Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam rejestrator xiaomi mai 70, tani, jakość bardzo dobra, truyb parkingowy działa super i nie drenuje aku. Teraz mam wersje z ekranem, poprzednia miałem bez i nawet bardziej ja polecam - jest jeszcze mniejsza a wszystko i tak się sprawdza na telefonie i oby nigdy nie musieć.

Czesto ogladam na yt kanal stop cham - takie kompilacje nagran z kamerek i z wieloma 'kamerkowiczamii' jest ten problem, że zrobia wszytsko żeby tylko nagrac coś glupiego i bardzo często udowadniają światu jakimi są ekhem idiotami

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

w jakim sensie ? jeśli dogonię gościa,  a on zgadza się że spod opony jego auta wystrzelił się kamień który uszkodził moją szybę,  to jego OC nie będzie pokrywało szkody ?

Jerzy jak on w swej wielkoduszności uzna swoją winę, to ja się zamienię w miskę ryżu. Bez wideorejestratora, nie ma możliwości uzyskania odszkodowania z OC sprawcy. Bo niby jak? Większość odłamków spod kół poprzedzających nas samochodów wylatuje bez świadomości kierowców. Świadomość, że ktoś popełnił wykroczenie można uznać w momencie, gdy mamy znak A-28, a kierujący przed nami nie stosuje się do ograniczenia. W pozostałych przypadkach, za winnego również winno się uznać kierującego pojazdem, spod którego "wyprysł" odłamek, ale weź to udowodnij? Zmuś człowieka to wzięcia winę na siebie, który bez osobnego zapisu w umowie utraci zniżki u ubezpieczyciela.

Czytałem jakiś czas temu na ten temat i nawet do zarządcy drogi nie można mieć niby pretensji w takiej sytuacji, bo nie możliwym jest utrzymanie danego odcinka w staniej idealnym.

Ja otrzymałem teraz propozycję ubezpieczenia dla Volvo, w którym widnieje osobny zapis o ubezpieczeniu obejmującym szyby, które dwukrotnie w ciągu roku mogę wymienić na oryginalne bez utraty zniżek. Ale ogranicza mnie limit, gdyby mnie ktoś dogonił i stwierdziłby, że uszkodziłem mu szybę, a ja tej świadomości bym nie posiadał w życiu nie wziąłbym winy na siebie, bo niby skąd miałbym wiedzieć, że nie trafiłem na naciągacza.

Co innego gdy mamy wideo nagranie.

1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wspolczuje "szczescia" ale...
...masz fajny zegarek! 👍

Marne pocieszenie Pawle ;)

Godzinę temu, Remy napisał(-a):

Pisałem o tym 21 marca:

Rejestrator można zamontować profesjonalnie, bez konieczności włączania itd. Z zabezpieczeniem akumulatora przed rozładowaniem. 

Gdyby szkody parkingowe były częściej dokumentowane za pomocą rejestratorów i takie filmiki wraz z opisem konsekwencji, trafiałby do prasy, społeczeństwo zostałoby lepiej wyedukowane.

Podobnie jak obecnie zwiększyła się obawa przed nagraniem ewentualnych wykroczeń kamerką...

Co do jazdy jakimś słabym samochodem to przypomina mi się historia sprzed wielu lat.

Facet miał dwa samochody - duże Volvo na jakieś wyjazdy zawodowe (aby w razie wypadku mieć lepszą ochronę) i mniejszy samochód właśnie do jazdy po mieście.

No i zdarzył mu się dzwon, oczywiście w tym mniejszym i doznał obrażeń, jakich nie doznałby w tym dużym.

Nie mówię że Golf III/IV jest zły...

Masz oczywiście rację.

Tak jak jeszcze parę miesięcy temu miałem to w nosie, po serii tak niefortunnych zdarzeń dla samej satysfakcji ukarania winnego założę cokolwiek...

Ferrari 12 Cilindri, czy nie kojarzy się Wam z 365GTB/4 Daytona?

Ferr1.jpg

Ferr2.jpg

Ferr3.jpg

ferr4a.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Remy napisał(-a):

Nie mówię że Golf III/IV jest zły...

dzisiaj golf 3 to już powoli rodzynek, większość "poddała się" biodegradacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Jerzy jak on w swej wielkoduszności uzna swoją winę, to ja się zamienię w miskę ryżu.

Ferr1.jpg

Ferr2.jpg

Ferr3.jpg

ferr4a.jpg

trudno z tym się nie zgodzić Łukasz 😅 nawet wideorejestrator nie pomoże jak ktoś nie chce się przyznać . co do dodatkowego ubezpieczenia szyb , mój agent ubezpieczeniowy , zawsze mi zwracał uwagę na dwie sprawy : 1- szyby nie muszą być oryginalne

2- ochrona zniżek obowiązuje tylko w danej firmy ubezpieczeniowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Ustrzelony na majówce. Nie znam się, ale podobno rzadki widok.imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

IMG_5358.png

IMG_5343.jpeg

IMG_5339.jpeg

Rzadki bo spod ręki mistrza.

RWVOW.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Remy napisał(-a):

No słabo...

Kupiłem rejestrator, polskiej firmy Xblitz Tango 4k, miał mieć tryb parkingowy.

W opisie na stronie jednego z marketów ładny opis.

Zostawiłem na dwa dni i mi akumulator rozładował.

Napisałem maila do producenta jak włączyć tryb parkingowy i okazało się że takiego trybu nie ma...

Muszę pomyśleć o jakimś profesjonalnym- przód - tył. Ostatnio pisałem, że ktoś mi mówił, iż wraz z montażem zapłacił 900zł.

Mi ktoś zderzak z tyłu wgniótł...

Mam Tango 4k, bardzo fajny sprzęt ale trybu parkingowego nie ma - niestety bo bym wiedział kto mnie przerysował.

15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Ogólnie zacząłem poważnie się zastanawiać na Golfem III/IV :)

W ciekawej wersji - jakieś GTI - to może nawet być frajda, inaczej auto będzie niepewne i mało bezpieczne. Miałem III i IV i do codziennej jazdy bym do nich nie chciał wracać, IV jeszcze nie jest aż tak retro ale III to już na zjazd youngtimerów. 

Plus to koszty - zakup i eksploatacja za zupełne grosze ( chyba że jakaś rzadka wersja typu VR6 albo IV R32 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Miałem rację, że ta "orka" to RS3 i chyba trafiłem nawet w wersję ;)

choć jestem miłośnikiem BMW , ale bardziej to auto mi się podoba niż  jego konkurent czyli M2 , natomiast zostawię Tobie komentarz odnośnie możliwości jedzne tego auta , czy dorównuje M2 ? 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

choć jestem miłośnikiem BMW , ale bardziej to auto mi się podoba niż  jego konkurent czyli M2 , natomiast zostawię Tobie komentarz odnośnie możliwości jedzne tego auta , czy dorównuje M2 ? 😊

Ciężko zestawić te dwa samochody do porównania.

Nie jeździłem ani M2, ani RS3.

Każde RS ma tendencję do podsterowności, M2 jest podobno jednym z najlepiej prowadzących się BMW. Ale w np w drag race nie ma szans, bo to tylnonapędowiec więc chcąc nie chcąc przy 460 KM gubisz trakcję, której jest pod dostatkiem w każdym Audi(RS).

W nowym RS3 zastosowano Torque Splitter, którego zadaniem jest niwelowanie podsterowności wrzucając więcej momentu na bardziej dociążone tylne koło wprawiając pojazd w nadsterowność.

Jeździłem RS5 i RSQ3 1 of 555, natomiast nigdy nie miałem przyjemności jeździć M2,M3,M4,M5 więc podpieram się jedynie opiniami.

Mocno się zastanawiam nad M2 w manualu.

Volvo podrzuciło mi "gryps" i nie wiem czy nie wezmę nowego XC90, którego lift podobno jest "rewolucyjny". I pewnie obejdę się smakiem, bo rozum zwycięży.

Na typowe daily wybrałbym pewnie RS3 - najlepiej w wersji Performance, zamiast M2. Natomiast mi najwięcej frajdy z jazdy sprawiają typowe "ośki", bo mam lepszą kontrolę nad pojazdem i bardziej czuję sportowy charakter samochodu.

Gdybym miał postawić na okrążenie północnej pętli, postawiłbym na M2. Zapewne wersja Performance osiągnęłaby zbliżony czas +/- 5s.

8 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Mam Tango 4k, bardzo fajny sprzęt ale trybu parkingowego nie ma - niestety bo bym wiedział kto mnie przerysował.

W ciekawej wersji - jakieś GTI - to może nawet być frajda, inaczej auto będzie niepewne i mało bezpieczne. Miałem III i IV i do codziennej jazdy bym do nich nie chciał wracać, IV jeszcze nie jest aż tak retro ale III to już na zjazd youngtimerów. 

Plus to koszty - zakup i eksploatacja za zupełne grosze ( chyba że jakaś rzadka wersja typu VR6 albo IV R32 ).

VR6 lub R32 w świetnym stanie prędzej by trafił pod koc, aniżeli nowy z salonu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Kiedyś (w UK) to było...  ;)

Cóż za zbieg okoliczności. Gram sobie dziś w piłkę z moimi chłopakami i nagle widzę, że jedzie... Citroen 2CV! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółte jest piękne😋

Wczoraj w końcu znalazłem trochę czasu i bawiłem się tak jak lubię. Oczywiście lakier został przygotowany zgodnie ze sztuką. Poprzednio też była aqua.

20240503_104444.jpg

20240504_062812.jpg

20240504_0628351.jpg

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Łukasz za opis 👍🏼 wynika z tego że RS3 ma więcej kompromisów do jazdy daily w porownaniu do M2 , zachowując sportowy pazur , może i nawet AK47 , niż pazur🔥😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.05.2024 o 09:02, bober5264 napisał(-a):

Czesto ogladam na yt kanal stop cham - takie kompilacje nagran z kamerek i z wieloma 'kamerkowiczamii' jest ten problem, że zrobia wszytsko żeby tylko nagrac coś glupiego i bardzo często udowadniają światu jakimi są ekhem idiotami

na Stop Chamie najwięcej chamów to ci nagrywający - nagminne jest przyspieszanie żeby kogoś zablokować przy chęci zmiany pasa, obtrąbić wyjeżdżającego z podporządkowanej który spokojnie by wjechał gdyby nagrywający nie zwiększył prędkości itp

Na SC boja się też pokazywać tablice a takie buraki omijające korki, skręcające poza kolejką z nieswojego pasa, cisnące awaryjnym albo pokazujące faki powinny być szeroko znane żeby im wstyd było się pokazywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Dzięki Łukasz za opis 👍🏼 wynika z tego że RS3 ma więcej kompromisów do jazdy daily w porownaniu do M2 , zachowując sportowy pazur , może i nawet AK47 , niż pazur🔥😅

Podobno zawieszenie w trybie comfort jest na prawdę komfortowe. Na pewno lepsze auto na nasze warunki pogodowe.  Ale tak jak napisałem nie mam doświadczenia, więc moje spostrzeżenia to bardziej zbiór informacji zasłyszanych, wyczytanych i obejrzanych.

M2 ma świetne proporcje. Mi osobiście bardzo kojarzy się z E36, długa maska, krótki bagażnik. Fajne auto.

Nowy Mustang w wersji Dark Horse też jest kuszący, ale nie sądzę by był czymś więcej aniżeli VI generacja. Ot kolejny cruiser z niezłym "wygarem". A cenowo odlecieli...

5 minut temu, Bugs napisał(-a):

na Stop Chamie najwięcej chamów to ci nagrywający - nagminne jest przyspieszanie żeby kogoś zablokować przy chęci zmiany pasa, obtrąbić wyjeżdżającego z podporządkowanej który spokojnie by wjechał gdyby nagrywający nie zwiększył prędkości itp

Na SC boja się też pokazywać tablice a takie buraki omijające korki, skręcające poza kolejką z nieswojego pasa, cisnące awaryjnym albo pokazujące faki powinny być szeroko znane żeby im wstyd było się pokazywać.

Ostatnio wyprzedzałem jakiegoś dziada w mietku E coupe. Też mnie pozdrowił "fakerem". Nie mógł znieść, że musiał ustąpić 😕 

Mało się nie oplułem ze śmiechu :D

Godzinę temu, piteks napisał(-a):

Żółte jest piękne😋

Wczoraj w końcu znalazłem trochę czasu i bawiłem się tak jak lubię. Oczywiście lakier został przygotowany zgodnie ze sztuką. Poprzednio też była aqua.

20240503_104444.jpg

20240504_062812.jpg

20240504_0628351.jpg

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Stop Chamie najwięcej chamów to ci nagrywający

Albo masa wypadków bo nagrywający 'nie zdazyl' wyhamować, mimo że oglądając filmik na długo zanim zacznie się jakąkolwiek 'akcja' już wiadomo co się stanie, pytanie czy ro nieumiejętność obserwacji otoczenia, celowe stłuczki czy oni serio są tacy opoznieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Albo masa wypadków bo nagrywający 'nie zdazyl' wyhamować, mimo że oglądając filmik na długo zanim zacznie się jakąkolwiek 'akcja' już wiadomo co się stanie, pytanie czy ro nieumiejętność obserwacji otoczenia, celowe stłuczki czy oni serio są tacy opoznieni

Myślę że często po prostu nie patrzą na drogę do przodu a kamera nagrywa co widzi, poza tym jak jest film na stopchamie to wiadomo że coś będzie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chyba znalazłem "ultimate dupowóz", nówka Camry. 

Jazda po mieście, poza miastem trochę po autostradzie, aż ciężko w to uwierzyć 🤔

Średnia z ponad 2k km jest 4.5L/ 100km 😳

20240503_163055.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz jeśli chodzi o wyciszenie i komfort? Z Camry nie miałem nigdy stycznosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie mam pojęcia za bardzo, o wyciszeniu nie będę w ogóle pisał bo mam tak zniszczony słuch że mam aparat 😁 ale go nie nosze. 

Natomiast komfort jest  więcej niż poprawny, wg mnie jest to super samochód jeżeli planuje sie go używać tak jak zaplanowała to Toyota. 

Jest to zwykly point A to B dupowóz, który odwdzięczy się niesamowicie niskim z użyciem paliwa, najprawdopodobniej totalną bezawaryjnoscią i bardzo fajnym komfortem jazdy. 

Mam ten samochod wynajęty, wiec to są tylko wrażenia z krótkiego użytkowania 

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, irekm napisał(-a):

Kurcze nie mam pojęcia za bardzo, o wyciszeniu nie będę w ogóle pisał bo mam tak zniszczony słuch że mam aparat 😁 ale go nie nosze. 

Natomiast komfort jest  więcej niż poprawny, wg mnie jest to super samochód jeżeli planuje sie go używać tak jak zaplanowała to Toyota. 

Jest to zwykly point A to B dupowóz, który odwdzięczy się niesamowicie niskim z użyciem paliwa, najprawdopodobniej totalną bezawaryjnoscią i bardzo fajnym komfortem jazdy. 

Mam ten samochod wynajęty, wiec to są tylko wrażenia z krótkiego użytkowania 

Jesteś z US? Nie wspomniałeś czy to hybryda. Jaki jest układ napędowy tego auta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kanada

Najmowsza wersja hybrydy Toyoty, podobno bardzo poprawiona w stosinku dp gen4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, irekm napisał(-a):

A ja chyba znalazłem "ultimate dupowóz", nówka Camry. 

Jazda po mieście, poza miastem trochę po autostradzie, aż ciężko w to uwierzyć 🤔

Średnia z ponad 2k km jest 4.5L/ 100km 😳

20240503_163055.jpg

Nówka tej klasy i analogowe zegary?

Wygląd na rynek USA+Kanada pewnie inny niż na Europę.

W Japoni widywałem jeszcze model Crown. 

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna odmiana, nie? 

Camry chyba wszędzie sa takie same 

4 minuty temu, irekm napisał(-a):

Fajna odmiana, nie? 

20240504_144819.jpg

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź