Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, KobyS0 napisał(-a):

Dokładnie, kto co lubi :) a jak się znudzi, wówczas wskoczy do cytrynki :) 

Za to z lekka naturalną patyną chętnie bym ponosił 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

1767699128848.reku.jpg

Im częściej widzę zdjęcia tego datejusta, tym większe robi na mnie wrażenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

20260107_125754.jpg

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Miecz z niewłaściwej strony.

Epos oczywiście rycerski?

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, ireo napisał(-a):

Całkiem niezła wypowiedź, jak na nowego. 

Z pierwszą częścią się zgadzam, rzeczywiście dość często przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki. 

Ale proponowany powód tego stanu rzeczy niekoniecznie jest taki, że "wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu". Przejdę do tego za chwilę.

Co do alternatyw, microbrandów, etc., wydaje mi się czasem, że jest tego aż za dużo w stosunku do istotnej wartości czy zmiany, którą te "alternatywy" miałyby wnieść. Podstawowymi zarzutami, które mam wobec microbrandów, są: wtórność projektów, brak własnego dorobku w dziedzinie zegarmistrzostwa lub designu (a najczęściej obydwu tych rzeczy na raz) i brak "zegarkowej historii", na której te projekty mogłyby się oprzeć. 

Wracając do przyczyn popularności zegarkowych samograjów, takich jak Omega Speedmaster albo sportowe Roleksy z kolorowymi lunetami, to raczej nie trzeba nikomu wmawiać, że to dobre zegarki. Ludzie nie dlatego wydają na nie ciężką kasę, że dali sobie coś wmówić (znaczy, nie tylko, bo może niektórzy faktycznie zostali klasycznymi ofiarami marketingu, przynajmniej na jakiś czas) tylko dlatego, że rynek dóbr luksusowych polega na handlu marzeniami. 

Kupując produkt np. Casio, Ch.Warda czy Studio Underdog, kupuje się zazwyczaj niezawodny zegarek, przyzwoicie wykonany jak na swoją cenę i często ciekawy wzorniczo, ale w tym przypadku wiadomo, że nie chodzi o "marzenie", "małe dzieło sztuki", "kawałek historii pokoleń" i takie tam, tylko o fajny zegarek do założenia na rękę, nie gorszy niż Omega czy Rolex pod względem wygody noszenia czy pomiaru czasu.

Pytanie, za co w takim razie płaci się tę ogromną różnicę między ceną Casio a ceną nowej Omegi czy Roleksa. Odpowiedź jest jednocześnie trudna i prosta, za "coś więcej" niż tylko zegarek. Wyższą cenę uzyskuje ten producent, który lepiej potrafi zrobić i sprzedać nie tylko sam zegarek, lecz przede wszystkim swoje "coś więcej".

To, że w tym wątku trafiają się "nudne" zegarki nie znaczy, że opowieść o nich również musi być nudna.

Zauważyłem, że Ty lubisz bardzo dużo pisać 😉 z całym szacunkiem ale Ty już tak po prostu  masz czy jesteś może polonistą? 😃 ja uwielbiam chodzić na skróty a w szkole dużo ściągałem i nie chciałoby mi się tak rozpisywać 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, ireo napisał(-a):

Epos oczywiście rycerski?

- oto jest pytanie.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Saint said:

Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzucili się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ich ceny, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów, „zegarka w zegarku”, itp.?

Tak, a o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Zauważyłem, że Ty lubisz bardzo dużo pisać

Jesteś bardzo spostrzegawczy, ale moje wpisy nie są adresowane do Ciebie osobiście, więc możesz je pomijać bez wyrzutów sumienia. 

1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

w szkole dużo ściągałem i nie chciałoby mi się tak rozpisywać

Wiem.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

Całkiem niezła wypowiedź, jak na nowego. 

Wracając do przyczyn popularności zegarkowych samograjów, takich jak Omega Speedmaster albo sportowe Roleksy z kolorowymi lunetami, to raczej nie trzeba nikomu wmawiać, że to dobre zegarki. Ludzie nie dlatego wydają na nie ciężką kasę, że dali sobie coś wmówić (znaczy, nie tylko, bo może niektórzy faktycznie zostali klasycznymi ofiarami marketingu, przynajmniej na jakiś czas) tylko dlatego, że rynek dóbr luksusowych polega na handlu marzeniami. 

Nowy, nie nowy, zależy, jak na to spojrzeć, forum to czytam od wielu lat, jedynie sporadycznie się udzielam na nim pisząc:)

Pełna zgoda, w cenę zegarka wkalkulowana jest cała otoczka marketingowa, historia, wkład w rozwój technologii, utrzymanie salonów, reklama, dywidendy akcjonariuszy i wiele innych składowych, dlaczego zegarki marki X są droższe niż marki Y większość ludzi rozumie, jak również fakt, że cena rośnie niewspółmiernie do jakości.

Zauważyłem jedynie zmianę na przestrzeni lat, że obecnie spora ilość postów to Rolexy i Omegi, często jeden i ten sam popularny model, podczas gdy wcześniej różnorodność marek była większa. Czy to spowodowane jest wyłącznie wysoką jakością tych czasomierzy? Raczej nie, tutaj prestiż i rozpoznawalność wśród tłumu gra pierwsze skrzypce, żadnemu miłośnikowi zegarków nie trzeba chyba tłumaczyć, że jest wiele innych marek oferujących porównywalne lub lepsze rzemiosło zegarmistrzowskie, które tutaj bardzo rzadko widać, jakby większość zafiksowała się tylko na kilku rozpoznawalnych markach premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi