Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rads

Klub HERITAGE

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Była. Marka nadal istnieje (obecnie pod skrzydłami Delmy) i ostatnimi laty powróciła do produkcji zegarków mechanicznych linią, a jakże, haritage...

Dzięki, nie widziałem ich reedycji nigdzie w Polsce, mają jakiegoś dystrybutora, czy tylko z netu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Delbany byłyby całkiem fajne, gdyby nie głupawy rozmiar. Oryginały raczej nie miały 40 mm, tyle wtedy ledwo co któryś zegarek nurkowy sobie liczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Była. Marka nadal istnieje (obecnie pod skrzydłami Delmy) i ostatnimi laty powróciła do produkcji zegarków mechanicznych linią, a jakże, haritage...

Model Recordmaster w dwóch odsłonach jest też obecny na forum. Oryginał i reedycję posiada @zasadas @Kapitanik i @RagnarPL

Zaciekawiła mnie ta informacja, nie monitorowałem tego, ale kojarzę że Delbana jako brand od dłuższego czasu jest w rękach Alkor Watch, masz info że jest w rękach Delmy? 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, rads napisał(-a):

Dzięki, nie widziałem ich reedycji nigdzie w Polsce, mają jakiegoś dystrybutora, czy tylko z netu?

Mają. Są dostępne także w sklepach stacjonarnych (Doliński, zegarownia, itd). W ofercie marki dominują budżetowe kwarce, ale od 2021 roku pojawiają się znów zegarki mechaniczne.

42 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

Zaciekawiła mnie ta informacja, nie monitorowałem tego, ale kojarzę że Delbana jako brand od dłuższego czasu jest w rękach Alkor Watch, masz info że jest w rękach Delmy? 

Z opracowania autorstwa Beniamina Czapli poświęconego historii Delbany wynika, iż od 2001 marka jest w rękach Delma Watch Ltd. Opracowanie jest z 2021 roku.

Dodatkowo zerknij tutaj:

https://masterhorologer.com/2018/08/07/delma-and-delbana-swiss-watches-brand-details-history-collections/amp/

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Imponujące te 300 Atmosfer:

• 2011 – Launch of the Santiago Blue Shark Automatic model, Delma’s Diver Watch with 3000m Water Resistant

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzył mi się taki wątek, ale to, co się tutaj dzieje, dawno przekroczyło moje oczekiwania. Dzięki Panowie! 🙏🏻

@desmo, ten z małą sekundą to model Daniela Craiga z Glass Onion?? Cudna jest ta tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Bardzo ładna tarcza tuxedo. Gdyby miał 38 mm, to chyba bym się nie oparł.

23 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Te Delbany byłyby całkiem fajne, gdyby nie głupawy rozmiar. Oryginały raczej nie miały 40 mm, tyle wtedy ledwo co któryś zegarek nurkowy sobie liczył.

Powrót do rozmiarów 38, 37, a nawet 36 mm, to w przypadku reedycji zaskakująco nowy trend. Jeszcze do lat 2016/2017 niemal każdy zegarek z linii Heritage Longinesa była powiększony o 4-5 mm w stosunku do pierwowzoru. U innych producentów było podobnie, ale tak jak Longines, wiele firm odeszło już od tego trendu, przez co ich reedycje są dużo wierniejsze.

Osobiście nie przeszkadza mi większy rozmiar, o ile zadbano o odpowiednie proporcje. Uwielbiam moją "calatravę" Longinesa 40 mm, ale w zaakceptowaniu tego rozmiaru pomaga mi świadomość, że historycznie zegarki tego typu bardzo często były modelami oversize 37-38 mm (w stosunku do ówczesnego standardu 34-35 mm).

AD5D722D-5F21-4E54-8EDA-8E6F48FA8557.thumb.jpeg.596c5033e3020180e5f53beccef8c8c6.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 5.03.2023 o 17:04, desmo napisał(-a):

Tak jest, ma go Daniel, mam ja, ktoś jeszcze?

Gratulacje dla Ciebie i dla Daniela! 😁 Niesamowicie mi się podoba. Ta wielka tarczka sekundnika jest mega vintage.

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, desmo napisał(-a):

Tak jest, „ma” go Daniel, mam ja, ktoś jeszcze dołączy?

Świetny jest ten zegarek. Gratuluje. Bardzo wielką ochotę na niego miałem.

Ale niestety inne wydatki i Omega musiała spaść z półeczki z marzeniami :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.03.2023 o 13:46, Jogi napisał(-a):

Certina ma nie mniej ciekawą historię, a co za tym idzie - archiwum swoich modeli sprzed lat, niż np. Longines. I z małym opóźnieniem, ale dołączyła do grona producentów wskrzeszających swoje historyczne projekty. Nie sposób, przy okazji tego wątku, nie wspomnieć o Certinie DS-2. Jednym z moich zegarkowych marzeń było przywrócenie tego modelu do sprzedaży. Chwilę temu Certina wysłuchała mojej prośby i oto jest - niemal* doskonała (dla mnie oczywiście) reedycja kultowego modelu. 

DS-2 po raz pierwszy została pokazana światu w 1968 roku, niemal dekadę po premierze modelu DS (stąd ta dwójka). W modelu tym zastosowano szereg różnych rozwiązań konstrukcyjnych, mających na celu jeszcze bardziej podnieść wytrzymałość i niezawodność zegarka względem poprzednika - m. in. ulepszony (wciąż w tamtych latach rozwijany) system DS, pewniejsze mocowanie mechanizmu do koperty, czy koronka z podwójnym uszczelnieniem częściowo chowająca się w kopercie.

Zegarek praktycznie od początku produkcji oferowano w 15 (!) wersjach kolorystycznych. Do wyboru zasadniczo były dwie wersje koperty - stalowa i pozłacana (grubość warstwy wynosiła 20 mikronów). Powstała też jednak wersja z kopertą wykonaną z 18 karatowego złota, z mechanizmem z certyfikatem chronometru.

IMG_1268.thumb.JPG.9b8681b017f25fc764688b311dec293d.JPG

Photo_1672493509150_gdyWQd9A8d.thumb.jpeg.2e6efed882d4469da64eeba362c405ef.jpeg

* Niemal, ponieważ projektanci zrobili coś, co ciężko wybaczyć - zastosowali przeszklony dekiel. A moim zdaniem, żaden inny model w całej historii marki nie zasługuje na żółwia na deklu bardziej niż DS-2.

Postanowili się na szczęście nieco zrehabilitować i właśnie spełnili moje kolejne zegarkowe marzenie - przywracają do oferty model DS-2 z chronografem. Niestety znów mały minus się należy, bo na tarczy nie będzie napisu "Chronolympic". 

Jak już tak spełniają moje marzenia, to czekam teraz na powrót modelu DS-2 z chronografem, który 49 lat temu przygotowali dla wojsk powietrznych Węgier. Akurat za rok będzie piękna 50 rocznica. :rolleyes:

Przepiękny model. Sam jestem nim od dłuższego czasu zainteresowany :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rads napisał(-a):

Dziś wielki dzień dla mojej zegarkowej przygody i nie ukrywam, że również spałnienie zegarkowego marzenia!

Złożyłem rezerwację na najważniejszy zegarek, którego brakowało w mojej skromnej kolekcji heritage: L2.826.4.53.2 na Unitasie, czyli reedycja "polskiego" Longinesa od Zippera z 1938 roku, ref. 4092. @Hefajsto jest jego szczęśliwym posiadaczem od dawna, ale ani trochę nie przeszkadza mi w tym przypadku rola podłego naśladowcy 😉😄

Gratulacje!

Będzie Pan zadowolony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Hefajsto napisał(-a):

Gratulacje!

Będzie Pan zadowolony!

Skoro Pan tak twierdzi, to nie mam żadnych wątpliwości proszę Pana! 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rads napisał(-a):

Dziś wielki dzień dla mojej zegarkowej przygody i nie ukrywam, że również spałnienie zegarkowego marzenia!

Złożyłem rezerwację na najważniejszy zegarek, którego brakowało w mojej skromnej kolekcji heritage: L2.826.4.53.2 na Unitasie, czyli reedycja "polskiego" Longinesa od Zippera z 1938 roku, ref. 4092. @Hefajsto jest jego szczęśliwym posiadaczem od dawna, ale ani trochę nie przeszkadza mi w tym przypadku rola podłego naśladowcy 😉😄

B3144475-4680-465E-AE70-0DEA87B8702E.thumb.png.83282b5e4ca2a01fa485c1c1a120c139.png

B70C0D17-28EF-4BC7-9E46-47F30E8D5F11.thumb.jpeg.acf3bbb50df13a12eac6b81e32d60bbc.jpeg

13DDDDCB-15FE-4511-9B23-AE39FC39931D.thumb.jpeg.68eaa7624f43ac860e13a24cdccfd833.jpeg

A8BA5E0F-AAB8-44D5-898F-7FCBAC2F6F0C.thumb.png.53194542d5c6db7c003378e07ac15733.png

Gratuluję. Jaki czas oczekiwania bo widzę, że niby w Kuck dostępny chyba że też na zamówienie? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję. Jaki czas oczekiwania bo widzę, że niby w Kuck dostępny chyba że też na zamówienie? 

Dzięki! To jest model z 2019 r. limitowany do 1938 szt. Podejrzewam więc, że tam, gdzie jest napisane "na zamówienie" to jest po prostu niedostępny, bo kolejnych egzemplarzy już nie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa chronografy krzywkowe ze świetnymi mechanizmami: 

Tissot Telemeter 1938 T142.462.16.052.00 - 42 mm, ETA Valjoux A05.231 (baza: V. 7750) 68 h, 28.,800 a/h - 4 Hz, 29 kamieni

Longines Record Heritage Chronograph COSC L2.921.4.56.2 - 40 mm, L895.4 (baza: L895.2 < A31.L01 < ETA 2892A2 z modułem chronografu) 64 h, 25.200 a/h - 3,5 Hz, 27 kamieni

Tissot-Longines-CHRONO.thumb.jpg.8cff3fb9cd188b745e243e59cf5a483a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi