Gość maritimeeng #29826 Napisano 18 Lipca 2020 2 minuty temu, plszcto napisał: Chyba, że musi być RWD... Tak. Żadnego napędu na przód 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #29827 Napisano 18 Lipca 2020 (edytowane) 27 minut temu, maritimeeng napisał: Z innej beczki: Pasek CC sprzedany (bo 2 duże auta nie są nam potrzebne) i w związku z kryzysem wieku średniego chciałem zanabyć coś małego z dużym fun factorem. Najbliżej jest mi do BMW Z4 II (E89) z hardtopem. Silnik - najlepiej wolnossący 3.0 258 KM (N52) Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z tym modelem? Jakieś bolączki silnikowe, gnicie itp? Był moment, że bardzo mocno o nim myślałem. Z bolączek trapią go awarie dachu, silniki R6 jak zapewne wiesz są bardzo udane, ale więcej frajdy daje z manualem. Dla mnie to auto było trochę za ciężkie i więcej przyjemności w czasie jazdy dawała mi MX-5 i ją wybrałem, mimo obiektywnie gorszych osiągów. A może jakiś klasyczny Prosiak? Boxster 986 lub 981 (w zależności od budżetu) dają znacznie więcej frajdy z jazdy niż Z4. Ze starszych niekoniecznie roadsterów to 944 czy 968 są teraz jeszcze w dobrych cenach z potencjałem na wzrosty, a dają sporo frajdy z jazdy. Edytowane 18 Lipca 2020 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #29828 Napisano 18 Lipca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, trollu napisał: z starych elektronicznych wskaźników najfajniejsze miał golf Mk2 - fajny racingowy look a kto zgadnie z jakiego auta jest ten wskaźnik? Działał trochę jak obrotomierz Wartburg... 9 minut temu, Tommaso napisał: Był moment, że bardzo mocno o nim myślałem. Z bolączek trapią go awarie dachu, silniki R6 jak zapewne wiesz są bardzo udane, ale więcej frajdy daje z manualem. Dla mnie to auto było trochę za ciężkie i więcej przyjemności w czasie jazdy dawała mi MX-5 i ją wybrałem, mimo obiektywnie gorszych osiągów. A może jakiś klasyczny Prosiak? Boxster 986 lub 981 (w zależności od budżetu) dają znacznie więcej frajdy z jazdy niż Z4. Ze starszych niekoniecznie roadsterów to 944 czy 968 są teraz jeszcze w dobrych cenach z potencjałem na wzrosty, a dają sporo frajdy z jazdy. Klasyczny to chyba 911np. 993 do 1997 roku...ostatni wiatrak Mój serdeczny koleżka ma coś takiego i niedawno wymienił wydech na przełączany... miało być cicho i głośno, a jest głośno i cholernie głośno... Edytowane 18 Lipca 2020 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #29829 Napisano 18 Lipca 2020 4 minuty temu, kiniol napisał: Wartburg... Klasyczny to chyba 911np. 993 do 1997 roku...ostatni wiatrak Mój serdeczny koleżka ma coś takiego i niedawno wymienił wydech na przełączany... miało być cicho i głośno, a jest głośno i cholernie głośno... No nie da się zaprzeczyć, tylko budżet jakby nieco inny... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #29830 Napisano 18 Lipca 2020 N52 ma niestety trochę wad konstrukcyjnych, może trafić ci się remont tego typu: P. S. Piękne Porszaki były dzisiaj we Wrocławiu. Ten 356 robił wrażenie, coupe wersja C, obok też niczego sobie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #29831 Napisano 18 Lipca 2020 37 minut temu, StaryWilk napisał: N52 ma niestety trochę wad konstrukcyjnych, może trafić ci się remont tego typu: P. S. Piękne Porszaki były dzisiaj we Wrocławiu. Ten 356 robił wrażenie, coupe wersja C, obok też niczego sobie. 911 F-Series, czy 912 też było niczego sobie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #29832 Napisano 18 Lipca 2020 Fakt, piękne klasyki. Do tego żółte 930 turbo... Carrera gt choć współczesna to z kapci też wywala. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRISTOF_KON 22064 #29833 Napisano 18 Lipca 2020 9 godzin temu, rafi87 napisał: Elegancko wyszło :). Dzięki lubię się pobawić przy autach😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #29834 Napisano 18 Lipca 2020 4 godziny temu, mario1971 napisał: Przed zakupem takiego auta musisz wpierw zakupić obcisłe czerwone lub białe spodnie materiałowe, koniecznie bez tylnych kieszeni. Mariusz, zawsze doceniałem Twoje merytoryczne komentarze 😀 Chyba pójdę przemyśleć swoje życie a zwłaszcza podejście do mody... 4 godziny temu, Tommaso napisał: A może jakiś klasyczny Prosiak? Boxster 986 lub 981 (w zależności od budżetu) dają znacznie więcej frajdy z jazdy niż Z4. Ze starszych niekoniecznie roadsterów to 944 czy 968 są teraz jeszcze w dobrych cenach z potencjałem na wzrosty, a dają sporo frajdy z jazdy. Na razie nie ma szans - jeszcze 5 lat krechy na dom i mieszkanie inwestycyjne. Budżet na zabawkę to 50k PLNów. Ktoś miał, ma? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #29835 Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) co do N52 - mam B25 czyli ten gorszy - bo B25 ma wadliwe tłoki a nie B30 więc jestem nieco zdziwiony takim remontem w tym silniku. Ale brał olej - ok, zrobili remont. Wałek zatrzeć może się wszędzie, mi przez ręce przechodzą tylko VW 1.9 i volvo D5 - czasami łoża wałków wyglądają tragicznie - a na forum BMW jest temat o N52 i wadliwa obudowa/wałek nie przewija się - być może tutaj gość miał pecha, być może słaby olej/wymieniany za późno. Koło dwumasowe może paść wszędzie, vanosy - w BMW są od prawie 30 lat i jedni psioczą, inni nie, jedni regenerują - inni nie. Ja z vanosami nigdy nie miałem problemu. Gość rzuca hasłami 14 tys - nikt by tyle nie zapłacił za remont tego silnika, mnie remont B25 na nowych częściach - wszystkie śruby bo są aluminiowe, uszczelki (gdzie ich koszt jest śmieszny poza UPG która kosztowała 500zł), rozrząd, pierścienie, świece - wyniósł 1/3 sumy, jaką rzucał pan z filmu. Robocizna - ok, każdy zakład ma inne ceny, u mnie silnik wyciągali z auta ale rozmawiałem później z innym gościem, który naprawia dużo BMW i mówił, że on do takiego remontu silnika nie wyciąga. Gość w filmie nie wspomniał o elektronicznej pompie wody, która lubi się zepsuć i kosztuje w ASO 2,5k, zamiennik 1/2 taniej. Disy lubią paść ale nie jest to aż tak nagminne - tyle, że DIS ludzie się bali w M52, M54 i teraz boją się w N52. W 3.0 występowały jakieś problemy z śrubami na vanosach - temat jest bardziej znany w USA bo tam ludzie walczyli i BMw przyznało się do winy i była akcja serwisowa, w EU cisza a o ile wiem - nr części są te same. Napełnianie się szklanek? Ile to powinno trwać? Nie wspomniał nic o tym, że N52 mają "wadliwe" szklanki na stronie wydechowej - głowica jest tak a nie inaczej zaprojektowana i przy niskich prędkościach obrotowych szklanki mogą cykać. Była na to akcja serwisowa ale nic nie pomogła - bo konstrukcji głowicy i kanałów olejowych nie zmieni. Poza cykaniem - nic się nie dzieje. Ogólnie - silnik nie jest zły, 3.0 jest uznawany za lepszy niż 2.5. Awaria może się trafić jak w każdym silniku a N52 w aucie takim jak Z4 nie będzie miał nakręcone nie wiadomo ile km - a te silniki robią po 300tys i jeżdżą. Ciekawi mnie nieco tuning, który poczynił pan w filmie - celowo chyba nie użył słowa porting a może nie chciał mówić dokładnie co i gdzie. Ale tutaj troche zastanawiający jest jego wywód o wymianie katów na sportowe i 4tys zł ale głowica zrobiona - za porting (nie papranie głowicy dremelkiem) do R6 ceny zaczynają się od 2.5k - to sama obróbka kanałów. Kompletny remont z tuningiem głowicy (większe zawory etc) to już okolice 5k zł w pewnej znanej (i chyba jedynej jak na razie) firmie w PL. Po co ruszać głowicę jeśli wydech jest "zatkany"? Trochę dziwne te majstry z tego filmu Edytowane 19 Lipca 2020 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #29836 Napisano 19 Lipca 2020 A jak oceniasz ta naprawę zatartego N57 3.0 diesel za 28 000 brutto? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #29837 Napisano 19 Lipca 2020 a co mam tutaj oceniać? mechanikiem nie jestem, w dieslach BMW siedzą moi znajomi ale podejrzewam, że N57 nie będzie już tak pancerny jak M57. Może tutaj się potwierdzać opinia, że BMW ma problemy z panewkami bo słyszałem o czymś takim ale podobno najbardziej to dotyczyło R4 benzyn 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #29838 Napisano 19 Lipca 2020 11 godzin temu, maritimeeng napisał: Budżet na zabawkę to 50k PLNów. Ktoś miał, ma? Miałem przed denominacją 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #29839 Napisano 19 Lipca 2020 Teraz, pablo122 napisał: Miałem przed denominacją 💸 Łap 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #29840 Napisano 19 Lipca 2020 Kiedyś jechało parenaście mx5 i zauważalne było, że kierowcy są zgarbieni. Po czasie miałem okazję sie przymierzyć i okazało się, że wzrok jest na linii gornej krawedzi przedniej szyby i żeby cokolwiek widzieć trzeba się zgarbić. Osoby powyżej 185+ moga z tego powodu czuć dyskomfort. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 66434 #29841 Napisano 19 Lipca 2020 7 minut temu, rafi87 napisał: Kiedyś jechało parenaście mx5 i zauważalne było, że kierowcy są zgarbieni. Po czasie miałem okazję sie przymierzyć i okazało się, że wzrok jest na linii gornej krawedzi przedniej szyby i żeby cokolwiek widzieć trzeba się zgarbić. Osoby powyżej 185+ moga z tego powodu czuć dyskomfort. Bo ta japoński samochód jest. Powyżej 170 cm - obywatel wzrostu wysokiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #29842 Napisano 19 Lipca 2020 Mam 178 cm i nie miałem problemów ani w NC ani w ND. Ale fakt, że tak mniej więcej 182 cm to górna granica wzrostu w MX5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #29843 Napisano 19 Lipca 2020 kickster ma filmiki ze swoja mx5 ale to chyba jest NB i narzekał, że się nie mieści 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #29844 Napisano 19 Lipca 2020 Jest jeszcze Honda S2000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #29845 Napisano 19 Lipca 2020 26 minut temu, pablo122 napisał: Jest jeszcze Honda S2000 Tylko znalezienie egzemplarza z dobrą i bezwypadkową przeszłością graniczy z cudem. Kiedyś szukałem i nie znalazłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #29846 Napisano 19 Lipca 2020 4 minuty temu, Tommaso napisał: Tylko znalezienie egzemplarza z dobrą i bezwypadkową przeszłością graniczy z cudem. Kiedyś szukałem i nie znalazłem. To prawda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sportina 91 #29847 Napisano 19 Lipca 2020 Tak jak koledzy @pablo122,@Tommaso 🍻 niestety nie miałem S2000 ale pojeżdzone było,świetny silnik,rewelacyjne prowadzenie.Mx5 frajda jakich mało i za niedużo ale tylko z manualem,prosiak jak to prosiak,klasa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25190 #29848 Napisano 19 Lipca 2020 Z innej beczki: Pasek CC sprzedany (bo 2 duże auta nie są nam potrzebne) i w związku z kryzysem wieku średniego chciałem zanabyć coś małego z dużym fun factorem. Najbliżej jest mi do BMW Z4 II (E89) z hardtopem. Silnik - najlepiej wolnossący 3.0 258 KM (N52) Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z tym modelem? Jakieś bolączki silnikowe, gnicie itp? Sądzę że do CLS-a pięknie by pasował SLK 350 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #29849 Napisano 20 Lipca 2020 182cm i w MX5 NB nawet bez wycinania gąbki w siedzeniu się bez problemu mieściłem, oczywiście także bez garbienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #29850 Napisano 20 Lipca 2020 Ja 185cm i w mx5 nie zbyt mi było wygodnie, szyba za nisko, nie wspomnę, że w upale podczas jazdy pod słońce nieźle mi w przygrzało w beret. A ja tymczasem w środę odbieram rumuńskie jeździdło Dacię Duster II 1.0 Prestige . Sam jestem ciekaw jak to będzie jeździło. Taki sam jak na fotkce z Internetu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach