Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Apple - dylematy i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem na forumowym bazarku iPada Mini 6 generacji. Sprzęt jest znakomity i perfekcyjnie trafia w moje potrzeby.

Wiele razy mam pytania i dylematy odnośnie urządzeń od Apple. Nie ma tutaj na forum tematu poświęconego Apple. Jest „Klub miłośników Apple Watch”, ale to co innego.

Postanowiłem założyć temat, gdzie będzie można zapytać, jeśli się czegoś nie wie odnośnie urządzeń od Apple. Na pewno przyda się taki temat.

Jest forum dedykowane Apple (MyApple), ale prowadzą to forum „przedstawiciele obcej cywilizacji” jak ja to żartobliwie mówię. Wszystkie zapytania jakie tam dałem zostały usunięte po czasie krótszym niż 1 godzina, więc nie warto tam zaglądać.

Pytajcie tutaj, gdy coś nie wiecie odnośnie sprzętów od Apple.

Na początek pytanie. Gdy piszę na Messengerze czy w notatkach to nie mogę wstawić znaku zapytania czy wykrzyknika. Gdy przytrzymam dłużej klawisz z tymi znakami to wyświetlają mi się opcje np. odwrócony wykrzyknik czy odwrócony znak zapytania. Czy ktoś wie jak rozwiązać problem¿ Nie mam pomysłu. Klawiaturę mam ustawioną  Polski QWERTY. Gdzie może tkwić problem¿

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ladek22 napisał(-a):

Gdy piszę na Messengerze czy w notatkach to nie mogę wstawić znaku zapytania czy wykrzyknika. Gdy przytrzymam dłużej klawisz z tymi znakami to wyświetlają mi się opcje np. odwrócony wykrzyknik czy odwrócony znak zapytania.

Tzn co się pojawia? Bo jak ja przytrzymuję ten klawisz, to odwrócony znak zapytania owszem, pojawia mi się, ale jako jedna z opcji - normalny też mogę wybrać.

IMG_437976CC7DF5-1.thumb.jpeg.f3baa4f972a466a4dddada9311a1e65f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tzn co się pojawia? Bo jak ja przytrzymuję ten klawisz, to odwrócony znak zapytania owszem, pojawia mi się, ale jako jedna z opcji - normalny też mogę wybrać.
IMG_437976CC7DF5-1.thumb.jpeg.f3baa4f972a466a4dddada9311a1e65f.jpeg

Gdy wcisnę klawisz "znak zapytania" to wyświetlają mi się takie opcje jak u Ciebie cudzysłów , trzykropek i odwrócony znak zapytania. Nie wiem co zrobić, aby wstawić zwykły znak zapytania¿

Ps. Już wiem, trzeba wcisnąć dużą literę czyli strzałkę po prawej lub po lewej stronie. I to jest to. Na iPhone jest inaczej.

?!?!

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pokaż screenshota.

8243f7f74c8f9023e0f2576e803025dc.jpg

Klawisze dużej litery są wciśnięte i jest samodzielny pytajnik i wykrzyknik.

dbb6b24e4f6d7e4c9d4dad57edd7a1d3.jpg

Niżej jest odwrócony pytajnik

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znak zapytania wstawisz dotykając klawisza kropki/znaku zapytania i nie odrywając palca przesuwając go w dół. tak możesz robić z każdym symbolem na klawiaturze, z %, & i z cyframi. nie wiem, czy udało mi się to precyzyjnie opisać. spróbuj i daj znać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_1344.thumb.jpg.96ba0531cb2c1cffb092b4afbb9428b6.jpg

@XoneX @Osmodeusz

Wystarczy kliknąć strzałkę od dużej litery (zaznaczone na zdjęciu) i pojawiają się wykrzyknik i pytajnik. Zwykle nie daje się dużej litery na końcu zdania i dlatego nie załapałem od razu, że trzeba to wcisnąć, aby uzyskać pytajnik czy wykrzyknik.

Wersja iPadOS 17.6.1

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

@ladek22, jaką wersję IOS posiadasz?

Po naciśnięciu klawisza numerycznego 123, powinieneś uzyskać taki układ 

IMG_5661.thumb.png.f7813e385efb5a075f36519dcd74a184.png

Tak jest w telefonie, tablet ma inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakupiłem na forumowym bazarku iPada Mini 6 generacji. Sprzęt jest znakomity i perfekcyjnie trafia w moje potrzeby.

Wiele razy mam pytania i dylematy odnośnie urządzeń od Apple. Nie ma tutaj na forum tematu poświęconego Apple. Jest „Klub miłośników Apple Watch”, ale to co innego.

Postanowiłem założyć temat, gdzie będzie można zapytać, jeśli się czegoś nie wie odnośnie urządzeń od Apple. Na pewno przyda się taki temat.

Jest forum dedykowane Apple (MyApple), ale prowadzą to forum „przedstawiciele obcej cywilizacji” jak ja to żartobliwie mówię. Wszystkie zapytania jakie tam dałem zostały usunięte po czasie krótszym niż 1 godzina, więc nie warto tam zaglądać.

Pytajcie tutaj, gdy coś nie wiecie odnośnie sprzętów od Apple.

Na początek pytanie. Gdy piszę na Messengerze czy w notatkach to nie mogę wstawić znaku zapytania czy wykrzyknika. Gdy przytrzymam dłużej klawisz z tymi znakami to wyświetlają mi się opcje np. odwrócony wykrzyknik czy odwrócony znak zapytania. Czy ktoś wie jak rozwiązać problem¿ Nie mam pomysłu. Klawiaturę mam ustawioną  Polski QWERTY. Gdzie może tkwić problem¿

Przesuń znak wykrzyknika/znaku zapytania palcem w dół.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, lukebor napisał(-a):

Przesuń znak wykrzyknika/znaku zapytania palcem w dół.

@lukebor @XoneX

Działa ten trik :) Dzięki za podpowiedź!

Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie wrażenia po wrześniowej konferencji Apple? Co sądzicie o iPhone 16 i rozmiarach 6,3 i 6,9 cala? Według mnie rozmiar telefonu powyżej 5 cali to absurd, ale nie ja jestem tutaj kreatorem. 

Dlaczego twierdzę, że telefon powyżej 5 cali to absurd? Już wyjaśniam :) Od zawsze, czyli od 20 lat jestem dwutelefonowcem. Mam na codzień dwa telefony. Noszenie w kieszeni smartfona większego niż 5 cali jest problematyczne, a przy dwóch to jest wręcz niemożliwe.

Teraz posiadam dwa iPhony legendarny SE 2016 oraz SE 2020. Ten z 2016 już mocno szwankuje, więc musiałem poszukać czegoś innego. Czekałem na wrześniową konferencję Apple i nowego SE, ale się nie doczekałem. Przestałem się łudzić, że nowy SE będzie w rozmiarze 5 cali lub mniejszym, więc zacząłem myśleć o iPadzie Mini. Był na forumowym bazarku, więc kupiłem. Jak na razie jestem mega zadowolony. Pomysł jest taki, że będę iPada nosił w torbie. Torbę mam już przygotowaną, muszę tylko kupić odpowiednie etui oraz przenośny router na kartę SIM. Myślałem, aby do łączenia iPada z internetem wykorzystać starego iPhone SE, ale Hotspot osobisty już nie działa.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o e-sim to przestaniesz nosić dwa telefony.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ipad zastępuje Ci telefon, to znaczy, że nie potrzebujesz 2 telefonów. Dziwna logika, ale wygodniej byłoby nosić 2 iphony se jakiejś nowszej generacji czy innego mini. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, XoneX napisał(-a):

Jeżeli ipad zastępuje Ci telefon, to znaczy, że nie potrzebujesz 2 telefonów. Dziwna logika, ale wygodniej byłoby nosić 2 iphony se jakiejś nowszej generacji czy innego mini. 

6 minut temu, DawPi napisał(-a):

Poczytaj o e-sim to przestaniesz nosić dwa telefony.

Problem w tym, że bateria w iPhonie rozładowuje się bardzo szybko, więc nie mogę mieć jednego urządzenia. Na moim SE 2020 śmigam po internecie w pracy dwie przerwy po 30 minut i czasem, gdy mam wolną chwilę to po 12 godzinach mam poniżej 60%, więc nie mogę mieć jednego telefonu do internetu i dzwonienia. Telefon to telefon, muszę być zawsze dostępny. iPad, który kupiłem zdaje się mieć lepszą baterię.

Dlaczego nie Android? Miałem Huaweia to po 1,5 roku zaczął niemiłosiernie mulić. Kolega miał takiego samego to co miesiąc resetował. Z iPhonami nie ma takiego problemu.

Dopóki iPhony będą miały poniżej 5 cali będę się ich trzymał. Jest jeszcze pewniak SE 2022, który będzie wspierany dłużej niż SE 2020. Co będzie później? Przejdę na zwykły telefon plus iPad Mini lub ewentualnie inny o rozsądnych rozmiarach do 9,7 cala jak mój stary Air2. Większy mi się do torby nie zmieści :)  

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ladek22 napisał(-a):

Problem w tym, że bateria w iPhonie rozładowuje się bardzo szybko, więc nie mogę mieć jednego urządzenia. Na moim SE 2020 śmigam po internecie w pracy dwie przerwy po 30 minut i czasem, gdy mam wolną chwilę to po 12 godzinach mam poniżej 60%, więc nie mogę mieć jednego telefonu do internetu i dzwonienia. Telefon to telefon, muszę być zawsze dostępny. iPad, który kupiłem zdaje się mieć lepszą baterię.

Przecież 60% to gigantyczny zapas - to raz

Dwa, skoro siedzisz w pracy to noś ze spoba ładowarkę z kablem 2m i się doładowuj. Chyba, że cały dzień jesteś w terenie to wtedy rozumiem

Tak jak kolega wyżej wspominał - eSIM i masz dwa w jednym

"Telefon to telefon, muszę być zawsze dostępny." - to brzmi jak jakieś niewolnictwo telefonowe. No chyba, że jesteś chirurgiem od przeszczepów i czekasz na wezwanie, to rozumiem ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 60% to gigantyczny zapas - to raz
Dwa, skoro siedzisz w pracy to noś ze spoba ładowarkę z kablem 2m i się doładowuj. Chyba, że cały dzień jesteś w terenie to wtedy rozumiem
Tak jak kolega wyżej wspominał - eSIM i masz dwa w jednym

"Telefon to telefon, muszę być zawsze dostępny." - to brzmi jak jakieś niewolnictwo telefonowe. No chyba, że jesteś chirurgiem od przeszczepów i czekasz na wezwanie, to rozumiem  

60% w iPhone to NIE JEST gigantyczny zapas. Kto używa ten wie.

Pewnie jesteś Androidowcem :) Moi koledzy siedzą czasem godzinami w internecie i nie szukają gniazdka pewnie może przez 2 dni. U mnie 60% to pewnie jakieś 1,5 godziny nie więcej. Zresztą staram się nie zajeżdżać baterii poniżej krytycznych 20%. Gdy zdarzy się, że zjadę poniżej 15% to wyłączam całkowicie iPhonea. Dlatego zależy mi na tym, aby drugi do dzwonienia mieć zawsze naładowany. Gdy mi się kończy bateria na jednym, a mam coś pilnego do napisania, to przechodzę na drugi. W tym cały urok systemu Apple.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz pójść na jakieś kompromisy. Albo używasz se, o którym wiadomo, że ma słabą baterię, albo bierzesz jakiegoś iphone w normalnym rozmiarze, czy może nawet plus, i spokojnie wytrzymujesz cały dzień. wolałbym nosić jednego plusa w kieszeni niż se z baterią na niecały dzień  plus koniecznie torbę, bo ipada trzeba nosić. no ale to twój wybór, musisz mieć swoje powody korzystania.  urządzeń, które wybrałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, ladek22 napisał(-a):

60% w iPhone to NIE JEST gigantyczny zapas. Kto używa ten wie.

U mnie 60% to pewnie jakieś 1,5 godziny nie więcej.

Musisz albo wymienić telefon na nowszy, albo chociaż baterię wymienić. I nie, nie jestem androidowcem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, XoneX napisał(-a):
musisz pójść na jakieś kompromisy. Albo używasz se, o którym wiadomo, że ma słabą baterię, albo bierzesz jakiegoś iphone w normalnym rozmiarze, czy może nawet plus, i spokojnie wytrzymujesz cały dzień. wolałbym nosić jednego plusa w kieszeni niż se z baterią na niecały dzień  plus koniecznie torbę, bo ipada trzeba nosić. no ale to twój wybór, musisz mieć swoje powody korzystania.  urządzeń, które wybrałeś.

Miałem 6S Plus i był za duży. Wiązanie butów było niemożliwe. Musiałem wyjmować z kieszeni.

Torbę i tak muszę nosić taką czy inną, bo termosy z kawą i herbatą oraz drugie śniadanie. Do tej pory miałem torbę płócienną, ale muszę zmienić na sztywną. Mam chlebak i będzie idealny. Sprawdzałem i wszystko się zmieści.

Potrzebuję etui. Jestem zwolennikiem i wielkim fanem (znowu dziwactwo hehe) etui z klapką, ale wchodzi też w grę etui filcowe tzw. „wsuwka” plus silikonowe plecki oraz etui „pancerne”. To ostatnie zbyt grube jak mi się wydaje.

https://allegro.pl/oferta/uniq-etui-moven-ipad-mini-2021-antimicrobial-15453451428

https://filcaki.com.pl/produkty/13-54937-filcowe-etui-na-laptop-z-klapa-na-rzep-5904083525007.html#/34-kolor_filcu-grafitowy/740-marka_i_model_laptopa-apple_macbook_air_m2_136_o_wym_w_mm_3041_x_215_x_113

https://allegro.pl/oferta/etui-pancerne-360-obudowa-z-paskiem-na-ramie-do-ipad-mini-6-2021-11356873115

@unimus

Z modelami SE nigdy nie było dobrze z bateriami. To budżetowe modele. Na 7 czy 8 też narzekali! Nie wiem jak ostatnie modele. YouTuber Mateusz Krawczyk twierdzi, że jego stary już zeszłoroczny ;)  iPhone wytrzymuje 8 godzin przy intensywnym używaniu, a nawet do 12 godzin. Nie chce mi się wierzyć, że aż tak długo wytrzymuje, ale te nowsze modele muszą mieć lepszą baterie, bo przy tych technologiach wytrzymałby 40 minut ze słabą baterią. Mateusz ma zawsze najbardziej "wypasione" modele. Ostatnio wspominał, że chciałby wersję 2 TB, bo 1 TB mu nie wystarcza na przechowywanie 40 000 zdjęć :) Mnie wystarcza 64GB.

Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2024 o 09:34, ladek22 napisał(-a):

Jakie macie wrażenia po wrześniowej konferencji Apple? Co sądzicie o iPhone 16 i rozmiarach 6,3 i 6,9 cala? Według mnie rozmiar telefonu powyżej 5 cali to absurd, ale nie ja jestem tutaj kreatorem. 

Dlaczego twierdzę, że telefon powyżej 5 cali to absurd? Już wyjaśniam :) Od zawsze, czyli od 20 lat jestem dwutelefonowcem. Mam na codzień dwa telefony. Noszenie w kieszeni smartfona większego niż 5 cali jest problematyczne, a przy dwóch to jest wręcz niemożliwe.

Teraz posiadam dwa iPhony legendarny SE 2016 oraz SE 2020. Ten z 2016 już mocno szwankuje, więc musiałem poszukać czegoś innego. Czekałem na wrześniową konferencję Apple i nowego SE, ale się nie doczekałem. Przestałem się łudzić, że nowy SE będzie w rozmiarze 5 cali lub mniejszym, więc zacząłem myśleć o iPadzie Mini. Był na forumowym bazarku, więc kupiłem. Jak na razie jestem mega zadowolony. Pomysł jest taki, że będę iPada nosił w torbie. Torbę mam już przygotowaną, muszę tylko kupić odpowiednie etui oraz przenośny router na kartę SIM. Myślałem, aby do łączenia iPada z internetem wykorzystać starego iPhone SE, ale Hotspot osobisty już nie działa.

Masz iPada mini + SE.

Ja w kieszni noszę 14Pro Max - zastępuje mi to dwa powyższe. 

Dwa telefony? Kiedyś nosiłem dwa spięte gumką recepturką.

Obecnie nie muszę ale jest eSim.

Czytałem o twoim problemie ze znakami podczas pisania.

Polecam korzystać z ChatGPT. Może to być aplikacja Copilot od microsoftu. 
Wczytujesz zdjęcie (tak jak wkleiłeś na forum) piszesz z czym masz problem i otrzymujesz odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Remy napisał(-a):

Masz iPada mini + SE.

Ja w kieszni noszę 14Pro Max - zastępuje mi to dwa powyższe. 

Dwa telefony? Kiedyś nosiłem dwa spięte gumką recepturką.

Obecnie nie muszę ale jest eSim.

Czytałem o twoim problemie ze znakami podczas pisania.

Od zawsze jestem dwutelefonowcem. Nie wiem jak będzie po niedzieli, gdy pancerne etui do iPada dotrze do paczkomatu, założę je i zrezygnuje z SE 2016. Obawiam się, że przez pierwsze dni będę macał kieszeń i w panice szukał dwóch smartfonów 😃 Nie wiem jak to jest mieć jeden telefon w kieszeni. Uważam, że jeden do dzwonienia, a drugi wyłącznie do internetu. Przy budżetowych iPhonach bateria jest kiepska i trzeba oszczędzać. Ktoś powie Powerbank! Mam Powerbank, ale zwykle zapominam go naładować.

Z baterią w moich smartfonach jest ciekawa sprawa. SE 2020 (mam go od nowości od maja 2020) ma 78%, a SE 2016 83%.

SE 2016 kupiłem jakieś 3 lata temu od Bartka Lawnowermana. Wątpię, aby bateria była w nim wymieniana?

Problemy z pisaniem już rozwiązane.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Od zawsze jestem dwutelefonowcem. Nie wiem jak będzie po niedzieli, gdy pancerne etui do iPada dotrze do paczkomatu, założę je i zrezygnuje z SE 2016. Obawiam się, że przez pierwsze dni będę macał kieszeń i w panice szukał dwóch smartfonów 😃 Nie wiem jak to jest mieć jeden telefon w kieszeni. Uważam, że jeden do dzwonienia, a drugi wyłącznie do internetu. Przy budżetowych iPhonach bateria jest kiepska i trzeba oszczędzać. Ktoś powie Powerbank! Mam Powerbank, ale zwykle zapominam go naładować.

Z baterią w moich smartfonach jest ciekawa sprawa. SE 2020 (mam go od nowości od maja 2020) ma 78%, a SE 2016 83%.

SE 2016 kupiłem jakieś 3 lata temu od Bartka Lawnowermana. Wątpię, aby bateria była w nim wymieniana?

Problemy z pisaniem już rozwiązane.

Możesz kupić etui z power bankiem. Niektóre są nawet zgrabne.

W kwestii baterii to jak się postarasz to kondycja będzie wskazywać przez długi czas 100%.
Wystarczy że będziesz utrzymywał baterię w przedziale od 20% do 80%.

Sprzedawałem niedawno iphona 13max pro. Miał 100%.

Czyli nie schodzisz z baterią poniżej 20%.
A jak ładujesz (to wcześniej w aplikacji Skróty ustawiasz sobie powiadomienie) i przekroczy 80% to odłączasz z zasilania.

Bateria się starzeje na tyle wolno że algorytmy tego nie wyłapują 😉

image.thumb.png.42250016be6fafed2ccb9077136137ca.png

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Remy napisał(-a):

Wystarczy że będziesz utrzymywał baterię w przedziale od 20% do 80%

Nie zgodze się z tym

Ostatni telefon jaki miałem 90% czasu ładowałem w ten sposób i po 8 miesiącach kondycja wynosiła 88%

Jeden telefon wcześniej miałem w pompie jak ładuje i po 2 latach wskazywał 94%

Na bazie moich doświadczeń stwierdzam, że to mit i nie działa

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, pisar napisał(-a):

Nie zgodze się z tym

Ostatni telefon jaki miałem 90% czasu ładowałem w ten sposób i po 8 miesiącach kondycja wynosiła 88%

Jeden telefon wcześniej miałem w pompie jak ładuje i po 2 latach wskazywał 94%

Na bazie moich doświadczeń stwierdzam, że to mit i nie działa

Mam ip14Pro Max. Po 11 miesiącach 100%.
Być może wpływ na to może mieć intensywna eksploatacja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi