Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie kratka (jak w dostawczaku) będzie najlepsza, ewentualnie siatka.

Tyle wiem. Spodziewalem sie ze ktos ma konkretne doswiadczenia.

GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieliście nową suprę? Ja na razie sam nie wiem co myślę... 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To BMW Supra nie gada do mnie, technika i wnętrze wiadomo skąd, a z zewnątrz taki fun-car, trochę udziwnień na siłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh, nie jestem sam. Nie chciałem od razu pisać, że jestem zawiedziony.

Strasznie lubię markę toyota, nie czekałem jakoś strasznie na ten model, ale myślę, że wielu fanów motoryzacji tak. Nie mam nic przeciwko kooperacji koncernów samochodowych, rozumiem to w kwestii technologii, ale wnętrze w tym modelu?! Powinien to być topowy sportowy model marki, a w środku jakby człowiek siedział w pierwszym z brzegu BMW. 

Mogli przecież skorzystać z tego co osiągnęli w lexusach, parę smaczków z lc 500 i wyglądałoby to zupełnie inaczej. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie nowe Z4? W środku poza znaczkiem to faktycznie BMW, aż dziw bierze, że Niemcy na to pozwolili do tego stopnia  :rolleyes:

Ale ogólnie nie wygląda tragicznie, jeśli cena nie będzie na poziomie BMW, to będzie raczej nieźle się sprzedawać.

Off topic - zbliżenia twarzy tego recenzenta jak z horroru  :ph34r:  dobrze że Rolex na przegubie nieco łagodził ten przekaz  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mogę strawić jego sposobu mówienia. Choć gość na swoim kanale pokazuje naprawdę wyjątkowe auta, zresztą sam jest właścicielem wielu z nich (np. McLarena Senny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim czyli w jakim? Stety-niestety skończyły się czasy, gdzie w sportowym samochodzie było czuć benzynę i olej silnikowy, radio było bez sensu bo i tak wydech by je zagłuszał a rękawice były czymś normalnym bo przez brak wspomagania trzeba było mocno trzymać kierownicę. 

Mi się tam wnętrze nowej 911 podoba. Jest nowocześnie ale nikt nie ma wątpienia, że to Porsche

Nie miałem okazji jeszcze widzieć dokładnych zdjęć w dobrej jakości, ale po Panamerze czy Cayenne takie wnętrze był kwestią czasu. Mnie się bardzo podoba.

A macie info czy i kiedy Cayman/Boxter również pójdzie w tym kierunku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ci co najbardziej czekali na nową suprę zadawali sobie pewnie pytanie czy udźwignie legendę Mk4 i czy będzie równym przeciwnikiem dla obecnego GT-R. Pewnie później dojdą jakieś mocniejsze wersje ale teraz - no niestety to nie jest liga GT-Ra. Swoją drogą odbiegając od Supry - szkoda że Nissan ubił swoją legendę - Skyline. W dodatku zrezygnowali z legendarnego R6 RB i patrząc z perspektywy silnika to obecny GT-R wg mnie powinien być bardziej ZX-em. No ale zbudowali nową legendę pt R35. 

Nowa supra - pewnie będzie się sprzedawać ale prędzej niż później pojawią się nawiązania do historii i R33/R34 vs Mk4 i przyrównania do obecnych generacji. Toyota miała legendarne 2JZ, Nissan - RB-DET. Dzisiaj Nissan na równie legendarny VR a Toyota zwykłe R6. Z silników Nissana na seryjnych bebechach dochodzą do bezpiecznych ok 1kKM. Ile zniesie silnik BMW? Może wrzucą silnik z M4, wtedy to będzie miało większy sens. A tak niestety, wyszło trochę jak z nowym NSX. Stary NSX był ochrzczony "japońskim Ferrari", nowy NSX chyba nigdy takiego tytułu się nie doczeka. Ogólnie teraz Japonia zaczyna się i kończy na GT-R. A co do Supry - guma Turbo i F&F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że zrobili takie quasi-sportowe autko dla tych co wyrośli już z GT86. 

Do ekstremalnego tuningu to R6 się nie nadaje, ale 450 KM można z niego zrobić bezproblemowo, a Supra jest dość lekka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Supra jak bmw z4, toyota gt 86 jak subaru brz, mercedes citan jak renault kangoo itd, itp  czyli globalizacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem cena w UK 52 000 funtów, ta specjalna wersja 56 000. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż.... Ta Supra wizualnie z zewnątrz dramatyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż.... Ta Supra wizualnie z zewnątrz dramatyczna.

chyba ważniejsze jak to jeździ, czasami można przymknac oko:p

Wysłane z Blackberry przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem - auto ma cieszyć pod każdym względem, szczególnie, że nie kosztuje "grosze"

GT86 jest fajna z wyglądu. Supra to Quasimodo wśród aut. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRZ i GT86 przynajmniej nikogo nie oszukuje. Otwarcie mówią, że robili projekt razem i podzielili się rynkami gdzie to sprzedają. W Polsce kupisz GT86, ale z tego co mi wiadomo, BRZ w salonie nie dostaniesz.

A ta supra cóż... Czasem nie warto odgrzewać kultowych moedli. Design nic specjalnego, d*pa paskudna, a pod tym wszystkim i tak siedzi BMW. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRZ w Polsce jest  dostępny, od 32k €.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że tu sytuacja jest bardziej podobna do kooperacji fiata i mazdy przy konstruowaniu roadstera. Ale też nie do końca, bo do 124 fiat przynajmniej daje swoje silniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

portal autogaleria podaje takie sensacje:

No właśnie, właściwości jezdne. Tutaj zrobiono wszystko, aby Supra nie zawiodła. Przede wszystkim strojenie zawieszenia, układu kierowniczego oraz dopracowanie całej konstrukcji to dzieło wyłącznie Japończyków – BMW nie maczało w tym palców. Może to oznaczać, że Supra będzie skrajnie inna w prowadzeniu do bliźniaczego Z4. 

https://autogaleria.pl/nowosci/nowosci-i-premiery/czy-warto-bylo-tyle-czekac-nowa-toyota-supra-nie-rzuca-na-kolana/

tylko pytanie właśnie kto lepiej stroi zawieszenia, układ kierowniczy: bmw czy toyota?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce kupisz GT86, ale z tego co mi wiadomo, BRZ w salonie nie dostaniesz.

To chyba nie jest prawda. Dziś widziałem w salonie Subaru w Gdańsku jak uzbrajali BRZ. Raczej nie robili tego nielegalnie :)

W Szwajcarii można kupić GT86 i BRZ w oficjalnej dystrybucji, także chyba nie tak do końca podzieliło ten rynek ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem prawie pewien, że przynajmniej na początku tak było. Gdzieś czytałem albo oglądałem w okolicach premiery, że na niektóre rynki dogadają się co do wyłączności. Kwestia, że parę dobrych lat od premiery minęło, więc może "deal" jest już zupełnie inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRZ i GT86 przynajmniej nikogo nie oszukuje. Otwarcie mówią, że robili projekt razem i podzielili się rynkami gdzie to sprzedają. W Polsce kupisz GT86, ale z tego co mi wiadomo, BRZ w salonie nie dostaniesz.

A ta supra cóż... Czasem nie warto odgrzewać kultowych moedli. Design nic specjalnego, d*pa paskudna, a pod tym wszystkim i tak siedzi BMW.

Tu jest k tyle jasne, że właścicielem 16,5 % akcji Subaru jest Toyota. Nieoficjalnie podobno kontroluje Subaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subaru na  swojej polskiej stronie wymienia modele jakie sprzedaje ;).

Multivan z silnikiem 911 https://autokult.pl/32707,vw-minivan-z-silnikiem-porsche-911-turbo-to-auto-rodzinne-na-ktore-wszyscy-czekali . Byly też wcześniej tego typu funcary na bazie poprzednich  Transporterów.

https://car-special.de/porsche-911-turbo-th2-vw-luxus-multivan-mit-580-ps-for-sale/

post-95072-0-42455700-1547583036_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

A czy ktoś z Was miał do czynienia z leasingiem aut używanych? Dowiedziałem się, że teoretycznie jest taka opcja u mnie w robocie (leasingodawca musi mi tylko zagwarantować, że wykupi auto po wszystkim), a skoro i tak serwisem itd. zajmuje się firma, to chyba wolałbym 3 letnie auto premium niż nową Skodę. Duże różnice w kosztach leasingu? Warto się nad tym zastanowić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie brałem, ale kiedyś się interesowałem. Ogólnie problemem jest ochota banku, niektóre nie chcą finansować rzeczy używanych, bo np. przy leasingu fin (zwrot) mają trochę trudniej z upłynnieniem i jest więcej dyskusji przy ustalaniu ceny przedmiotu do leasingu (ale wg. mnie to w sumie argumentacja na siłę, bo przecież bankowi kasa się zawsze zgadza). Dotyczy to zwłaszcza aut. Z kolei sprzęt budowlany dość często jest leasingowany jako używany. Koszty leasingu używek (ale jak jest teraz zastrzegam - nie wiem) zasadniczo nie były dramatycznie wyższe, wręcz zbliżone do nowego auta, zwłaszcza kiedy bank jest "niezaprzyjaźniony" ze sprzedawcą przedmiotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi