Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Moonlight napisał(-a):

😁

IMG_20240728_224730.jpg

Piękny jest 😁👍.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dnlaie napisał(-a):

IMG_20240729_122301.F.jpg

IMG_20240729_130902F.jpg

IMG_20240729_130952.1.jpg

Im dłużej na niego patrzę tym bardziej mi podoba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

dziękuje, mnie cieszy bardzo - tym bardziej, że zegarek (z lutego 2024) kupiony w b. dobrej cenie (na chrono24)

IMG_20240729_122258.222.jpg

Ma klasę ale nie mój przedział. 

Niech się nosi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.07.2024 o 21:54, Lukas84 napisał(-a):

ekstra! możesz coś więcej o nim napisać?

Jasne, chętnie. Informacji jest niewiele, na Forum mignął kiedyś temat ogólny o marce Paul Picot, dawno zarchiwizowany.

Ta firma to jedno z moich zegarkowych odkryć, robią naprawdę ciekawe rzeczy, na ogół w małych seriach. Zegarki Paul Picot od początku powstawały z dużym udziałem projektantów włoskich, dlatego odbiegają stylistyką od bardziej typowych wyrobów szwajcarskich. Do szybkiego zapoznania się z tymi zegarkami polecam następującą stronę https://www.freret-roy.com/en-gb/paul-picot#:~:text=Created out of pure passion,with a touch of classicism.

Widać, że nie jest to microbrand lecz firma z segmentu "trochę większych" producentów niezależnych. Kilkanaście lat temu produkcja wynosiła ok. 10 tysięcy zegarków rocznie, nie wiem jak dziś. Dystrybucja w Szwajcarii nigdy nie była duża, Paul Picot znacznie więcej nabywców znajduje we Włoszech, w Japonii i na Bliskim Wschodzie. Dopiero za tymi rynkami plasują się Stany Zjednoczone i reszta Europy. Przed pandemią trochę się to zaczęło zmieniać, zegarki Paul Picot były widoczne na każdej edycji Baselworld a firma włożyła sporo pracy, żeby bardziej zaistnieć również na rynku szwajcarskim, ale po roku 2020 - wiadomo - znów się zaczęło pod górę, nie tylko dla nich.

Marka została zarejestrowana w 1976 roku dla uhonorowania jednego z XVIII-wiecznych mistrzów szwajcarskiego zegarmistrzostwa, chociaż de facto firmę założyli Włosi. Siedziba mieści się w Le Noirmont na terenie kantonu Jura, blisko granicy z Francją. Twórca firmy Mario Boiocchi wybrał pozornie najgorszy moment na uruchomienie produkcji zegarków mechanicznych, w dodatku nie najtańszych, dokładnie wtedy gdy szwajcarska branża zegarkowa przechodziła największą zapaść w historii z powodu kryzysu kwarcowego. Pan Boiocchi dał wielu ludziom stabilną pracę w trudnych czasach, więc do tej pory jest w Szwajcarii popularny i znany, bardziej jako "Mr. Picot" niż pod własnym nazwiskiem. Obecnie jest już po 90-ce ale zdaje się, że nadal w niezłej kondycji. 

Regulator (czyli typ zegarka o rozdzielonych osiach godzinowej i minutowej, podobnie jak w zegarach szafkowych o tej samej nazwie), który pokazałem na zdjęciu, oparty jest na mechanizmie ETA 2892A2 (30 kamieni, częstotliwość 28800 vph, rezerwa chodu 42h) w kopercie typu tonneau o szerokości 37mm b/k. Zalety: 1) ładnie wykonany, 2) szkło szafirowe z dobrym antyrefleksem, 3) wygodny w noszeniu dzięki łukowemu zakrzywieniu koperty i dekla, 4) mała dostępność (edycja limitowana 100 egz.), 5) oryginalna stylistyka. Jest nawet masa luminescencyjna, nie dużo ale działa. Wady: 1) śladowa wodoszczelność 30 m, 2) tarcza typu regulator na początku wymaga przyzwyczajenia, 3) mała dostępność, 4) oryginalna stylistyka (dla większości klientów taki "odjechany" zegarek to za wiele, ale dzięki temu można go czasami jeszcze znaleźć na rynku wtórnym). Przykład innej wersji kolorystycznej: https://www.chrono24.pl/watch/J4XFA2 (również limitacja 100 egzemplarzy).

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

IMG_20240729_101558.jpg

IMG_20240729_102147.jpg

Chciałem zobaczyć co to takiego ten Starking. Shenzhen, oczywiście, ale to nie wszystko. Na stronie www. mają 3 kategorie zegarków: "MENS", "WOMENS" oraz "LOVERS"!

Też mam ochotę zawołać: "Kolego ssaku, zatrzymajcie się!".

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ali była chyba kiedyś taka kategoria z zegarkami lover's watches. chyba na tej zasadzie, że podobne do siebie męski i damski :P

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ireo napisał(-a):

Chciałem zobaczyć co to takiego ten Starking. Shenzhen, oczywiście, ale to nie wszystko. Na stronie www. mają 3 kategorie zegarków: "MENS", "WOMENS" oraz "LOVERS"!

Też mam ochotę zawołać: "Kolego ssaku, zatrzymajcie się!".

Mam go 6 lat. Mechanizm budzący małe kontrowersje. Z jednej strony autentyczny hi-beat. Jak go przetestowałem początkowo, to miał 0 sekund odchyłki dobowej! Potem pojawił się mały problem z szybką zmianą daty. Czasami daje się przerzucić, najczęściej nie i wtedy trzeba przewijać i przewijać jak w ruskich. Ogólnie wykonany przyzwoicie. Oryginalną bransoletkę zastąpiłem paskiem. Sam zegarek kosztował mnie około 30 USD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi