Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

aktualnie Onkyo 8270 (na sprzedaż zresztą)

Co Waszym zdaniem wzamian? 

Wymagania :

- stereo a nie kino domowe,

- duża moc,

- najlepszy jak się da przetwornik cyfra - analog, 

- koniecznie fukcja kalibracji

Będzie grał z podłogowymi monitor audio bronze 

Cena tak do 5K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycji będzie wiele, spróbuj np coś takiego, co testowałem niedawno. Miałem okazję podłączyć do mojego daczka Topping E70 pasujący wzmacniacz PA7. Bardzo fajnie to grało z Elac DBR63 jak i z vintage Yamaha NS-500 więc z Twoimi MA powinno być bardzo dobrze. Wiem, że te Topki w zestawie nie wyglądają okazale i spodziewam się, że szukasz pełnowymiarowego sprzętu, więc mogę jedynie polecić jeszcze coś ze sprzętu vintage, bo taki mnie przede wszystkim interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zrezygnujesz z kalibracji ofc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem, tak zrobiłem.

IMG20250219191806.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu niedawno przywoływał Atolla, chyba @Sierżant Julian (nie mowie o końcówce mocy, którą testowałeś), nie pamiętam już czy model IN100 czy IN200 - nie będę wertował, mało ważne.

Były wywody o podwójnych trafo.

Wielu nie chciało słuchać o poziomach szumu we współczesnych wzmacniaczach na poziomie 80dB i mniej czyli szumy i zniekształcenia poganiają się wzajemnie).

Rzeczywistość wygląda tak:

https://www.facebook.com/share/p/1VqegVrEJe/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ciekawa rzecz: od pewnego czasu na OLX reklamuje się krajowy producent rewelacyjnych (wnioskując z opisu własnego) wzmacniaczy Crystal Waves-Project One. Zaciekawiło to mnie, a nuż zagra w moim systemie, a może nawet jakąś recenzję bym trzasnął. Ba, może nawet bym kupił, zawsze miałem skłonność do polskiego sprzętu. Więc napisałem na email podany na stronie. Nic. Po jakichś dwóch tygodniach napisałem przez OLX, że napisałem wcześniej na email. Odpowiedzieli, że nic do nich nie przyszło. Więc napisałem jeszcze raz, ale tym razem przez OLX, skoro ten kanał okazał się drożny. Raz, drugi i na koniec trzeci. Wszystkie wiadomości te zostały odczytane (OLX to sygnalizuje), na żaden nie przyszła już odpowiedź. Wydaje mi się, że ten sposób prowadzenia interesu jest nieco autystyczny, co?

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ciekawa rzecz: od pewnego czasu na OLX reklamuje się krajowy producent rewelacyjnych (wnioskując z opisu własnego) wzmacniaczy Crystal Waves-Project One. Zaciekawiło to mnie, a nuż zagra w moim systemie, a może nawet jakąś recenzję bym trzasnął. Ba, może nawet bym kupił, zawsze miałem skłonność do polskiego sprzętu. Więc napisałem na email podany na stronie. Nic. Po jakichś dwóch tygodniach napisałem przez OLX, że napisałem wcześniej na email. Odpowiedzieli, że nic do nich nie przyszło. Więc napisałem jeszcze raz, ale tym razem przez OLX, skoro ten kanał okazał się drożny. Raz, drugi i na koniec trzeci. Wszystkie wiadomości te zostały odczytane (OLX to sygnalizuje), na żaden nie przyszła już odpowiedź. Wydaje mi się, że ten sposób prowadzenia interesu jest nieco autystyczny, co?

Nie masz historii zakupowej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wuczuli go, że zawraca gitarę a i tak nie kupi 😉 Może proponował, jak to na Olx bywa, że przyjedzie ze szwagrem i dorzuca kota w rozliczeniu 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Burns napisał(-a):

Wuczuli go, że zawraca gitarę a i tak nie kupi 😉 Może proponował, jak to na Olx bywa, że przyjedzie ze szwagrem i dorzuca kota w rozliczeniu 😉

Taa, na pewno 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Burns napisał(-a):

Nie masz szwagra ?

W kazdym razie mój Topping nie ma tak kwiecistego opisu jak oni:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-koncowka-mocy-crystal-waves-project-one-vu-meter-14740376887

No nie mam, cholibka, właśnie. Nie wiem co się robi w takiej sytuacji, tak bez szwagra. I jeszcze jest zima, więc na przykład oferta z dorzuceniem torby śliwek też odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie w weekend trafiłem na wpis gościa, który ma identyczne stereo jak ja i sobie wpiął w zestaw LUMINA T2.

No i gość tak pieje o pozytywnej zmianie, że się zacząłem zastanawiać czy potestować taki zew. DAC premium 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a):

No nie mam, cholibka, właśnie. Nie wiem co się robi w takiej sytuacji, tak bez szwagra. I jeszcze jest zima, więc na przykład oferta z dorzuceniem torby śliwek też odpada.

Nie martw nic. Da radę bez szwagra. Wyglada na to, że to twór za którego rzeczywiście płaci się kotem. Do karaoke.

46 minut temu, Valygaar napisał(-a):

A ja sobie w weekend trafiłem na wpis gościa, który ma identyczne stereo jak ja i sobie wpiął w zestaw LUMINA T2.

No i gość tak pieje o pozytywnej zmianie, że się zacząłem zastanawiać czy potestować taki zew. DAC premium 🤔

Dziwny zbieg okoliczności bo jeszcze wczoraj telefon wyświetlił mi kilka wpisów do poczytania o t3(x).

Urządzenie spoko, cena mniej. No Ty jesteś z tych co są w stanie uwierzyć że DACi brzmią (te z SINAD>120dB a taki ma chyba wbudowany twój wzmak i Lumin, ale nie sprawdzałem...)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A uważasz, że DAC, a konkretnie jego składowe, są bez wpływu na brzmienie? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Musisz wypożyczyć i sam przetestować. 
napewno zagra inaczej niz wbudowany DAC w wzmacniacz.  Na poczatek mozesz sprobowac tanszego ale bardzo dobrego D2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzacze-strumieniowe/3240-lumin-music-lumin-t2

Jak tam jest inna implementacja XLR vs RCA, możliwość zmiany napięć, tryb mono itd. to już samo podłączenie zrobi efekt wow(bo przede wszystkim zmieni się głośność), o ile koelega się w tym nie pogubi jak przy listwie. Sprowadzenie tego do tych samych poziomów powinno zacząć zacierać różnice bo akurat w h390 nie ma oszczędności na DACu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skoro jesteśmy przy streamingu z wbudowanym DAC to stosunkowo ciekawym urządzeniem wydaje się być Bluesound Node Icon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sobie na swoim NASie Music Assistanta. Powiedzmy, że działa, choć ma sporo baboli i niedoróbek.
Nieźle skanuje bibliotekę i matchuje metadane z internetu (również ze Spotify, Tidal, Apple Music, itd. - tego jeszcze nie testowałem):

1479677739_Zrzutekranu2025-03-11o19_15_28.thumb.png.c8ebdcc565ff13c8472adc8f05482746.png

Nie ma wsparcia cue sheet --> lipa. 😕

Obsługuje w miarę ok AirPlay 1 (średnio kompatybilne z Yamahą, bo ta chyba nie lubi się ze starszą wersją - działa ok tylko jak synchronizuje się jednocześnie z Wiim mini). Działa też wysyłanie strumienia audio do playera symulującego Squeezboxa (slimproto) na laptopie, a ten wysyła po USB do amplitunera. Fajnie, że pokazuje operacje, jakim poddaje sygnał - widać na screenach. Można oczywiście wyłączyć normalizację i limiter, ale IMO to bez sensu.

Obsługa dynamicznych playlist i skryptowania - niby jest... no ale nie jest to tak trywialne jak w foobarze.
Czy polecam? Jak ktoś nie wymaga wodotrysków i chce za darmo, to jest ok.

Tu setup po airplayu:

786609312_Zrzutekranu2025-03-11o19_09_53.thumb.png.3ae98554d49b0aa06993d70a95aebaf4.png

A tu slimproto na laptopa:

933388217_Zrzutekranu2025-03-11o19_09_15.thumb.png.c38a83b87657740d574fef267d604e2f.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.03.2025 o 12:08, Valygaar napisał(-a):

Nie masz historii zakupowej ;)

Na OLX? Mam, ostatnio kupiłem drzwi do landrovera. Ale faktycznie, nie od nich 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu była tu dyskusja na temat różnych sposobów poprawiania jakości dźwięku. Przy okazji zeszło na temat kabli oraz korektorów dźwięku, jakie zdaniem niektórych są właściwe jeżeli coś się chce podrasować w brzmieniu toru audio. Napisałem wówczas, że korektory to nie jest audiofilskie podejście i że to ogólnie bardziej psucie dźwięku niż faktyczna poprawa. Moją opinię w pewnym stopniu potwierdza RS w najnowszym materiale. Polecam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi