Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

3 hours ago, TomcioMiki said:

Przyszedł dzisiaj z serwisu 🤗🤗🤗 Było tak .

Wydaje się że dostałeś z powrotem całkiem inny kombajn 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Londek napisał(-a):

Wydaje się że dostałeś z powrotem całkiem inny kombajn 😉

No jest praktycznie nowy 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

teoretycznie można było oddać na gwarancję, która w victorinoxie jest chyba dożywotnia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, XoneX napisał(-a):

teoretycznie można było oddać na gwarancję, która w victorinoxie jest chyba dożywotnia. 

Tak jak coś się popsuje a nie zużyje, oddawałem swego czasu dużego vicka z uszkodzoną blokadą to mi naprawili w ramach gwarancji, ale też kiedyś wysyłałem wojskowego gaka którego kupiłem na giełdzie za chyba 5zł pojechał do Szwajcarii na naprawę przyjechał jak nowy, naprawa z zakupem wyszła mnie coś 65zł, tak że nie jest źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

To znaczy, że nie słyszałeś o kierunku studiów metalurgia (pomijam już podstawowe pirometalurgię czy hydrometalurgię) więc według ciebie taki nie istnieje?

I mam przedstawić jakiś papier, dyplom może - poważny jesteś 😂

Na marginesie kolego, to obróbka cieplna o której wspominasz a metalurgia, to troszkę jakby „dwie zupełnie inne dziedziny”

Jeśli mówi coś pojęcie metalurgia ekstrakcyjna - to to właśnie ja 🤗

P.S dużo „grzebiesz” przecież w internecie powinieneś szybko wyłapać gdzie i na jakich uczelniach funkcjonują te kierunki, chyba że już nie kształci się metalurgów - to tu spierać się nie będę, bo tego na 100% nie wiem - ale byłbym zdziwiony 

Może od początku, zafrapowało mnie jak również Mariusza , że zacząłeś o stali proszkowej, ale nie dokończyłeś. Domyślam się o co Tobie chodziło, ale nie będę wychodził przed szereg. Nie skończyłeś myśli, a postawiłeś się w roli specjalisty, który z wykształcenia jest metalurgiem. Wykształcenie można uzyskać kończąc szkołę podstawową, dawniej gimnazjalną, zawodową, branżową, średnią, średnią techniczną, wyższą, wyższą techniczną. Jeżeli jesteś po AGH; gdzie robiłeś doktorat lub habilitację z zakresu związanym z metalurgią, to to co czytamy uznamy za punkt odniesienia warty odnotowania. Natomiast pisząc coś i nie kończąc tego jest mało poważne wobec innych uczestników dyskusji; traktując ich jednocześnie jak małe dzieci, które nie mają racji zasłaniając się zdobytym wykształceniem. Więc dobrze wiedzieć, czy był to kierunek na Polibudzie lub wspomnianym AGH, czy po Wyższej Szkole Gotowania na Gazie. Jak wspomniałem, możesz być również z zamiłowania metalurgiem, który przerobił "tony teorii i kilogramy praktyki". Dlatego warto kończyć to co się zaczęło z jakimś sensownym uzasadnieniem.

Jeżeli obróbka cieplna nie jest wpisana w metalurgię, to... No sorry; mnie uczono inaczej. Za moich czasów nieodłącznym procesem metalurgicznym była m.in. obróbka cieplna. Chociażby kucie na gorąco, hartowanie, wyżarzanie, odpuszczanie, starzenie. Procesy te mają na celu głównie utwarzanie materiału obrabianego lub podniesienie jego udarności. I wybacz, ale metalurgia jest powiązana z obróbką plastyczną.

Swego czasu trochę zgładów się naoglądałem i choć pamięć bywa ulotna to doskonale kojarzę jak wygląda mikrostruktura materiału obrobionego.

I broń Boże nie traktuj tego jako jakieś przypierdzielanie się na siłę, ale jeżeli zaczynasz coś, to dokończ myśl, bo może być warta odnotowania.

Gdyby to odnieść na pole zegarmistrzostwa, gdyby ktoś zadał pytanie odnośnie mechanizmu, a któryś z kolegów napisałby, aaa to ETA więc...

Co więc? :)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, TomcioMiki said:

Jak nie byłeś do swojego egzemplarza jakoś  przywiązany to ok, ja wolałbym żeby jednak coś zostało z mojej sztuki… tutaj wydaje się że dostałeś z powrotem całkowicie inne narzędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Londek napisał(-a):

Jak nie byłeś do swojego egzemplarza jakoś  przywiązany to ok, ja wolałbym żeby jednak coś zostało z mojej sztuki… tutaj wydaje się że dostałeś z powrotem całkowicie inne narzędzie.

To znaczy jak inne 🤔🤔🤔

5 minut temu, Londek napisał(-a):

Jedynie czego żałuję to że nie ma  loga na szczękach, ale wolę tak niż luz i wyjechanie obcinacze do drutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, TomcioMiki said:

To znaczy jak inne 🤔🤔🤔

Jedynie czego żałuję to że nie ma  loga na szczękach, ale wolę tak niż luz i wyjechanie obcinacze do drutu.

A na korpusie logo jest w innym miejscu, po prostu wymienili na inny egzemplarz po spa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Londek napisał(-a):

A na korpusie logo jest w innym miejscu, po prostu wymienili na inny egzemplarz po spa. 

A widzisz nie zwróciłem uwagi, fakt, ale mi to nie przeszkadza, ważne że jest wszystko sprawne 🤗🤗🤗

3 minuty temu, Londek napisał(-a):

Tam jest tak , jak chcesz swoje rękojeści to jedzie do Szwajcarii, a jak chcesz szybko to mają w serwisie w Warszawie tak zwane po regeneracji na stanie, ale i tak masz narzędzia wszystkie nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na CQB zimowe upusty. Cold Steel Code 4 jest za pincet plus😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Natomiast pisząc coś i nie kończąc tego jest mało poważne wobec innych uczestników dyskusji; traktując ich jednocześnie jak małe dzieci, które nie mają racji zasłaniając się zdobytym wykształceniem.

Jeśli w jakikolwiek sposób swą odpowiedzią uraziłem Cię @Piter80, to oczywiście bardzo kolegę przepraszam, nie taki miałem zamiar.

Natomiast @Autor1984 jeśli chodzi o twoją osobę i rzeczonego Mariusza, to przypomnę jedynie jak jeden z was nie tak dawno w jednym temacie szczekał (dosłownie 😂) - więc jak traktować was poważnie ?

Odpowiedź również nie dotyczyła was bezpośrednio, tak więc jeśli macie panowie uwagi bezpośrednio do mojej osoby, zapraszam na PW by nie zaśmiecać tematu, bo nie zamierzam bawić się waszym wspólnym kijem w d… a tym bardziej go wyciągać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając Twój dotychczasowy wkład w nasze Forum uważam, że to pewnie kolejny żart. A w tej materii jesteś nie do pokonania. 😉

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

Jeśli w jakikolwiek sposób swą odpowiedzią uraziłem Cię @Piter80, to oczywiście bardzo kolegę przepraszam, nie taki miałem zamiar.

Natomiast @Autor1984 jeśli chodzi o twoją osobę i rzeczonego Mariusza, to przypomnę jedynie jak jeden z was nie tak dawno w jednym temacie szczekał (dosłownie 😂) - więc jak traktować was poważnie ?

Odpowiedź również nie dotyczyła was bezpośrednio, tak więc jeśli macie panowie uwagi bezpośrednio do mojej osoby, zapraszam na PW by nie zaśmiecać tematu, bo nie zamierzam bawić się waszym wspólnym kijem w d… a tym bardziej go wyciągać 

Oj ścigasz się z rozumem, ale wiecznie jesteś drugi, jak Adaś Miauczyński. Zadajemy proste pytanie, a Ty udajesz durnia, albo co gorsza nie udajesz.
Jeżeli forum traktujemy jako platformę wymiany informacji, a będziemy porozumiewać się półsłówkami to traci ono sens. Zatem Twój wkład jak wspomniał Mariusz jest żaden.
I nie angażuj innych forumowiczów w swoje wyimaginowane chore analne zabawy.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rat Uno😁 

20250118_140203.JPG

20250118_140224.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mirek 1969 napisał(-a):

Chce ktoś? Puszczę tanio.

IMG_20241224_132647_777.jpg

Za stówę da radę? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.01.2025 o 01:01, loco50 napisał(-a):

Rat Uno😁 

20250118_140203.JPG

20250118_140224.JPG

Dokładnie taki zamówiłem😄Dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Piter80 napisał(-a):

Dobry wybór 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piter80 napisał(-a):

Polecam się 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.01.2025 o 01:01, loco50 napisał(-a):

Rat Uno😁 

20250118_140203.JPG

20250118_140224.JPG

A ja mam mniejszego brata bo chciałem coś wygodniejszego do kieszeni. 

psSohhZ.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi