Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Nie znam się na systemach dźwiękowych, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym różni się “doznanie 4D” [we wnętrzu] od intensyfikującego odbioru 3d dzięki głośnikom w zagłówkach? To w końcu Audi oferuje dźwięk 3 czy 4D?

Nie traktuj tego nazewnictwa zbyt dosłownie. Różnica polega oczywiście na liczbie głośników, mocy i ogólnej jakości danego systemu, ale diabeł tkwi w szczegółach. 

I teraz najważniejsze: system 4D, prócz zaawansowanych doznań dźwiękowych, oferuje również doznania fizyczne. Dzieje się tak poprzez wibracje generowane przez specjalne przetworniki zamieszczone w fotelach (czujesz bas na własnym ciele). 

Ponadto głośniki w zagłówkach foteli pozwalają na stworzenie tzw. stref indywidualnych - dzięki temu np. kierowca słyszy komunikaty nawigacji czy telefon bezpośrednio przy uchu, nie przeszkadzając pasażerom z tyłu. Do tego dochodzi zintegrowane oświetlenie ambient light, które pulsuje i współgra z muzyką. Całość daje ten zapowiadany efekt "czwartego wymiaru". 
Reasumując: 3D daje to samo wrażenie dla wszystkich pasażerów, podczas gdy 4D stwarza możliwość indywidualnego odbioru, a także dodatkowych doznań wibracyjnych i efektów świetlnych.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie traktuj tego nazewnictwa zbyt dosłownie. Różnica polega oczywiście na liczbie głośników, mocy i ogólnej jakości danego systemu, ale diabeł tkwi w szczegółach. 

I teraz najważniejsze: system 4D, prócz zaawansowanych doznań dźwiękowych, oferuje również doznania fizyczne. Dzieje się tak poprzez wibracje generowane przez specjalne przetworniki zamieszczone w fotelach (czujesz bas na własnym ciele). 

Ponadto głośniki w zagłówkach foteli pozwalają na stworzenie tzw. stref indywidualnych - dzięki temu np. kierowca słyszy komunikaty nawigacji czy telefon bezpośrednio przy uchu, nie przeszkadzając pasażerom z tyłu. Do tego dochodzi zintegrowane oświetlenie ambient light, które pulsuje i współgra z muzyką. Całość daje ten zapowiadany efekt "czwartego wymiaru". 
Reasumując: 3D daje to samo wrażenie dla wszystkich pasażerów, podczas gdy 4D stwarza możliwość indywidualnego odbioru, a także dodatkowych doznań wibracyjnych i efektów świetlnych.

Dziękuję za dobre wyjaśnienie. Niemniej, znając marketingowy bełkot producentów, myślę że wkrótce możemy się spodziewać dzięku 5D😆.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, beniowski napisał(-a):

Niemniej, znając marketingowy bełkot producentów, myślę że wkrótce możemy się spodziewać dzięku 5D😆.

Ja bym dodał zraszanie wodą w rytm muzyki 😎

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Nie znam się na systemach dźwiękowych, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym różni się “doznanie 4D” [we wnętrzu] od intensyfikującego odbioru 3d dzięki głośnikom w zagłówkach? To w końcu Audi oferuje dźwięk 3 czy 4D?

Dokładnie jak pisze Łukasz @Autor1984   , 3d to efekt kapsułki akustycznej, gdzie dźwięk dochodzi też z góry , a uzyskuje go poprzez umieszczenie małych głośników w górnych częściach słupków A oraz na podsufitce , czasami można go uzyskać- tak jak efekt sorround- elektronicznie,  a nie poprzez fizycznego dodawania głośników , ale to już budżetowe rozwiązanie. 

natomiast efekt 4d to odczuwanie dźwięku na własnym ciele poprzez umieszczenie wibrujących głośników w fotelach , które dają po plecach jak bas ma uderzać w trakcie piosenki,  sprawdziłem to w S klasie w systemie Burmester HiEnd 4d , totalny kicz .

chcą zamienić falę akustyczną tą którą znamy z słuchania muzyki na koncercie, na bicie po plecach , oczywiście wszystko jest spowodowane kosztami , wywołanie solidnej fali akustycznej poruszajacej wnętrzności ,wymaga kosztownego sprzętu,  a bicie po plecach, już nie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwy efekt bicia i potrzasania narządami przeżyłem w porcie w Ustce. Beczki młode od których byłem ze 20m. Nie idzie opowiedzieć zdarzenia.  A wystarczyło odejść kilka kroków w bok i znikało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi