Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Apple - dylematy i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

41 minutes ago, ladek22 said:

Ktoś kto nie nosi smartfona w przedniej kieszeni spodni nie będzie wiedział o czym mówię

Noszę i nie narzekam ale rozumiem, że te kilka milimetrów różnicy robi różnicę. Porównałem wymiary i nadal uważam, że 15 lub 16 będzie dobrym wyborem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Noszę i nie narzekam ale rozumiem, że te kilka milimetrów różnicy robi różnicę. Porównałem wymiary i nadal uważam, że 15 lub 16 będzie dobrym wyborem. 

A Pixela ktoś używa? Mierzi mnie, aby wypróbować.

Jak z baterią i jak długo wsparcie? Przy smartfonach z Androidem jest w ogóle coś takiego jak wsparcie? Kupowanie smartfona za 3000 zł na rok czy dwa nie ma sensu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, ladek22 said:

Jak z baterią i jak długo wsparcie? Przy smartfonach z Androidem jest w ogóle coś takiego jak wsparcie? Kupowanie smartfona za 3000 zł na rok czy dwa nie ma sensu.

Iphone 15 ma jeszcze ok 7 lat, 16 ma niecałe 8. Dla porównania Samsung od S24 ma 7 lat, a S23 5.

No i jak będziesz porównywać, to porównuj flagowce. 

Co do baterii w 15 jest dobrze, lepiej sobie radzi z zarzadzaniem energią niż np S23.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, ladek22 napisał(-a):

mierzić «wzbudzać w kimś odrazę, niechęć i irytację»

https://sjp.pwn.pl/szukaj/mierzić.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Byłem dziś w sklepie z telefonami i oglądałem 15-tkę o przekątnej 6,1 cala. Za duży! Najśmieszniejsze jest to, że nie ma mniejszych, ale za to są jeszcze większe. Ktoś kto nie nosi smartfona w przedniej kieszeni spodni nie będzie wiedział o czym mówię.

Oglądałem Pixela, ale też ma 6,1 cala czyli tyle samo.

SE 2020 jaki obecnie posiadam ma mieć wsparcie do końca 2027 roku. Szczerze mówiąc już teraz jest stary i nie wiem czy dotrwa jeszcze prawie 2 lata bez awarii. Wymiana baterii na rok przed końcem wsparcia, czy nawet teraz, jest nie bardzo opłacalna, no chyba, że taka usługa będzie kosztować do 100 zł, w co wątpię. Wywalanie 200-300 zł na wymianę baterii w tak starym telefonie nie ma sensu. Lepiej go sprzedać za grosze.

Kupno iPhone 13 Mini też nie ma sensu! Pozostaje więc 15 lub 16e. Jak bym nie wybrał i tak będzie źle.

Alcatel 1 ma 5 cali, ale kosztuje 270 zł. Nie sądzę, aby to było cokolwiek warte choć mam wielki sentyment do marki Alcatel, bo mój pierwszy telefon w ogóle to był Alcatel One Touch Easy.

miałem 4 lata temu Iphone XR, włączyłem go niedawno po 2 latach z androidem 6,7 cala i jest mały bym powiedział :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żona jest iphone'owa ja używam Pixel... Jestem zachwycony. Wsparcie dłuższe niż Samsungi. Mam pixel 6 już chyba 3 rok i pomimo pomyslu/chęci zmiany na nowszy siedzę na starym bo nic mu nie dolega a wsparcie pełne i nie znajduje uzasadnienia poza - "bo tak"...
Nowy Samsung s24 kupiony w maju 2024 leży w szufladzie.. kupiłem użyłem, i po tygodniu schowalem... nie potrafiłem- Pixel lepszy.
Pixel mega wsparcie systemu operacyjnego ...jakby nie było ma najczystszy najnowszy android i pomimo kiepskiego hardware robi super zdjęcia i super dziala-kwestia optymalizacji. Może konkurować z iPhone...

Wysłane z Pixel 6 via Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladek, jeśli szukasz telefonu poniżej 6 cali, to na rynku jest jeszcze Asus.
Niestety z aktualizacjami jest srednio (2 lata wsparcia) ale rozmiar w sam raz.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pół roku temu miałem tylko jeden dylemat czy nowy "SE" będzie miał 5 cali czy więcej. Ale po premierze 16e tych dylematów się namnożyło. Nie tego się spodziewałem. Apple zaskoczyło chyba wszystkich zainteresowanych. Za dwa albo trzy tygodnie będą pierwsze filmiki z wrażeniami odnośnie 16e. Poczekamy, zobaczymy!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wspominany przeze mnie i wręcz idealny rozmiar to 4s… potem jakoś już poszło. Teraz, prawie od premiery to 14pm, nie mogę narzekać… no chyba że na wagę, yebaka jest ciężki, przednia kieszeń daje radę 😉 Płynność działania i zdjęcia jak zawsze topka. 
I tak jak zawsze, jak zdrówko baterii będzie oscylowało w okolicach 80% to przyjdzie czas na kolejną wymianę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z iphonów Pro Max (kolejne modele) i jestem zadowolony z wielkości wyświetlacza.

Waga mogłaby być niższa.

Co do nowego SE, Apple pewnie chciał odciąć się od starego designu itd.

A jak ktoś chce to będzie mógł kupować ten model od innych sprzedawców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Pół roku temu miałem tylko jeden dylemat czy nowy "SE" będzie miał 5 cali czy więcej. Ale po premierze 16e tych dylematów się namnożyło. Nie tego się spodziewałem. Apple zaskoczyło chyba wszystkich zainteresowanych. Za dwa albo trzy tygodnie będą pierwsze filmiki z wrażeniami odnośnie 16e. Poczekamy, zobaczymy!

Szczerze to każdy by przebolał recykling technologiczny tego modelu włącznie z brakiem magsafe, tyle że wszyscy się spodziewali niższej o 100 dolarów ceny - odbiór tego telefonu na premierę byłby inny gdyby kosztował 499$ - 2500-2600 pln zamiast 3000 pln ;D

Jednak trzeba przyznać, że Android ma sporo do zaoferowania: szybkie ładowanie 67W i więcej - amoledy 120hz w telefonie za 1300 PLN itp. ;D
A Samsung czy Pixel w sumie dają też długi czas supportu jeżeli chodzi o aktualizacje i cały androidowy rynek chyba też zmierza w stronę dłuższego wsparcia aktualizacjami. Jak ktoś już się zabetonuje w ekosystemie Apple to już tam raczej zostanie i oni o tym wiedzą i wyciskają to jak cytrynę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Admof napisał(-a):

Szczerze to każdy by przebolał recykling technologiczny tego modelu włącznie z brakiem magsafe, tyle że wszyscy się spodziewali niższej o 100 dolarów ceny - odbiór tego telefonu na premierę byłby inny gdyby kosztował 499$ - 2500-2600 pln zamiast 3000 pln ;D

Jednak trzeba przyznać, że Android ma sporo do zaoferowania: szybkie ładowanie 67W i więcej - amoledy 120hz w telefonie za 1300 PLN itp. ;D
A Samsung czy Pixel w sumie dają też długi czas supportu jeżeli chodzi o aktualizacje i cały androidowy rynek chyba też zmierza w stronę dłuższego wsparcia aktualizacjami. Jak ktoś już się zabetonuje w ekosystemie Apple to już tam raczej zostanie i oni o tym wiedzą i wyciskają to jak cytrynę :)

Prawda, ale jeśli ktoś chce kupić iPhone’a, bo z różnych względów woli iOS, to żaden android nie będzie dobrą alternatywą. 16e będzie wtedy porównywany wyłącznie z innymi iPhone’ami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W całym tym dylemacie skupmy się na baterii. Czy ktoś ma iPhone 15 i nowego 16e? Chodzi mi o porównanie czy lepszą baterię ma 15 czy 16e. Ją zatrzymałem się na roku 2020 i iPhonie SE 2020 z dość kiepską baterią.

Marketingowe cyferki mówią o przewadze 16e nad 15, ale to tylko cyferki.

Jakie są Wasze wrażenia z użytkowania obu wersji? Ktoś coś?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze? Jakbym ja miał wybierać między iP15 a iP16e to bez wahania bym kupił iP15. Przecież 16e to paździerz za kupę kasy. Wstyd by mi było przed samym sobą dać za takie coś 3000zł. Nie wiem dla jakiej grupy docelowej on został stworzony, chyba dla frajerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szczerze? Jakbym ja miał wybierać między iP15 a iP16e to bez wahania bym kupił iP15. Przecież 16e to paździerz za kupę kasy. Wstyd by mi było przed samym sobą dać za takie coś 3000zł. Nie wiem dla jakiej grupy docelowej on został stworzony, chyba dla frajerów.

Mówią, że dla dużych firm, które będą brać je w setkach sztuk dla swoich pracowników.

Żeby cena 16e nie była tak duża to nie miałbym dylematu. Nie mam dużych wymagań.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, ladek22 napisał(-a):

Mówią, że dla dużych firm, które będą brać je w setkach sztuk dla swoich pracowników.

To bym im wolał kupić iP15.

7 minut temu, ladek22 napisał(-a):

Żeby cena 16e nie była tak duża to nie miałbym dylematu.

Tylko tak prawdę mówiąc, jak na to co ten telefon oferuje, to powinien kosztować 1500-2000zł. A za 3000zł to telefon dla frajerów.

Bierz iP15 i nawet nie ma się nad czym zastanawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko tak prawdę mówiąc, jak na to co ten telefon oferuje, to powinien kosztować 1500-2000zł. A za 3000zł to telefon dla frajerów.

Bierz iP15 i nawet nie ma się nad czym zastanawiać.

Właśnie chodzi o to, aby pracownik firmy miał nudny smartfon i nie bawił się nim w pracy

Też skłaniam się ku 15-ce.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, ladek22 napisał(-a):

Też skłaniam się ku 15-ce.

ja poszedlem jeszcze dalej i kupilem 14 Pro, wychodze z zalozenia ze bede go mial przez 3-4 lata a poniewaz jego premiera byla w 3 lata temu to przez najblizsze 4 lata aktualizacje beda dostepne

do tej chwili uzywam Xs (premiera 2018) i poprawki caly czas aktualizuja sluchawke, byc moze jakies funkcje nie dzialaja ale poniewaz  aplikacje bankowe dzialaja nie mam problemu... na razie brak tylko czasu zeby uruchomic ta 14-tke ; )

Edytowane przez neclocus

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, neclocus napisał(-a):

ja poszedlem jeszcze dalej i kupilem 14 Pro, wychodze z zalozenia ze bede go mial przez 3-4 lata a poniewaz jego premiera byla w 3 lata temu to przez najblizsze 4 lata aktualizacje beda dostepne

do tej chwili uzywam Xs (premiera 2018) i poprawki caly czas aktualizuja sluchawke, byc moze jakies funkcje nie dzialaja ale poniewaz  aplikacje bankowe dzialaja nie mam problemu... na razie brak tylko czasu zeby uruchomic ta 14-tke ; )

gdzie można kupić nowego 14 pro z fakturą za 3k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, XoneX napisał(-a):

gdzie można kupić nowego 14 pro z fakturą za 3k?

nigdzie, nawet te z wymiany (gwarancja, ubezpieczenie) od osob fizycznych sa drozsze,
tylko ze takie sluchawki maja 6 m-cy gwarancji od daty wymiany z protokolu
do czego potrzebna Ci faktura? na nowy telefon, ktory dotad nie byl aktywowany masz
12 m-cy gwarancji od Apple

Edytowane przez neclocus

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, neclocus napisał(-a):

nigdzie, nawet te z wymiany (gwarancja, ubezpieczenie) od osob fizycznych sa drozsze,
tylko ze takie sluchawki maja 6 m-cy gwarancji od daty wymiany z protokolu
do czego potrzebna Ci faktura? na nowy telefon, ktory dotad nie byl aktywowany masz
12 m-cy gwarancji od Apple

nie dla każdego alternatywą dla nowego telefonu jest używka lub "nowy" telefon niewiadomego pochodzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, XoneX napisał(-a):

nie dla każdego alternatywą dla nowego telefonu jest używka lub "nowy" telefon niewiadomego pochodzenia. 

oczywiscie masz racje, szukaj nowego 14 pro z faktura za 3 000 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, neclocus napisał(-a):

oczywiscie masz racje, szukaj nowego 14 pro z faktura za 3 000 PLN

a nie chce mi się dyskutować przez twoją pasywną agresję. Nie rozumiesz, trudno. Ciesz się swoim 14 pro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi