Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Rosja 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ritter

Ile by nie wygrali meczu o nic to będzie to mecz o nic. Japończycy skoro awansują to muszą oszczędzać siły na prawdziwego przeciwnika a nie pozoranta ściemnianiem.

Nie zapominajcie, że po MŚ będzie dogrywka oknem transferowym. Albańska II liga czeka ;) . Już nie będzie zdjęć z laską w futrze. Co najwyżej z owcą w futrze :D . Żenujące to będą transfery obecnie grających w niezłych klubach.

Akurat w przypadku Niemców w czasie II Wojny Światowej to nie były jednostki mordujące niewinnych a bardzo szerokie gremium, dla których było to skrupulatne wykonywanie obowiązków służbowych. Mało kto nie brał udziału w jako trybik tej maszyny. Było jasno ustalone kogo i ile ma zostać po wygranej wojnie i w jakim charakterze.

Buchenwald o mało co nie nazywał się inaczej ale rajcy miejscy pobliskiego znamienitego literatami miasta byli temu niechętni i zaprotestowali u stosownych władz. Świetnie wiedzieli co i jak będzie się tam działo, nie chcieli odium jako takiego ale "jakiś tam" po sąsiedzku obóz koncentracyjny to nie problem.

W odczuciu Niemców wojna zaczęła się na przełomie 1942 na 1943 rok po klęsce pod Stalingradem i coraz cięższych nalotach na miasta. Nie było racjonowania żywności, kobiety nie musiały pracować w przemyśle. Do tego byli "podludzie" np. Polacy. Dlatego stanowcze nie "drukowaniu" historii na nowo. Bo taka praca w g.no się obraca i nikt z tak mazistego materiału nie zbuduje czegoś trwałego jako Europy, która chcąc nie chcąc będzie musiała konkurować z wielkimi. Już to musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę - nie mieszajcie w Mistrzostwa "wojen", "historii" itd. Grzecznie proszę. :rolleyes:

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My cel osiagnelismy. Jaki byl sens po 85 min biegania zarzynac sie na 2:0? Takie granie skonczylo sie z 50 lat temu. Gdzies ty sie uchowal przez ten czas.

Wiem, wiem. Niektórym wystarczą parówki z promocji. 

A my wygraliśmy i nie wyjedziemy z Rosji bez punktów. Styl mógłby być lepszy, ale mistrzostwa świata to już historia dla reprezentacji Polski. Nie wyszło, trudno. Nie widzę sensu katowania się dalej tym tematem. Po co irytować się czymś, na co nie mamy żadnego wpływu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A na wynik jakiegoś innego meczu reprezentacji masz wpływ? To po co oglądać? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My cel osiagnelismy. Jaki byl sens po 85 min biegania zarzynac sie na 2:0? Takie granie skonczylo sie z 50 lat temu. Gdzies ty sie uchowal przez ten czas.

No oszczędzać się nie było na co. Chyba że na urlop

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby cisnąć z Niemców i mieć do tego powód nie trzeba się cofać aż do WWII.

Sąsiedzi zza Odry mają problem nawet z wygrywaniem z klasą i prawdopodobnie cały piłkarski świat cieszy się, że utarto im nosa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Dokładnie. My cel już mieliśmy osiągnięty. Ciężko się czyta już od jakiegoś czasu te smęty o Reprezentacji. Dość... Mi końcówka dzisiejszego meczu podobała się podwójnie ;)

Mnie rozbawiła końcówka meczu Polski z Japonią.  :)  Gratuluję.  :)

Wiem, wiem. Niektórym wystarczą parówki z promocji. 

A na wynik jakiegoś innego meczu reprezentacji masz wpływ? To po co oglądać? ;)

Z pasji do piłki nożnej.  :)  Poza tym, nie samą FC Barceloną człowiek żyje.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że założyciel tematu nie napisał w założeniach, że to temat dla kibiców piłki nożnej.

Malkontenci - wykorzystajcie ostatnie minuty, jutro już nie będzie o czym pisać.

Kibice  - jutro dzień przerwy a pojutrze nowe emocje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Gdyby Niemcy dobrze grali to bym im kibicował zaraz po Islandi, Hiszpanii, Chorwacji, Szwecji, .... :) . Grali cienko, mając dobrych zawodników ale nie wystawiając ich. Nie wiem w co grał ichni trener ale nie w piłkę. Może się domyślam ale zostawmy tu teorie spiskowe na boku ;) . Wszak Herr Moderator goni resztkami sił :) , pozdrawiam światły nadzór.

Nie widzę powodu, dla którego mieliby pozostać na MŚ skoro kiepsko grali jako zespół? Dlatego, że nie wylecieli z eliminacji od 80. lat?! Bo to Niemcy?! A tamtego karnego ze Szwedami darować im nie mogłem :) . Gdyby wtedy postąpili jak należy to nawet gdyby wylecieli teraz to wszyscy by ich zapamiętali z tego przyzwoitego zachowania. Bądź co bądź to sport. A tak drą łacha. Skoro coraz mniej nacji lubi Niemców to jest to problem Niemców.

Czym innym są żarty "śrubowe" a czym innym darcie łacha. To ostatnie nie najlepiej świadczy o drącym i o własnych dużych kompleksach.

Dla mnie Niemców na tych mistrzostwach, podobnie jak Polaków już nie ma i nie będę się w to bardziej wgłębiał. Napisałem jakie są w mojej opinii przyczyny odpadnięcia. W sumie w obu reprezentacjach jak i jeszcze kilku powody są takie same lecz występują z różnym nasileniem i tyle.

Czas pozostawić eliminacje tam gdzie są czyli za sobą i skupić się na tym co bardzo lubię "dwóch wchodzi, jeden wychodzi" :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kibicowanie mam wrażenie nie wyklucza krytycznej oceny sytuacji gdy ta na to zasługuje. Zwłaszcza gdy nie wykorzystano potencjału najlepszego piłkarsko pokolenia od 35 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kibicowanie mam wrażenie nie wyklucza krytycznej oceny sytuacji gdy ta na to zasługuje. Zwłaszcza gdy nie wykorzystano potencjału najlepszego piłkarsko pokolenia od 35 lat.

Nikt nikomu nie zabrania krytyki ale niech to będzie konstruktywna krytyka a nie narzekactwo.

Po Twoich wypowiedziach myślę, że łatwo zauważasz różnicę.

I niech to nie będzie obrażanie kogokolwiek bo tego akurat tutaj robić nie mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby cisnąć z Niemców i mieć do tego powód nie trzeba się cofać aż do WWII.

Sąsiedzi zza Odry mają problem nawet z wygrywaniem z klasą i prawdopodobnie cały piłkarski świat cieszy się, że utarto im nosa :)

Sedno sprawy :), a my jesteśmy na polskim forum, a nie  proniemieckim  portalu. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacunek dla pokonanego i podziw dla zwycięzcy, tak powinna wyglądać rywalizacja. Obecnie sport i zachowania ludzi w tzw. wyścigu szczurów sprowadza się do zasady - wygraj za wszelką cenę. Jak możesz oszukać - zrób to, jak możesz sfaulować by nie stracić bramki - zrób to. Ostatni ślad fair-play jaki można jeszcze zaobserwować we współczesnej piłce, to wykopnięcie piłki na aut, gdy przeciwnik jest niezdolny do gry. Ale nawet to zostało wypaczone, symulacje są nagminne by przerwać grę w sytuacji zagrożenia. Z drugiej strony "honorowe" oddanie piłki, to w rzeczywistości odkopnięcie jej jak najdalej od swojej bramki, zamiast w miejscu przerwania gry.

No i te komedie odgrywane przez piłkarzy na boisku, przy byle kontakcie fizycznym, padają w konwulsjach. Żałosne to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Sami decydujemy, którą wersję postrzegania rzeczywistości w tym sportowej uważamy za naszą? "Grupa śmierci"?! To nic nie znaczy.

1530170653_tkldrd_600.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie jak podczas badania neurologicznego rozpoznać piłkarza?

post-6402-0-02401400-1530221204_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie masz pojęcia jak wczoraj cieszyłem się z tego wyniku. Bardzo zaimponowali mi Koreańczycy, tak się powinno grać w piłkę, nieważne, że nie mieli żadnych szans. Radość w moim sercu trwa do dzisiaj.  B)

Też byłem pod wrażeniem gry Koreańczyków. Generalnie kraje bez piłkarskich tradycji poczyniły ogromne postępy. Widać to w Rosji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami decydujemy, którą wersję postrzegania rzeczywistości w tym sportowej uważamy za naszą? "Grupa śmierci"?! To nic nie znaczy.

[]

czy oni sa spoleczenstwem jednoplciowym? Same chlopy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie jak podczas badania neurologicznego rozpoznać piłkarza?

attachicon.gifFireShot Capture 085 - Zespół Myślenia Ironicznego_ - https___zespolmi.pl_post_5319_nawe.jpg

I Ty Brutusie przeciwko mnie?

Dobra - żart jest ok.

Ritter - to nie była grupa smierci tylko grupa oczywistych rozstrzygnięć.

Po losowaniu grup kazdy świadomy kibic wiedział, że w naszej grupie kazdy sztab szkoleniowy jest zadowolony, z losowania.

Każdy też wiedział, ze przeciwnicy mają ta samą świadomość. 

Bylismy najsłabsi z pierwszego koszyka a dostalismy najlepszych rywali z drugiego, trzeciego i czwartego koszyka.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że z grupy powinniśmy wyjsć spokojnie ale jak widać forma była słaba.

Czas na analizy jest teraz - to że mamy niezłą drużynę - ja dalej w to wierzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I Ty Brutusie przeciwko mnie?

Dobra - żart jest ok.

Ritter - to nie była grupa smierci tylko grupa oczywistych rozstrzygnięć.

Po losowaniu grup kazdy świadomy kibic wiedział, że w naszej grupie kazdy sztab szkoleniowy jest zadowolony, z losowania.

Każdy też wiedział, ze przeciwnicy mają ta samą świadomość. 

Bylismy najsłabsi z pierwszego koszyka a dostalismy najlepszych rywali z drugiego, trzeciego i czwartego koszyka.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że z grupy powinniśmy wyjsć spokojnie ale jak widać forma była słaba.

Czas na analizy jest teraz - to że mamy niezłą drużynę - ja dalej w to wierzę :)

Zawodników mamy najlepszych od czasów Piechniczka, tylko trenera brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy oni sa spoleczenstwem jednoplciowym? Same chlopy.

wiara 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawodników mamy najlepszych od czasów Piechniczka, tylko trenera brakuje.

I tu właśnie mam wielki dylemat. Myślisz ze ta drużyna jest najlepsza od tamtych czasów? 16 lat temu w Korei też była bardzo dobra paczka, tyle że mentalnie niedojrzała do takiej imprezy. Ciekawe kto za 20 lat wyda książkę z ciekawymi historiami obecnej kadry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1530170653_tkldrd_600.jpg

Właśnie słuchałem komentarza angielsko jezycznego dotyczącego team Iran. I prowadzący mówi że w Iranie " nobody expected them to win with Spain, but everybody expected them to compete". Kurna trudno się dziwić że tak można przywitać przegranego w domu. To jest właśnie to co mnie tak strasznie wkurzyło jak oglądałem mundial w wydaniu Polskich piłkarzy, a ten dzisiejszy mecz a właściwie ostatnie 10min, które dopiero teraz oglądałem, dobilo mnie zupełnie. Jakbym był członkiem ten drużyny to chyba nie wyszedłbym z domu przez dłuższy czas

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posty znikają zero uzasadnienia  :wacko:

Teraz nie mam czasu ale wieczorem pomęczę temat - do zobaczenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Edmund Exley
      Koledzy, warto może kontynuować naszą tradycję i wielkim turniejom poświęcić osobny temat. Euro będzie oczywiście dominować, ale jeśli ktoś będzie też zainteresowany Copa America, to również może podzielić się refleksjami. Ja np. liczę na tym turnieju na triumf Urugwaju.

Przydatne linki:
      https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024
      https://sport.tvp.pl/transmisje/pilka-nozna
      https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_América_2024

Wielu z nas zastanawia się na pewno nad tym, jak na Euro wypadnie Polska i kto jest głównym faworytem do zdobycia mistrzostwa.
    • Przez Edmund Exley
      Ja wiem, że to niesłuszne
      Stanisław Barańczak

Panowie - wszyscy wiemy, jak jest. Ale może uda nam się zachować tradycję i w ten sposób wyrazić naszą autoteliczną futbolową pasję.

Składy:
      https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/teams

Transmisje:
      https://sport.tvp.pl/64461650/gdzie-ogladac-ms-2022-plan-transmisji-mundialu-w-tv-online-aplikacji-i-hbbtv-w-tvp

Mój typ na Mistrza: Brazylia
      Kibicuję, żeby Mistrzem został/została: Urugwaj
      Polska: faza grupowa
      Król strzelców: Neymar
    • Przez Edmund Exley
      Zaczęło się.
    • Przez Edmund Exley
      Rok temu komentowaliśmy tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121325-copa-america-2015/?hl=%2Bcopa+%2Bamerica

Teraz edycja z okazji 100. rocznicy pierwszego turnieju. Prawdopodobnie będzie w cieniu Euro i obawiam się, że nie będzie stała na najwyższym poziomie. No ale Copa to Copa, na swój temat zasługuje. Właśnie zaczyna Urugwaj, czyli jakby dopiero się impreza zaczynała 

Znaczek:

Składy:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_Centenario_squads

Plan transmisji:
      https://sport.tvp.pl/25633658/rozpoczyna-sie-copa-america-centenario-transmisje-w-tvp

Wyniki i składy z turnieju w 1916 można przypomnieć sobie tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_1916
    • Przez Edmund Exley
      Drodzy Koledzy,

temat niszowy, ale potrzebny - Copa America to wspaniały turniej, warto poświęcić mu odrębne miejsce.

Początek już 11 czerwca - na inaugurację Chile-Ekwador (u nas będzie to już 12 czerwca). Finał 4 lipca.

Logo i maskotka:

Skład grup:
      Grupa A: Chile, Boliwia, Ekwador, Meksyk
      Grupa B: Argentyna, Jamajka, Paragwaj, Urugwaj
      Grupa C: Brazylia, Kolumbia, Peru, Wenezuela

Składy drużyn są tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_2015_%28sk%C5%82ady%29
      Plan transmisji: http://sport.tvp.pl/20393572/copa-america-2015-sprawdz-plan-transmisji

Zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami, prognozami, sympatiami. Nie ma Niemców, kibicować można wszystkim. W miarę możliwości będę wrzucał jakieś migawki z historii, fragmenty meczów i archiwalne zdjęcia.

Dodam, że mam nadzieję, iż tytuł obroni Urugwaj, choć trzeba powiedzieć, że największym minusem zbliżającego się turnieju będzie brak Luisa Suareza. To efekt kary (moim zdaniem niewspółmiernie wysokiej do czynu) za incydent na Mundialu w Brazylii. O Urugwaju postaram się napisać parę słów w najbliższych dniach.

Życzę ciekawej dyskusji i dobrej piłki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.