mario1971 67404 #40901 Napisano 22 Września 2023 Mnie się duży (choć raczej średni, bo tylko 550l) bagażnik w GLC przydaje częściej niż raz w roku. Od wiosny zaczynam prace na ogrodzie, gdzie po złożeniu tylnej kanapy przewożę jednorazowo nawet 14 worków z korą, często po 10 worków torfu czy innej ziemi lub większe rośliny w donicach. Raz w roku trzeba zawieźć kosiarkę do serwisu, cztery rowery na przegląd, że o bieżących tygodniowych zakupach nie wspomnę. Na 2 tygodniowe wakacje (4 dorosłe osoby + pies) zabieram 3 walizki - jedną dużą i dwie średnie, a pies jedzie w przenosce na tylnej kanapie. Nie mam potrzeby montowania trumny na dachu. Tak, duży bagażnik to podstawa, a większe i wyższe auto typu SUV to komfort dla mojego kręgosłupa i zarazem bezpieczeństwo. Napęd na 4 koła jest nie do przecenienia w dzisiejszych czasach. *a jak zawieźć na serwis, to i później odebrać... 😊 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8365 #40902 Napisano 22 Września 2023 30 minut temu, nicon napisał(-a): EDIT: Był kiedyś taki redaktor Kuźniar, on miał sposób na darmowe wanienki i foteliki za granicą xD. A jeszcze mu ludzie w komentarzach radzili, żeby w trasie się trzymał za Polskim Busem (obecnie Flixbus) żeby mieć darmowe wifi w podróży 😆. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 11982 #40903 Napisano 22 Września 2023 Aż wyguglałem o co chodzi z tym Kuźniarem, bo nie znałem sprawy. Niezła wiocha, co tu dużo gadać. 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #40904 Napisano 22 Września 2023 Dla mnie ideałem jest kombi, głównie ze względu na budowę samochodu która umożliwa dość szybkie, ciche i ekonomiczne pokonywanie tras (powierzchnia czołowa mniejsza niż w przypadku SUVa) oraz spory bagażnik, ale niestesty producenci odchodzą od tego typu samochodów. 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #40905 Napisano 22 Września 2023 3 godziny temu, mario1971 napisał(-a): Mnie się duży (choć raczej średni, bo tylko 550l) bagażnik w GLC przydaje częściej niż raz w roku. Od wiosny zaczynam prace na ogrodzie, gdzie po złożeniu tylnej kanapy przewożę jednorazowo nawet 14 worków z korą, często po 10 worków torfu czy innej ziemi lub większe rośliny w donicach. Raz w roku trzeba zawieźć kosiarkę do serwisu, cztery rowery na przegląd, że o bieżących tygodniowych zakupach nie wspomnę. Na 2 tygodniowe wakacje (4 dorosłe osoby + pies) zabieram 3 walizki - jedną dużą i dwie średnie, a pies jedzie w przenosce na tylnej kanapie. Nie mam potrzeby montowania trumny na dachu. Tak, duży bagażnik to podstawa, a większe i wyższe auto typu SUV to komfort dla mojego kręgosłupa i zarazem bezpieczeństwo. Napęd na 4 koła jest nie do przecenienia w dzisiejszych czasach. *a jak zawieźć na serwis, to i później odebrać... 😊 Zapomniałeś o snorkelu, dwu calowym lifcie, trapach, farmjacku i wyciągarce 😑 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11140 #40906 Napisano 22 Września 2023 4 godziny temu, nicon napisał(-a): ...bo Polsce kupuje się SUVy przede wszystkim żeby pokazać status i dominację nad innymi osobnikami na drodze. Tutaj panuje sowiecka mentalność, gdzie "maszynu" to jest pierwszy i najważniejszy sposób na pokazanie bogactwa. EDIT: Był kiedyś taki redaktor Kuźniar, on miał sposób na darmowe wanienki i foteliki za granicą xD. Skąd takie przekonania? Wujek Janusz kupił? Potrącił Cię jakiś gbur w GLSie? Sąsiad nosi czapeczkę Audi Q7? Szef zajmuje dwa miejsca swoim Range Roverem? Skąd taki obraz właścicieli SUVów? To mnie bardzo intryguje. Mi się zawsze wydawało, że SUV jest praktyczniejszy i znacznie wygodniejszy od całej reszty typów nadwozi. Ale jednak nie... @rafalmostynie kupuj GLE - sowieciarzu! 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128777 #40907 Napisano 22 Września 2023 29 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Skąd takie przekonania? Wujek Janusz kupił? Potrącił Cię jakiś gbur w GLSie? Sąsiad nosi czapeczkę Audi Q7? Szef zajmuje dwa miejsca swoim Range Roverem? Skąd taki obraz właścicieli SUVów? To mnie bardzo intryguje. Mi się zawsze wydawało, że SUV jest praktyczniejszy i znacznie wygodniejszy od całej reszty typów nadwozi. Ale jednak nie... @rafalmostynie kupuj GLE - sowieciarzu! Nie ma co się nakręcać. Epatowanie bogactwem jest w złym tonie, ale i krytyka "tych co mają", tylko dlatego że mają, jest dość słaba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40908 Napisano 22 Września 2023 (edytowane) 6 godzin temu, beniowski napisał(-a): Co innego jak jedziesz na urlop autem, a co innego jak samolotem. Zarówno ja, jak i żona, z racji bardzo częstych podróży służbowych, potrafimy się spakować w małą walizkę na dosłownie godzinę przed podróżą - dokładnie wiemy co wziąć. Ale jak jedziemy do rodziny do Polski samochodem to jesteśmy zapakowani pod sufit. Nie tyle naszymi rzeczami, a raczej winem, jedzeniem, czy różnymi gadżetami które wieziemy dla rodziny/znajomych. Pisałem wyłącznie o wyjazdach autem. 🙂 Edytowane 22 Września 2023 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6273 #40909 Napisano 22 Września 2023 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): nie kupuj GLE - sowieciarzu! Ech ... @rafalmosty chciał się rozpytać o nową furkę, a tu forumowa egzegeza że jest ruską onucą ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11140 #40910 Napisano 22 Września 2023 1 minutę temu, mroova napisał(-a): Ech ... @rafalmosty chciał się rozpytać o nową furkę, a tu forumowa egzegeza że jest ruską onucą ... Jest znacznie gorzej; to nie egzegeza, to przekonanie. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 154972 #40911 Napisano 22 Września 2023 4 minuty temu, mroova napisał(-a): Ech ... @rafalmosty chciał się rozpytać o nową furkę, a tu forumowa egzegeza że jest ruską onucą ... 2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Jest znacznie gorzej; to nie egzegeza, to przekonanie. Całe szczęście, że niektórzy, nie są w stanie mnie obrazić🤷🏻♂️ Dobrego weekendu dla wszystkich posiadaczy aut, w szczególności typu SUV💪 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6273 #40912 Napisano 22 Września 2023 Teraz, rafalmosty napisał(-a): Dobrego weekendu dla wszystkich posiadaczy aut, w szczególności typu SUV💪 Thanks from mountain ! - od wiosny mam jeździć Australem 😵 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128777 #40913 Napisano 22 Września 2023 5 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Całe szczęście, że niektórzy, nie są w stanie mnie obrazić🤷🏻♂️ Dobrego weekendu dla wszystkich posiadaczy aut, w szczególności typu SUV💪 Szkoda, że nie mam SUV-a... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8365 #40914 Napisano 22 Września 2023 (edytowane) 6 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Całe szczęście, że niektórzy, nie są w stanie mnie obrazić🤷🏻♂️ Dobrego weekendu dla wszystkich posiadaczy aut, w szczególności typu SUV💪 Ja nie mam problemu z wyborem auta, bo odkąd moja żona wzięła SUVa Volvo 11 lat temu, to już 4 przerabiamy. A że to są jej służbowe, to ona w sumie decyduje. A na jakiekolwiek sugestie że możnaby co innego spróbować, słyszę: - A po co?😂 Edytowane 22 Września 2023 przez beniowski 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63721 #40915 Napisano 22 Września 2023 6 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Całe szczęście, że niektórzy, nie są w stanie mnie obrazić🤷🏻♂️ Dobrego weekendu dla wszystkich posiadaczy aut, w szczególności typu SUV💪 A ja mam minivana 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63721 #40916 Napisano 22 Września 2023 (edytowane) Tak sobie myślę że ten mały scenic mimo upływu lat pod względem praktyczności to biję na głowę te wszystkie SUVy 🤔🤔🤔 Edytowane 22 Września 2023 przez TomcioMiki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67404 #40917 Napisano 22 Września 2023 I pewnie ma z 1,5t ładowności. 😉 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #40918 Napisano 22 Września 2023 20 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Tak sobie myślę że ten mały scenic mimo upływu lat pod względem praktyczności to biję na głowę te wszystkie SUVy 🤔🤔🤔 Nie... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex_k 1107 #40919 Napisano 22 Września 2023 Moja żona spakowana na tygodniowy wyjazd z dwójką nastolatków .Gesendet von meinem SM-T875 mit Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lynx27 2536 #40920 Napisano 22 Września 2023 Ale fajnie się rozkręciło 😊 Jako przedstawiciel polskiej mentalności spieszę z wyjaśnieniem czemu SUV. Po 1. Bezpieczeństwo, prowadzę gabinety stomatologiczne i jeżdżę sporo między wojewodztwami, drogami gdzie są sarny i łosie. Jeżdżę przesadnie przepisowo( wspomniany fiat500 czasem mnie wyprzedza) gdyż na takich trasach wole zachować czujność. Raz na tysiąc wypadków łoś tak trafi, że nie zależy to od Ciebie a od auta, mam wrazenie że jak już mam mieć zdarzenie jeden na tysiąc to wole je mieć i przeżyć w gle niż fiacie. 2). Wyżywam się na torze. 3). Praktyczność jak się jeździ raz na miesiac do rodziny w suvie jest ponad wszelkią Miarę( w dużej rodzinie oczywiście), aczkowiek a6 kombi spełnia podobne wymogi. 4) wygoda siedzenia wyżej i pneumatyczny zawias daje mi minimalnie bardziej giętki kręgosłup przed zabiegami niż sztywny w hothatchu czy sedanie 😊 Takie wolne myśli i absolutnie szanuje wszystkie poglądy, typu wrzucanie walizek do samolotu a samemu jadę autem. Wolny kraj i oby każdemu było wygodnie ps. Fotka apropo praktyczności, z przymrużeniem. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63721 #40921 Napisano 22 Września 2023 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): I pewnie ma z 1,5t ładowności. 😉 A co ja cegły wożę 😁😁😁 2 godziny temu, kiniol napisał(-a): Nie... Co nie 🤔🤔🤔 48 minut temu, Lynx27 napisał(-a): Ale fajnie się rozkręciło 😊 Jako przedstawiciel polskiej mentalności spieszę z wyjaśnieniem czemu SUV. Po 1. Bezpieczeństwo, prowadzę gabinety stomatologiczne i jeżdżę sporo między wojewodztwami, drogami gdzie są sarny i łosie. Jeżdżę przesadnie przepisowo( wspomniany fiat500 czasem mnie wyprzedza) gdyż na takich trasach wole zachować czujność. Raz na tysiąc wypadków łoś tak trafi, że nie zależy to od Ciebie a od auta, mam wrazenie że jak już mam mieć zdarzenie jeden na tysiąc to wole je mieć i przeżyć w gle niż fiacie. 2). Wyżywam się na torze. 3). Praktyczność jak się jeździ raz na miesiac do rodziny w suvie jest ponad wszelkią Miarę( w dużej rodzinie oczywiście), aczkowiek a6 kombi spełnia podobne wymogi. 4) wygoda siedzenia wyżej i pneumatyczny zawias daje mi minimalnie bardziej giętki kręgosłup przed zabiegami niż sztywny w hothatchu czy sedanie 😊 Takie wolne myśli i absolutnie szanuje wszystkie poglądy, typu wrzucanie walizek do samolotu a samemu jadę autem. Wolny kraj i oby każdemu było wygodnie ps. Fotka apropo praktyczności, z przymrużeniem. To może takie coś tu i łoś ci nie straszny 😁😁😁 Nawet nie poczujesz 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11140 #40922 Napisano 22 Września 2023 6 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67404 #40923 Napisano 22 Września 2023 Mało praktyczne na moje miasto. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11140 #40924 Napisano 22 Września 2023 55 minut temu, mario1971 napisał(-a): Mało praktyczne na moje miasto. Nie przejmuj się, powstało zaledwie 112 sztuk 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40925 Napisano 23 Września 2023 6s do setki, hamulce jak w Golfie III i 16 calowe koła, a do tego... V12. Fajnie widać jak zmieniła się motoryzacja przez te 30-40 lat. 🙂 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach