapomniałem jak dobrze i poruszająco może brzmieć muzyka na przyzwoitym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, zadra napisał(-a):

Każdy kiedyś miał lub chciał mieć wieżę techniksa.

Ja należałem do tej drugiej grupy..

Skoro o odnalezionych skarbach mowa, to ja odgrzebałem coś z wyjątkowo polskim kręgosłupem i w zasadzie nie wiem co z tym zrobić ..

W 1978r mogło robić robotę w stereło :)

Resized_20240820_130046001_8625.jpeg

Resized_20240820_125852002_1803.jpeg

Resized_20240820_125923001_9127.jpeg

To podobno jedne z fajniejszych konstrukcji tonsila z membraną bierną :) mysle ze szybko znalazly by wlasciciela nowego na popularnych portalach aukcyjnych. A tonsil nadal regeneruje takie glosniki dajac im drugie życie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ö

3 godziny temu, Yakuz napisał(-a):

tonsil nadal regeneruje takie glosniki

Muszę Cię zmartwić.

Tonsil po upadku i rozpadzie nigdy już się nie podniósł.

Aktualnie na terenie Tonsilu (po fabryce) stoją nowiusieńkie blokowiska , całe nowe osiedle powstało..

Wiem natomiast o czym piszesz.

Istnieje podmiot o nazwie Tonsil,  wykupili chyba prawa do nazwy i jakieś inne drobiazgi i próbują na tej bazie wypłynąć jak wiele innych firm w Polsce.

Nie miałem z nimi nic wspólnego, może robią dobrą robotę, może mają fachowe zaplecze, ale "ten" Tonsil upadł w latach 90'tych ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, zadra napisał(-a):

Ö

Muszę Cię zmartwić.

Tonsil po upadku i rozpadzie nigdy już się nie podniósł.

Aktualnie na terenie Tonsilu (po fabryce) stoją nowiusieńkie blokowiska , całe nowe osiedle powstało..

Wiem natomiast o czym piszesz.

Istnieje podmiot o nazwie Tonsil,  wykupili chyba prawa do nazwy i jakieś inne drobiazgi i próbują na tej bazie wypłynąć jak wiele innych firm w Polsce.

Nie miałem z nimi nic wspólnego, może robią dobrą robotę, może mają fachowe zaplecze, ale "ten" Tonsil upadł w latach 90'tych ..

A to 🤔🤔🤔

Screenshot_2024-09-30-12-24-32-39_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że właśnie o tym pisałem, ale może o czymś nie wiem.

Że Wrześni ruszyłem w świat w 1997r, dużo się mogło zdarzyc od tego czasu.

W sumie, jak będę miał okazjęnkohos popytać, to dowiembsie szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi