Lawnowerman 937 #12551 Napisano 10 Października 2015 Pierwszy przykład to nie tak do końca "Skandynawia" - 9000 miał bowiem korzenie we włosko-szwedzkim projekcie i był bliźniaczą konstrukcją do Lancii Themy i Fiata Cromy I generacji. Co nie zmienia faktu, że ciężko mi znaleźć określenie, które opisałoby piękno tego nadwozia No bliźniaczą to raczej nie był.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #12552 Napisano 10 Października 2015 (edytowane) I Alfy 164... ten nowy 9-5 jest genialny tylko po kiego większość na rynku występuje w śmierdzącym dieslu... Edytowane 10 Października 2015 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #12553 Napisano 10 Października 2015 I Alfy 164... ten nowy 9-5 jest genialny tylko po kiego większość na rynku występuje w śmierdzącym dieslu... Ale wspólne tak na prawdę była tylko płyta i drzwi - [i też nie do końca]Generalnie nic więcej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12850 #12554 Napisano 11 Października 2015 Ale wspólne tak na prawdę była tylko płyta i drzwi - [i też nie do końca]Generalnie nic więcej Też o tym czytałem. Miało być bardziej bliźniaczo, ale SAABowi nie podobało się podejście włochów do bezpieczeństwa (i coś tam jeszcze, nie pamiętam już) i zrobili po swojemu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #12555 Napisano 11 Października 2015 Nie tylko Saab zrobil inne zawieszenie tylne, potem wersje sedanWszystkie roznily sie silnikami 164 miala inne klamki I duzo duzo wiecej..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sthool 185 #12556 Napisano 11 Października 2015 Też o tym czytałem. Miało być bardziej bliźniaczo, ale SAABowi nie podobało się podejście włochów do bezpieczeństwa (i coś tam jeszcze, nie pamiętam już) i zrobili po swojemu Nie tylko Saab zrobil inne zawieszenie tylne, potem wersje sedanWszystkie roznily sie silnikami 164 miala inne klamki I duzo duzo wiecej..... W sumie racja, bo gdyby brać pod uwagę kwestię podobieństw aut w aspekcie płyty podłogowej, to teraz mielibyśmy bardzo dużo "bliźniaczych" konstrukcji, które niekiedy różnią się jeśli chodzi o wygląd/funkcjonalność itp. A co do tych podobieństw 9000 i Cromy/Themy/164 to już kiedyś się zastanawiałem nad kwestiami bezpieczeństwa. Przecież Saab był już wtedy (lata 80) uznawany za jednego z liderów w kwestii bezpieczeństwa, natomiast grupa Fiata jeszcze wtedy nie przywiązywała aż tak wielkiej wagi do tego co stanie się po zderzeniu. Dorzucę jeszcze swoje motoryzacyjne pytanie do osób, które samodzielnie dłubią w mechanice. Czy ktoś z Was bawił się w wymianę samych tłoczków w zaciskach hamulcowych? W sprzedaży dostępne są zestawy "tłoczek+uszczelki", jednak nie wiem czy taka wymiana nie wiąże się z ryzykiem jakiegoś niedopasowania tłoczka do gniazda w zacisku. W moim przypadku problem polega na tym, że tłoczek przesuwa się w zacisku z dużym oporem - efekt to mała siła hamująca, ale też ciągłe tarcie klocków o tarczę (i grzanie się tarczy). Zestawy naprawcze kosztują niewiele, ale kupno całego zacisku to już spory wydatek - stąd też moje pytanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 197 #12557 Napisano 11 Października 2015 Sprawdź stan powierzchni roboczej w zaciskach. Jeśli jest gładka, bez wżer i rys to spokojnie kup zestaw naprawczy. Jeśli masz wybór to kup oryginał lub dobrej klasy zamiennik. Na hamulcach nie oszczędzaj rób "na bogato". Do tego nowe klocki i jeśli płyn hamulcowy powyżej dwu lat to tez go zmień przy okazji. I tak musisz odpowietrzyć układ wiec juz nie ma wiele wiecej roboty z wymiana. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sthool 185 #12558 Napisano 12 Października 2015 Sprawdź stan powierzchni roboczej w zaciskach. Jeśli jest gładka, bez wżer i rys to spokojnie kup zestaw naprawczy. Jeśli masz wybór to kup oryginał lub dobrej klasy zamiennik. Na hamulcach nie oszczędzaj rób "na bogato". Do tego nowe klocki i jeśli płyn hamulcowy powyżej dwu lat to tez go zmień przy okazji. I tak musisz odpowietrzyć układ wiec juz nie ma wiele wiecej roboty z wymiana. Dzięki za podpowiedź. Spróbuję reanimować zaciski. Co do zmiany całego płynu to byłem świadomy, bo miał on na pewno więcej niż dwa lata 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #12559 Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Moj znajomy ma Saaba 9-5 kombi 2.3T z 2001 r. Dał za niego 4200 pln i włożył w niego 2000 pln. Auto w pięknym stanie. Silnik igła. Dzisiaj mi mówi, że chce sprzedać, bo chce coś nowszego. No jak go dzisiaj zie...em On Hondziarz, a Saab trafił mu się przypadkiem. Silnik 2,3T to super jednostka. Fajnie to lata, a ten coś o Civicu ględzi. Co za typ Edytowane 13 Października 2015 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2269 #12560 Napisano 13 Października 2015 Hondziarze tak już mają ;P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #12561 Napisano 13 Października 2015 A ile chce za te 9-5 ? wymęczone z fona.... 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12850 #12562 Napisano 13 Października 2015 Moj znajomy ma Saaba 9-5 kombi 2.3T z 2001 r. Dał za niego 4200 pln i włożył w niego 2000 pln. Auto w pięknym stanie. Silnik igła. Dzisiaj mi mówi, że chce sprzedać, bo chce coś nowszego. No jak go dzisiaj zie...em On Hondziarz, a Saab trafił mu się przypadkiem. Silnik 2,3T to super jednostka. Fajnie to lata, a ten coś o Civicu ględzi. Co za typ Dobrze zrobiłeś, chwała Ci za to, ale niektórym nie przetłumaczysz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 747 #12563 Napisano 14 Października 2015 @Osiem, daj namiar na tego kumpla, bliska mi osoba szuka sporego kombi 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #12564 Napisano 14 Października 2015 Dzisiaj go zapytam czy nie zmienił zdania. Jak nie, to dam namiar za jego zgodą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 359 #12565 Napisano 14 Października 2015 Moj znajomy ma Saaba 9-5 kombi 2.3T z 2001 r. Dał za niego 4200 pln i włożył w niego 2000 pln. Auto w pięknym stanie. Silnik igła. Dzisiaj mi mówi, że chce sprzedać, bo chce coś nowszego. No jak go dzisiaj zie...em On Hondziarz, a Saab trafił mu się przypadkiem. Silnik 2,3T to super jednostka. Fajnie to lata, a ten coś o Civicu ględzi. Co za typ UFO zobaczył... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4868 #12566 Napisano 14 Października 2015 civika mu sie zachciało?.....https://www.youtube.com/watch?v=49HNMTllin4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #12567 Napisano 14 Października 2015 Widziałem to kiedyś Prześlę mu link zaraz.A tak serio ciekawe o czym ten typek opowiada 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4868 #12568 Napisano 14 Października 2015 Nie mam pojęcia, ale mimo głupot w napisach jakoś micha sama się do śmiechu układa.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #12569 Napisano 14 Października 2015 Znajomy wyregulowany. Nie sprzedaje auta. Zagroziłem, że je od niego odkupię za 2000 pln 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #12570 Napisano 19 Października 2015 Ostatnia fotka A.D. 2015 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #12571 Napisano 19 Października 2015 Extra 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #12572 Napisano 20 Października 2015 Super 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43643 #12573 Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Rewelacyjny SL. Edyta.Co na zimę? Edytowane 20 Października 2015 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #12574 Napisano 21 Października 2015 Jakie wycieraczki do szyb polecacie, używacie? Od blisko 10 lat używałem dobrych, tanich, polskich grafitowych wycieraczek firmy MOT GUM. Ale coś się schrzaniło z nimi bo w ciagu 3 miesiecy kupilem juz 2 pary - szarpią są mega głośne, ale nadal dobrze zbierają wodę. Tapnięte z fona. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #12575 Napisano 21 Października 2015 Bosch u mnie jezdzi w dwóch samochodach i fajnie sie sprawdza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach