goral_ 1779 #42926 Napisano 25 Lutego 2013 Ja nawet nie spojrzałbym na Grand Seiko w tej cenie więc pewnie też jestem dyletantem. Wybrałbym Jaeger-LeCoultre Duometre a Quantieme Lunaire. Oto co zestawiamy w tym wyborze... oba piękne, ale Twój wybór zdecydowanie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1779 #42927 Napisano 25 Lutego 2013 a najładniejszy seiko, wg mnie to taki,/ne najdroższy i nie najlepszy itd/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bumak 1 #42928 Napisano 25 Lutego 2013 Ja mam dziś taki oto zegarek na ręku Uploaded with ImageShack.us 0 Pozdrawiam,Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość McIntosh #42929 Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) oba piękne, ale Twój wybór zdecydowanie... Pomijając kwestię wyglądu, ten JLC robi miazgę z Seiko... http://www.youtube.com/watch?v=Zna_9SsU1ZA Mówimy o zegarkach, których cena jest zbliżona. Zbliżona ponieważ za Seiko trzeba zapłacić nieznacznie więcej. I co do tego ma piramida prestiżu ?. Łatwo jest podważać swiss made do czasu aż nie trzeba zagłosować na czasomierz własnymi pieniędzmi. Edytowane 25 Lutego 2013 przez McIntosh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #42930 Napisano 25 Lutego 2013 Mariusz ja mam ok wyobrznie , ale gdzie Ty widzisz podobienstwo pomiedzy tym grand seiko a JLC ? 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #42931 Napisano 25 Lutego 2013 Panowie może tak trzy głębokie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12867 #42932 Napisano 25 Lutego 2013 Na stole leży Grand Seiko w platynie, IWC Portuguese z wiecznym kalendarzem, platynowy F.P.Journe Zodiaque, Vacheron Constantin Quai de l'Ile Date w palladzie, A.Lange&Soehne Lange 1 Moonphase i Jaeger-LeCoultre Duometre a Quantieme Lunaire. Możecie wybrać jeden zegarek. Rozumiem, że wszyscy, którzy się tutaj tak ze mną wykłócają wybraliby GS ?. F.P. Journe brzydki jak noc, a o urodzie VC to już w ogóle nie wspomnę . I tak - wygląd ma znaczenie, bo nie dałbym furmanki pieniędzy za coś, co mi się po prostu nie podoba.Mariusz, wydawanie 100k pln + na zegarek to fanaberia, więc i kryteria wyboru z reguły będą miały mało wspólnego z racjonalnością. Nie wiem, co bym wybrał (na pewno nie FPJ, ani VC, dlaczego nie wybrałbym Seiko napisałem w innym wątku), ale skończmy już z tą czystą racjonalnością 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1779 #42933 Napisano 25 Lutego 2013 wdechy, czy łyki ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1779 #42934 Napisano 25 Lutego 2013 ja życzę wszystkim miłośnikom czasomierzy, by mieli tylko taki problem, na co wydać 30k USD, oczywiście sobie też ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 747 #42935 Napisano 25 Lutego 2013 Koledzy bardzo Was proszę albo moda o przeniesienie tej dyskusji.W tym temacie stała się ona męcząca. 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość McIntosh #42936 Napisano 25 Lutego 2013 Mariusz ja mam ok wyobrznie , ale gdzie Ty widzisz podobienstwo pomiedzy tym grand seiko a JLC ? Irek, podobieństwo widzę w cenie. Od samego początku o tym piszę. Znajdź proszę choć jedno zdanie, w którym napisałem, że Grand Seiko to słabe zegarki ?. Ale jeżeli producent wchodzi z zegarkiem w określony przedział cenowy, to musi liczyć się z tym, że czasomierz będzie porównywany do podobnie wycenianej konkurencji. Możesz mi co prawda dowalić argumentem, że JLC nie jest w platynie. Ale i tu Seiko ma konkurencję chociażby w postaci F.P.Journe Octa Zodiaque dlatego pozostaję przy swoim zdaniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość McIntosh #42937 Napisano 25 Lutego 2013 Koledzy bardzo Was proszę albo moda o przeniesienie tej dyskusji.W tym temacie stała się ona męcząca. Rozumiem. Z mojej strony EOD. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #42938 Napisano 25 Lutego 2013 No I widzisz gdzie lezy problem Ty porownujesz zegarki glownie cenowo , a ja wygladem I dlatego caly czas pisze o 5196 bo Twoje inne propozycje nijak sie maja do mojej wypowiedzi 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12867 #42939 Napisano 25 Lutego 2013 Rozumiem. Z mojej strony EOD.Mariusz, jeszcze w pracy, czy po prostu myślisz o pracy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisp1 2815 #42940 Napisano 25 Lutego 2013 Od początku tygodnia tak Omega by kr1sp1, on Flickr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #42941 Napisano 25 Lutego 2013 Koledzy, aby rozładować sytuacje i wystudzić temat seiko w załączeniu nie Seiko, nie L&S czy PP ale zegarek za 30 zl niedościgniona :) tylko dzisiaj 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał 73 2 #42942 Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Dawno nienoszony a zasługuje na to:) Edytowane 25 Lutego 2013 przez Michał 73 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7716 #42943 Napisano 25 Lutego 2013 Ta cały dyskusja offtopicowa nt. Grand Seiko IMHO jest pozbawiona sensu, ponieważ wzięto cenę jednego okolicznościowego modelu w platynie kilkukrotnie droższego od standardowych serii (włącznie z najdroższymi chronografami spring drive) i na tej podstawie ustalono pułap cenowy do porównań - 30k USD. Za dużo GSów w tych cenach to nie ma. Dużo sensowniejsza dyskusja byłaby, gdyby porównałoby się konkurencyjne zegarki w cenach maks. 6k USD, a niech będzie i 10k USD, za co można kupić każdego normalnego GSa, a może nawet i 2-3. Czy wtedy też byłoby w czym wybierać, co jest tak zdecydowanie lepsze pod względem wykończenia, detali, dopracowania mechanizmu? Poza tym padały tu przykłady rzekomo konkurencyjnych modeli, które z praktycznością na co dzień zbyt wiele nie miały wspólnego. Absolutnie nieergonomiczne i nieczytelne z fanaberiami, czyt. komplikacjami. Te porównania były zupełnie różnych zegarków z zupełnie innym przeznaczeniem. GSy, może to dziwne, ale to zegarki do noszenia na co dzień i taki jest cel projektów od początku. Czy w podobnych cenach (do 6k USD) mają godną uwagi konkurencję w postaci zegarków o tym samym przeznaczeniu? Mi do głowy przychodzi jeszcze tylko The Citizen, Royal Orient i powiedzmy Zenith. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystian 2290 #42944 Napisano 25 Lutego 2013 Ta cały dyskusja offtopicowa nt. Grand Seiko IMHO jest pozbawiona sensu, ponieważ wzięto cenę jednego okolicznościowego modelu w platynie kilkukrotnie droższego od standardowych serii (włącznie z najdroższymi chronografami spring drive) i na tej podstawie ustalono pułap cenowy do porównań - 30k USD. Za dużo GSów w tych cenach to nie ma. Dużo sensowniejsza dyskusja byłaby, gdyby porównałoby się konkurencyjne zegarki w cenach maks. 6k USD, a niech będzie i 10k USD, za co można kupić każdego normalnego GSa, a może nawet i 2-3. Czy wtedy też byłoby w czym wybierać, co jest tak zdecydowanie lepsze pod względem wykończenia, detali, dopracowania mechanizmu? Poza tym padały tu przykłady rzekomo konkurencyjnych modeli, które z praktycznością na co dzień zbyt wiele nie miały wspólnego. Absolutnie nieergonomiczne i nieczytelne z fanaberiami, czyt. komplikacjami. Te porównania były zupełnie różnych zegarków z zupełnie innym przeznaczeniem. GSy, może to dziwne, ale to zegarki do noszenia na co dzień i taki jest cel projektów od początku. Czy w podobnych cenach (do 6k USD) mają godną uwagi konkurencję w postaci zegarków o tym samym przeznaczeniu? Mi do głowy przychodzi jeszcze tylko The Citizen, Royal Orient i powiedzmy Zenith.Ok, przyłączę się Do 6k usd dolicz Vat i w tej cenie masz Omegę HV, AT, masz jak dobrze poszukasz Milgaussa, masz Datejust itd.Odnośnie kwestii użytkowych wszystkie te zegarki są nawet bardziej niż ok. Werki w Rolexach nie grzeszą pięknem, ale Omegi spokojnie dają radę nawet droższej konkurencji Konkurencji znalazłoby się o wiele więcej, ale i tak napiszesz, że są do d... bo to kłality 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #42945 Napisano 25 Lutego 2013 Krystian ,mam fajne porownanie jakiegos GS z AT 8500 , nie mam jak zalaczyc linku ale jak chcesz to podeslalbym Ci adress I moze zalaczylbys gdzies na forum jako topic do dyskusji . Porownanie wg mnie obiektywne bo zegarki tego samego wlasciciela I wcale nie jednostronne 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41810 #42946 Napisano 25 Lutego 2013 Irek jeśli mi się uda wstawić to wstawię. Wyślij do mnie na PW. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystian 2290 #42947 Napisano 25 Lutego 2013 Nie musisz Irek. Jak dobrze pójdzie to zrobimy takie porównanie za miesiąc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #42948 Napisano 25 Lutego 2013 haha dawno mnie tu nie było, ale widzę wszystko bez zmian co temat to piekiełko.żeby jednak mieścić się w temacie, to ja dzisiaj z nieaktualna datą 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #42949 Napisano 25 Lutego 2013 Kaaaaawał zegara Piotrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #42950 Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) ... Edytowane 25 Lutego 2013 przez AdamB 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach