Krakus1 1654 #35651 Napisano 27 Czerwca 2022 8 godzin temu, lukebor napisał(-a): Tomku, Twój? Świetne auto, zazdroszczę! Zastanawiałem się nad Fordem, ostatecznie wybrałem coś bardziej odpowiedniego do moich jazd. Zwyklak, ale daje mi mnóstwo radości Tymczasem u mnie tez historyczne miejsce: piękny kolor 👌 to S60 czy 80 ? 20 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Zgadza się. A tu? mi ciągle wystarcza wycieczka samochodowa dokoła jeziora Rożnowskiego , chyba mało ambitny jestem 😅 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #35652 Napisano 27 Czerwca 2022 Kilka zdjęć ze spotkania serii Śniadanie i Gablota w Łodzi: Mazda RX8 z przeszczepionym V12 Lubię te spoty w niedzielę, to miejsce o niebo lepsze niż poprzednie bo więcej miejsca jest ale forma zorganizowania samego jedzenia słabsza 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #35653 Napisano 27 Czerwca 2022 9 godzin temu, lukebor napisał(-a): Tomku, Twój? Świetne auto, zazdroszczę! Zastanawiałem się nad Fordem, ostatecznie wybrałem coś bardziej odpowiedniego do moich jazd. Zwyklak, ale daje mi mnóstwo radości Tymczasem u mnie tez historyczne miejsce: Tak, kupiłem raptem dwa tygodnie temu, a już zdążyłem go mocno przetestować, 2,5 tyś. km po alpejskich przełęczach i ostry wycisk na Nurburgring: 7 godzin temu, prz1 napisał(-a): To jeszcze do kompletu Stelvio brakuje Też była 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8463 #35654 Napisano 27 Czerwca 2022 mi ciągle wystarcza wycieczka samochodowa dokoła jeziora Rożnowskiego , chyba mało ambitny jestem S60. Dzięki, mnie też się podoba 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #35655 Napisano 27 Czerwca 2022 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #35656 Napisano 27 Czerwca 2022 Działa, światła skończyłem przed chwilą, usunąłem morkę...ręcznie. nigdy więcej ręcznie. 2 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #35657 Napisano 28 Czerwca 2022 czy to jest normalny dźwięk tego silnika? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #35658 Napisano 28 Czerwca 2022 Bardzo ładnie cyka. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #35659 Napisano 28 Czerwca 2022 1 godzinę temu, pechagto napisał(-a): czy to jest normalny dźwięk tego silnika? Wcześniej dzwoniło w okolicy głowicy. Okazało się, że to metalowa rurka od odpowietrzania (jak sądzę) układu chłodzenia. Dorobiłem mocowanie z blaszki aluminiowej i już nie dzwoni. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #35660 Napisano 29 Czerwca 2022 W dniu 28.06.2022 o 00:04, albiNOS 01 napisał(-a): Działa, światła skończyłem przed chwilą, usunąłem morkę...ręcznie. nigdy więcej ręcznie. Co to jest morka ręcznie? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #35661 Napisano 29 Czerwca 2022 To tzw. skórka pomarańczy, którą da się zniwelować jeżeli nie jest duża papierem ściernym i ponownym polerowaniem. Z ręki to wyzwanie. Maszynowo łatwiej ale trudniej kontrolować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70586 #35662 Napisano 29 Czerwca 2022 Czy dobrze jest być liderem? Wg mnie nie zawsze... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9111 #35663 Napisano 29 Czerwca 2022 Tylko zapłać w tych Włoszech od 2,10 do 2,30 euro/litr (na autostradzie), to bycie ostatniom wcale też powodem do radości nie jest🤣. Takie porównania są bez sensu, bo w ciągu roku cena paliwa we Włoszech wzrosła o 85%. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70586 #35664 Napisano 29 Czerwca 2022 Ja tam z faktami nie dyskutuję. 😊 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1867 #35665 Napisano 29 Czerwca 2022 4 godziny temu, beniowski napisał(-a): Tylko zapłać w tych Włoszech od 2,10 do 2,30 euro/litr (na autostradzie), to bycie ostatniom wcale też powodem do radości nie jest🤣. Takie porównania są bez sensu, bo w ciągu roku cena paliwa we Włoszech wzrosła o 85%. Daj mi zarobić jak w niemcowni, to mogę tankować za tyle co za Odrą.. Porównanie z dooopy, bo wmawia się nam, że ceny do europejskich wyrównujemy aby niemce nie kupowali naszego paliwa tylko, że na zachodzie średnio zarobkujący i tak może zatankować 3x więcej paliwa za swoją wypłatę.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1867 #35666 Napisano 29 Czerwca 2022 W dniu 28.06.2022 o 00:04, albiNOS 01 napisał(-a): Działa, światła skończyłem przed chwilą, usunąłem morkę...ręcznie. nigdy więcej ręcznie. 13,8V to nie jest źle, ale te pół volta więcej by nie zaszkodziło.. Najważniejsze, że żyje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1654 #35667 Napisano 29 Czerwca 2022 Obecnie najlepiej jest na Węgrzech , ciągle po 5,4zł , czyli wakacje nad Balaton prawie za darmo 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9111 #35668 Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) Godzinę temu, zadra napisał(-a): Daj mi zarobić jak w niemcowni, to mogę tankować za tyle co za Odrą.. Porównanie z dooopy, bo wmawia się nam, że ceny do europejskich wyrównujemy aby niemce nie kupowali naszego paliwa tylko, że na zachodzie średnio zarobkujący i tak może zatankować 3x więcej paliwa za swoją wypłatę.. Ty tak naprawdę z tym mitycznym zachodem? Tacy moi rodzice w Polsce mają śmiesznie niskie emerytury, ale wierz mi, młodzi ludzie owym mitycznym zachodzie zarabiają naprawdę niewiele w stosunku do kosztów życia. Wiesz ile dostaje w pierwszej pracy absolwent dobrych studiów we Włoszech? Ano dostaje 1500-2200 euro na rękę, co przy cenach w takim Mediolanie oznacza tyle jakby dostał 3-4 tysiące na rękę w Warszawie. To takie duże pieniądze? Nauczyciel w szkole we Włoszech zarabia 1900 euro na rękę, przeżyj za to w tym dobrobycie, gdzie wynajęcie małego pokoju to 700 euro, a kolacja na dwie osoby to min. 100 euro. Wiesz ilu młodych Hiszpanów, Włochów czy Portugalczyków pracuje w Polsce w centrach usług? Ano pracuje ich sporo, bo jakoś tak im wychodzi, że lepiej dostać 4 tysiące na rękę w Polsce niż 1500 euro u nich. Oczywiście, że poziom życia ogólnie na zachodzie Europy jest wyższy niż w Polsce, ale to nie są już kolosalne różnice. Dlatego też wielu moich znajomych woli pracować w Polsce (mówię o dobrych stanowiskach) niz wyjeżdżać. Dam ci przykład, może niemiarodajny: moja żona, pomimo wyższego stanowiska i o wiele lepszej pensji we Włoszech, jak policzyła koszty życia, to wyszło jej, ze ogólnie lepiej zarabiała w Polsce. Wiesz jaki tu jest PIT od dobrych zarobków? Ano…. 50%. A podatek płaci się podwójny np. od tego ze masz w Polsce mieszkanie i jakieś oszczędności. Edytowane 29 Czerwca 2022 przez beniowski 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GREGG 31 #35669 Napisano 29 Czerwca 2022 6 godzin temu, beniowski napisał(-a): Tylko zapłać w tych Włoszech od 2,10 do 2,30 euro/litr (na autostradzie) Byłem pod koniec maja w Kalabrii, płaciłem wszędzie koło 1,8 za litr, wychodziło praktycznie tyle co u nas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9111 #35670 Napisano 29 Czerwca 2022 2 minuty temu, GREGG napisał(-a): Byłem pod koniec maja w Kalabrii, płaciłem wszędzie koło 1,8 za litr, wychodziło praktycznie tyle co u nas O właśnie, pod koniec maja😅. Ja na szczęście mam za friko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GREGG 31 #35671 Napisano 29 Czerwca 2022 3 minuty temu, beniowski napisał(-a): O właśnie, pod koniec maja😅. Ja na szczęście mam za friko. To tam tak zdrożało przez miesiąc? Myślałem, że te ceny co podałeś takie wysokie bo na północy. W takim razie miałem szczęście, bo sporo km zrobiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9111 #35672 Napisano 29 Czerwca 2022 2 minuty temu, GREGG napisał(-a): To tam tak zdrożało przez miesiąc? Myślałem, że te ceny co podałeś takie wysokie bo na północy. W takim razie miałem szczęście, bo sporo km zrobiłem Obecnie pod miastem może się uda za 2,05 litr kupić. W mieście ok. 2,10, na autostradach jeszcze drożej. No ale to północ, może południe trochę tańsze. Dzisiaj na południu Francji widziałem po 2,15. Uwaga dla podróżujących do Włoch: na stacjach nie bierzcie usługi nalewania przez pracownika: jeśli np. litr kosztuje 2,05 euro, to jeśli naleje wam pracownik obsługi, litr może kosztować nawet 2,25! Luksus kosztuje 😂. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #35673 Napisano 29 Czerwca 2022 Jezioro Garda - ceny na stacjach 2,05, stacje przy autostradach w Austrii 2,40 (diesel) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1867 #35674 Napisano 29 Czerwca 2022 2 godziny temu, beniowski napisał(-a): Ty tak naprawdę tak. Stażysta w moim zawodzie (uczeń w Niemczech) dostaje w euro tyle co ja w Polsce w złotówkach- ja mam ponad 25lat praktyki zawodowej. Poziom dostępności wszelkich pakietów (np ostatnio pakiety ekologiczne) jest zupełnie inny niż u nas. Wynajem mieszkania 50m2 w 30 000 miejscowości w mojej okolicy to wydatek rzędu 600euro + opłaty licznikowe i czynszowe. Wczoraj kupiłem w lidlu Ramę 450g - zapłaciłem ponad 2 Euro.. Kosztami już nam niedaleko do tego mitycznego zachodu, natomiast zarobkami jesteśmy w czarnej d... Rozumiem, że to forum przyciąga ludzi majętnych - ja nie znam osobiście nikogo, kto na nadgarstek do pracy zakłada zegarek droższy niż 500zł Ja zdecydowanie wolałbym zarabiać tyle co mój odpowiednik na zachodzie europy i płacić uczciwie podatki, niż zastanawiać się w połowie roku w jaki sposób rozliczę za 6miesięcy własny pit, bo nie wiadomo ile i jakie zmiany podatkowe jeszcze nasz czekają w najbliższym czasie.. Chcesz porównać zarobki i wydatki polskiego emeryta z Podkarpacia albo Lubelszczyzny który teraz zbiera pieniądze na węgiel, bo za chwilę zima nastanie a za swojąemeryturę może kupić ALBO lekarstwa ALBO opłacić rachunki ALBO 700kg opału? Dobra, szkoda klepać w klawiaturę.. i tak nie dojdziemy do porozumienia w tym temacie.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9111 #35675 Napisano 30 Czerwca 2022 7 godzin temu, zadra napisał(-a): tak. Stażysta w moim zawodzie (uczeń w Niemczech) dostaje w euro tyle co ja w Polsce w złotówkach- ja mam ponad 25lat praktyki zawodowej. Poziom dostępności wszelkich pakietów (np ostatnio pakiety ekologiczne) jest zupełnie inny niż u nas. Wynajem mieszkania 50m2 w 30 000 miejscowości w mojej okolicy to wydatek rzędu 600euro + opłaty licznikowe i czynszowe. Wczoraj kupiłem w lidlu Ramę 450g - zapłaciłem ponad 2 Euro.. Kosztami już nam niedaleko do tego mitycznego zachodu, natomiast zarobkami jesteśmy w czarnej d... Rozumiem, że to forum przyciąga ludzi majętnych - ja nie znam osobiście nikogo, kto na nadgarstek do pracy zakłada zegarek droższy niż 500zł Ja zdecydowanie wolałbym zarabiać tyle co mój odpowiednik na zachodzie europy i płacić uczciwie podatki, niż zastanawiać się w połowie roku w jaki sposób rozliczę za 6miesięcy własny pit, bo nie wiadomo ile i jakie zmiany podatkowe jeszcze nasz czekają w najbliższym czasie.. Chcesz porównać zarobki i wydatki polskiego emeryta z Podkarpacia albo Lubelszczyzny który teraz zbiera pieniądze na węgiel, bo za chwilę zima nastanie a za swojąemeryturę może kupić ALBO lekarstwa ALBO opłacić rachunki ALBO 700kg opału? Dobra, szkoda klepać w klawiaturę.. i tak nie dojdziemy do porozumienia w tym temacie.. To wszystko nie jest takie czarno-białe jakbyś chciał. Oczywiście że tzw. zachód jest bogatszy od Polski i oczywiście że w wielu krajach zarabia się lepiej, ale nie popadaj w skrajność. Moi koledzy z pracy w banku w Polsce zarabiali mniej niż ci we Włoszech czy Niemczech, ale dotyczyło to wysokich stanowisk i ludzi z dużym stażem - młodzi, po porównaniu kosztów życia, zarabiali bardzo podobnie. Za to ci na Ukrainie zarabiali o wiele mniej, a umieli tyle samo co my. W Polsce można zarobić dobre pieniądze, a przy niższym koszcie życia mieć lepiej niż na zachodzie - i takich ludzi jest sporo. To że ty nie znasz nikogo kto zakłada zegarek droższy niż 500 zł nie znaczy że tacy ludzie nie istnieją. Moi rodzice mają śmiesznie niskie emerytury w Polsce, ale mylisz się myśląc że ów mityczny niemiecki emeryt, którego stać na zwiedzanie świata, to większość. Szkoda że nie widziałeś kolejek po paczki z jedzeniem w przebogatym Mediolanie podczas Covidu albo wiosek pełnych włoskich emerytów w Albanii (bo tanio) albo francuskich w Portugalii (bo także tanio). W takich Włoszech emerytura nie starcza wielu do pierwszego, naprawdę. Skończyły się już czasy że wyjeżdżając na zachód przebitka zarobków była taka że można było sobie dom w Polsce postawić w dwa lata. Sprawdziłem zarobki u mojej żony w firmie w krajach którymi zarządza (Włochy, Austria, Malta i Szwajcaria) i w oddziale w Polsce. Duża, międzynarodowa firma. Wyszło, że mając na uwadze koszty życia, zarabiają właściwie tak samo (za wyjątkiem Szwajcarii). Ja spotkałem w życiu polskich klepiących biedę emerytów, ale i takich którzy latają po całym świecie - świat nie jest taki jednowymiarowy. I ja mam trochę racji i ty jej masz. Jedno czego nie mogę pojąć to wiecznego narzekania Polaków: Polakowi jest zawsze, ale to zawsze źle. Nie pamiętasz czasów komuny czy dzikich lat 90-tych i tego jak teraz jest w Polsce? Nie widzisz różnicy? Ja widzę i to bardzo dużą na plus. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach