Iko 618 #31401 Napisano 8 Lutego 2021 GY Vector gen 2 - super. To Top 3 wielosezonowych, wiec są lepsze lub na tym samym poziomie co średnie zimowe, na których jeździ się u nas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 58132 #31402 Napisano 8 Lutego 2021 Michenliy CrossClimate+ 4 letnie i jest tak sobie. Trakcja pod kontrolą, hamuje, ale do pełnego zatrzymania chwil potrzeba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #31403 Napisano 8 Lutego 2021 U mnie na zimowych Nokianach w śniegu pod którym jest lód - jest niefajnie. Traci przyczepność bardzo łatwo. Może ze 2 worki kartofli wrzucę do bagażnika… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoo 52 #31404 Napisano 8 Lutego 2021 Kleber Quadraxer 2 205/55/R16 na 170 konnym RWD bez ESP dają radę. Dzisiaj jeździłem w 15cm zaspach i auto cały czas pod kontrolą, mimo, że prowadzenie wymagało dużo więcej uwagi niż zazwyczaj. Oczywiście skrzynia w trybie zimowym, w pozostałych samochód momentalnie tracił przyczepność. Hamowanie zadziwiająco sprawne, w porównaniu z zimowymi Kleberami w tym samym rozmiarze nie zauważyłem żadnej różnicy. Oba komplety opon wyprodukowane w 2020. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej1 314 #31405 Napisano 8 Lutego 2021 4 godziny temu, memento mori napisał: O to nie jest tak, że przy bardzo dobrej ceramice (powiedzmy 2.5-3k zł za średniej wielkości auto np. seria 3) wystarczy na myjni ciśnieniowej używać tylko wody? Czy to tylko myślenie życzeniowe producentów i trzeba używać i tak wszystkich programów po kolei (tylko bez wosku pewnie)? Tak jak piszesz, życzenie producentów i ściema. Z doświadczenia, samą wodą spłuczesz dużo szybciej powierzchowny brud, zakurzenie. Jak auto nawet po kilku dniach od umycia będzie poruszało się w ciężkich ( np. standardowa jesień) warunkach, to tylko ręczne mycie. Ceramika nie spełnia w tym wypadku moich oczekiwań. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41827 #31406 Napisano 8 Lutego 2021 A ja nadal twierdzę, stojąc pod budką z piwem oparty o swojego golfa III, że Lambo nie powinno robić SUVa (LM002 widziałem kilkanaście lat temu). A i jeszcze dodam, że nigdy, przenigdy nie kupię SUVa Lambo. Po pierwsze, że mnie nie stać a po drugie nawet jakby było mnie stać to nie upadłem na głowę. Jest jeszcze kilka firm które nigdy nie powinny produkować SUVy. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8439 #31407 Napisano 8 Lutego 2021 1 minutę temu, Dorian06 napisał: A ja nadal twierdzę, stojąc pod budką z piwem oparty o swojego golfa III, że Lambo nie powinno robić SUVa (LM002 widziałem kilkanaście lat temu). A i jeszcze dodam, że nigdy, przenigdy nie kupię SUVa Lambo. Po pierwsze, że mnie nie stać a po drugie nawet jakby było mnie stać to nie upadłem na głowę. Jest jeszcze kilka firm które nigdy nie powinny produkować SUVy. To ja ci powiem 😉że taki Urus wygląda o niebo lepiej niż np. Panamera, szczególnie jej starsza wersja; przynajmniej nie masz wrażenia że cię firma zrobiła w balona i Twoje Porsche za ciężkie pieniądze wygląda jak Tuareg po feceliftingu 😄. BTW, sąsiedzi są fanami Porsche, ostatnio kupini Macana - fajne to, jeździ ekstra, ale w środku, na konsoli ma chyba z 40 przycisków/pokręteł - i weź się w tym połap😁. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9092 #31408 Napisano 8 Lutego 2021 Nie wiem, co jest nie tak... czy da się zamontować sprzęgło „za słabe” (przepraszam za laickie określenie) do danego silnika? Bo w Subaru po wymianie sprzęgła w zasadzie jest OK, tylko gdy koła mają jakikolwiek opór (np wyjeżdżanie z kopnego śniegu) nie da się go nie przypalić, zawsze śmierdzi. Oryginalne sprzęgło trzeba było niemożliwie „piłować”, żeby je poczuć, a to - śmierdzi z byle powodu. Myślałem ze może się „dotrze”, ale dalej to samo... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6200 #31409 Napisano 8 Lutego 2021 To nie wina sprzegła= okładzin.. to raczej wina montażu (łożyska oporowego, docisk itp.....(też) Coś PANOM mechanikom źle poszło, ,,,,,,,a co tam... klient w garniturze nie będzie się.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #31410 Napisano 8 Lutego 2021 Wczoraj na starym lotnisku pseudo drifter w starej kijanie czyli mła we własnej osobie na wielosezonówkach ganiał za innymi pseudo drifterami w grubych furach, i powiem Wam, że jednak lód i śnieg bardzo, ale to bardzo mocno szanse wyrównuje. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41827 #31411 Napisano 8 Lutego 2021 16 minut temu, beniowski napisał: To ja ci powiem 😉że taki Urus wygląda o niebo lepiej niż np. Panamera, szczególnie jej starsza wersja; przynajmniej nie masz wrażenia że cię firma zrobiła w balona i Twoje Porsche za ciężkie pieniądze wygląda jak Tuareg po feceliftingu 😄. BTW, sąsiedzi są fanami Porsche, ostatnio kupini Macana - fajne to, jeździ ekstra, ale w środku, na konsoli ma chyba z 40 przycisków/pokręteł - i weź się w tym połap😁. Urusa żółtego widziałem kilka dni temu. To jest najładniejszy SUV premium. Co nie zmienia faktu, że podtrzymuję to co napisałem wyżej. Codziennie widzę Bentayge, Levante i całe mnóstwo Cayenne i Macan. Nie mówiąc o innych SUVach. Niech jeżdżą co muszą. Jestem szczęśliwcem, że nie muszę. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 4553 #31412 Napisano 8 Lutego 2021 23 minuty temu, pmwas napisał: Nie wiem, co jest nie tak... czy da się zamontować sprzęgło „za słabe” (przepraszam za laickie określenie) do danego silnika? Bo w Subaru po wymianie sprzęgła w zasadzie jest OK, tylko gdy koła mają jakikolwiek opór (np wyjeżdżanie z kopnego śniegu) nie da się go nie przypalić, zawsze śmierdzi. Oryginalne sprzęgło trzeba było niemożliwie „piłować”, żeby je poczuć, a to - śmierdzi z byle powodu. Myślałem ze może się „dotrze”, ale dalej to samo... To chyba nie sprzeglo- esp trzeba wylaczyc i pojdzie jak burza, mam subaru .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8439 #31413 Napisano 8 Lutego 2021 5 minut temu, Dorian06 napisał: Urusa żółtego widziałem kilka dni temu. To jest najładniejszy SUV premium. Co nie zmienia faktu, że podtrzymuję to co napisałem wyżej. Codziennie widzę Bentayge, Levante i całe mnóstwo Cayenne i Macan. Nie mówiąc o innych SUVach. Niech jeżdżą co muszą. Jestem szczęśliwcem, że nie muszę. Ja się do SUV-a przyzwyczaiłem, choć bardziej musiałem niż chciałem, bo żona się na SUV-a uparła i koniec. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41827 #31414 Napisano 8 Lutego 2021 Godzinę temu, beniowski napisał: Ja się do SUV-a przyzwyczaiłem, choć bardziej musiałem niż chciałem, bo żona się na SUV-a uparła i koniec. Żonka ma jeździ SUVem. Ja nie muszę. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #31415 Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, pmwas napisał: Nie wiem, co jest nie tak... czy da się zamontować sprzęgło „za słabe” (przepraszam za laickie określenie) do danego silnika? Bo w Subaru po wymianie sprzęgła w zasadzie jest OK, tylko gdy koła mają jakikolwiek opór (np wyjeżdżanie z kopnego śniegu) nie da się go nie przypalić, zawsze śmierdzi. Oryginalne sprzęgło trzeba było niemożliwie „piłować”, żeby je poczuć, a to - śmierdzi z byle powodu. Myślałem ze może się „dotrze”, ale dalej to samo... Jakiej firmy sprzęgło zostało zamontowane? LUK, SACHS czy może Exedy? Czy jest wymagany luz na pedale sprzęgła? Edytowane 8 Lutego 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11622 #31416 Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, beniowski napisał: BTW, sąsiedzi są fanami Porsche, ostatnio kupini Macana - fajne to, jeździ ekstra, ale w środku, na konsoli ma chyba z 40 przycisków/pokręteł - i weź się w tym połap😁. Mam dokładnie to samo i nawet gdyby mnie było stać, to właśnie z tego względu nie kupię prosiaka, kokpit jak w Boeingu Czasami tak sobie w myślach przypasowuję brandy zegarkowe do marek aut i tutaj ewidentne Breitling mi pasuje ze swoim "bezelem z porożem" (wypustkami). Oczywiście nic do obu marek nie mam, a Brajtka sobie cenię. Podobnie nie lubię najnowszych aut z pełnym sterowaniem z tabletu, dla mnie np. regulacja nawiewu musi być w pokrętłach. Edytowane 8 Lutego 2021 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67637 #31417 Napisano 8 Lutego 2021 Kto dzisiaj odśnieżał podjazd? Mi po powrocie z roboty zajęło to 1h 45min - rekordowo długo 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41827 #31418 Napisano 8 Lutego 2021 Ja. Rano po 15min odpuściłem i takim pojechałem. Nie byłem w tym odosobniony. Padał deszcz przy minus 7. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6200 #31419 Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Zdjąłem tylko łód z szyb, i ten pseudo śnieg= skorupę z lodu, która odpadła przy ruszeniu szczotką.. i pojechałem I tak zajęło mi to 20 minut w nocy padał marznący deszcz.... Edytowane 8 Lutego 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11622 #31420 Napisano 8 Lutego 2021 U mnie świeży puch, tak z 15 cm, 10 minut zmiotką i po robocie 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67637 #31421 Napisano 8 Lutego 2021 Ja pisałem o odśnieżaniu podjazdu do garażu 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #31422 Napisano 8 Lutego 2021 42 minuty temu, mario1971 napisał: Ja pisałem o odśnieżaniu podjazdu do garażu U mnie lód pokryty świeżym śniegiem - nie odśnieżam. Jak się ubije to już Mieczysława daje radę (a jest lekko pod górkę). Odśnieżałem tylko prowadnice od bramy, bo silniczek nie dawał rady otworzyć 😐 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 66373 #31423 Napisano 8 Lutego 2021 O to nie jest tak, że przy bardzo dobrej ceramice (powiedzmy 2.5-3k zł za średniej wielkości auto np. seria 3) wystarczy na myjni ciśnieniowej używać tylko wody? Czy to tylko myślenie życzeniowe producentów i trzeba używać i tak wszystkich programów po kolei (tylko bez wosku pewnie)?Niestety, nawet przy bardzo dobrej ceramice, jak samochód jest brudny, to samą wodą i myjką ciśnieniową nie ma szans go umyć. Jak wyschnie to dalej jest brudny. Dopiero mycie z chemią daje radę, ale tego nie powinno się robić, bo ta chemia z myjni jest bardzo mocna i dość szybko radzi sobie nie tylko z brudem ale i z ceramiką. Jak będziesz mył na myjni ciśnieniowej z chemią, to ceramiki się szybko z karoserii pozbędziesz. Pozostaje myjnia ręczna z wiadrem i gąbką. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #31424 Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Dorian06 napisał: Urusa żółtego widziałem kilka dni temu. To jest najładniejszy SUV premium. Co nie zmienia faktu, że podtrzymuję to co napisałem wyżej. Codziennie widzę Bentayge, Levante i całe mnóstwo Cayenne i Macan. Nie mówiąc o innych SUVach. Niech jeżdżą co muszą. Jestem szczęśliwcem, że nie muszę. Jeśli szczęśliwiec jeździ Golfem III a nieszczęśliwiec Levante, Urusem itp. to może narysuj nam najpierw Twój układ współrzędnych przed dyskusją i wymianą dowodów hipotez 🤪😂 Edytowane 8 Lutego 2021 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #31425 Napisano 9 Lutego 2021 co do tego co kto by kupił a czego nie i z jakich powodów - jest powiedzenie, że tylko krowa nie zmienia zdania a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wydaje mi się, że kilka milionów na koncie zmienia punkt widzenia. Mi tam Urus nie leży jakoś specjalnie i nawet gdybym miał na niego kasę to kupiłbym coś innego - np Cayenne Coupe GTS - w sumie też jakoś specjalnie mi się z zewnątrz nie podoba ale w środku ok a najważniejsze - ma wolnossące V8. Ale od suva premium chyba wolałbym sedana - Mikiciuk ostatnio "testował" nowego Bentleya Flying Spur V8 - myślę, że dobrze bym się w nim czuł co do przycisków w Cayenne - już wszyscy są tak mocno przesiąknięci maźganiem paluchem po tableciku? Ja sam się łapię na tym, że np deska w GTC4 Lusso bardziej mi się podoba od tej z 812 bo ma duży wyświetlacz ale - wtf - kupuje się auto z dużym, pięknie brzmiącym silnikiem, świetnie się prowadzące etc tylko po to, żeby palcować szybkę pod nawiewami? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach