Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

7 minutes ago, TheKubizz said:

Panowie, czeka mnie wymiana telefonu z racji na baterię która nie chce już dociągać całego dnia. Aktualnie działam na iPhone 13 pro i zastanawiam się czy brać to co teraz na rynku czy dociągnąć jeszcze do nowego wypustu... Czy poza odrobinę lepszym aparatem są jakieś znaczące różnice? No i pytanie główne czy ktoś z Was śledzi temat i w kuluarach mówi się coś o kolejnej premierze i czy będzie to coś innego niż... dynamiczna wyspa?

Będę wdzięczny za każdy głos :)

Próbować dociągnąć do premiery nowego modelu.. zwykle w jej okolicach pojawiają się fajne ceny na starsze modele. W tym roku, ok pół roku po premierze 15-tek zauważyłem, że można je wyrwać w korzystniejszych cenach niż na początku. Zatem sam musisz ocenić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, TheKubizz napisał(-a):

Panowie, czeka mnie wymiana telefonu z racji na baterię która nie chce już dociągać całego dnia. Aktualnie działam na iPhone 13 pro i zastanawiam się czy brać to co teraz na rynku czy dociągnąć jeszcze do nowego wypustu... Czy poza odrobinę lepszym aparatem są jakieś znaczące różnice? No i pytanie główne czy ktoś z Was śledzi temat i w kuluarach mówi się coś o kolejnej premierze i czy będzie to coś innego niż... dynamiczna wyspa?

zmień baterię. Raczej nie zauważysz różnicy w nowszym modelu. Wyjdzie taniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.07.2024 o 09:40, TheKubizz napisał(-a):

Kup 14 pro.  
Większość z nas i tak nie wykorzysta funkcji 15 czy najnowszego modelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.07.2024 o 09:40, TheKubizz napisał(-a):

Czy poza odrobinę lepszym aparatem są jakieś znaczące różnice? No i pytanie główne czy ktoś z Was śledzi temat i w kuluarach mówi się coś o kolejnej premierze i czy będzie to coś innego niż... dynamiczna wyspa?

https://www.gsmarena.com
wejdz sobie na 'arene', wrzuc do porownywarki interesujace Cie telefony (mozna 3)
i obejrzyj parametry w tabelach lacznie ze zdjeciami i filmami jakie sa roznice

aktualnie dzialam na iP Xs, poczekam do wrzesnia i kupie iP 13, tez wystarczy do
polaczen telefonicznych, zdjec i nawigacji, pogloski o AI w iP 16 mnie nie rajcuja,
mam wlasna ; )

Edytowane przez neclocus

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.gsmarena.com
wejdz sobie na 'arene', wrzuc do porownywarki interesujace Cie telefony (mozna 3)
i obejrzyj parametry w tabelach lacznie ze zdjeciami i filmami jakie sa roznice

aktualnie dzialam na iP Xs, poczekam do wrzesnia i kupie iP 13, tez wystarczy do
polaczen telefonicznych, zdjec i nawigacji, pogloski o AI w iP 16 mnie nie rajcuja,
mam wlasna ; )
Też jakoś nie czuję tej AI w fonie. W szajsungu mam pełne wsparcie i chyba 20 min pobawiłem się nowinką i nigdy więcej nie użyłem.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja korzystam bardzo często. Po pierwsze, podsumowuje treść artykułów ze stron internetowych. Po drugie, korzystam z rozpoznawania rzeczy ze zdjęć, w tym roślin i owadów. Po trzecie, do retuszu zdjęć. Po czwarte, do transkrypcji nagrań. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 7/20/2024 at 12:26 PM, mariaczi said:

Też jakoś nie czuję tej AI w fonie. W szajsungu mam pełne wsparcie i chyba 20 min pobawiłem się nowinką i nigdy więcej nie użyłem.

AI w iPhone działa inaczej niż w Samsungu. To co już jest, jest b. transparentne i w większości wykorzystuje zasoby smartfona, a nie chmury. 
Edyta: a zdaje się o AI czyli Apple Intelligence, to póki co możemy w EU zapomnieć, vide: Generatywna AI Apple'a nie zostanie wprowadzona w UE. Przynajmniej na razie - Forsal.pl

On 7/19/2024 at 10:01 PM, Remy said:

Kup 14 pro.  
Większość z nas i tak nie wykorzysta funkcji 15 czy najnowszego modelu. 

Problem z 14 pro polega na tym, że szybko w okolicy premiery 15-tki zniknął, a to co zostało poszybowało cenowo. Myślę, że teraz, jak się nie celuje w 16, warto jak Kolega zasugerował, pro, ale 15.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, chciałbym poruszyć temat bezprzewodowego Android Auto / Apple CarPlay i stabilności współpracy z dzisiejszymi telefonami.

Przesiadam się zaraz z auta z AA po kablu do auta z AA/ACP bezprzewodowym oraz ładowarką indukcyjną (ale bez chłodzenia).

Rozmyślam na temat wymiany mojego telefonu na taki, którym będzie stabilnie współpracował z samochodem bez kabla.

Problem w tym, że podobno flagowce / byłe flagowce niestety strasznie się grzeją i odmawiają dłuższej współpracy (szczególnie jak dodatkowo doładowują się indukcyjnie).

Jakie są Wasze doświadczenia?

Szukam telefonu w budżecie "coś koło dwójki", który ma być kompaktowy, umieć dzwonić, przeglądać internet i dobrze działać w aucie.

Rozważam:

- Pixel 8 / 8A,

- Iphone 12 /13,

- Xperia 10 VI.

Czytając o problemach ze zrywaniem połączenia Pixeli i Iphonów w ciepłe dni, powoli przekonuję się do produktu Sony.

Tak, wiem, Xperia 10 nie ma ładowania bezprzewodowego, ale na co dzień mogę lecieć na baterii, a od święta podpiąć na długą wycieczkę - korona mi nie spadnie.

Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sądzę że warto by było sprawdzić Samsunga S23. U mnie działa bezproblemowo po kablu i na indukcji bez chłodzenia. Kompletny mały telefon.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Audi Android Auto często zrywa i muli na maxa. O dziwo, w Skodzie działa idealnie. Mam S23. Ładowanie indukcyjne to kpina, telefon niesamowicie się nagrzewa, dużo lepiej ładuje i komunikuje się z autem przy pomocy kabla. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładowarka indukcyjna musi mieć chłodzenie. Inaczej można ją sobie wywalić do śmietnika - szkoda telefonów;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam powyższe - ładowarka indukcyjna + pracujący telefon i mamy mini patelnię pod sadzone;-)
mam takową i nie używam, bo szkoda telefonu.

W drugim aucie ACP bezprzewodowy i iP13 działa bez żadnych problemów. Telefon się zbytnio nie grzeje, jest stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważam S23, ale bateria poniżej 4000mah trochę niepokoi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam ACP bezprzewodowo, ale z  ładowarki indukcyjnej korzystam raczej w awaryjnych sytuacjach. Tak jak koledzy pisali telefon szybko się grzeje i wywala komunikat, że ładowanie zostało przerwane. Dodatkowo w MINI projektant poszedł po bandzie, ładowarka jest w zamykanym schowku w podłokietniku. iPhone 15 mieści się bez obudowy ochronnej, o wszelkich maxach czy innych większych telefonach można zapomnieć.

Jak jadę w trasę to podłączam telefon pod ładowarkę przewodową. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, vvv napisał(-a):

Jak jadę w trasę to podłączam telefon pod ładowarkę przewodową. 

W samochodzie tak najlepiej robić.

Natomiast ja ogólnie ładuję telefony bezprzewodowo. Wszystkie ładowarki jakie mam posiadają aktywne chłodzenie (wentylator) i dzięki temu telefony mniej się grzeją niż ładowane tradycyjnie przewodem. Na szybkości ładowania mi jakoś specjalnie nie zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd apple wprowadziło usb-c to ładuję wszystko ładowarką od laptopa. W telefonie ustawiłem tylko, żeby się ładował do maks 80%. 

Urządzenia z lightning ładuję starą 5W ładowarką bo z reguły podłączam je na cała noc, więc bez sensu ładować mocniejszą 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

Rozważam S23, ale bateria poniżej 4000mah trochę niepokoi. 

Daje rade. To nie S22, gdzie bylo z tym duzo gorzej. 

Niedawno polecilem go koledze z pracy i jest zadowolony (wersja 256GB).

Na podstawie s23+, ktory mam od poltora roku moge powiedziec,ze z calej reszty (responsywnosc itp.) tez powinienes byc zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się na telefonach nie znam ale na pewno ktoś będzie znowu odpowiedź na pytanie które nurtuje mnie od dawna. Czym poza procesorem, pamięcią i aluminiową ramką wokół telefonu różni się wersja S od innych na przykład od takiego a 34? Czy może różnica i cena razy 2 dotyczą tylko tych parametrów które wymieniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Ja się na telefonach nie znam ale na pewno ktoś będzie znowu odpowiedź na pytanie które nurtuje mnie od dawna. Czym poza procesorem, pamięcią i aluminiową ramką wokół telefonu różni się wersja S od innych na przykład od takiego a 34? Czy może różnica i cena razy 2 dotyczą tylko tych parametrów które wymieniłem.

https://www.mgsm.pl/pl/porownanie/samsung-galaxya34-vs-samsung-galaxys23-vs-samsung-galaxys23ultra-vs-samsung-galaxys24/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to wszystkim się różni. Oprócz tego co wymieniłeś to wyświetlaczem, głośnikami, obudową (nie tylko ramką), ładowaniem (flagowiec ma bezprzewodowe), aparatami, itd, itd. No i softem - flagowce mają np Dex, mają AI, itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

zastanawiam się czym jest uzasadniona dwukrotna różnica ceny? 

Jak powyżej napisałem - wszystkim. To kompletnie inne telefony w których użyto zupełnie innych jakościowo i wydajnościowo podzespołów i elementów. Do tego różnice w samym oprogramowaniu i wsparciu tego oprogramowania.

To jest jak z samochodami - czym się różni Dacia od Audi i czy różnica w cenie jest uzasadniona 😉 Tylko jest pytanie na które samemu sobie trzeba odpowiedzieć - czy Ci to potrzebne. Oba samochody jeżdżą, tak samo oba telefony dzwonią. Natomiast jakość jazdy jest inna, tak samo tutaj jakość nawet samej rozmowy jest inna (flagowce mają chociażby kodeki EVS-..., których tanie telefony nie obsługują).

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, już wiem mniej więcej.

Podpytuje bo będę musiał kupić telefon i szukałem czegoś w tym rozmiarze co obecnie mam, czyli A40 i kiedyś taki S oglądałem. Spodobał mi się tylko cena nie za bardzo. Z drugiej strony ja rzadko zmieniam telefon, tak co 7 - 8 lat, bo nie lubię i nie potrzebuję częściej, więc chciałbym coś co Będzie funkcjonować dłuższy czas poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeżeli telefon pokroju A40 spełniał Twoje oczekiwania to nie dopłacaj do flagowca bo i tak nie będziesz wykorzystywał jego możliwości i szkoda kasy.

Ja od siebie polecam A55, tylko nie jest on mały. Ale wyrwiesz go za 1500zł (a może nawet i mniej), a nie będzie on bardzo odstawał od flagowców jeśli chodzi o kulturę pracy czy zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, chętne zobaczę ten A55. Poza tym żeby dzwonił to przede wszystkim zależy mi na tym żeby kilka lat pociągnął, żeby nie brakło pamięci,  żeby można było poczytać coś w internecie, zdjęcia były jako takie i żeby nie był za duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi