Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, pmwas napisał(-a):

A ja dzisiaj pierwszy dzień po urlopie pomykałem moim UAZem i tym naprawdę nie jeździ się gorzej niż tą Pandą 😂

Silnik posiada, zbiera się niezle, prowadzi może tylko ciut mniej stabilnie, ogólnie wciąż uważam, że poza absolutnie koszmarną jakością - nie jest to złe autko :)

Jeszcze się znowu nie zepsuł? No nie wierzę 🤣.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj, on atakuje znienacka ;)

Zresztą on jeździ głównie dzięki swojej prymitywnej konstrukcji. Założę się, ze gdyby „normalne” auto było w takim stanie, wywaliłoby „choinkę” na desce i na lawetę, a to twardo jedzie. Nawet Tarmot przyznaje - choć twardo bronią zajebistosci tej konstrukcji - że on na spore luzy w układzie napędowym i po prostu tak ma ;) stąd szeroka gama różnych odgłosów które wydaje podczas jazdy, przy zmianach biegów itp.

Trzeba tez ruskim przyznać rację w jednym - UAZ wprawdzie się psuje, ale naprawisz i jedzie, a koleżance w BMW właśnie po 100.000km przebiegu rozleciał się silnik i szuka nowego auta ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, memento mori napisał(-a):

Nakładka na taśmę za katalogowe 30k PLN to pół biedy, ale znani włoscy malarze to przewracają się w grobach. 🤪

Kim jest tej dziwny człowiek? Jakim on się językiem posługuje? To jest po polsku? Bo ja słyszę na nagraniu ’dziurom’ czy ‚zrobiom’ .

Pomijając kuriozalną i okropną wpadkę jaka się autu przydarzyła (co na pewno chluby Lamborghini nie przynosi) to czego się ten człowiek spodziewa? Że on, gwiazdor YT, w sobotę zmusi fabrykę żeby się otworzyła i mu napis przykleiła? Niezły poziom odklejenia. Mam nadzieję, że owe ‚troche’ ponad 200 km/h kręcił tym autem na torze, nie na publicznych drogach, bo nie chciałbym na takiego pajaca się nadziać gdzieś na autostradzie we Włoszech. 

A jak już jest we Włoszech, to niech się douczy, że fabryka Lamborghini nie jest w Bolonii, a w Sant’Agata Bolognese w prowincji Bologna.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, vvv napisał(-a):

Nie mam swojego zdjęcia ale proszę pierwsze dostępne w necie:

panele-sloneczne-na-eternicie.jpg

jeśli to nie fejk, to szok, że jakaś firma na takim dachu to zamontowała, a energetyczna przyjęła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Jeszcze się znowu nie zepsuł? No nie wierzę 🤣.

ale z UAZA karbonowe elementy nie odpadną przy 200km\h przynajmniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Admof napisał(-a):

ale z UAZA karbonowe elementy nie odpadną przy 200km\h przynajmniej

tak :)

Odpadlo by kilka innych rzeczy, gdyby nie to, ze ledwo osiąga 135 ;)

Choć ruskim udało się go rozpędzić do 150km/h (pomiar GPS). Nie wiem, czy to śmieszne czy straszne ;)

Szczerze - gdyby UAZa cechowała jakość materiałów i montażu współczesnych BMW, byłby autem praktycznie wiecznym. Gdyby BMW zmontować jak UAZa i użyć ruskich materiałów - nie ujechaloby ani tych 100.000km, ani nawet jednego, bo nie ruszyloby z miejsca ;)

Pytanie tylko jakie kto (i gdzie) ma priorytety.

W miejscach, gdzie ludzi nie stać na serwisowanie BMW, japońców itd., UAZ wciąż może mieć sens ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to jest piękne w motoryzacji, że można się rozczarować Lamborghini lub cieszyć UAZem. Z zegarkami jest podobnie. 

Ja miałem identyczną radochę z jazdy 458 Italia na torze jak jeździe testowej poprzednim Jimnym, do którego pracownik salonu musiał iść po pomoc. Zakopaliśmy się w lesie gdzie nie było zasięgu i to był jego pomysł, żeby pojechać cytuję "tam gdzie Grand Vitara wymięka". 🤣

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.07.2023 o 22:06, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Audi.  ;)

362273780_300159919341163_3944395580241581727_n.thumb.jpg.650b8feae2e8d29be3e8fcab0d2fcfcb.jpg

100 coupe 72r 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zakupie nowego auta z salonu, przyszedł czas na pierwszą wymiane oleju po 8 tys km. 

Zalecenie producenta jest co 30 tys km ale włożył bym to między bajki.

Co wlewacie do samochodów?

Bo moje odkrycie to że większość olejów 0W-30 czy 0W-20 to niestety oleje w większości mineralne. 

Syntetycznych jak na lekarstwo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, jakubos napisał(-a):

Po zakupie nowego auta z salonu, przyszedł czas na pierwszą wymiane oleju po 8 tys km. 

Zalecenie producenta jest co 30 tys km ale włożył bym to między bajki.

Co wlewacie do samochodów?

Bo moje odkrycie to że większość olejów 0W-30 czy 0W-20 to niestety oleje w większości mineralne. 

Syntetycznych jak na lekarstwo. 

Nie wiem co kupiłeś, ale większość 0W30 do współczesnych turbobenzyn to syntetyki a nie mineralne (BMW/MINI, VW/Audi/Skoda/Seat, Ford).

A pierwszą wymianę oleju to bym zrobił po 1-2 kkm, a drugą przy 5-7 kkm i poźniej w zależności od warunków użytkowania (trasa/miasto/waga nogi 😉 ) co 10-15 kkm, jeśli auto chcesz mieć dłużej niż leasing. Na YT jest pełno filmów jak wygląda olej po np. 0.5/1/5/10/20/30 kkm z pokazaniem rozciętego filtra. Można nawet znaleźć konkretnie swój silnik. Ja akurat byłem pod autem przy wymianie w ASO na 1/5/10 kkm i zachachmęciłem filtry do domu do rozcięcia. Pierwsza wymiana po 8-10 kkm zamiast 20-30 kkm to obecnie i tak zbyt optymistyczne założenie, chociaż w moim przypadku nawet po 1 kkm nie było tragedii. 😉 Oczywiście kluczowe czy i jak długo po gwarancji ma się zamiar to auto użytkować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, memento mori napisał(-a):

Nie wiem co kupiłeś, ale większość 0W30 do współczesnych turbobenzyn to syntetyki a nie mineralne (BMW/MINI, VW/Audi/Skoda/Seat, Ford).

Zalałem Total Quartz 0W-30 który wg charakterystyki jest olejem mineralnym.

Nie wiem czym jeździsz, ale BMW TwinPower Turbo LL12FE 0W-30

https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll12fe-0w-30.pdf

wygląda na to, że też ma baze mineralną: (cytat z karty charakterystyki produktu)

Cytat

Synthetic base oil and additives.

Highly refined mineral oil.

The highly refined mineral oil contains <3% (w/w) DMSO-extract, according to IP346.

The highly refined mineral oil is only present as additive diluent.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, jakubos napisał(-a):

Zalałem Total Quartz 0W-30 który wg charakterystyki jest olejem mineralnym.

Nie wiem czym jeździsz, ale BMW TwinPower Turbo LL12FE 0W-30

https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll12fe-0w-30.pdf

wygląda na to, że też ma baze mineralną: (cytat z karty charakterystyki produktu)

Ja pisałem o turbobenzynach, a ten LL12, który podałeś to jest chyba do słabszych i/lub starszych diesli 14d, 16d, 18d, 20d. Benzyny i mocniejsze diesle (bez M) 25d, 30d, 35d, 40d oraz 50d mają od 4-5 lat zalecany LL04. Badałem dokładnie ten temat i nie wiem jak LL12, ale w przypadku LL04 0W30 to tak naprawdę Shell Helix Ultra ECT w innej butelce - to tak gdyby ktoś chciał przyjechać ze swoim olejem, zamiast brać olej z beczki, ale niekoniecznie chce płacić w ASO BMW za olej Shella w butelce BMW po 2-3 razy tyle. Olej z beczki mógłbym brać tylko z ASO, w którym pracuje mój stary dobry kolega, ale jest to niestety inna marka. Z historii prawdziwych to zdarzają się rzadko bo rzadko pomyłki typu "młody na hali" wlał inną specyfikację (w najlepszym przypadku będzie spuszczony i wlany prawidłowy), ale jeśli to 0W20 zamiast 0W30 to raczej nikt go spuszczał nie będzie, ale bardziej mnie martwi czy dany warsztat regularnie wymienia filtry/osuszacze, które są pompach tego oleju. Tak mi to tłumaczył właśnie ten znajomy. U niego też mają te lepsze i te gorsze beczki. 😛 

Nie mam zapisanego linku, ale YT (nie wiem czy nie Profesor Chris) ma świetną tabelę z parametrami olejów po testach laboratoryjnych (popiół, temperatura, rzeczywista lepkość itd.). Generalnie to temat rzeka. Nie mam M-ki, którą chciałbym zostawić na 10 lat, więc zamiast doktorozywać czy lepszy o uproszczając "10%" będzie Millers, LM czy Motul itp. Skupiłem się bardziej na zalecanym oleju, który jest może nie najwyższej możliwej na rynku a średniej jakości, ale jest bardzo często wymieniany. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.scfuels.com/wp-content/uploads/2018/11/bmw-twinpower-turbo-ll04-5w-30.pdf

Ten?

Cytat

2. COMPOSITION/INFORMATION ON INGREDIENTS

Chemical Identity CAS No. Concentration

Calcium Carbonate 471-34-1 1.00 - 5.00 %

Maleic anhydride 108-31-6 1.00 - 5.00 %

Synthetic base oil and additives.

Highly refined mineral oil.

The highly refined mineral oil contains <3% (w/w) DMSO-extract, according to IP346.

The highly refined mineral oil is only present as additive diluent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, jakubos napisał(-a):

Zdaje się, że tak. To by się nawet zgadzało, LL12 produkuje Sopus, a LL04 Shell. Chociaż ja kojarzę, że rok temu jak sprawdzałem, to karta charakterystyki wyglądała inaczej i była na innej stronie. Może to też kwestia, że linki to chyba karty na rynek USA, a ja znalazłem karty na rynek EU. Nie zdziwiłbym się, gdyby ta sama specyfikacja oleju według producenta miała inne charakterystyki na konkretny region. Natomiast w Twoich linkach jeśli dobrze rozumiem ich opis to oba są olejami na bazie syntetycznej a olej mineralny zawierają tylko jako dodatkowy rozcieńczalnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do kart charakterystyk i składu to na forum BMW tez były wałkowane tematy olejów - firmy potrafią 3-4 razy w roku zmienić skład, ważne żeby zgadzał się z wymogami producenta silników. Na olejach PMO ktoś jeździł? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię swoją pracę, zegarki, auta i pizzę...
Miłego dnia wszystkim! ;)

357333014_1497243997753084_5441041886151346285_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miłego dnia wszystkim!
357333014_1497243997753084_5441041886151346285_n.thumb.jpg.a240be86f0ca2ef52766047c75de0312.jpg

strasznie gupia rejestracja 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż zrobić, taką dali :D.  Jak tak teraz się zastanawiam to wyszło w sumie nie aż tak głupio. Przerobiłem już cztery tarpany G od mercedesa. Każda dekada miała swój urok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Lynx27 napisał(-a):

Miłego dnia wszystkim! ;)

357333014_1497243997753084_5441041886151346285_n.jpg

Na niemieckim samochodzie (jeszcze do tego w stylu oldschool) to jakaś "niemiecko dekorowana" pizza powinna być.

Tak się zastanawiam że np. z kiełbasą smażoną w głębokim tłuszczu lub kawałkami golonki...

Ale na niemieckiej kuchni się nie znam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na niemieckim samochodzie (jeszcze do tego w stylu oldschool) to jakaś "niemiecko dekorowana" pizza powinna być.
Tak się zastanawiam że np. z kiełbasą smażoną w głębokim tłuszczu lub kawałkami golonki...
Ale na niemieckiej kuchni się nie znam. 

nie zapominajmy o kapuście i "kartofel zalad"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, plszcto napisał(-a):

strasznie gupia rejestracja 🙃emoji106.png

Nie zapominaj kto mieszka w Toruniu. Tam jest tyle Gelend i Maybachów od Pana Stanisława z Warszawy, że tylko tablicą mogą się wyróźnić . 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, luksusowymi niemieckimi samochodami to wiadomo co się wozić powinno (od 4:50 do 5:10 na filmie), a nie jakąś tam pizzę:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.08.2023 o 15:49, memento mori napisał(-a):

A pierwszą wymianę oleju to bym zrobił po 1-2 kkm, a drugą przy 5-7 kkm i poźniej w zależności od warunków użytkowania (trasa/miasto/waga nogi 😉 ) co 10-15 kkm, jeśli auto chcesz mieć dłużej niż leasing. Na YT jest pełno filmów jak wygląda olej po np. 0.5/1/5/10/20/30 kkm z pokazaniem rozciętego filtra. Można nawet znaleźć konkretnie swój silnik. Ja akurat byłem pod autem przy wymianie w ASO na 1/5/10 kkm i zachachmęciłem filtry do domu do rozcięcia. Pierwsza wymiana po 8-10 kkm zamiast 20-30 kkm to obecnie i tak zbyt optymistyczne założenie, chociaż w moim przypadku nawet po 1 kkm nie było tragedii. 😉 Oczywiście kluczowe czy i jak długo po gwarancji ma się zamiar to auto użytkować.

Ja tam w jednym nowym aucie wymieniłem olej po 5000 km i potem 15k, ok 30k, 45k, 59k po czym sprzedałem. 3 i 5 wymianę robiło ASO w ramach pakietu. IMHO wymiana po 2k to jednak za szybko.  Na pewno w silnikach z turbiną nie należy przekraczać interwału 12-15k. Obecnie z nowym autem zrobię identycznie, u mnie o tyle jest łatwiej, że raczej nie jeżdżę dłużej niż 1-2 miesiące od zakończenia leasingu/gwarancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Panowie, luksusowymi niemieckimi samochodami to wiadomo co się wozić powinno (od 4:50 do 5:10 na filmie), a nie jakąś tam pizzę:

a od 1:50 widać pięknego Chevy Caprice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi