-mrovka- 305 #8201 Napisano 17 Stycznia 2024 (edytowane) Własnie zaliczyłem długo wyczekiwany film pt: ''THE CREATOR'' na Disney+ Jestem wielkim fanem filmów S-F i moja wyobraźnia na różne dziwne kosmiczne historie jest naprawdę bardzo duża..ale ten film mi totalnie nie siadł. Pomysł ciekawy, efekty ujdą, ale przedstawione jest to - jak dla mnie - w nader naiwny sposób. Nie chcę zdradzać detali, ale jak zobaczyłem gdy bohater wchodzi do pomieszczenia pełnego śpiących/czuwających robotów by wykraść innego robota i po drodze wyłącza jednego z nich..no niestety, poległem. Przecież w naszych czasach nawet głupie telewizory mają sensory ruchu i uaktywniają się, jak tylko ktoś z domowników wejdzie do pomieszczenia Oczywiście nie chcę zniechęcić was do niego. Zainteresowani sami muszą go ocenić. Edytowane 17 Stycznia 2024 przez -mrovka- 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77886 #8202 Napisano 18 Stycznia 2024 4 godziny temu, -mrovka- napisał(-a): Własnie zaliczyłem długo wyczekiwany film pt: ''THE CREATOR'' na Disney+ Jestem wielkim fanem filmów S-F i moja wyobraźnia na różne dziwne kosmiczne historie jest naprawdę bardzo duża..ale ten film mi totalnie nie siadł. Pomysł ciekawy, efekty ujdą, ale przedstawione jest to - jak dla mnie - w nader naiwny sposób. Nie chcę zdradzać detali, ale jak zobaczyłem gdy bohater wchodzi do pomieszczenia pełnego śpiących/czuwających robotów by wykraść innego robota i po drodze wyłącza jednego z nich..no niestety, poległem. Przecież w naszych czasach nawet głupie telewizory mają sensory ruchu i uaktywniają się, jak tylko ktoś z domowników wejdzie do pomieszczenia Oczywiście nie chcę zniechęcić was do niego. Zainteresowani sami muszą go ocenić. Byłem w kinie , pomysł fajny, zrobiony też dosyć dobrze ale troszkę się ciągnął 🤗🤗🤗 To może być dobre , ale poczekamy zobaczymy, premiera w tym roku 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10108 #8203 Napisano 18 Stycznia 2024 "Wróg" (Foe) - przypadkowo wczoraj trafiłem na Amazon Prime. Na początku mnie zaintrygował, potem znudził, a na końcu zaintrygował ponownie, choć odgadłem zakończenie na jakiś czas przed końcem seansu. W sumie to jednak jest ciekawy, chyba warto. Choć powolne tempo filmu nie wszystkich może utrzymać przez cały seans przed ekranem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piteks 4056 #8204 Napisano 18 Stycznia 2024 "Pacyfik". Serial dla lubiących tematykę wojenną. Fajny rys psychologiczny głównych postaci. Film powstał na kawie zapisków jednego z bohaterów. 1 IWC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4839 #8205 Napisano 18 Stycznia 2024 W dniu 13.01.2024 o 13:48, beniowski napisał(-a): Kiedyś kupiłem dostęp do Disneya żeby syn (wtedy 12-letni) miał dostęp do uniwersum Gwiezdnych Wojen). Obejrzał pierwszą serię Mandaloriana i przestał Disney zniszczył Gwiezdne Wojny, głownie bezsensownymi serialami które ciągną się jak flaki żeby tylko lud płacił za kolejny odcinek. Jedyne co tam w miarę trzyma niezły poziom to Łotr 1, resztę należy omijać szerokim łukiem żeby nie obrzydzić sobie tego świetnego uniwersum debilnymi teoriami fanów i showrunnerów ubranymi w infantylną formę. Proponuję kiedyś wrócić do tematu, obejrzeć klasyczną trylogię czyli IV-V-VI a o reszcie zapomnieć. 3 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neclocus 307 #8206 Napisano 20 Stycznia 2024 lecimy dalej w klimacie noir, wczoraj obejrzalem "Le Samourai" rez. J.P. Melville'a, gdzies w recenzjach przeczytalem ze jego filmami inspirowali się m.in.Quentin Tarantino, John Woo czy Jim Jarmusch. film rozpoczyna cytat z Kodeksu Bushido "Nie ma większej samotności niż samotność samuraja." i dobrze konweniuje zdroga zycia zabojcy, ktora wybral niewiele dialogow, narracja filmu budowana powoli ale z obietnca mocnego zakonczenia ktore i w tym filmie zaskakuje widza, przyznam sie ze od wczoraj o nim mysle i nie potrafie jednoznacznie zainterpretowac tego co zrobil gest cyzelujacy rondo kapelusza (widoczny na plakacie) pozostaje w pamieci 1 Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #8207 Napisano 20 Stycznia 2024 W dniu 14.01.2024 o 16:12, neclocus napisał(-a): obejrzalem sobie dzis, zgadzam sie ze swietna kreacja Wood ale Beatty jak dla mnie zbyt cukierkowaty, dodatkowo swietnie zagrana postac ojca Wilmy, Del'a Loomis'a granego przez F. Stewart'a, ostatnia scena z tytulowym cytatem z wiersza Wordsworth'a sklania do refleksji i wzrusza, caly film z mocnym pietnem Kazan,a podobnie jak np. 'Uklad' 'Na wschod od Edenu' IMO lepszy ze wzgledu na bardziej rozbudowane postacie i wage problemu ktory prezentuja* *wszystkie ww opinie subiektywne Rzadko to się zdarza tak szybko, ale... obejrzałem "Wiosenną bujność traw" ponownie. Masz całkowitą rację odnośnie ojca Wilmy - jest to wyciszona, ale mocna i wzruszająca postać. "Doceniłem" też postać Kay, jednej z koleżanek z klasy. Gra ją zresztą Sandy Dennis, która niebawem dostanie Oscara za dobrą rolę w "Kto się boi Virginii Wolf?". Widać tu już jej potencjał, ale i chyba też mistrzowską rękę Kazana w prowadzeniu aktorów - mówię tu np. o scenie, gdy dziewczyny przychodzą na bal i Kay rozumie, że to nie ona powinna być tu z Budem. Sam Bud wydał mi się ponownie dobry. Bo to nie jest twardy chłopak - taki może jest na boisku, takim chce go widzieć ojciec, ale to przecież wrażliwy chłopak, który ma świadomość swych ograniczeń i jest zagubiony w uczuciu. I tu ponownie zwróciłem uwagę na Kazanowskie niuanse - gdy Beatty przesuwa się w lewą stronę kadru i opiera o płot w scenie na chodniku w Nowym Jorku (wiadomo. w jakich okolicznościach) i gdy na samym końcu, zakłopotany prosi gestem Wilmę, by jeszcze odrobinę oddalili się od koleżanek czekających w samochodzie. Piękny film. Do "Na wschód od Edenu" muszę natomiast wrócić. Mam wrażenie, że nie poświęciłem temu filmowi należnej mu uwagi. Kumpel polecił mi też - na zasadzie sentymentu do tematu i lat 80. - "Beztroskie lata w Ridgemont High" Nie ukrywajmy, do dziś bawi, choć jeden z wątków mocno zastanawia. Scenariusz napisał Cameron Crowe i jest tu dużo muzycznych smaczków, w tym trzy czy cztery Zeppelinowskie, m.in. napis na drzwiach klasy w szkole i rada, by w "decydującym momencie" randki włączyć pierwszą stronę "Czwórki" [nie dochodzą jednak to tego momentu, musi wystarczyć "Kashmir"] Na ekranie wiele późniejszych gwiazd. Najważniejszy moment seansu to jednak oczywiście to: 🤩 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
colector 736 #8208 Napisano 22 Stycznia 2024 Już niedługo w kinach. Szykuje się dobre kino. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #8209 Napisano 22 Stycznia 2024 No Lubos to ciekawy aktor. A piosenka, z której, jak się zdaje, pochodzi hasło na plakacie, jest naprawdę fajna: Swoją drogą - już wyobraziłem sobie zakończenie. Noc, rozpieprzone śląskie miasteczko i wrogowie Lubosa, a ten nonszalancko ociera pot i krew z czoła i odchodzi przed siebie, kamera idzie powolutku do góry [wewnątrzujęciowe przejście z planu średniego w totalny], tu włącza się Majka, zaciemnienie na kilka sekund, napisy - tak to się powinno kończyć. Ale dadzą pewnie jakiś bluzgający hip-hop... Ja obejrzałem "Broadcast News" (u nas pod nieco koślawym tytułem "Telepasja"). Lubię filmy o amerykańskich mediach. Oczywiście, wiadomo który jest najlepszy i niedościgniony. Oprócz tematu "Telepasję" chciałem obejrzeć też dla epizodu Nicholsona i z uwagi na zdjęcia Michaela Ballhausa, którego wiele prac uwielbiam. Cóż, dziś to typowy obyczajowy film z niezbyt udanej dla amerykańskiego kina dekady lat 80. - niegłupi, ale bez emocji, letni, a w ukazywaniu relacji jakiś taki mało wiarygodny. Bywa zabawny, gdzieniegdzie łapie jakieś ciekawe przemiany w medium, ale... dziś ogląda się to jak film - nomen omen - telewizyjny, niestety. Ładna scenografia - fajnie mają urządzone mieszkania, jest Cadillac Allante, klimat analogowej TV. To na plus. Rolexy też są, ale poznajemy to po bransoletach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
colector 736 #8210 Napisano 22 Stycznia 2024 3 godziny temu, Edmund Exley napisał(-a): No Lubos to ciekawy aktor. A piosenka, z której, jak się zdaje, pochodzi hasło na plakacie, jest naprawdę fajna: Swoją drogą - już wyobraziłem sobie zakończenie. Noc, rozpieprzone śląskie miasteczko i wrogowie Lubosa, a ten nonszalancko ociera pot i krew z czoła i odchodzi przed siebie, kamera idzie powolutku do góry [wewnątrzujęciowe przejście z planu średniego w totalny], tu włącza się Majka, zaciemnienie na kilka sekund, napisy - tak to się powinno kończyć. Ale dadzą pewnie jakiś bluzgający hip-hop... Ja obejrzałem "Broadcast News" (u nas pod nieco koślawym tytułem "Telepasja"). Lubię filmy o amerykańskich mediach. Oczywiście, wiadomo który jest najlepszy i niedościgniony. Oprócz tematu "Telepasję" chciałem obejrzeć też dla epizodu Nicholsona i z uwagi na zdjęcia Michaela Ballhausa, którego wiele prac uwielbiam. Cóż, dziś to typowy obyczajowy film z niezbyt udanej dla amerykańskiego kina dekady lat 80. - niegłupi, ale bez emocji, letni, a w ukazywaniu relacji jakiś taki mało wiarygodny. Bywa zabawny, gdzieniegdzie łapie jakieś ciekawe przemiany w medium, ale... dziś ogląda się to jak film - nomen omen - telewizyjny, niestety. Ładna scenografia - fajnie mają urządzone mieszkania, jest Cadillac Allante, klimat analogowej TV. To na plus. Rolexy też są, ale poznajemy to po bransoletach. Pewnie będzie ro***erducha, w końcu to kino rozrywkowe. Czytałem, że Lubos był pod opieką byłych gromowców prawie 2 lata, więc przygotował się do roli.🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10108 #8211 Napisano 22 Stycznia 2024 Druga seria Jacka Reachera na Amazonie. Przewidywalny, nieco schematyczny serial akcji, który jednak przyjemnie się ogląda. W porównaniu do netfliksowej papki i nachalnego wciskania widzom wątków LGBT czy innej poprawności (choć ostatnio chyba trochę przystopowali), prosty świat Reachera całkiem dobrze wypełnia czas. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #8212 Napisano 23 Stycznia 2024 No i tytułowy bohater budzi sympatię, taki biały The Rock 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neclocus 307 #8213 Napisano 23 Stycznia 2024 (edytowane) 17 godzin temu, beniowski napisał(-a): netfliksowej papki i nachalnego wciskania widzom wątków LGBT czy innej poprawności (choć ostatnio chyba trochę przystopowali), obawiam sie ze political correctness wchodzi na wyzszy poziom absurdu rowniez w swiecie X Muzy, przyznajacy Oskary oglosili nowe zasady, ktore beda musialy spelniac filmy ubiegajace sie o tytul najlepszego, w duzym skrocie zasady okreslaja jaki procent aktorow i ekipy relizujacej musi pochodzic z grup okreslanych jako niedostatecznie reprezentowanych (mniejszosci etniczne, rasowe, spolecznosci LGBTQ, kobiety, niepelnosprawni) z tego powodu m. in. polscy "Chlopi" sa juz na aucie... brawo Amerykanska Akademia Sztuki i Wiedzy Filmowej : ( Edytowane 23 Stycznia 2024 przez neclocus 1 Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6295 #8214 Napisano 23 Stycznia 2024 Mnie w sumie trochę bawi, że kobiety wrzucają do tego samego worka co osoby niepełnosprawne. Piękna ta poprawność 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77886 #8215 Napisano 23 Stycznia 2024 Właśnie zacząłem oglądać to, zobaczymy 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #8216 Napisano 23 Stycznia 2024 Wreszcie obejrzałem film Martina Ritta "Hud, syn farmera" - bodaj najważniejszy z filmów Paula Newmana, których dotąd nie oglądałem. I cóż - chyba jeden z najlepszych. Paul gra tu coś pomiędzy "Długim upalnym latem" a "Kotką na gorącym blaszanym dachu", ale jest lepszy niż w tych filmach. Doskonali są Melvyn Douglas i Patricia Neal, znana z "Twarzy w tłumie" Kazana. Film wygląda bardzo współcześnie, dzięki pięknym czarno-białym zdjęciom, które zrobił James Wong Howe. Inspirowali się nimi chyba Bogdanovich i Surtees robiąc "Ostatni seans filmowy" [zresztą, na podstawie powieści tego samego autora]. "Hud" to opowieść o przemijaniu pokoleń i pokoleniowym konflikcie, odpowiedzialności, zasadach i fatum. Gorzki film, ze znakomitym tempem i kapitalną sceną - nazwę ją tak, by nie zdradzać za dużo fabuły - z udziałem buldożerów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77886 #8217 Napisano 27 Stycznia 2024 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #8218 Napisano 28 Stycznia 2024 Zgadniesz, kto to, bez sprawdzania w Google? Pewnie już sprawdzasz... 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77886 #8219 Napisano 28 Stycznia 2024 15 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Zgadniesz, kto to, bez sprawdzania w Google? Pewnie już sprawdzasz... 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 771 #8220 Napisano 28 Stycznia 2024 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 77886 #8221 Napisano 28 Stycznia 2024 3 minuty temu, trollu napisał(-a): 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #8222 Napisano 30 Stycznia 2024 Mel Gibson i Jason Momoa wraz z synem. Prawda, że słodka rodzinka..? 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6850 #8223 Napisano 3 Lutego 2024 (edytowane) Asteroid City, reż. Wes Anderson Co za obsada 😳 świetny film, uwielbiam taką poetykę 👍 I jeszcze taki smutny news https://tvn24.pl/swiat/carl-weathers-nie-zyje-aktorska-slawe-zyskal-dzieki-filmom-z-serii-rocky-7755172 Edytowane 3 Lutego 2024 przez Valygaar 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74456 #8224 Napisano 3 Lutego 2024 Asteroid City, reż. Wes Anderson Co za obsada świetny film, uwielbiam taką poetykę I jeszcze taki smutny news https://tvn24.pl/swiat/carl-weathers-nie-zyje-aktorska-slawe-zyskal-dzieki-filmom-z-serii-rocky-7755172 Też ostatnio oglądałem. Odlot. Albo się takie rzeczy kocha, albo nienawidzi. I obsada rzeczywiście topowa. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10108 #8225 Napisano 3 Lutego 2024 “Ekspatki” na Amazon Prime - zacząłem dzisiaj i zapowiada się ciekawie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach