Osmodeusz 11078 #18126 Napisano 19 Maja Fixed od Trolla 👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67033 #18127 Napisano 19 Maja (edytowane) 5 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): Koledzy podpowiedzcie, żona zastanawia się nad "promocją" na CircleK, gdzie można kupić noże kuchenne Bugatti za średnio 50 zł od sztuki, ale ja patrzę na to sceptycznie Jaki zestaw noży (szef kuchni, mięso, chleb, dwa mniejsze) polecilibyście w cenie powiedzmy do 500 zł? Czy w tej cenie nie dostanę nic dobrego i powinienem wydać więcej? I drugie pytanie, o ostrzałkę do noży - dotychczas korzystałem z diamentowej od Berghoffa, ale zauważyłem, że jej skuteczność na nożach Gerlacha nie jest już tak dobra, jaka się u Was sprawdza? Wziąłem na próbę ten mniejszy nóż kuchenny od Bugatti - jest spoko Ostrzałkę mam od Spyderco - daje radę. Edytowane 19 Maja przez mario1971 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1693 #18128 Napisano 19 Maja Polecam noże samura, stal AUS8. Sprawdzone i niezła cena. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 895 #18129 Napisano 20 Maja 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #18130 Napisano 20 Maja Koledzy podpowiedzcie, żona zastanawia się nad "promocją" na CircleK, gdzie można kupić noże kuchenne Bugatti za średnio 50 zł od sztuki, ale ja patrzę na to sceptycznie Jaki zestaw noży (szef kuchni, mięso, chleb, dwa mniejsze) polecilibyście w cenie powiedzmy do 500 zł? Czy w tej cenie nie dostanę nic dobrego i powinienem wydać więcej? I drugie pytanie, o ostrzałkę do noży - dotychczas korzystałem z diamentowej od Berghoffa, ale zauważyłem, że jej skuteczność na nożach Gerlacha nie jest już tak dobra, jaka się u Was sprawdza?Często w TKMax można wyrwać w super cenach kuchenniaki KAI. Przyzwoite noże za niewielkie pieniążki. Do M390 bardzo im daleko ale jak budżetowo to bez marudzenia dają radę. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8177 #18131 Napisano 21 Maja 7 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4437 #18132 Napisano 21 Maja (edytowane) Folderki, to tu istny wyścig pokoju, jeden lepszy i droższy od drugiego... Ale z kuchennymi to tu w ogóle nie idzie wcale. W myśl zasady każdy swoje chwali i na tym koniec lotu w kosmos. Przykładowa Samura czy Samuraj z AUS8 to rzeczywiście ta stal klepnięta w Chinach, zestaw za 5 noży za 200-300zł to rzeczywiście tanio, bo folder z tej samej stali też 200zł. Te noże są tanie i ostre bo stal jest cieńka jak bibuła falista czyli prawie powiewa na wietrze a AUS8 to przeciętne, umiarkowane trzymanie ostrości. Teoretycznie mamy lepszy nóż niż przywołany Gerlach, ale to nadal może tego samego pokroju i przedziału... Przykłady można mnożyć i dzielić, ale wybicia z progu nie ma... Edytowane 21 Maja przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 6122 #18133 Napisano 22 Maja 8 godzin temu, Burns napisał(-a): Folderki, to tu istny wyścig pokoju, jeden lepszy i droższy od drugiego... Ale z kuchennymi to tu w ogóle nie idzie wcale. W myśl zasady każdy swoje chwali i na tym koniec lotu w kosmos. Przykładowa Samura czy Samuraj z AUS8 to rzeczywiście ta stal klepnięta w Chinach, zestaw za 5 noży za 200-300zł to rzeczywiście tanio, bo folder z tej samej stali też 200zł. Te noże są tanie i ostre bo stal jest cieńka jak bibuła falista czyli prawie powiewa na wietrze a AUS8 to przeciętne, umiarkowane trzymanie ostrości. Teoretycznie mamy lepszy nóż niż przywołany Gerlach, ale to nadal może tego samego pokroju i przedziału... Przykłady można mnożyć i dzielić, ale wybicia z progu nie ma... To co byś polecił? Mogę wydać więcej, ale nie więcej niż 800-900 zł, chyba że „do 1000” lepiej wziąć Samurę za 500 i wymienić po kilku latach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #18134 Napisano 22 Maja (edytowane) 8 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): To co byś polecił? Mogę wydać więcej, ale nie więcej niż 800-900 zł, chyba że „do 1000” lepiej wziąć Samurę za 500 i wymienić po kilku latach. Poczytaj sobie o nożach kuchennych fiskarsa. Nie jestem pewien, czy ich image będzie pasował, ale u mnie służy jeden taki nóż i muszę powiedzieć, że jak na wydane 30, czy tam 50zł to robi robotę. Technikalia są mi nie znane, nie podam stali, czy rozmiarów, ale u mnie to taki "do wszystkiego" - chleb, szynka, pomidor itp.. Mogę wieczorem fotkę wkleić, bo teraz w robocie.. Edytowane 22 Maja przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62601 #18135 Napisano 22 Maja A u mnie Żona w kuchni takimi walczy i nie idzie jej przekonać do innych 🤷🤷🤷 2 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): To co byś polecił? Mogę wydać więcej, ale nie więcej niż 800-900 zł, chyba że „do 1000” lepiej wziąć Samurę za 500 i wymienić po kilku latach. Może coś takiego 🤔🤔🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11078 #18136 Napisano 22 Maja @Krzysztof Skórka, przejrzyj ofertę noży Dick, niezbyt eleganckie - ale to narzędzia „do roboty” 🤗 https://skleprzeznika.pl/noze-i-akcesoria,c128.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 569 #18137 Napisano 22 Maja 2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): u mnie Żona w kuchni takimi walczy i nie idzie jej przekonać do innych Klasyka, moja też pracuje tylko pikutkami Dostała od nas wypasione Globale które służą jako gustowna dekoracja kuchni tapatalked 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1693 #18138 Napisano 22 Maja (edytowane) 19 godzin temu, Burns napisał(-a): Folderki, to tu istny wyścig pokoju, jeden lepszy i droższy od drugiego... Ale z kuchennymi to tu w ogóle nie idzie wcale. W myśl zasady każdy swoje chwali i na tym koniec lotu w kosmos. Przykładowa Samura czy Samuraj z AUS8 to rzeczywiście ta stal klepnięta w Chinach, zestaw za 5 noży za 200-300zł to rzeczywiście tanio, bo folder z tej samej stali też 200zł. Te noże są tanie i ostre bo stal jest cieńka jak bibuła falista czyli prawie powiewa na wietrze a AUS8 to przeciętne, umiarkowane trzymanie ostrości. Teoretycznie mamy lepszy nóż niż przywołany Gerlach, ale to nadal może tego samego pokroju i przedziału... Przykłady można mnożyć i dzielić, ale wybicia z progu nie ma... Zmierzone 1,8 mm. Po co kuchenny nóż ma być gruby? Do rąbania drzewa? Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza opcja, ale daje radę i nie trzeba szukać żyranta. Edytowane 22 Maja przez goral_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stefanekmac 40 #18139 Napisano 22 Maja Dicka używamy w robocie. Są dobre. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15729 #18140 Napisano 23 Maja Panowie jakiego otf-a polecacie w rozsądnych pieniądzach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18141 Napisano 23 Maja (edytowane) 9 godzin temu, satanic napisał(-a): Panowie jakiego otf-a polecacie w rozsądnych pieniądzach. Benchmade Claymore. Ale cena nie jest rozsądna😁 Edytowane 23 Maja przez loco50 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #18142 Napisano 23 Maja (edytowane) 18 godzin temu, goral_ napisał(-a): Zmierzone 1,8 mm. Po co kuchenny nóż ma być gruby? Do rąbania drzewa? Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza opcja, ale daje radę i nie trzeba szukać żyranta. Ja ogólnie nie lubię grubej klingi. Nawet folderowo wolę 2,5mm niż 3 lub powyżej. W kuchni do krojenia, to wg mnie stanowczo do 2mm . Grube ostrze wymagane jest orzy dużych wymaganiach obciążeniowych a przy śniadaniu tego nie uświadczysz, chyba że jajka za twarde 2 godziny temu, satanic napisał(-a): Panowie jakiego otf-a polecacie w rozsądnych pieniądzach. Tanio i dobrze nie idzie w parze. Zaoszczędzisz jeśli kupisz coś malutkiego.. Mariaczi zachwalał jedną z marek - trochę tańsze od microtecha W sumie jeśli piszesz o OTF to z rozsądkiem (ogólnie) słabo, więc uzbieraj kasy i kup coś odlotowego, żeby innym oczy zbielały jak zobaczą.. Za piątaka już można coś ciekawego kupić. Rozsądek nie idzie w parze z OTF .. Edytowane 23 Maja przez zadra 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15729 #18143 Napisano 23 Maja Dzięki za odpowiedź. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stefanekmac 40 #18144 Napisano 23 Maja Nie wiem jak to jest ale kershaw najłatwiej jest ostrzyć. A lubię naprawdę ostre nożyki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1693 #18145 Napisano 23 Maja A ja lubię ostrzyć. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #18146 Napisano 23 Maja (edytowane) Edytowane 23 Maja przez Pamiko Pm 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8177 #18147 Napisano 23 Maja 51 minut temu, Pamiko napisał(-a): Fajowy nóż i fotka! 5 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4437 #18148 Napisano 23 Maja W dniu 22.05.2025 o 17:58, goral_ napisał(-a): Zmierzone 1,8 mm. Po co kuchenny nóż ma być gruby? Do rąbania drzewa? Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza opcja, ale daje radę i nie trzeba szukać żyranta. Nie o grubość w sensie dosłownym chodzi. Daje radę, czy to wszystko co można powiedzieć o nożu? Wyostrzony płaskownik też da radę. Śmiem twierdzić, że Chińczycy wycięli to jakaś piłą wodną z walcowanej blachy, naostrzyli i na tym koniec spuszczania się w produkcji noża. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1693 #18149 Napisano 24 Maja Pokaż mi lepszy nóż ze stali nierdzewne, o twardości 58-60 HRC w cenie ok 100 zł. Nie zamierzam nikogo zachęcać, przekonywać, ani sprzedawać. Nie handluje nożami.Nie jestem przedstawicielem firmy samura. Twoja opinie świadczy, że z góry coś sobie założyłeś. Ja sam byłem zaskoczony jak ten nóż , a właściwie złamane ostrze, trafił w moje ręce. Używam go kilka miesięcy, bez ostrzenia /tylko stalka/ i jest ok. Pozdrawiam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8177 #18150 Napisano 25 Maja 6 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach