unadarek 3339 #247976 Napisano 1 Czerwca 2022 8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Wreszcie wczoraj przestałem być teoretycznym miłośnikiem zegarków BULOVA. Tak się złożyło, że na przeciągu kilku dni trafiły mi się wyjątkowe okazje na zakup zegarków z tej marki. Początkowo planowałem zakup tylko jednego spośród czterech modeli a może lepiej powiedzieć - rodzajów, bo na przykład Lunar występuje w czterech wersjach. Pozostałe trzy brane pod uwagę były: Accutron Spaceview (też kilka modeli), Stars and Stripes i Devil Diver (też kilka). Na początku maja spostrzegłem ciekawą ofertę na jeden z nich po cenie około 1/3 niższej od normalnej, co było wyjątkową pokusą, bo to końcówka właściwie już prawie nie do zdobycia (po normalnej cenie). O tym jednak nie dziś, bo nasze przyjazne dla obywateli państwo utrudnia nam hobby komplikując przepisy importowe dla zegarków (ciekawe dlaczego?). I ten właśnie czeka na zrealizowanie całej papierkologii w magazynach Poczty Polskiej. Mam na Amazonie amerykańskim własną listę na "trochę" zegarków. Codziennie obserwuję zmiany cen, licząc na "cud" zwany okazją. No i jak na złość(?) 2-3 dni po pierwszym zakupie spostrzegłem wyjątkowo atrakcyjną przecenę na kolejnego z mojej listy. Cena wraz z kosztami importowymi i transportem była niższa od najniższej krajowej o około 350 zł a w wielu przypadkach nawet i 500 (jak się komuś nie chciało specjalnie szukać i polować). Tym zegarkiem był Lunar Bulovy, wersja polerowana na nato i bez datownika. Szczerze mówiąc to początkowo wcale nie zauważałem różnic między czterema wersjami polegającymi na: datowniku (jest lub nie) i wykończeniu koperty (mat lub błysk). Limitka oczywiście najatrakcyjniejsza, ale cena dwukrotnie wyższa eliminowała zainteresowanie nią. Oczywiście trzy zwykłe wersje rozróżniałem po tym, że jedna ma bransoletę, druga pasek a trzecia nato. Mnie interesowały pierwsza i trzecia. Choć głównie ta na pasku nato, bo była o przynajmniej 150 zł tańsza. Poza tym miałem obawy, że spory rozmiar koperty może być dla mnie nie do zaakceptowania na bransolecie a nato jest oczywiście najbardziej przyjazne w takich sytuacjach. Jakich by tu ideologii nie dorabiać, głównym motywem wyboru modelu była cena. Gdyby okazyjną był model na pasku, też bym wziął bez zająknięcia. Fakt, faktem po jednodniowym wahaniu kupiłem po jeszcze niższej cenie (bo obniżyli ją jeszcze w międzyczasie o około 10 USD). Potem, pomimo informacji - "in stock", oczekiwanie kilkudniowe na wysyłkę (info, że powiadomią kiedy wyślą). Obawy, że może odwołają oferty i z wielkich nadziei powstanie rozczarowanie..., ale nie - wysłali. Informacja o terminie dostarczenia - 7 czerwca a potem przyjemna niespodzianka - 30 maja. Jak wiecie był to poniedziałek. Z DHL wiadomość, że dostarczą do godziny 20, no to czekam z niecierpliwością. Mijają godziny, wyjątkowo długie, aż tu około 16:30 sensacja: "kurier nie zastał odbiorcy, paczka wróciła do magazynu - godzina 16:14) - zagotowałem się. Zgłosiłem reklamację. W pierwszym impulsie miałem zgłosić mailem skargę na kuriera, ale jako człowiek z natury raczej łagodny, odpuściłem, czekając na kolejny dzień. We wtorek paczka doszła. Niestety sposób pakowania przez Amazon woła o pomstę do nieba. Zwykła koperta, nawet nie bąbelkowa, spowodowała, że tekturowe zewnętrzne pudełko od zegarka było po naddzierane a pudełko twarde ma otarcie na jednym narożniku. Na szczęście zawartość przetrwała trudy podróży. Per saldo, nie ma co marudzić, jak się kupiło tak tanio. Myślę, że ten rodzaj sprzedaży był podobny do firmy MASSDROP (obecnie DROP), która niestety 2-3 lata temu wycofała się ze sprzedaży zegarków. Amazon zbierał zamówienia przez kilka dni, by potem hurtem ściągnąć od producenta dokładnie tyle ile było zamówionych i stąd była min. ta zwłoka z wysyłką, ale i cena z zupełnie innej bajki, czytaj - bajkowa . Od wczoraj noszę na ręce z niewątpliwą przyjemnością właśnie ten zegarek - Bulova 96A225. Jak dla mnie obawy o wielkość okazały się nieuzasadnione (nadgarstek ok. 18 cm). Polecam wszystkim, którzy mają taką rękę lub grubszą, pozostałym radzę przymiarkę przed zakupem. Gratulacje, niech się nosi i z ręki nie spada - dobry wybór - ten mi się podoba najbardziej (a właściwie ten czy ta ?) - a tu masz devila recenzję Kolegi RagnarPL (co do kurierów to trzeba załatwić telefon do niech i się domówić o której będzie - a nawet na mieście można odebrać lub podjechać do niego czy nawet moze do pracy podwiesić jak będzie w pobliżu - przynajmniej ja tak wszystkie paczki załatwiam ) https://www.youtube.com/watch?v=gh4qi7eOBEA&t=1008s 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sent 4786 #247977 Napisano 1 Czerwca 2022 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swierszczu 2813 #247978 Napisano 1 Czerwca 2022 21 O i T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3080 #247979 Napisano 1 Czerwca 2022 Dziś Dzień Dziecka, polecam żelki. "Chciałem jeszcze powiedzieć, że żelki G-shocka są przepychota.." 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128166 #247980 Napisano 1 Czerwca 2022 Orzeł (wylądował) i... resz(t)ka. 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #247981 Napisano 1 Czerwca 2022 1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a): super lubię z historią kosmiczna zegareczki 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avishai 2170 #247982 Napisano 1 Czerwca 2022 wczoraj i dziś. 31 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #247983 Napisano 1 Czerwca 2022 StoCzy 35 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 11979 #247984 Napisano 1 Czerwca 2022 Jak święto to święto 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emiel 1651 #247985 Napisano 1 Czerwca 2022 30 Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71182 #247986 Napisano 1 Czerwca 2022 20 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #247987 Napisano 1 Czerwca 2022 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRISTOF_KON 22064 #247988 Napisano 1 Czerwca 2022 🙃 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128166 #247989 Napisano 1 Czerwca 2022 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #247990 Napisano 1 Czerwca 2022 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 154682 #247991 Napisano 1 Czerwca 2022 😉 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRZYSIO 8772 #247992 Napisano 1 Czerwca 2022 Ulubieniec 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7086 #247993 Napisano 1 Czerwca 2022 Eterna KONTIKI FH i... Wieża Anny z 1818 roku w Szczawnie-Zdroju :) 21 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128166 #247994 Napisano 1 Czerwca 2022 Na dobranoc... 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nix 7609 #247995 Napisano 1 Czerwca 2022 Na dobranoc zmiana... 15 nawrót choroby.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128166 #247996 Napisano 1 Czerwca 2022 4 godziny temu, unadarek napisał(-a): Gratulacje, niech się nosi i z ręki nie spada - dobry wybór - ten mi się podoba najbardziej (a właściwie ten czy ta ?) - a tu masz devila recenzję Kolegi RagnarPL (co do kurierów to trzeba załatwić telefon do niech i się domówić o której będzie - a nawet na mieście można odebrać lub podjechać do niego czy nawet moze do pracy podwiesić jak będzie w pobliżu - przynajmniej ja tak wszystkie paczki załatwiam ) https://www.youtube.com/watch?v=gh4qi7eOBEA&t=1008s Dzięki. Nie schodzi z ręki. Do devila się też przymierzałem, ale on nie będzie tym drugim (drugą)? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #247997 Napisano 1 Czerwca 2022 22 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26148 #247998 Napisano 1 Czerwca 2022 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12788 #247999 Napisano 1 Czerwca 2022 W dniu 31.05.2022 o 16:17, Paulus57 napisał(-a): Daj więcej światła. Więcej zieleni!! postaram się następnym razem. promis 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128166 #248000 Napisano 1 Czerwca 2022 5 godzin temu, unadarek napisał(-a): super lubię z historią kosmiczna zegareczki 👍 Mam jeszcze jednego kosmonautę na oku, ale to z wrogiego obozu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach