Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Pouczająca historia.

Ale tu kobieta znalazła frajera, który myślał, że na chińskiej prowincji znalazł boginię anime 🤦🏻‍♂️ 

Dziecko to już zupełnie inny problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo samochodowo.

Rupieć odpicowany pod sprzedaż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

W swoim bliskim otoczeniu mam szczęście mieć wspaniałe kobiety, niektóre zjawiskowej urody. 

bez fotki się nie liczy 😇😉

takie naturalne piękno/piekło dziś na drogach w Małopolsce ❄️❄️

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

bez fotki się nie liczy 😇😉

takie naturalne piękno/piekło dziś na drogach w Małopolsce ❄️❄️

Jerzy zmiana auta?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nissan Aura NISMO RS to hot hatch, który wywodzi się z modelu Aura NISMO. Koncepcyjny model posiada układ napędowy e‑POWER pochodzący z Nissana X‑Trail NISMO:

- silnik spalinowy to 1.5-litrowe turbo (KR15DDT),

- silnik elektryczny przód: 150 kW (204 KM) i 330 Nm,

- silnik elektryczny tył: 100 kW (136 KM) i 195 Nm.

il20260112_954996941_xlarge.jpg

il20260112_954996949_xlarge.jpg

il20260112_954996951_xlarge.jpg

Źródło: https://motofakty.pl/nissan-aura-nismo-rs-co-ma-do-zaoferowania/ar/c4p2-28594585

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś jest zainteresowany to ABcar o wiadomym aucie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łojezu, 2 godziny... To na jutro, na weekend do kanapek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lemax napisał(-a):

Jak ktoś jest zainteresowany to ABcar o wiadomym aucie:

Ja przy pracy sobie posłuchałem w tle. Klasyka sytuacji, gdzie prawda leży pomiędzy skrajnościami i od której strony spojrzeć, to z tej będzie się wydawać na wyciągnięcie ręki.

Szkoda, że zabrakło w całym tym konflikcie po prostu rozmowy i zrozumienia. Osobiście jestem wkurzony na obie strony, bo mi ukradli sporo cennych minut uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem wczoraj na prędkości 1,5 i zasnąłem ;) raczej nie będę oglądał jeszcze raz. Jak zawsze obie strony mają swoje racje, a prawda leży gdzieś po środku. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem całość. No spora afera się zrobiła, faktycznie. Na pewno warto ważyć i dobrze dobierać słowa i pilnować wszystkich szczegółów, ale to się tyczy codziennego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

A6 C8 z szybami akustycznymi i adaptacyjnymi amortyzatorami , wyraźnie wygrywa z 5er G60 pod względem wyciszenia i komfortu 

No i  5er G60 z oldskulowym designem przodu przegrywa też wyglądem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ADDW będzie obowiązkowym systemem bezpieczeństwa.

"ADDW (Advanced Driver Distraction Warning) to "układ, który pomaga kierowcy w utrzymaniu koncentracji uwagi na drodze i ostrzegający kierowcę, gdy jego uwaga jest rozproszona". Innymi słowy – auto będzie wiedziało gdzie patrzymy i będzie pikać, jeśli spojrzymy np. na telefon komórkowy".

Źródło: https://autokult.pl/system-addw-w-nowych-autach-bedziesz-mial-6-sekund,7245082413172928a?pvclid=01KFBFCYWJW6TKKQEHYZ5KYS09&kMQ=fwmHVUABx4DRE1PV1VBRAQZBwMEAlVXRBFZXk5YAhQMXkAMUhELUE5cVUAPVE9YBE4PUkNVBEQJXBULA0IOUU1cUUJVU0JeU0NZXAFeRFtPEh4AAwQZBxodRE1cUUFVXkRVVkMQ

Trochę lipa, nie będzie można swobodnie czytać gazet podczas jazdy 😕 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawne. Nie tak dawno BMW się chwaliło systemem (chyba rozmawialiśmy tu już o tym), który pomaga wyprzedzać (tzw. asystent wyprzedzania), gdy patrzymy w lusterko.

ADDW... Napisali tam, że czas "zagapienia się"  to 6 s. przy mniejszych prędkościach, a 3,5 s. przy większych. Wychodzi na to, że na rzut okiem w lusterko mamy niecałe 3 sekundy i albo nam asystent wyprzedzania pomoże wyprzedzić (jeśli oczywiście "uzna", że pozostałe warunki są spełnione) albo wracamy wzrokiem na drogę, bo drugi system zareaguje. Piszą tam o kątach patrzenia i rozrysowali wszystko ładnie, więc w nowych samochodach trzeba będzie nauczyć się patrzeć, jak robot, a stacje radiowe zmieniać na pamięć i dobrze trafić palcem w ekran.

W dużym uproszczeniu: patrzysz w lewe lusterko, czy możesz wyprzedzić - jeden system pomaga, a drugi będzie mordę darł, że nie patrzysz na drogę.

Dobrze ja to rozumiem? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, stefanekmac napisał(-a):

Guzik. A co z jazdą w okularach z ciemnymi szkłami. Czy lustrzankami.

A co w przypadku taśmy na elementach monitorujących? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi.
Jak zmienisz kąt nachylenia głowy, to wykryje.

8 minut temu, Sławol napisał(-a):

Zabawne. Nie tak dawno BMW się chwaliło systemem (chyba rozmawialiśmy tu już o tym), który pomaga wyprzedzać (tzw. asystent wyprzedzania), gdy patrzymy w lusterko.

ADDW... Napisali tam, że czas "zagapienia się"  to 6 s. przy mniejszych prędkościach, a 3,5 s. przy większych. Wychodzi na to, że na rzut okiem w lusterko mamy niecałe 3 sekundy i albo nam asystent wyprzedzania pomoże wyprzedzić (jeśli oczywiście "uzna", że pozostałe warunki są spełnione) albo wracamy wzrokiem na drogę, bo drugi system zareaguje. Piszą tam o kątach patrzenia i rozrysowali wszystko ładnie, więc w nowych samochodach trzeba będzie nauczyć się patrzeć, jak robot, a stacje radiowe zmieniać na pamięć i dobrze trafić palcem w ekran.

W dużym uproszczeniu: patrzysz w lewe lusterko, czy możesz wyprzedzić - jeden system pomaga, a drugi będzie mordę darł, że nie patrzysz na drogę.

Dobrze ja to rozumiem? :D

U mnie "revitalize" uruchomiło się dwukrotnie podczas półtorarocznej eksploatacji niemieckiego dupowozu. Prawdopodobnie ADDW korzysta z tych samych elementów monitorujących. Nie jest to uciążliwe, a program, który mnie "cucił", faktycznie uruchamiał się we właściwym czasie.

U szweda ani razu nie zareagował. Drażni mnie w nim Cross Traffic Alert (CTA) - to dopiero wrukwiająca rzecz.

Ogólnie, patrząc na to, co się dzieje na ulicach miast, głównie na skrzyżowaniach i "światłach", system powinien być sprzęgnięty z młotkiem, który zapatrzonych w srajfony informowałby, że zielone świeci się od 17 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, stefanekmac napisał(-a):

A co z jazdą w okularach z ciemnymi szkłami. Czy lustrzankami.

ajfon sobie z tym radzi to i auto da radę. Ale konflikt interesów systemów wspomagających może być ciekawy 😅 może będzie trzeba wcześniej dać znać panu samochodzikowi np komendą "uwaga, będę chciał wyprzedzać" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ogólnie, patrząc na to, co się dzieje na ulicach miast, głównie na skrzyżowaniach i "światłach", system powinien być sprzęgnięty z młotkiem, który zapatrzonych w srajfony informowałby, że zielone świeci się od 17 lat.

Hah!

Stałem ostatnio na czerwonym i czekałem przed przejściem dla pieszych - mieli zielone i mogli wchodzić. Dopóki nie zatrąbiłem, to staliby dalej z nosami w telefonach: 3 osoby, wszystkie zapatrzone w ekrany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Sławol napisał(-a):

Hah!

Stałem ostatnio na czerwonym i czekałem przed przejściem dla pieszych - mieli zielone i mogli wchodzić. Dopóki nie zatrąbiłem, to staliby dalej z nosami w telefonach: 3 osoby, wszystkie zapatrzone w ekrany.

Powinni wprowadzić obowiązkowy PHS - pneumatic horn system monitorujący otoczenie i sygnalizację. Min. 150dB :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powinni wprowadzić obowiązkowy PHS - pneumatic horn system monitorujący otoczenie i sygnalizację. Min. 150dB  

taki jak na jakimś wielkim statku, umieszczony na wysokości ca
2m - cudowne:))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa tutaj milosnicy Infiniti? To moje Q60. 2017 rok. Obecnie ma 80 tysięcy na liczniku, rocznie robie od 8 do 10 tysięcy, wiec mam nadzieje ze jeszcze troche mi posluzy zanim Nissan wprowadzi nowego Skyline lub Infiniti wroci do robienia fajnych coupe i w srodku nie spotkam miliona ogromnych tabletow ktore to w wiekszosci maja wspolczesne samochody. ;)  

IMG_2714.jpeg

IMG_6141.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DawidM86 napisał(-a):

Sa tutaj milosnicy Infiniti? To moje Q60. 2017 rok. Obecnie ma 80 tysięcy na liczniku, rocznie robie od 8 do 10 tysięcy, wiec mam nadzieje ze jeszcze troche mi posluzy zanim Nissan wprowadzi nowego Skyline lub Infiniti wroci do robienia fajnych coupe i w srodku nie spotkam miliona ogromnych tabletow ktore to w wiekszosci maja wspolczesne samochody. ;)  

IMG_2714.jpeg

IMG_6141.jpeg

Wszystko super, ale kierownica po niewłaściwej stronie. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi