Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

przedostatni z tych nowych u mnie, do których miałem te śmieszne słoczowe paski. jak na 30+ wygląda moim zdaniem bardzo dobrze. no i ma piorunkową wskazówkę :D

96875432567.jpg

Swatch Milgauss :)

Fajne są te nierówne nity na "płycie głównej", pozagniatane byle jak (może to punkty lutowania).

Chyba nikt nie przewidywał że te zegarki okażą się takie trwałe.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, ireo napisał(-a):

Swatch Milgauss :)

Fajne są te nierówne nity na "płycie głównej", pozagniatane byle jak (może to punkty lutowania).

Chyba nikt nie przewidywał że te zegarki okażą się takie trwałe.

Tak, wskazówka milgaussowa :D. A w tych "nitach" to siedzą kamienie ;)

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Tak, wskazówka milgaussowa :D. A w tych "nitach" to siedzą kamienie ;)

"Kamienie krzyczą"! (Bronisław W. Linke)

Wydawało mi się, że tylko Swatche z serii Irony miały kamienie, a tu - proszę. 

Wyglądają jak osadzone w gniazdach ze stopu aluminium.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Co by nie powiedzieć, to co do Richard Mille jest tylko jedna opinia wspólna dla zegarkowców - są drogie. :) Co do ich urody, to jak z buldogami. 

Wzmiankowałem już parę razy w różnych wątkach, że bardzo cenię R. Mille za nowatorskie podejście do projektowania i budowy mechanizmów, chociaż tzw. ogół odbiorców bardziej skupia się na ich wyglądzie i cenach. Z tego punktu widzenia R. Mille zbiera cięgi niezasłużenie; ich zegarki są napakowane kompletnie odjechanymi rozwiązaniami i materiałami. Ale ten Timex wykazuje spore podobieństwo również do niektórych Hublotów, więc przy okazji można sobie pojechać również po marce Hublot. To się nazywa "versatility", Timex jednym tanim projektem przypomina najbrzydsze i najbardziej znienawidzone zegarki w branży :)

Nie jest to miejsce na długą recenzję ale wspomnę jeszcze, że ruch sekundnika sugeruje mecaquarz a nie klasyczny zegarek kwarcowy. Może dowiem się, jaki werk upchnął Timex w tej pokaźnej obudowie, kiedy odkręcę dekiel. Z dostępnych opisów trudno się czekogolwiek dowiedzieć, nawet podane wymiary są nieprawdziwe i niedorzeczne ("51 mm" to niby "szerokość" ale w rzeczywistości wymiar podłużny koperty, w dodatku źle zmierzony). Potraktowałem zakup tego Timexa jako żart, ale poziom wykonania ma dobry. Koperta jest ze stali, śrubki w lunecie prawdziwe, koronka i przyciski są starannie wykończone i dobrze działają. Zwłaszcza pasek wyróżnia się jakością. Niska wodoszczelność koperty, deklarowana na 50 m, raczej nie pozwoli na realne konkurowanie ze stalowymi G-Shockami w zakresie cen 500-1000 zł ale pasek to inna liga, znacznie lepszy niż w droższych modelach Casio.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Przyznaję, że jestem bardziej miłośnikiem, niż znawcą zegarków. Zegarków RM nie miałem nigdy w ręce i oczywistym jest, że nie mnie oceniać ich jakość. Niewątpliwym dla mnie faktem jednak jest to, że nie widziałem dotąd żadnego, który by mi się spodobał (w przeciwieństwie do np. Timexów :)). Na szczęście, bo zapewne nigdy nie będzie mnie stać na ich zakup. Jak widać, szczęśliwie mój gust dopasował się do mojego portfela.

Hublot ma modele, które mógłbym kupić, ale wydają się zbyt drogie w stosunku do ich atrakcyjności, przynajmniej dla mnie. 

Timex to fajna marka, ma i historię, cenną dla wielu kolekcjonerów a ich przedział cenowy, jest dla mnie akceptowalny. Mam ich chyba około dziesięciu i jeden w planach, pewnie kupię w czerwcu. 

No i fotka, żeby nie było off topic. ;) 

20250510_102440.jpg

Wygląda coraz lepiej i ten mesh dobrze się układa (żałuj, że nie zdecydowałeś się wtedy na tę marynarkę z dżetami do kompletu). Było też kiedyś takie Mido Commander z meksykańską trupią czaszką typu “Día de Muertos”, bardzo efektowne.

A pierwszego Timexa miałem dawno temu, kiedy G-Shocków jeszcze nie było na świecie. Zegarek z cyfrowym wyświetlaczem był przedmiotem pożądania wszystkich chłopaków w szkole. Timex ładnie wyglądał i działał bezproblemowo aż do pierwszego lotu samolotem, podczas którego ciekłokrystaliczny wyświetlacz rozlał się w nieregularne plamy i okazał się nienaprawialny. Pozostało mi wspomnienie fajnego wyglądu ale problematycznej jakości. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi