mirek 1969 1331 #18001 Napisano 9 Kwietnia 14 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): A to widziałeś 🤔🤔🤔 Słyszałem ale nie widziałem. W castoramie ich nie ma. Jak mi się gdzieś napatoczą to jeszcze raz podejde do tematu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20270 #18002 Napisano 9 Kwietnia 45 minut temu, mirek 1969 napisał(-a): Słyszałem ale nie widziałem. W castoramie ich nie ma. Jak mi się gdzieś napatoczą to jeszcze raz podejde do tematu. Ale żeś się zawziął 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62827 #18003 Napisano 9 Kwietnia 2 godziny temu, mirek 1969 napisał(-a): Słyszałem ale nie widziałem. W castoramie ich nie ma. Jak mi się gdzieś napatoczą to jeszcze raz podejde do tematu. Ja w szkle wiercilem, to w stali też da rade, kwestia odpowiedniego narzędzia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #18004 Napisano 9 Kwietnia Ostatnio było tak: WE, ZT, ZT, ZT 😁 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7165 #18005 Napisano 10 Kwietnia 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
El_Pawlako 0 #18006 Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Cześć, co sądzicie o Benchmade Bugout carbon fiber jako wybór „na codzień ” (strzelnica, las czy otwieranie paczek ;)) Najbardziej zależy mi na niezawodności i trwałości. Dodam, że jestem laikiem w tym temacie. noz-benchmade-bugout-carbon-fiber-535-3-.webp Edytowane 10 Kwietnia przez El_Pawlako 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20270 #18007 Napisano 10 Kwietnia Boguś to fajny nożyk ale nie w takiej cenie. Jako miejski Edek ok- bo płaski, nie odznacza się w gaciach. Jak słusznie zauważyłeś do otwierania paczek idealny. Ale żeby troszkę mocniej popracować to, trzymając się Benchmade, wziąłbym ( i mam, nawet dwa😁) Presidio II. Żeby nie szaleć z kosztami warto spojrzeć łaskawym okiem na Civivi. Moim skromnym zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny. 12 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a): Ostatnio było tak: WE, ZT, ZT, ZT 😁 0640 jest naj 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 11347 #18008 Napisano 10 Kwietnia Godzinę temu, El_Pawlako napisał(-a): Cześć, co sądzicie o Benchmade Bugout carbon fiber 535 jest spoko , noszę go codziennie ale w cenie wersji cf to może rzeczywiście coś lepszego uda się znaleźć . Zwykła wersja nie wystarczy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1694 #18009 Napisano 10 Kwietnia W dniu 9.04.2025 o 14:51, TomcioMiki napisał(-a): A to widziałeś 🤔🤔🤔 węglikowe, czyli z węglika spiekanego ostrze, czyli widia. Wiertło do betonu należy naostrzyć na szlifierce z diamentową tarczą i po krzyku. Pisałem o tym jakiś czas temu. Można też jak radził Zadra odpuścić wiercony koniec noża. Można też wysłać do fachowca. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #18010 Napisano 10 Kwietnia Cześć, co sądzicie o Benchmade Bugout carbon fiber jako wybór „na codzień ” (strzelnica, las czy otwieranie paczek ) Najbardziej zależy mi na niezawodności i trwałości. Dodam, że jestem laikiem w tym temacie. noz-benchmade-bugout-carbon-fiber-535-3-.webpJeśli akceptujesz cenę to bardzo fajny nóż na co dzień. Lekki i wygodny. Mechanika spoko. Jak coś to jest dużo elementów do modyfikacji. W tym nożu chyba wszystko można zmienić pod swój gust. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8193 #18011 Napisano 10 Kwietnia 7 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
El_Pawlako 0 #18012 Napisano 10 Kwietnia 6 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a): 535 jest spoko , noszę go codziennie ale w cenie wersji cf to może rzeczywiście coś lepszego uda się znaleźć . Zwykła wersja nie wystarczy ? Zwykłej w ręku nie miałem więc ciężko mi stwierdzić, akurat w sklepie mieli tylko cf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20270 #18013 Napisano 10 Kwietnia Tu są dwa bogusie. A między nimi ciekawa i sporo tańsza alternatywa Kershaw Iridium 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 145 #18014 Napisano 10 Kwietnia Nie znam francuskiego, ale wybrałem Chińczyka i to pomimo tego, że wcześniej rozważałem Bogusia, a przed ostateczną decyzją nawet Presidio II. Zobaczy się jak przyjdzie, recki przychylne, a przecież nie jest to ostatni nóż , jak coś Natomiast po głosach o „miękkości” Bogusia nie zszedłbym poniżej Presidio, do tego dodatkowa zabawa z modyfikacjami to większy koszt więc może od razu lepiej pójść oczko wyżej? A jeśli coś fabrycznie krótkoseryjnego, to może któryś Leek od Kershaw? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #18015 Napisano 11 Kwietnia 8 godzin temu, loco50 napisał(-a): Tu są dwa bogusie. A między nimi ciekawa i sporo tańsza alternatywa Kershaw Iridium podobie mnie się też bo ma fajne oszcze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 11347 #18016 Napisano 11 Kwietnia 14 minut temu, zadra napisał(-a): podobie mnie się też bo ma fajne oszcze w sensie bugout czy iridium ? jest jeszcze bel air , całkiem fajny wizualnie , w ręku nie miałem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
void 176 #18017 Napisano 11 Kwietnia 49 minut temu, gszydlowsky napisał(-a): jest jeszcze bel air , całkiem fajny wizualnie , w ręku nie miałem . Też nie miałem. Doświadczenie mówi mi że miałbym problem z miejscem na palec wskazujący na dole noża. Ten cycek powoduje że miejsca na palec nie ma na końcu ostrza, nie ma na cycku, a jest dopiero za nim, bardzo daleko od ostrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20270 #18018 Napisano 11 Kwietnia Bo Bogout to jest fajny nożyk. Właśnie nożyk, nie nóż. Paczkę otworzyć, jabłko obrać. To tak . Generalnie jakoś nie mam zaufania do niego jeśli chodzi o troszkę brutalniejsze traktowanie. Bardziej ufam też małemu i praktycznie darmowemu Ka-bar Dozier Folder. Jeśli chodzi o podcięcie w klindze ( finger choil) to ma to sens w dużych nożach jeśli chcemy zmienić chwyt i porzeźbić coś precyzyjniej. W małych nozykach to nie ma sensu, ponadto skraca KT. A tu mój ulubiony i ostatnio codzienny motyl 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #18019 Napisano 11 Kwietnia 3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a): sensie iridium raczej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8193 #18020 Napisano 12 Kwietnia 9 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20270 #18021 Napisano 12 Kwietnia Jakby kogoś interesowało to na CQB pojawił się Rat 1.5. Coś pośredniego między dużą jedynką i wykałaczką dwójką. Troszkę drogo ale za to w Magnacut. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7165 #18022 Napisano 13 Kwietnia 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piter80 98 #18023 Napisano 13 Kwietnia Panowie siostrzeniec trochę udziela się w kulinariach i marzy mu się nóż ze stali damasceńskiej.Warto to kupić,czy tylko ładnie wygląda?I czy znacie jakiś pewny sklep z takimi nożami w spoko cenie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro_swatcH 1236 #18024 Napisano 13 Kwietnia Zobacz sobie noże: 1) najniższy budżet - Samura Damascus - niby japońskie noże, ale produkowane w Chinach, mają bardzo dobre opinie, trochę gorszą stal (ale cały czas jest to co najmniej jakość przyzwoita, nawet w porównaniu z dobrymi europejskimi nożami), cena, to 1/2 japońskich odpowiedników 2) Kunio Masutani VG10 - dobra stal (japońska), niski budżet - tego sam zamierzam kupić do codziennego użytkowania 3) Dobre japońskie noże Tojiro VG10 Damascus - 2x droższe niż powyższe 4) Wyższy budżet (+/- 1000 zł) - Suncraft, a później zaczynają się ręcznie robione noże za odpowiednio więcej. Nie wiem czego siostrzeniec oczekuje i jaki ma budżet. Noże wyglądają ładnie, opnie także mają bardzo dobre. Ważna jest także waga i wyważenie. Mam Tojiro DP3 i są to ciężkie noże... Ten Kunio jest trochę lżejszy i wygodniejszy, ale co kto lubi. Wydaje mi się, że każdy nóż wykonany z laminatu, czy z "damastu" będzie cięższy, a to może przeszkadzać w użytkowaniu. Wszystkie noże, jak wpiszesz w wyszukiwarkę będą dostępne w polskich sklepach internetowych - ostry sklep, ostre noże itd. Wszystkie sklepy są sprawdzone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #18025 Napisano 13 Kwietnia 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach