Paulus57 162671 #246751 Napisano 19 Maja 2022 1 minutę temu, Luke102 napisał(-a): Kwestia gustu i podejścia do życia - można kupić samochód TATA (albo nawet 5 samochodów) zamiast np Audi czy jakiejkolwiek innej marki. TATA wyjdzie taniej (kupując 5 samochodów) na bank starczy na dłużej 🙂 Każdy kupuje wg zasobności portfela, swoich podobać itd. Oczywiście nie należy nikogo krytykować za podejście do sprawy. Gratuluje kolekcji 🙂 Tapnięte za pomocą Tapatalk Dziękuję, ale Twoje porównanie kolekcji zegarków do samochodowej ma jedną logiczną słabość - gabaryty. Inaczej też w moim przypadku podchodzę do samochodów, mam jeden moim zdaniem przyzwoity z odpowiednią ilością koników pod stopą . Wracając do sedna, czyli koncepcji tworzenia własnej kolekcji zegarków, to oczywiście każdy z nas ma inne, swoje podejście i niech tak zostanie. Ja w zasadzie docieram powoli do wypełnienia luk w typach zegarków, które mi się podobają. Myślę, że coraz mi bliżej do wejścia na wyższy pułap sztuki zegarmistrzowskiej. Zdaję sobie sprawę, że posiadanie droższych zegarków na niemasowych mechanizmach znacząco podniesie koszty utrzymania kolekcji, dlatego proces będzie stopniowy. Póki nie będę tego odczuwał jako kłopotliwego przy moich dochodach będzie OK, jak poczuję to jako dolegliwość pozostanie wybór albo STOP, albo redukcja ilości i pozostawienie tych "naj-naj". Obym tylko nie doszedł do zminimalizowania do 2-3 . Tego sobie nie wyobrażam, co nie oznacza, że nie szanuję takich wyborów, gdyż jak napisałem na początku - każdy ma swoją indywidualną koncepcję i gusty. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 162671 #246752 Napisano 19 Maja 2022 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luke102 581 #246753 Napisano 19 Maja 2022 Dziękuję, ale Twoje porównanie kolekcji zegarków do samochodowej ma jedną logiczną słabość - gabaryty. Inaczej też w moim przypadku podchodzę do samochodów, mam jeden moim zdaniem przyzwoity z odpowiednią ilością koników pod stopą . Wracając do sedna, czyli koncepcji tworzenia własnej kolekcji zegarków, to oczywiście każdy z nas ma inne, swoje podejście i niech tak zostanie. Ja w zasadzie docieram powoli do wypełnienia luk w typach zegarków, które mi się podobają. Myślę, że coraz mi bliżej do wejścia na wyższy pułap sztuki zegarmistrzowskiej. Zdaję sobie sprawę, że posiadanie droższych zegarków na niemasowych mechanizmach znacząco podniesie koszty utrzymania kolekcji, dlatego proces będzie stopniowy. Póki nie będę tego odczuwał jako kłopotliwego przy moich dochodach będzie OK, jak poczuję to jako dolegliwość pozostanie wybór albo STOP, albo redukcja ilości i pozostawienie tych "naj-naj". Obym tylko nie doszedł do zminimalizowania do 2-3 . Tego sobie nie wyobrażam, co nie oznacza, że nie szanuję takich wyborów, gdyż jak napisałem na początku - każdy ma swoją indywidualną koncepcję i gusty. Dokładnie, zgadzam się - z gustami się nie dyskutuje :-)Każdy robi i kupuje wg zasobności i chęci.Posiadanie 2 lub 3 sztuk wcale nie jest takie złe :-)Najważniejsze by każdy był zadowolony z tego co posiada - a co myślą inni to ich sprawa :-)Ja podchodzę tak, Ty inaczej :-) i wg mnie nikt nie jest lepszy oraz gorszy Tapnięte za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seler 5291 #246754 Napisano 19 Maja 2022 Nowy nabytek z podziękowaniem dla kolegi@Mirosuaw 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 43289 #246755 Napisano 19 Maja 2022 U Ciebie jakoś lepiej się prezentuje niż u mnie. Fajny zegarek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 97059 #246756 Napisano 19 Maja 2022 26 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74864 #246757 Napisano 19 Maja 2022 Zdecydowanie potwierdzam, moje doświadczenia są identyczne I ja też przy przymiarce byłem bardzo zaskoczony tym jak wygodnie się ta bransoleta układa na nadgarstku.A na ręce dzisiaj tak: 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91910 #246758 Napisano 19 Maja 2022 3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Dlatego określiłem swoje podejrzenie jako "niecne" . Dobra, poddaję się - meandry Twoich subtelnych niedomówień mnie przerastają. 3 godziny temu, unadarek napisał(-a): ...a czekaj ...jeszcze najważniejszego nie zapytałem - jak się sprawa ma z odchyłkami dziennymi - nie musi być dokładnie - ile ma z 5,10,20 sekund ? i to już będzie ostanie pytanko (dzisiaj ) Dane z Caliber Corner może warto przejrzeć: https://calibercorner.com/sellita-caliber-sw210-1/ 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrlan 6095 #246759 Napisano 19 Maja 2022 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1847 #246760 Napisano 19 Maja 2022 (edytowane) Na żywo wygląda znacznie lepiej, ciężko telefonem złapać ciekawy AR i czerń emalii. Edytowane 19 Maja 2022 przez hugo012 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #246761 Napisano 19 Maja 2022 1 minutę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Dane z Caliber Corner może warto przejrzeć: https://calibercorner.com/sellita-caliber-sw210-1/ przeglądałem - komuś z 8 sekund do przodu waliła - według producenta -+ 15s. - jak Masz tyle to ok tyle to może być dzięki ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nix 7874 #246762 Napisano 19 Maja 2022 23 nawrót choroby.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 50958 #246763 Napisano 19 Maja 2022 11 minut temu, nix napisał(-a): 👌 Uwielbiam detale. Zdjęcie petarda. 💪 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #246764 Napisano 19 Maja 2022 Heyka Wszystkim w ten Piękny Maj !!! a znacie to: "Ekskluzywny salon z zegarkami: - Proszę mi pokazać ten zegarek. - Świetny wybór, trzysta czterdzieści tysięcy dolarów. - A ten? - Też świetny, siedemdziesiąt pięć tysięcy dolarów. - Dziękuję, ja chciałbym coś szwajcarskiego i nie tak drogiego. Znajdzie pan coś takiego? - Oczywiście! Polecam ser." 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16774 #246765 Napisano 19 Maja 2022 45 minut temu, hugo012 napisał(-a): Na żywo wygląda znacznie lepiej, ciężko telefonem złapać ciekawy AR i czerń emalii. O, takiego szukam! Może już Ci się znudził? 1 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1847 #246766 Napisano 19 Maja 2022 Nie, jeszcze nie jestem na tym etapie. Może jak zdobędę kiedyś Brightza w podobnej kopercie na mechanizmie 4s, ale i tak wątpię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91910 #246767 Napisano 19 Maja 2022 44 minuty temu, unadarek napisał(-a): przeglądałem - komuś z 8 sekund do przodu waliła - według producenta -+ 15s. - jak Masz tyle to ok tyle to może być dzięki ! Producenci mechanizmów z reguły podają dopuszczalne odchylenia z "zapasem". Większość mechanizmów da się zresztą wyregulować do większej precyzji nawet w sytuacji, kiedy odchyłka mieści się w granicach tolerancji. Nie rozumiem z kolei, co masz na myśli pisząc "jak Masz tyle to ok tyle to może być dzięki !". Zegarkom, które sprzedaję, nie robię pomiarów, bo musiałbym nic innego w życiu nie robić. Zegarkom, które sam użytkuję prywatnie również nie robię pomiarów, bo mnie to całkowicie yebye - i tak zmieniam zegarki nawet w ciągu dnia, więc dopóki jakiś grat nie będzie chciał ruszyć nawet pomimo kilku prób uruchomienia, mało mnie to rusza. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16774 #246768 Napisano 19 Maja 2022 (edytowane) 4 minuty temu, hugo012 napisał(-a): Nie, jeszcze nie jestem na tym etapie. Może jak zdobędę kiedyś Brightza w podobnej kopercie na mechanizmie 4s, ale i tak wątpię. Ale gdyby jednak coś kiedyś... to pamiętaj o mnie Edytowane 19 Maja 2022 przez dodge66 2 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #246769 Napisano 19 Maja 2022 1 minutę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Producenci mechanizmów z reguły podają dopuszczalne odchylenia z "zapasem". Większość mechanizmów da się zresztą wyregulować do większej precyzji nawet w sytuacji, kiedy odchyłka mieści się w granicach tolerancji. Nie rozumiem z kolei, co masz na myśli pisząc "jak Masz tyle to ok tyle to może być dzięki !". Zegarkom, które sprzedaję, nie robię pomiarów, bo musiałbym nic innego w życiu nie robić. Zegarkom, które sam użytkuję prywatnie również nie robię pomiarów, bo mnie to całkowicie yebye - i tak zmieniam zegarki nawet w ciągu dnia, więc dopóki jakiś grat nie będzie chciał ruszyć nawet pomimo kilku prób uruchomienia, mało mnie to rusza. nie pisałem żebyś sprawdzał, ale ludzie czasem nosząc zegarek znają odchyłki jego i konkretnie mi o tę sellite chodziło- zegarek też fajny - chciałem jakieś informację od użytkownika z pierwszej ręki a nie z opisów - wiem że mechaniczny mechanicznemu nie równy - ale jakiś poziom ustawienia to one maja wychodząc w fabryki - a pytam bo nie chcę potem lecieć do zegarmistrza którego nie mam nawet w mojej miejscowości - jeśli ma w zakresie + - 15 s to jest w miarę i to chciałem się dowiedzieć - ok - ogólnie dzięki za info 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91910 #246770 Napisano 19 Maja 2022 2 minuty temu, unadarek napisał(-a): nie pisałem żebyś sprawdzał, ale ludzie czasem nosząc zegarek znają odchyłki jego i konkretnie mi o tę sellite chodziło- zegarek też fajny - chciałem jakieś informację od użytkownika z pierwszej ręki a nie z opisów - wiem że mechaniczny mechanicznemu nie równy - ale jakiś poziom ustawienia to one maja wychodząc w fabryki - a pytam bo nie chcę potem lecieć do zegarmistrza którego nie mam nawet w mojej miejscowości - jeśli ma w zakresie + - 15 s to jest w miarę i to chciałem się dowiedzieć - ok - ogólnie dzięki za info Mechanizmy produkcji ETY, Sellity, itp., jeżeli nie są USZKODZONE, zawsze pracują poprawnie. Innymi słowy, to BARDZO BEZPIECZNY wybór. Możesz - jak wspomniałem - w razie ewentualnego niezadowolenia z POPRAWNEJ i ZGODNEJ Z DEKLAROWANYMI PARAMETRAMI - pracy takiego mechanizmu, spróbować go "podregulować". Natomiast nie ma tu ŻADNEGO ryzyka, jeżeli chodzi o sam mechanizm jako taki - to nie jest jakiś "no name" złożony w Tajlandii na wakacjach. Jeżeli ktoś bez sprawdzania odpowiednim softwarem (albo i hardwarem ) zna dobową odchyłkę mechanizmu w swoim zegarku, to znaczy, że JUŻ dzieje się coś "mocno nie halo". 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sent 5934 #246771 Napisano 19 Maja 2022 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #246772 Napisano 19 Maja 2022 12 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Mechanizmy produkcji ETY, Sellity, itp., jeżeli nie są USZKODZONE, zawsze pracują poprawnie. Innymi słowy, to BARDZO BEZPIECZNY wybór. Możesz - jak wspomniałem - w razie ewentualnego niezadowolenia z POPRAWNEJ i ZGODNEJ Z DEKLAROWANYMI PARAMETRAMI - pracy takiego mechanizmu, spróbować go "podregulować". Natomiast nie ma tu ŻADNEGO ryzyka, jeżeli chodzi o sam mechanizm jako taki - to nie jest jakiś "no name" złożony w Tajlandii na wakacjach. Jeżeli ktoś bez sprawdzania odpowiednim softwarem (albo i hardwarem ) zna dobową odchyłkę mechanizmu w swoim zegarku, to znaczy, że JUŻ dzieje się coś "mocno nie halo". dzięki i o taki konkret mi chodzi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 162671 #246773 Napisano 19 Maja 2022 1 godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Dobra, poddaję się - meandry Twoich subtelnych niedomówień mnie przerastają. Ważę w zasadzie każde słowo, co nie jest łatwe szczególnie przy mojej gadatliwości. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7652 #246774 Napisano 19 Maja 2022 19 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16774 #246775 Napisano 19 Maja 2022 Dziś nowość 30 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach