Valygaar 6100 #18151 Napisano 6 Marca 2017 qrde, ile stron zaległości... Jest DAB ale nie działa w PL. Nie będę go sprzedawać bo nie będę wykupowac z Comfort Lease . Twoja bunia śliczna ale kurcze te fotele to będą miały trudne życie z malcem jak i z Twoimi dżinsami jak to nie działa DAB? W sensie, że w tym konkretnym modelu? Bo ogólnie w PL śmiga bardzo ładnie, jakość powala, niestety tylko kilka stacji publicznych tak nadaje, na szczęście TRÓJKA też Nie dalej jak dwa tygodnie temu słuchałem w KIA Sorento by Infinity 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #18152 Napisano 6 Marca 2017 W Maździe DAB też działa w Polsce, ale rzeczywiście tylko Polskie Radio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 710 #18153 Napisano 6 Marca 2017 Niestety, jest to kwestia nierealistycznych warunków testów. Zauważyłem, że 330e nawet w trybie ładowania baterii przy żądaniu za pomocą pedału gazu momentu większego niż maksimum silnika benzynowego- natychmiast przerywa ładowanie i dokłada pełny moment silnika elektrycznego. Natomiast niezwłocznie po odjeciu gazu poniżej maksimum benzyny zaczyna znów ładować- brzmi to przy umiarkowanej jeździe jak gdyby jechał pod górę z nieco mocniej wciśnietym gazem. Robiłeś już może porównanie ilości miejsca F30 vs. E60?Jak oceniasz jakość / wrażenie jakości? Oczywiście 3-ka to nie 5-ka, ale pisałeś ze miałeś też e39, no i oczywiście e60. Jak byś te modele pozycjonował właśnie w kwestii jakości materiałów, spasowania, dopracowania detali wnętrza i nadwozia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18154 Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Hmm. Miałem piątki e39 528i kombi, 530i i 540i sedany, e60 528xi sedan, trójkę f30 330e użytkuję nieco za krótko, żeby go szczegółowo ocenić. Uważam, że jeśli chodzi o jakość materiałów wnętrza to e39 oraz f30 wyprzedzają e60 - co nie oznacza, że w e60 jest jakaś tragedia. Spasowanie - porównywalny, bardzo wysoki poziom. Długość wnętrza - nie mierzyłem jeszcze dokładnie ale e60 w tym kryterium przypomina e39, natomiast f30 jest o 2-4 cm lepsze, pomimo że to trójka (aktualna Mazda 6 sedan lepsza o około 2 cm, Passat o około 6 cm od f30). Szerokość wnętrza - nie mierzyłem ale wszystkie trzy porównywane modele raczej podobnie, na tle konkurencji raczej szerokie. Być może F30 minimalnie węższa od piątek ale nie jestem pewien. Miałem wszystkie e39, e60 i f30 na standardowych zawieszeniach. Prowadzeniem F30 miażdży piątki - jest zwinna niczym łasica, jak wszystkie trzy trójki e36, które miałem. Natomiast 540i, prawdopodobnie przez konstrukcję zawieszenia odrobinę lepiej niż 530i oraz 528i - mniejsza podsterowność. e60 - lepiej od każdej e39. Dzięki x-drive czułem się ponadto wyjątkowo bezpiecznie na deszczu i śniegu. Komfort resorowania - e39 na 215/60R16, e60 i f30 na 225/55R17. Najlepiej e39, odrobinę gorzej ale nadal super (rozgrzeszeniem jest lepsze prowadzenie) -e60. Jeszcze odrobinę gorzej f30 - ale nadal dobrze. Akustyka aerodynamiczna - najlepsza jak dla mnie jest e39. Potem f30- porównywalnie ale z otwartym szyberdachem głośniej. e60 - porównywalnie cicho ale tylko przy zasuniętej zasuwie dachu. Przy otwartej zasuwie oraz przy otwartym dachu - głośniej niż w e39. Ergonomia wnętrza podobna, bardzo wysoki poziom. Fotele standardowe do zaakceptowania a nawet świetne tylko w piątkach. W f30 podobnie jak i w e36 - wyłącznie sportowe. System pokładowy - w e60 po liftingu jak dla mnie przeciętnie wygodny ale za to dużo więcej funkcji niż w e39. W F30 nieco lepszy ale nie umywa się do nowych Skody, VW, Audi. Edytowane 6 Marca 2017 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 710 #18155 Napisano 7 Marca 2017 Dzięki za obszerną opinię. A jak ty, Tommaso porównałbyś A6 vs. F10, w kwestii jakości materiałów, spasowania, dopracowania detali wnętrza i nadwozia i ogólnego wrażenia jakości? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #18156 Napisano 7 Marca 2017 qrde, ile stron zaległości... jak to nie działa DAB? W sensie, że w tym konkretnym modelu? Bo ogólnie w PL śmiga bardzo ładnie, jakość powala, niestety tylko kilka stacji publicznych tak nadaje, na szczęście TRÓJKA też Nie dalej jak dwa tygodnie temu słuchałem w KIA Sorento by Infinity Nie chodziło mi o radio tylko o TV - to chyba DVB? Ogólnie Mini ma na pokładzie tak jakby starego iDrive z BMW. Z tego co mi wiadomo to jest to sprzęt nie dający już się aktualizować poza nawigacją oczywiście. Te najnowsze Miniaki mają już żywcem przejęty nowy iDrive z BMW - działa to super i o niebo lepiej niż w moim. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emomondo 3 #18157 Napisano 7 Marca 2017 Dzięki za obszerną opinię. A jak ty, Tommaso porównałbyś A6 vs. F10, w kwestii jakości materiałów, spasowania, dopracowania detali wnętrza i nadwozia i ogólnego wrażenia jakości?A6 zdecydowanie, ale dużo zależy od wyposażenia Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #18158 Napisano 7 Marca 2017 Dzięki za obszerną opinię. A jak ty, Tommaso porównałbyś A6 vs. F10, w kwestii jakości materiałów, spasowania, dopracowania detali wnętrza i nadwozia i ogólnego wrażenia jakości? Trochę już zapomniałem, jak to było w F10, ale wydaje mi się, że jakość materiałów była porównywalna jak A6 przedliftowym i trochę gorsza niż w obecnym poliftowym.Natomiast jakość montażu, spasowanie elementów zdecydowanie lepiej w obydwu A6. W Audi nic mi nie trzeszczało, natomiast w F10 już po pół roku w desce i prawym środkowym słupku zamieszkały świerszcze... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #18159 Napisano 7 Marca 2017 No potwierdzam - w tym A6 jakościowo jest super. Ja dzisiaj potestowałem sobie 19' felgi bo chciałem takie wsadzić do Miniaka żony ale na oponach RF to jest twardo... oj twardo i nieprzyjemnie się wibracje przenosza do auta. Tzn miałem już beton w Abarcie ale kurcze było tam sprężyściej a w Mini na 19' kompletnie to ze sobą nie gra. Zawieszenie swoje a opony swoje pomimo że tez mam opcjonalne niższe zawieszenie sportowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18160 Napisano 7 Marca 2017 A na jakim rozmiarze teraz jeździsz, Mikołaj? 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #18161 Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) 18' 225/45 a 19 są 235/35. tyle że teraz mam zimówki i one są dość miękkie na tych 18'. 19' z oponami do jazdy na flaku to jest poprostu jak cegła na osi. Edytowane 7 Marca 2017 przez Mikołaj N 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18162 Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Powiem Tobie, że jak po zdjęciu z 330e seryjnych Dunlopów Run flat wziąłem to do ręki to byłem w szoku jakie to jest ciężkie. Boki tych opon mają chyba z centymetr chabasu. Jednocześnie mega twarde. Wywaliłem do worów i założyłem całoroczne Vectory. I mam wrażenie, że auto jeździ lepiej niż na tych seryjnych, letnich. Inna sprawa, że komfort wzrósł też na pewno przez to, że zamiast 225/50 założyłem 55. Bez problemu się zmieścili. Edytowane 7 Marca 2017 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #18163 Napisano 7 Marca 2017 Dzisiejsze runflaty nie są już takie złe. Jak pojawiły się pierwsze, wraz z BMW E60, dostałem auto na 18-kach i tym nie dało się jeździć - miałem wrażenie totalnego braku amortyzacji. Prawie natychmiast zamieniłem na zwykłe opony, jednak doskwierał mi brak zapasu, na który w E60 nie przewidziano miejsca. A doskwierał mi najbardziej pewnej nocy z soboty na niedzielę, gdy rozciąłem mocno oponę na dziurze gdzieś na zapadłej wsi w okolicach Piotrkowa i kompresor nic nie dał... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18164 Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Ja teraz nie mam w 330e ani zapasu ani Run flatów ani kompresora. Kupić wg Was dojazdowe zapasowe, klucz i lewarek? Albo 2 lub trzy pianki? Edytowane 7 Marca 2017 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #18165 Napisano 7 Marca 2017 Jak nie jeździsz nocami po wsiach koło Piotrkowa, to wystarczy Ci dobry assistance 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tbn #18166 Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Ja w swojej 3er mam letnie RF na 18" i zimowe 17" zwykłe. Różnica jest, ale nie duża, a przecież felga większa. Także chyba jak pisze Tomasso, ludzie trochę demonizują RF, ze względu na początki produkcji. Edytowane 7 Marca 2017 przez tbn 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18167 Napisano 7 Marca 2017 Wszystko zależy od subiektywnego zapotrzebowania na komfort resorowania chyba. No i priorytetu prowadzenia na równej albo dziurawej nawierzchni. Ja osobiście mam tendencję aby rezygnować z ostrego jak skalpel prowadzenia na gładkim asfalcie na rzecz braku podskakiwania na dziurach i przy okazji beztroski na torowiskach. A jak widzę BMW trójki na 20 czy 19- calowych felgach to podejrzewam, że ludzie zapominają, że w polskich warunkach zazwyczaj to wcale nie poprawia prowadzenia tylko pogarsza. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #18168 Napisano 7 Marca 2017 Oj i ja bym wymienił 245/40/18 na wyższy profil. Poczekam aż się skończą opony i sprawdzę czy mogę dać wyższy profil. Nasze drogi i koleiny to udręka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #18169 Napisano 7 Marca 2017 Ja na lato mam 255/35R20. Oj, będzie się działo, całe szczęście, że nie runflaty... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8464 #18170 Napisano 7 Marca 2017 Ja na lato mam 255/35R20. Oj, będzie się działo, całe szczęście, że nie runflaty... Tomek, przecież to strach jeździć na takim profilu (chodzi mi o nasze dziurawe drogi) 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #18171 Napisano 7 Marca 2017 Też się tego obawiam, ale żyje się raz, zobaczymy.Komfortu się nie obawiam, pneumatyka fajnie wyrównuje nawierzchnię. Ale felgi po sezonie pewnie już takie piękne nie będą... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18172 Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Ale to prawda, że współczesne, adaptacyjne zawieszenia doskonale kompensują wpływ twardych kół. Jeździłem niedawno Golfem R na 18 calach i w trybie komfort zawieszenia lepiej tłumił nierówności niż 1,4 R-line na 17. Od razu mi się przypomina to co powiedział w weekend kolega, że założył kiedyś takie wyjątkowo duże felgi do bardzo miękkiego Mercedesa 190 to efekt był bardzo znośny jeśli chodzi o komfort. Edytowane 7 Marca 2017 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 586 #18173 Napisano 7 Marca 2017 Profil to % szerokości, nie zawsze niższy profil przełoży się na niższą oponę. Są runflaty, nie ma zapasu, trzeba dokupić. Jeśli zapas się nie mieści trzeba kupić również ''podłogę''/ wypełnienie do bagażnika z wnęką na zapas i biznes się kreci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 402 #18174 Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Ja na lato mam 255/35R20. Oj, będzie się działo, całe szczęście, że nie runflaty... I przejdzie Ci badanie techniczne ? Mi zostały po RS 245/45R20 I TÜV nie chciał mi wbić do dowodu. Teraz próbuje je oddać za pół darmo lub wymienić na coś co mogę używać.Pasują i nie ma problemów (jeździłem) tylko badania technicznego nie przechodzą. Edytowane 7 Marca 2017 przez switch107 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #18175 Napisano 7 Marca 2017 RS6 ma 245/45R20? Przecież to prawie 4,5 cm średnicy więcej niż 235/35... 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach