Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W tamtym tygodniu poszliśmy sobie z moja na kolacje na miasto, na spacerze po rzuciła się w oczy taka Julka :) 

IMG_6430.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.06.2023 o 10:12, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Wpadło mi w oko to auto. 

M2 Competition , dobre niczym stare poczciwe M3. Potencjał kolekcjonerski za pare lat.

20230616_065306.jpg

M2? Patrz jaka Navara w tle - krótka buda. Pewny klasyk 🤪

M2CS jest oczywiście najlepszym wozem... na tor. Do jazdy na codzień po drogach w PL jednak dość męczące. Nie zmienia to faktu, że jako drugi lub trzeci samochód daje po prostu masę funu. Jak masz okazję to się przejedź i... kup. 

Edytowane przez TomASH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest M2C, nie M2CS, znam kilka osób, które używają go jako daily

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

To jest M2C, nie M2CS, znam kilka osób, które używają go jako daily

Prawda :) Zagalopowałem się... 

Dwóch moich kolegów używa zarówno M2C jak i CS jako daily i opinie są podobne do mojej: na daily nie jest to optymalna opcja. 

Może w Wawie lub większych miastach da rade, ale przy fatalnych drogach u mnie w okolicy nie jest to najlepszy wybór.

Nie zmienia to faktu, że jest to wóz w prowadzeniu po prostu genialny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy tu na forum kolegę, który od 5 lat jeździ M2 po Wrocławiu na co dzień i nie narzeka, a Wrocław to jedno z najbardziej dziurawych miast.

A pierwsze M2 jest nawet nieco twardsze od M2C

A tu nasze M-ki tydzień temu w swoim naturalnym środowisku:

IMG_4794D.thumb.JPG.3cccee0d16e42bfc68e2524d376d48e3.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Mamy tu na forum kolegę, który od 5 lat jeździ M2 po Wrocławiu na co dzień i nie narzeka, a Wrocław to jedno z najbardziej dziurawych miast.

A pierwsze M2 jest nawet nieco twardsze od M2C

A tu nasze M-ki tydzień temu w swoim naturalnym środowisku:

IMG_4794D.thumb.JPG.3cccee0d16e42bfc68e2524d376d48e3.JPG

Byles w CH i nic nie mowiles... Posmigalibysmy po gorach 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Byles w CH i nic nie mowiles... Posmigalibysmy po gorach 🤭

Byliśmy tak bardziej przelotem, na jedną noc tylko, w drodze z Nurburgringu w Dolomity.

Ale już wiem, że w Szwajcarii nie lubią sportowych samochodów, to jedyny kraj, gdzie oburzeni kierowcy mrugali nam światłami i czasami nie pozwalali się wyprzedzić. Mimo tego, ze nie łamaliśmy za bardzo ograniczeń, jedynie na serpentynach jechaliśmy zdecydowanie szybciej od nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś czytałem, że Szwajcaria to kraj donosicieli i jest to podobno postrzegane pozytywnie, a nie negatywnie jak u nas. Jak zgłosisz sąsiada, ze ma nieważne ubezpieczenie auta/winiete/pozwolenie na wjazd (nie pamiętam co tam dokładnie było w artykule) i powiesz o tym koledze, to ten nie zareaguje negatywnie. Także, poza mruganiem może jeszcze przyjdą "pocztówki" z Szwajcarii jak ktoś miał w aucie kamerkę. 🙂 

Ja sam jestem zwolennikiem, aby Policja w każdym większym mieście miała Fiata Pandę czy Toyotę Aygo, która by non stop jeździła po mieście z wideorejestratorem i wyłapywała każde kopcące auto (nie ma dnia żebym nie musiał zamykać obiegu, a jakoś przeglądy te auta przechodzą) i rozpadające się strucle na drogach, których dowód rejestracyjny można zatrzymać patrząc na nie z 20 metrów bez żadnego badania, przy okazji łapiąc wymuszanie pierwszeństwa, przejazdy na czerwonym świetle, skręt w lewo z pasa do jazdy na wprost itp. Ogólnie od jakiegoś czasu Polacy jeżdżą wolnej. Mam jednak wrażenie w większych miastach jeżdżą gorzej tzn. mocno rozkojarzeni.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem, nie przekraczaliśmy ograniczeń, bardziej pewnie przeszkadzała im dynamiczna jazda w zakrętach i dźwięk wydechów.

Ale generalnie widać jak różne jest nastawienie ludzi do takich aut. W Szwajcarii mruganie światłami, we Włoszech głównie kciuki uniesione w górę. 

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

Byliśmy tak bardziej przelotem, na jedną noc tylko, w drodze z Nurburgringu w Dolomity.

Ale już wiem, że w Szwajcarii nie lubią sportowych samochodów, to jedyny kraj, gdzie oburzeni kierowcy mrugali nam światłami i czasami nie pozwalali się wyprzedzić. Mimo tego, ze nie łamaliśmy za bardzo ograniczeń, jedynie na serpentynach jechaliśmy zdecydowanie szybciej od nich.

Spowodowane jest to zazwyczaj obcymi tablicami... Na tablicach z PL mam czesto takie sytuacje, nawet gdy 100% jade przepisowo (pewnie dlatego). Na CH problem magicznie znika....ksenofobia poziom 8 na 10 🤭

5 godzin temu, memento mori napisał(-a):

Kiedyś czytałem, że Szwajcaria to kraj donosicieli i jest to podobno postrzegane pozytywnie, a nie negatywnie jak u nas. Jak zgłosisz sąsiada, ze ma nieważne ubezpieczenie auta/winiete/pozwolenie na wjazd (nie pamiętam co tam dokładnie było w artykule) i powiesz o tym koledze, to ten nie zareaguje negatywnie. Także, poza mruganiem może jeszcze przyjdą "pocztówki" z Szwajcarii jak ktoś miał w aucie kamerkę. 🙂 

Ja sam jestem zwolennikiem, aby Policja w każdym większym mieście miała Fiata Pandę czy Toyotę Aygo, która by non stop jeździła po mieście z wideorejestratorem i wyłapywała każde kopcące auto (nie ma dnia żebym nie musiał zamykać obiegu, a jakoś przeglądy te auta przechodzą) i rozpadające się strucle na drogach, których dowód rejestracyjny można zatrzymać patrząc na nie z 20 metrów bez żadnego badania, przy okazji łapiąc wymuszanie pierwszeństwa, przejazdy na czerwonym świetle, skręt w lewo z pasa do jazdy na wprost itp. Ogólnie od jakiegoś czasu Polacy jeżdżą wolnej. Mam jednak wrażenie w większych miastach jeżdżą gorzej tzn. mocno rozkojarzeni.

Szwajcarzy, wierz mi, nie donosza na sasiadow... co innego na przyjezdnych z innych regionow czy krajow. Zgodze sie, gdy ktos zadzwoni na policje, bo jest swiadkiem jakiegos wykroczenia, nie jest to negatywnie widziane.

W CH nie uzywa sie kamerek w samochodach, nie jest to zabronione, ale wysoce skomplikowane. Musisz poinformowac wszystkich ktorych nagrywasz o tym, ze ich nagrywasz, mozesz nagrywac publicze eventy i to by bylo na tyle. Nie wolno nagrywac np swojej wycieczki, ale mozesz nagrac wypadek, jesli go przewidzisz i wlaczysz kamerke przed i wylaczysz po 🤭

Takze @Tommaso moze spac spokojnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, TomASH napisał(-a):

M2CS jest oczywiście najlepszym wozem... na tor. Do jazdy na codzień po drogach w PL jednak dość męczące. Nie zmienia to faktu, że jako drugi lub trzeci samochód daje po prostu masę funu. Jak masz okazję to się przejedź i... kup. 

U mnie drogi kręte , więc taka BMK-a M2  będzie robić robote. 

10 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

W tamtym tygodniu poszliśmy sobie z moja na kolacje na miasto, na spacerze po rzuciła się w oczy taka Julka :) 

IMG_6430.jpeg

Fajna ta Dżulia,ale nie wiem po co ten gwint🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, TomASH napisał(-a):

Prawda :) Zagalopowałem się... 

Dwóch moich kolegów używa zarówno M2C jak i CS jako daily i opinie są podobne do mojej: na daily nie jest to optymalna opcja. 

Może w Wawie lub większych miastach da rade, ale przy fatalnych drogach u mnie w okolicy nie jest to najlepszy wybór.

Nie zmienia to faktu, że jest to wóz w prowadzeniu po prostu genialny

Masz wysublimowane pośladki skoro M2 jest za twarde ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zielony.m napisał(-a):

Masz wysublimowane pośladki skoro M2 jest za twarde ;) 

...albo się starzeję 😅 Zamieniłem M na RS a teraz na Mercedesa i Saaba. Chyba czas na A. Lange & Söhne i Cayenne 🤣😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAŻNE PRZECZYTAJ!

W dniu 1.06.2023 o 10:51, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

Kwiecień był rekordowy - przypominam - ponad 5 tys zł z Waszych wpłat ! 🙂    W maju już tak pięknie nie było - z wpłat uzbierało się tylko 1,5 tys zł czyli około 30 % tego co w kwietniu. 

Zobaczymy co przyniesie czerwiec 😜

Razem użytkujemy - razem utrzymujemy !

"bo nasze forum na to zasługuje"

Nasze wpłaty w czerwcu 2023r. 

100,00 zł - to moja wpłata na dobry początek 

105,00 zł 

220,00 zł

230,00 zł

280,00 zł

290,00 zł

475,00 zł

595,00 zł

(stan na  19 - 06 - 2023r.)

/ w kwietniu z wpłat wpłynęło ponad 5 tys zł ! W maju tylko 1,45 tys zł /   

:) Bardzo, proszę o wpłaty :)

( to już prawie koniec miesiąca, dlatego jeszcze bardziej proszę o wpłaty )

Stowarzyszenie KMZiZ

00-427 Warszawa

ul. Dmochowskiego 4/2

Santander Bank Polska S.A.

Nr rachunku:   61 1090 1870 0000 0001 1236  5368

z dopiskiem:  na KMZiZ co miesiąc  lub darowizna na klub

22 godziny temu, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

Na naszym forum wszyscy dobrze się "bawią", ale jeśli miesiąc w miesiąc nie będzie od Was, wpłat na poziomie kwietnia, to zabawa się niestety skończy.  Jak wiecie ostatni weekend to Lublin i dwudniowa konferencja /spotkanie w Lublinie w LCK. Impreza wielowymiarowa z wykładami i spotkaniami z bardzo ciekawymi ludźmi. Ja byłem w środku tego wydarzenia więc moja ocena nie jest obiektywna, ale na bazie tego co widziałem i czego doświadczyłem,  wiem że niewiele się zmieniło - jest bardzo mała grupa klubowiczów którzy chcą coś zrobić  i ogromna rzesza tych którzy chętnie korzystają z pracy i wysiłku innych. Jednak, to nie będzie trwało wieki, bo w końcu komuś się znudzi bezinteresowne działanie na rzecz ogółu. 

Razem użytkujemy - razem utrzymujemy !

Wrzucam ponownie tam gdzie poczytność tematu jest spora.

Większość zapewne zagląda do tego "niezwykle ciekawego" wątku o wpłatach rzadko lub w ogóle.

Przepraszam za spam, ale to wyższa konieczność.

Kwiecień był rekordowy, nie sądzę abyśmy go przebili, ale starajmy się zbliżyć. Każda wpłata na wagę złota.

Pozdrawiam

Łukasz

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie kupiłem pierwszego elektryka, w sobotę dostawa. Będzie grubo:)

W dniu 20.06.2023 o 06:39, Autor1984 napisał(-a):

WAŻNE PRZECZYTAJ!

Wrzucam ponownie tam gdzie poczytność tematu jest spora.

Większość zapewne zagląda do tego "niezwykle ciekawego" wątku o wpłatach rzadko lub w ogóle.

Przepraszam za spam, ale to wyższa konieczność.

Kwiecień był rekordowy, nie sądzę abyśmy go przebili, ale starajmy się zbliżyć. Każda wpłata na wagę złota.

Pozdrawiam

Łukasz

Ja wykupuję pakiety ogłoszeń, których nie wykorzystuję ze względu na durne zasady publikacji. To też forma dofinansowania;p

Edytowane przez zielony.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, zielony.m napisał(-a):

A ja sobie kupiłem pierwszego elektryka, w sobotę dostawa. Będzie grubo:)

No będzie grubo, pewnie moje M3 dostanie baty na ćwiartkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

No będzie grubo, pewnie moje M3 dostanie baty na ćwiartkę?

Pewnie ZOE 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.06.2023 o 10:16, Tommaso napisał(-a):

On musi bo to bardziej uniwersalne a równie szybkie auto sprzedał 😉😂

A tak serio to na Wrocław nie ma chyba dobrego samochodu, i to wcale nie dziury są problemem bo wcale nie jest tak źle poza niektórymi odcinkami - tylko korki i remonty. 

M2 stoi w korku tak samo szybko jak Corsa.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj taki obrazek napotkałem po drodze, normalnie trzy legendy na jednym podwórku

1687412425793.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi